Jump to content

Ημερολόγιο παρατηρησης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από τις αγαπημένες μου θεματικές στο cloudynights είναι οι εξής δύο: https://www.cloudynights.com/topic/836584-observation-log-continued-iv/page-3

https://www.cloudynights.com/topic/700450-newbies-what-did-you-see-in-the-sky-last-night-come-say-hello/page-86

από τις οποίες παίρνω ιδέες για το τι να παρατηρήσω όταν βγω με το τηλεσκόπιο. Οπότε αποφάσισα να ανοίξω αυτό το νήμα και εδώ.

Αρχίζω λοιπόν. Βγήκα σήμερα μετά από βροχή στο σκοτεινό μου μέρος με το δεκαιντσο, γύρω στο bortle 3-4, και παρόλη την υγρασία ο ουρανός ήταν πάρα πολύ καλός.

Ξεκίνησα με τον εύκολο διαχωρισμό του Γραφια, δεν τον είχα σπάσει όλο το καλοκαίρι και είπα να το κάνω σήμερα. Έριξα μια ματιά στον κόκκινο Ανταρη και συνέχισα στο Μ22, μάλλον το αγαπημένο μου αστρικό σμήνος, πέρασα στο lagoon όπου το uhc φίλτρο κάνει θαύματα, ανέβηκα στο trifid και από εκεί πιο πάνω στο swan nebula. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους αφιέρωσα και πολύ χρόνο γιατί τα είχα παρατηρήσει πρόσφατα. Κάθισα για λίγο να θαυμάσω το milky way μιας και σιγά σιγά και λόγω καιρού μπορεί και να είναι δύσκολο. Πετάχτηκα στο Μ13, που έχει ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις μου μιας και ήταν το πρώτο από τα Messier που είχα διακρίνει. Από εκεί μια στάση στο Μ92 και μετά αφού δεν είχα φτιάξει πλάνο για τη βραδιά, πήγα απέναντι να θαυμάσω την Ανδρομέδα και το σύντροφό της το Μ110. Αφού χαζεψα λίγο στο sky safari, αποφάσισα να πάω στο Μ15 στον Πήγασο και από εκεί να κατέβω προς τα κάτω στο Μ2, και τα δύο τα είχα δει και παλιότερα, ανέβασα μεγένθυση και στα δύο για να τα παρατηρήσω καλύτερα και στη συνέχεια κατέβηκα στον Αιγόκερω, πρώτα το Μ72 κι έπειτα το Μ73 που με δυσκόλεψε λίγο, το έκανα ζουμ στο sky safari για να ξέρω τι ψάχνω, και τέλος το Μ30, για κάποιο λόγο αυτά τα τρία μου είχαν ξεφύγει μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια είπα να ψάξω κάνα δυο ngc πριν κλείσω τη βραδιά. NGC6543 cat's eye nebula, δεν έχω ιδέα γιατί το είπαν έτσι, με δυσκόλεψε μέχρι που ανέβασα μεγένθυση και σιγουρευτηκα ότι το βρήκα, πλανηθηκα λίγο τυχαία στην περιοχή και έπεσα πάνω στο NGC6503, ένας αμυδρός (ίσως όχι και τόσο) γαλαξίας. Από εκεί πήγα στο NGC 6572 που είχα διαβάσει για το πράσινο χρώμα του, ισχύει ότι το διακρίνεις. Πλέον είχα κουραστεί, οπότε πήγα για κλείσιμο της βραδιάς στους πλανήτες, αρχικά στον Κρόνο, είχε ανέβει αρκετά ψηλά και πριν καν κοιτάξω από το προσοφθάλμιο ήξερα ότι θα σηκώσει μεγάλη μεγένθυση, είδα το Cassini εύκολα, προσπάθησα μέχρι και x400, υπερεβαλα, έκλεισα με τον Δία μια πολύ καλή βραδιά.

Περιμένω να διαβάσω και από τους υπόλοιπους, μη βαριεστε, μοιραστείτε την εμπειρία σας!

  • Μου αρέσει 2
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Βγήκα και χθες για λίγη ώρα, με κοψοχολιασε ένα αγριογούρουνο που πέρασε από κοντά όταν περίμενα να σκοτεινιάσει, αλλά μόλις έκανα λίγη φασαρία και έβαλα το ραδιοφωνακι να παίζει εξαφανίστηκε. Οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ καλές, είχε ένα ελαφρύ αεράκι που ήταν ιδανικό για αστροπαρατηρηση, βέβαια πλέον το νιώθεις ότι έρχεται ο χειμώνας, ήθελε χειμερινό ρουχισμό.

Έκανα μια μικρή βόλτα σε καλοκαιρινά αντικείμενα. Ξεκίνησα με το Μ13 και το Μ92, στη συνέχεια στο Μ22, στο lagoon, στο swan και στο wild duck, μάλλον τα χαιρετάω για φέτος αν δεν καταφέρω να ξαναβγώ τις επόμενες μέρες. Στη συνέχεια πήγα στο ring, από εκεί στην Ανδρομέδα με τους συντρόφους της, το Μ32 και το Μ110 και μετά κατέβηκα στο pinwheel που ήταν εύκολο να το βρω, αν και δεν είναι και το πιο έντονο όταν προηγουμένως έχεις δει την Ανδρομέδα. Μετά ανέβηκα στην Κασσιόπη, είδα το Μ52 και το double cluster, προσπάθησα στα χαμένα για το bubble και το heart nebula, δεν είχα κάνει καμμία προετοιμασία και δεν τα κατάφερα, αλλά δεν πτοουμαι, έχω το χειμώνα μπροστά μου. Για τελευταία είχα αφήσει Κρόνο και Δια, που είχαν ανέβει πλέον αρκετά ψηλά, ο Δίας ήταν που με συνεπήρε χωρίς να το περιμένω, φαινόταν η κηλίδα εκπληκτικά, δεν την έχω ξαναδεί τόσο έντονα. Για κλείσιμο είδα τις Πλειάδες με τα κυάλια που μόλις είχαν βγει από το βουνό και μετά τα μάζεψα και έφυγα.

Στο νωρίς έκανα αρκετή παρατήρηση με γυμνό μάτι, δε θυμάμαι ακριβώς την ώρα, πρέπει να ήταν κάπου 22:00 με 23:00, που έπεσε ένα πεφταστερι που έκανε πολύ μεγάλη ουρά, νοτιοανατολικά περίπου. Γενικά ήταν πολύ καλή βραδιά με πολύ καλο ουρανό. Καλό χειμώνα να έχουμε.

  • Μου αρέσει 5
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης