Jump to content

Τρακάρουν οι ...γαλαξίες;;;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είχα διαβάσει ότι ένας γαλαξίας μπορεί να συγκρουστεί με ένα άλλον :shock:,να γίνει δηλαδή κοσμική σύγκρουση. Λογικά θα δημιουργηθεί κάτι νέο όμως :-k :-k τα άστρα και τα ουράνια σώματα που τυχαίνει να βρίσκονται εκεί γύρω θα επηρεαστούν;;Τέτοια φαινόμενα είναι παρατηρήσημα με τηλεσκόπιο;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλη emmanouela

 

Φυσικά και επηρρεάζονται όλα τα σώματα σε μια τέτοια σύγκρουση. Δύο βασικά στοιχεία όμως να έχεις στο μυαλό σου:

 

- Μπορεί οι βαρυντικές δυνάμεις να είναι τεράστιες, όμως η πυκνότητα των άστρων μέσα στο χώρο των γαλαξιών είναι τόσο μικρή που μπορεί πρακτικά να περνούν "ανάμεσα" ο ένας από τον άλλο χωρίς να φαίνονται φαινόμενα συγκρούσεων. Βέβαια, από στατιστική πιθανότητα, κάποια σώματα θα συγκρουστούν. Το σύστημα επιδίδεται σε ένα "χορό" και συνήθως προκύπτει ένας νέος γαλαξίας. Λυπάμαι όμως που δεν θα μπορέσεις να "απολάυσεις" ένα τέτοιο θέαμα ζωντανά να εξελίσεται, εκτός αν διαθέτεις μερικές δεκάδες εκατομμύρια ζωούλες ακόμα.

 

- Η ταχύτητες που μπορεί να πλησιάζουν και να "συγκρούονται" δύο γαλαξίες είναι πολύ μεγάλες (πχ 500.000 χμ/ώρα). Για να είναι όμως παρατηρήσιμα από τη γή, σημαίνει ότι οι γαλαξίες είναι τόσο μακριά, που οι φαινόμενες ταχύτητες είναι απειροελάχιστες. Επιπλέον, όπως θα κατάλαβες και από την παραπάνω παράγραφο, οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι κι αυτές τεράστιες. Στην πράξη μπορεί να φωτογραφηθεί η "στιγμιαία" κατάσταση (στιγμή του παρελθόντος προς τα πίσω τόσα χρόνια όσα πιθανόν εκατομμύρια έτη φωτός απέχουν από εμάς). Γνωρίζω πχ ότι ο φίλος FotisR έχει απαθανατίσει τέτοιες στιγμές με τη φωτογραφική του.

 

Για χαλάρωση τώρα, πάρε κι ένα σενάριο σύγκρουσης του γαλαξία μας miky way με αυτόν της Ανδρομέδας, που εικάζεται ότι θα συμβεί μετά από 5-6 δισεκατομμύρια χρόνια :

http://hubblesite.org/newscenter/newsdesk/archive/releases/1997/34/astrofile/

 

Φιλικά

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι, emmanouela, η σύγκρουση μεταξύ γαλαξιών συμβαίνει! Υπάρχει μάλιστα σε διάφορες εκφάνσεις, όπως ο λεγόμενος κανιβαλισμός, όπου ένας μεγάλος Γαλαξίας ασκεί τεράστιες έλξεις σε γειτονικό μικρό και τον "τρώει" σιγά σιγά (θα γίνει με το δικό μας και τα μαγγελανικά νέφη, αν δεν κάνω λάθος) ή απλά σύγκρουση.

 

Αν ψάξεις στο internet σίγουρα θα βρεις φωτογραφίες, γιατί είναι ένα φαινόμενο παρατηρήσιμο, φυσικά με τα 10m τηλεσκόπια και τα διάφορα που είναι στο διάστημα (εννοώντας πάντα με λεπτομέρειες [σχόλιο μετά από διάβασμα αυτών που έγραψες john]...)

 

Στην καθεαυτή σύγκρουση, επειδή γενικά οι γαλαξίες είναι άδειοι, οι αποστάσεις δηλαδή των αστέρων μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλες (αν εξαιρέσεις τις κεντρικές περιοχές) υπάρχει καλή πιθανότητα να μην υπάρχουν φοβερές επιρροές στα αστέρια... Κάπου μάλιστα είχα διαβάσει χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γινόταν εμείς δε θα παίρναμε χαμπάρι... Βέβαια, θα πρέπει από εκεί και πέρα να λάβεις υπόψη πολλούς παράγοντες για να πεις κάποιο πιθανό αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

 

Αυτά σε πρώτη φάση, ελπίζω να βοηθάω

 

Στέλιος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια πάρα πολύ καλή ερώτηση και ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα αστρονομίας το οποίο είναι στις πρώτες γραμμές της έρευνας.

 

Η απανάντηση είναι ΝΑΙ, οι γαλαξίες "τρακάρουν"!

 

Τα αστέρια που ανήκουν στους γαλαξίες θα τρακάρουν όμως; Η απάντηση σε αυτό όμως είναι ΟΧΙ!

 

Γιατί όμως γίνεται αυτό;

 

Το σύμπαν είναι γεμάτο από κοινωνικούς γαλαξίες, δηλαδή γαλαξίες που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Τι σημαίνει όμως πολύ κοντά; Σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ των γαλαξιών είναι μερικές δεκάδες (ή και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη λιγότερο) φορές μεγαλύτερη από την διάσταση των γαλαξιών. Οι γαλαξίες όμως κάθε άλλο παρά κοινωνικά αστέρια έχουν. Δηλαδή τα περισσότερα αστέρια θα βρίσκονται πολύ μακριά το ένα από το άλλο, για παράδειγμα η απόσταση του Ήλιου μας από το κοντινότερο σε αυτόν αστέρι, είναι περίπου 60.000.000 φορές μεγαλύτερη από την διάμετρο του Ήλιου.

 

Φαντάσου λοιπόν ότι γεμίζεις το χώρο με τα διπλάσια αστέρια, η μέση (χοντρικά απόσταση) από 60.000.000 φορές την ακτίνα του ήλιου θα πέσει περίπου στα 45.000.000 φορές την ακτίνα του Ηλιου, οπότε ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι συγκρούσεις μεταξύ των αστεριών δε θα είναι το κυρίαρχο φαινόμενο.

 

Τι θα γίνει όμως;

Οι παλιρροιακές δυνάμεις που θα είναι πολύ έντονες, μιας και οι διαστασεις των σωμάτων είναι συγκρίσιμες με τις αποστάσεις μεταξύ τους θα είναι πολύ έντονες. Οι γαλαξίες θα αλλάξουν σχήμα και θα παραμορφωθούν, βραχίονες ανταλλαγής υλικού θα δημιουργηθούν (σαν το whirlpool galaxy), όταν η πτώση θα έχει προχωρήσει μέσα από όχι απόλυτα ξεκάθαρες διαδικασίες (η αστρονομική έρευνα είναι μια συνεχής διαδικασία και συνέχεια βρίσκονται καινούρια πράγματα) θα δώσει έντονη δημιουργία αστεριών και θα τους κάνει πιο φωτεινούς. Τέλος οι γαλαξίες μπορεί να συχνωνευτούν εις βάρος του μικρότερου, μπορεί ο ένας να κλέψει υλικό από τον άλλο, ή μπορεί αφού παραμορφωθούν έντονα από τη συγκρουση να απομακρυνθούν και να συνεχίσουν χωριστά τη τύχη τους.

 

Φυσικά το φαίνομενο είνα εξαιρετικά πολύπλοκο και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες: τη μάζα των γαλαξιών, τον τύπο του γαλαξία, το είδος των αστεριών που τους αποτελούν (νέα-γέρικα), την ποσότητα αερίου που περιέχουν τις ταχύτητες με την οποία συγκρούονται, τον σχετικό τους προσανατολισμό (φυσικα πολλά από αυτά είναι αλληλένδετα).

 

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορείς βέβαια να δείς σε πρώτη φάση το Μ51 στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου :cheesy:

 

 

Γενικά ο όρος "σύγκρουση" είναι λίγο άτοπος , μιας και κατα τη συγχώνευση δύο γαλαξιών τα αστέρια που συγκρούονται είναι πάρα πολύ λίγα λόγω των μεγάλων αποστάσεων....

 

Οι γαλαξίες είναι ουσιαστικά άδειοι , μιας και το κάθε αστέρι απέχει από το κοντινότερό του αρκετές χιλιάδες "ακτίνες αστέρα".

Σε αντίθεση τα γαλαξιακά σμήνη είναι "γεμάτα".Κάθε γαλαξίας απέχει από το διπλανό του μερικές γαλαξιακές διαμέτρους...... :cheesy:

 

 

p.s Ηeal είδα μετά την απάντησή σου..... :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ε, μα, δεν προλαβαίνεσαι!!!!

 

Φέρω ακέραια την ευθύνη :D [προς johndouk]

 

Σ.

 

ΥΓ Προς όλους... Για καραμπόλα το κόβω.. Πάντως οι κυρίες δεν πρέπει να έχουν παράπανο. Οι κύριοι του forum σκίζονται να τις εξυπηρετήσουν :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φέρω ακέραια την ευθύνη :D [προς johndouk]

Μή στενοχωριέσαι Στέλιο.

Συνήθως στις καραμπόλες πληρώνει ο ...τελευταίος πίσω !!!

 

Vegaaaaan, πού είσαι; :mrgreen:

(να δεις που θα την έκανε...)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Emmanouela πάντως άμα δεις τον m51 (Whirlpool galaxy) θα αποκτίσεις και μια οπτικοποίηση του φαινομένου.....

 

 

Johndouk ....εδώ είμαι απλά δικαιούμαι και λίγη...προσωπική ζωη νομίζω ε? :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενικά το φαινόμενο μόνο σπάνιο δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι! Στο δυαδίκτιο υπάρχουν πολύ όμορφες φωτογραφίες των γαλαξιών να συγκρούονται. Αρκεί μία αναζήτηση με λέξεις κλειδιά "galaxies" και "collision". Οι γαλαξίες φαίνονται να είναι πιασμένοι χεράκι - χεράκι σε ένα κοσμικό βαλς!!!

 

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap991109.html[/img]

Και εγένετω φως....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ όλους!Πάντα έτοιμοι να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις.. =D> =D> =D>

Κάποια στιγμή θα παρατηρήσω Μ51 αλλά προς το παρόν μπορώ να ψάξω για φωτογραφίες στο internet γιατί δυστυχώς δεν έχω τηλεσκόπιο!! :(

Ελπίζω κάποια στιγμούλα να καταφέρω να πάρω ένα.. [-o< [-o<

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματι,σε μια συγκρουση γαλαξιων,λογω του κενου χωρου που κυριαρχει σε αυτους,ειναι απιθανη η συγκρουση αστεριων.Ομως μπορει να συγχωνευτουν νεφελωματα,ωστε να αρχισει ενας νεος κυκλος αστρογενεσης.Επησεις,οι μεγαλες μαυρες τρυπες στο κεντρο τους θα αλληλεπιδρασουν βαρυτικα και καποια στιγμη θα συγχωνευτουν σε μια. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Φίλη Εμμανουέλα,

να η ευκαιρία να δεις μια φωτογραφία από δυο γαλαξίες που ... τρακάρουν

http://www.astrovox.gr/forum/album_comment.php?pic_id=1887

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ johndouk eυχαριστώ πολύ για την υπέροχη photo!! :mrgreen: Αφού εγώ δεν έχω ακόμα τηλεσκόπιο :( για να παρατηρήσω οτιδήποτε αρκούμαι στις photo που δημοσιεύονται εδώ στο astrovox και που φυσικά είναι ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:oops: Εεεε..συγνώμη! Τεχνικό λαθάκι..Ευχαριστούμε πολύ κύριε Φώτη!!Αλλά επείσης ευχαριστώ και τον johndouk που παρέθεσε τη photo γιατί αλλιώς εγώ ακόμα θα έψαχνα :!:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:oops: :oops: :oops:

Συγνώμηηηηηηηηηηηηηη!! Μου διέφυγε...Συγχαρητήρια λοιπόν Φώτη :mrgreen: !Καλύτερα έτσι ε;; Χμ..κυρία εγω;;Μπα!Ακόμα νωρίς είναι!Τώρα μπαίνω στα 19.. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Τιτανομαχίες στον μακρινό Γαλαξία

 

Του ΔIONYΣH Π. ΣIMOΠOYΛOY

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5516&subid=2&pubid=42247

 

Ενα πολύχρωμο νέο πορτρέτο δύο απόμακρων γαλαξιών που βρίσκονται σε σφιχτό εναγκαλισμό μας έστειλε πρόσφατα το Διαστημικό Tηλεσκόπιο Yπέρυθρης Aκτινοβολίας «Σπίτζερ». Πρόκειται για τους γαλαξίες NGC 2207 και IC 2163 και τα τεράστια αποθέματα άστρων, αερίων και σκόνης από τα οποία αποτελούνται. Oι δύο αυτοί γαλαξίες βρίσκονται προς την κατεύθυνση του αστερισμού «Mέγας Kύων», πολύ κοντά στο λαμπρότερο άστρο του ουρανού, τον Σείριο, και σε απόσταση 140 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

 

Oι ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις του μεγαλύτερου γαλαξία (NGC 2207) που έχει διάμετρο 143.000 ετών φωτός, έχουν διαστρεβλώσει το σχήμα του μικρότερου (IC 2163) αποσπώντας άστρα και αέρια που εκτείνονται σε μια περιοχή 100.000 ετών φωτός. H πλησιέστερη προσέγγιση των δύο αυτών γαλαξιών έγινε πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια, αλλά ο μικρότερος γαλαξίας δεν διαθέτει αρκετή ενέργεια για να ξεφύγει από την βαρυτική έλξη του μεγαλύτερου.

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν έχουμε και λέμε!!Διάβασα το παραπάνω άρθρο αλλά έχω κάποιες ερωτησούλες!!

Στο άρθρο αναφέρει ότι : "Tο παράξενο σ' αυτές τις συγκρούσεις είναι επίσης το γεγονός ότι όσο πιο γρήγορα κινούνται οι δύο γαλαξίες στη διάρκεια της σύγκρουσης τόσο πιο μικρή επίδραση έχει ο ένας πάνω στον άλλο".Αυτό συμβαίνει διότι οι αποστάσεις μεταξύ των άστρων και των άλλων ουράνιων σωμάτων ενός γαλαξία είναι πολύ μεγάλες, τόσο που λόγω μεγάλων ταχυτήτων ο ένας γαλαξίας προσπερνάει τον άλλο χωρίς να βρει κάτι να συγκρουστεί; :-k Σαν να περνάει δηλαδή από το κενό;;

 

Επίσης : "H μετωπική αυτή σύγκρουση, που έγινε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, φαίνεται ότι εξέπεμψε έναν δακτύλιο ενέργειας που σαν μία κοσμική μπουλντόζα παρέσυρε τη διαστημική σκόνη και τα αέρια υλικά που συναντούσε με μία ταχύτητα 1,1 εκατομμυρίου χιλιομέτρων την ώρα αν και η σημερινή του διαστολή έχει περιοριστεί στα 300.000 χιλιόμετρα την ώρα. Στον διάβα του ο δακτύλιος αυτός αφήνει πίσω του έναν τεράστιο κυκλικό χώρο αστρογένεσης γιγάντιων αστρικών σμηνών, καθώς επίσης και τα πυροτεχνήματα από τις εκρήξεις αστρικών σουπερνόβα." Τι θα συμβεί αν ο δακτύλιος στο διάβα του συναντήσει κάποιον γαλαξία; Θα γίνει σύγκρουση ή απλά θα περάσει έτσι για ένα καφεδάκι και θα αφήσει για μπουρμπουάρ( :!: ) λίγη αστρικη σκόνη και αέρια υλικά;; Και τέλος θα κουραστεί και θα σταματήσει το ταξίδι του όταν καταναλώσει το αέριο του κρουστικού κύματος :-s ή καμία σχέση;;

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις και ελπίζω να μην πέταξα καμιά κοτσάνα...!! :oops:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν έχουμε και λέμε!!Διάβασα το παραπάνω άρθρο αλλά έχω κάποιεσ ερωτησούλες!!

Στο άρθρο αναφέρει ότι : "Tο παράξενο σ' αυτές τις συγκρούσεις είναι επίσης το γεγονός ότι όσο πιο γρήγορα κινούνται οι δύο γαλαξίες στη διάρκεια της σύγκρουσης τόσο πιο μικρή επίδραση έχει ο ένας πάνω στον άλλο".Αυτό συμβαίνει διότι οι αποστάσεις μεταξύ των άστρων και των άλλων ουράνιων σωμάτων ενός γαλαξία είναι πολύ μεγάλες, τόσο που λόγω μεγάλων ταχυτήτων ο ένας γαλαξίας προσπερνάει τον άλλο χωρίς να βρει κάτι να συγκρουστεί; :-k Σαν να περνάει δηλαδή από το κενό;;

 

Η απάντηση που δίνεις ("αποστάσεις άστρων") εξηγεί γιατί είναι σπάνιες οι συγκρουσεις άστρων όταν συγκρούονται γαλαξίες.

 

Ο λόγος για τον οποίο η ταχύτητα με την οποια κινούνται οι γαλαξίες επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα έχει να κάνει με το χρόνο που έχει στη διαθεσή της ηβαρύτητα του ενός να επηρεάσει τον άλλο. Αν οι γαλαξίες έχουν μικρή σχετική ταχύτητα τότε η βαρύτητα έχει αρκετό χρόνο να δράσει αλλιώνοντας το σχήμα τους. Στην αντίθετη περίπτωση που οι γαλαξίες "τρέχουν" το χρονικό διάστημα που ο ένας είναι αρκετά κοντά στον άλλο είναι μικρό και η βαρύτητα δεν "προλαβαίνει" να "δράσει". Αν θυμάσαι από τη φυσική η βαρύτητα είναι αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης. Η αλλάγή στο σχήμα των γαλαξιών εξηγείται με βάσει την ώθηση που θα δεχτει το κάθε άστρο από την βαρύτητα του ξένου γαλαξία...

 

(για την δευτερη ερώτηση δεν είμαι σίγουρος οπότε ας απαντήσει κάποιος πιο σχετικός.)

38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης