Ioannis7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Καλησπέρα σε όλη την παρέα! Ως νεοεισερχόμενος στον χώρο της αστρονομίας έχω αποφασίσει να ξεκινήσω με ένα ζευγάρι κιάλια και στην συνέχεια αν όλα πάνε καλά θα πάω για τηλεσκόπιο. Έχω ήδη ξεκοκαλίσει το Nightwatch, έχω διαβάσει άρθρα του forum σχετικά με κιάλια, έχω ψάξει στο internet για reviews, έχω μάθει κάποια βασικά χαρακτηριστικά και το μόνο που κατάφερα είναι να μπερδευτώ περισσότερο. Οπότε απευθύνομαι σε εσάς. Τα κιάλια για τα οποία ενδιαφέρομαι προορίζονται για παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού. Απαραίτητη προϋπόθεση να μπορεί να τοποθετηθεί σε τρίποδο, αλλά κυρίως θα χρησιμοποιείται χωρίς αυτό. Η διάσταση στην οποία αρχικά είχα καταλήξει είναι 10x50. Και εδώ είναι η πρώτη μου απορία: Έχω διαβάσει ότι το 10x είναι το όριο για χρήση χωρίς τρίποδο, όμως πόσο "σταθερό χέρι" χρειάζεται για μια τέτοια μεγέθυνση; Αν η απάντηση είναι "πολύ σταθερό", μάλλον θα πρέπει να πάω για ένα μικρότερο νούμερο. Επίσης, ψάχνοντας για κιάλια, παράτησα κάποια που λένε ότι περιέχουν άζωτο για να μην θολώνουν. Οπότε, η δέυτερή μου απορία είναι κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι όντως χρήσιμο ή είναι πολύ ψιλά γράμματα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Γιάννης
qforce Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Καλησπέρα και καλή αρχή εύχομαι. Έχω κιάλια 11χ56. Μπορώ να τα κρατήσω με το χέρι αλλά όταν τα βάζεις σε τρίποδο είναι άλλο πράγμα εντελώς. Μπορείς να παρατηρήσεις λεπτομέρεις με άνεση και πραγματικά δεν έχει καμία μα καμία σχέση. Καποιοι τα χρησιμοποιούν και με μονόποδο, εγώ δεν το έχω κάνει. Με τρίποδο πάντως τα ευχαριστιέσαι καλύτερα και με παρέα, γιατί μπορείς να βρεις τον στόχο και να τον μοιραστείς και με άλλους, έχω δείξει πολλές φορές σε κόσμο που βλέπει πρώτη φορά ουρανό αλλά και στα παιδιά μου κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς τρίποδο. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι άνετος όταν παρατηρείς. Ένα μειονέκτημα που έχει το τρίποδο είναι ότι δεν μπορείς να δεις εύκολα στόχους που είναι πολύ ψηλά γιατί έρχεται ο αυχένας σου σε μεγάλη κλίση. Αυτό το προσπερνάς συνήθως με αναμονή, παρατηρείς κάτι άλλο κατά την διάρκεια της βραδιάς μέχρι να έρθει ο στόχος σε πιο βολική θέση ή εκεί μπορείς αν έχεις μία καρέκλα που χαμηλώνει η πλάτη της να καθίσεις και να πάρεις τα κιάλια στα χέρια. Πάντως αν τα βάλεις μία φορά σε τρίποδο μετά στο χέρι θα τα παίρνεις μόνο για να δεις κάτι στα γρήγορα. 2 Γιώργος Καράντζαλος
Ioannis7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστώ για την απάντηση. Καταλαβαίνω ότι το τρίποδο δίνει άλλη εμπειρία, αλλά και χωρίς αυτό με τα 11x μπορείς να δεις πράγματα ή όλα κουνιούνται;
terrain_inconnu Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Συμφωνώ απόλυτα με όσα αναφέρει ο @qforce. Η σταθερή εικόνα που προσφέρει ένα τρίποδο είναι ασύγκριτα καλύτερη από το να κρατά κανείς τα κιάλια με τα χέρια (και πολύ πιο ξεκούραστο). Το τρίποδο επίσης απογειώνει την ικανότητα αναζήτησης/ταυτοποίησης στόχων όπου στην πράξη ξεκινάς από ένα φωτεινό αστέρι και προσπαθείς βήμα βήμα μέσω star hopping και συμβουλευόμενος συνεχώς τον (τυπωμένο ή ψηφιακό) χάρτη να εντοπίσεις κάποιο αμυδρό αντικείμενο βαθέως ουρανού. Εν ολίγοις, το τρίποδο σου δίνει την δυνατότητα να πας από το "βλέπω" στο "παρατηρώ". 1
Ioannis7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Παιδιά δεν διαφωνώ σε αυτό που λέτε, όμως η ερώτηση που έκανα είναι άλλη.
terrain_inconnu Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Προσωπικά δεν μπορώ να τα κρατήσω απολύτως σταθερά και θεωρώ πως όλα κουνιούνται, οπότε τα χρησιμοποιώ πάντα σε τρίποδο εκτός αν πρόκειται να δω κάτι στα γρήγορα (π.χ. παράλληλη χρήση με το τηλεσκόπιο) ή αν πρόκειται για παρατήρηση κατά την διάρκεια της ημέρας (π.χ. πουλιά). Το τρίποδο το αγόρασα 2 εβδομάδες μετά τα κυάλια, οπότε try before you buy και αποφασίζεις αντίστοιχα. Για το άζωτο δεν έχω άποψη αλλά μέχρι στιγμής με τα δικά μου που δεν έχουν άζωτο δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα με θόλωμα.
qforce Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 3 hours ago, Ioannis7 said: Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστώ για την απάντηση. Καταλαβαίνω ότι το τρίποδο δίνει άλλη εμπειρία, αλλά και χωρίς αυτό με τα 11x μπορείς να δεις πράγματα ή όλα κουνιούνται; Βλέπεις ,αλλά όπως σου είπε και ο @terrain_inconnu πολύ σωστά με το τρίποδο παρατηρείς. Και είναι και αυτό για τα αστροάλματα. Τα έχεις στημένα, θα βρεις κάτι θα γυρίσεις στον χάρτη σου θα δεις πως πρέπει να κινηθείς και θα πας βήμα - βήμα. Το πόσο σταθερά μπορείς να τα κρατήσεις και για πόση ώρα είναι κάτι υποκειμενικό ,νομίζω ότι αυτό απαντά στην ερώτηση σου. Γιώργος Καράντζαλος
TUPAC_RIP Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2022 Η μεγέθυνση x10 είναι οριακή για χέρι. Κι εγώ έτσι ξεκίνησα. Είναι μια χαρά για αρχή. Μαθαίνεις τα βασικά και είσαι και ευκίνητος. Επίσης όσο παρακολουθείς τόσο πιο πολύ ενστικτωδώς μαθαίνεις να κρατιέσαι ακίνητος (υπάρχουν και κάποιες τεχνικές). Καλοί στόχοι είναι η Σελήνη, ο Δίας και ο Κρόνος και κάποια σμηνη και λίγοι γαλαξίες. Το τσάλεντζ είναι να διακρίνεις δαχτυλίδι στον Κρόνο το οποίο δεν είναι εύκολο με χέρι. Με μονόποδο πιο εύκολα. Επίσης με το χέρι οριακά αντιλαμβάνεσαι δορυφόρους Δια αν είναι πολύ κοντά του. Τέλος προτείνω (και απορώ που δεν αναφέρεται) να γίνεται η παρατήρηση ξαπλωμένος. Με αυτόν τον τρόπο τα κυάλια είναι πιο σταθερά και μπορούμε να παρατηρούμε στόχους κοντά στο ζενίθ που ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός και με κέρδος τον ξεκούραστο σβέρκο και μέση. Still I Rise
Ioannis7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 Σας ευχαριστώ πολύ για τι πληροφορίες ως τώρα. Τα κιάλια που σκέφτομαι να αγοράσω είναι τα Nikon Aculon A211 10x50. Έχω διαβάσει καλές κριτικές και το μόνο μειονέκτημά τους είναι το μικρό eye relief. Έχω πολύ λίγο αστιγματισμό και σπάνια φοράω γυαλιά... αλλά ας πούμε ότι το προσπενάμε και ότι θα μπορώ να βλέπω και χωρίς. Κάτι που διάβασα και εδώ θα ήθελα επίσης την συμβουλή σας είναι ότι τα κιάλια που δεν είναι αδιάβροχα και άρα δεν είναι ερμητικά σφραγισμένα, μοιραία κάποια στιγμή θα πάρουν σκόνη. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και αν ναι, τα πάμε κάπου για καθαρισμό; Ευχαριστώ, Γιάννης
sevax Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 On 24/8/2022 at 10:27 ΠΜ, Ioannis7 said: Επίσης, ψάχνοντας για κιάλια, παράτησα κάποια που λένε ότι περιέχουν άζωτο για να μην θολώνουν. Οπότε, η δέυτερή μου απορία είναι κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι όντως χρήσιμο ή είναι πολύ ψιλά γράμματα; Καλώς ήλθες, και καλό κουράγιο, με υπομονή χωρίς βιασύνη, 😀 Κιάλια με άζωτο είναι πολύ χρήσιμα, όσες φορές έτυχα με υγρασία οι άλλοι σκουπίζανε κάθε 10 λεπτά εγώ παρατηρούσα όλη νύκτα χωρίς πρόβλημα. Αν μπορείς οικονομικά αγόρασε τα, όσο για τρίποδα σωστά σου λένε τα παιδιά, εγώ είχα καρέκλα -ξαπλώστρα για το ζενίθ, και λίγο ύπνο για το ολονύκτιο,🙄 Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
terrain_inconnu Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 (επεξεργάστηκε) 1 hour ago, sevax said: Καλώς ήλθες, και καλό κουράγιο, με υπομονή χωρίς βιασύνη, 😀 Κιάλια με άζωτο είναι πολύ χρήσιμα, όσες φορές έτυχα με υγρασία οι άλλοι σκουπίζανε κάθε 10 λεπτά εγώ παρατηρούσα όλη νύκτα χωρίς πρόβλημα. Αν μπορείς οικονομικά αγόρασε τα, όσο για τρίποδα σωστά σου λένε τα παιδιά, εγώ είχα καρέκλα -ξαπλώστρα για το ζενίθ, και λίγο ύπνο για το ολονύκτιο,🙄 Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά η απόθεση υγρασίας στο εξωτερικό μέρος των οπτικών δεν σχετίζεται με το αν τα κιάλια περιέχουν εσωτερικά άζωτο. Το άζωτο προστατεύει μόνο από την δημιουργία εσωτερικής υγρασίας. Οπότε ο λόγος που οι υπόλοιποι σκουπίζανε κάθε 10 λεπτά και εσύ όχι οφείλεται σε άλλη αιτία, π.χ. τα δικά σου είχαν περαστεί με κάποιο anti-fog spray, είχαν προσαρμοστεί σταδιακά στην διαφορά θερμοκρασίας αντί απότομα, τα κρατούσες κάπως πιο μακρυά από το πρόσωπό σου, η αναπνοή σου κατευθυνόταν προς τα κάτω αντί προς τα κιάλια κ.ο.κ.. Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 25, 2022 ο terrain_inconnu
TUPAC_RIP Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 2 hours ago, Ioannis7 said: Σας ευχαριστώ πολύ για τι πληροφορίες ως τώρα.Τα κιάλια που σκέφτομαι να αγοράσω είναι τα Nikon Aculon A211 10x50. Έχω διαβάσει καλές κριτικές και το μόνο μειονέκτημά τους είναι το μικρό eye relief. Ίσως τα καλύτερα κιάλια στην περιοχή του κατοστάρικου. Still I Rise
sevax Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2022 (επεξεργάστηκε) 7 hours ago, terrain_inconnu said: Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά η απόθεση υγρασίας στο εξωτερικό μέρος των οπτικών δεν σχετίζεται με το αν τα κιάλια περιέχουν εσωτερικά άζωτο. Το άζωτο προστατεύει μόνο από την δημιουργία εσωτερικής υγρασίας. Οπότε ο λόγος που οι υπόλοιποι σκουπίζανε κάθε 10 λεπτά και εσύ όχι οφείλεται σε άλλη αιτία, π.χ. τα δικά σου είχαν περαστεί με κάποιο anti-fog spray, είχαν προσαρμοστεί σταδιακά στην διαφορά θερμοκρασίας αντί απότομα, τα κρατούσες κάπως πιο μακρυά από το πρόσωπό σου, η αναπνοή σου κατευθυνόταν προς τα κάτω αντί προς τα κιάλια κ.ο.κ.. Από όλα τα κιάλια που είχα το ένα είχε άζωτο, τα άλλα θάμπωναν ποιο εύκολα, και ναι σε όλα αυτά που αναφέρεις, ( είχαν προσαρμοστεί σταδιακά στην διαφορά θερμοκρασίας αντί απότομα, τα κρατούσες κάπως πιο μακρυά από το πρόσωπό σου, η αναπνοή σου κατευθυνόταν προς τα κάτω αντί προς τα κιάλια κ.ο.κ..) εκτός από <<κάποιο anti-fog spray>>. Και με τρίποδα. Και να να διευκρινίσω οι άλλοι είχαν πρόβλημα στα τηλεσκόπια, (έχει διαφορά), και μου έχει τύχη 1 φορά στον Πάρνωνα, και 1 στον Κιθαιρώνα. Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 25, 2022 ο sevax Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα