Jump to content

Δικτυακή συζήτηση: Ιστορία, παρόν και μέλλον της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομίας - Παρασκευή 1/4/2022


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ιστορία, παρόν και μέλλον της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Η Ερασιτεχνική Αστρονομία μετρά παρουσία ενός αιώνα στη χώρα μας. Στις μέρες μας εκατοντάδες δραστήριοι και άρτια καταρτισμένοι Ερασιτέχνες Αστρονόμοι επιτελούν αξιόλογο παρατηρησιακό έργο· πολλές φορές στο πλευρό Επαγγελματιών Αστρονόμων, προσφέροντας σημαντικά στην έρευνα και στη διάδοση της επιστήμης. Οι ανά τη χώρα πολυάριθμοι σύλλογοι και ενώσεις πραγματοποιούν εκδηλώσεις στις οποίες προσελκύονται ετησίως χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι αποζητούν τη μαγεία του έναστρου ουρανού και την ικανοποίηση και αισθητική πληρότητα που προσφέρει η επιστημονική γνώση.
 
Η αποψινή (Παρασκευή 1-4-2022, στις 9 μ.μ.) εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ φιλοδοξεί να παρακολουθήσει την ιστορική πορεία της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και να περιγράψει το αποτύπωμά της στη διάδοση της επιστήμης στην κοινωνία, αποδίδοντας εν κατακλείδι μια κατά το δυνατόν πλήρη και αξιόπιστη καταγραφή του δυναμικού της στην εξέλιξη του χρόνου.
 
Στο πλαίσιο αυτό έχουν προσκληθεί από το Φυσικό και Ερασιτέχνη Αστρονόμο Σπύρο Α. Κάνουρα τρεις παράγοντες του χώρου της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, οι οποίοι συνέβαλλαν τα μάλα στην ανάπτυξή της κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και συνεχίζουν να παίζουν καίριο ρόλο στην τρέχουσα άνθηση της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.
 
Οι προσκεκλημένοι είναι ο Μαθηματικός και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, κ. Κωνσταντίνος Μαυρομάτης, ο Αστρονόμος και πρώην στέλεχος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Νίκος Ματσόπουλος, και ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων», κ. Ανδρέας Παπαλάμπρου.

Σύνδεσμος εκπομπής:

https://www.youtube.com/watch?v=max4JhKvAmI

dee1f4e3-b76f-7bd7-b5b0-72495b504431.png

  • Μου αρέσει 2
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η συζήτηση ήταν εξαιρετική, μάθαμε και πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την εποχή πριν το 1990. Θεωρώ όμως ότι το Astrovox "δικαιούταν" πολύ εκτενέστερη αναφορά αφού αποτέλεσε ισχυρό συνδετικό κρίκο των ελλήνων ερασιτεχνών μετά το 2002-2003 και το κύριο μέσο της μεγάλης διάδοσης και άνθισης της ερασιτεχνικής αστρονομίας στη δεκαετία προ κρίσης.  

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι συμφωνώ με τον Στέφανο. Νομίζω πως δεν έγινε σωστή διαχείριση χρόνου από κάποιους ομιλητές και δεν υπήρχε πια διαθέσιμος χρόνος για εκτενέστερη αναφορά. 

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιπλέον, πλην της αστροπαρατήρησης, γνώρισε θεαματική ανάπτυξη, έκρηξη θα έλεγα, η αστροφωτογραφία, με πλατφόρμα διάδοσης, αλληλεπίδρασης και έκθεσης το Astrovox. Οι δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες του αρχείου το μαρτυρούν και οι αρκετές χιλιάδες αστροφωτογραφίες "παγκόσμιας κλάσης" το υπογραμμίζουν. Αυτές δεν εκτέθηκαν απλώς εδώ, δημιουργήθηκαν εδώ με την τριβή, την αλληλοβοήθεια, την ανταλλαγή μεθόδων και πληροφοριών, το σχολιασμό μεταξύ αστροφωτογράφων αλλά και των "απλώς" παρατηρητών. Και με τον ενθουσιασμό που δημιούργησε αυτό το μοίρασμα, οι αστροφωτογράφοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Αυτά είναι από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της ιστορίας της ερασιτεχνικής αστρονομίας στη Ελλάδα την τελευταία 20ετία.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης