Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μία νέα έρευνα έδειξε ότι ένα στα 3 αστρικά πτώματα από σουπερνόβα κατάρρευσης αστρικού πυρήνα (SN cc,με πιο συνηθισμένες τις SN II) καταλήγουν εκτός του Γαλαξία μας. Πρόκειται για απομεινάρια αστεριών μεγάλης μάζας (πάνω από 8 ηλιακές μάζες), συνήθως αστέρες νετρονίων αλλά και αστρικές μαύρες τρύπες. Επειδή η έκρηξη σουπερνόβα είναι ασύμμετρη, το αστρικό πτώμα δέχεται μια δυνατή ώθηση, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετή ώστε να το θέσει εκτός Γαλαξία (ή τουλάχιστον στις παρυφές του). Στον σχετικό χάρτη αυτών των αστρικών πτωμάτων δεν φαίνεται η σπειροειδής μορφή του Γαλαξία (δεν υπάρχει συσσώρευση των αντικειμένων στην διεύθυνση των σπειρών), και ο Γαλαξίας μας , δηλαδή η κατανομή τους γύρω του, παρουσιάζει ένα έντονο <φούσκωμα>, ελαττώνοντας σημαντικά το πεπλατυσμένο του σχήμα. 

Τα δισεκατομμύρια παλαιά αστρικά πτώματα από εκρήξεις SN cc στις παρυφές του Γαλαξία είναι αόρατα (ψυχρά σώματα με ελάχιστη εκπομπή), και ο χάρτης δημιουργήθηκε με δεδομένα από προσομοίωση. Βασικά στοιχεία είναι η ταχύτητα των αστρικών πτωμάτων μετά την έκρηξη σουπερνόβα, και ότι η κατεύθυνσή τους είναι τυχαία. 

milky-ways-graveyard-o-3.jpg

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Μία νέα επισκόπηση ήρθε να ενισχύσει τα παραπάνω. Βρέθηκε ότι το 85% από ένα δείγμα 84 βραχύχρονων εκρήξεων ακτινών γ   (SGRB, short gamma ray bursts) σημειώθηκε σε γαλαξίες με έντονη αστρογέννηση. Ο μηχανισμός για αυτά τα φαινόμενα είναι η συγχώνευση 2 αστέρων νετρονίων. Και αστέρια νετρονίων (πτώματα αστεριών μεγάλης μάζας) παράγονται βασικά σε γαλαξίες αστρογέννησης. Πολλές από αυτές τις εκρήξεις σημειώθηκαν στις εξωτερικές περιοχές των γαλαξιών τους, δηλαδή οι αστέρες νετρονίων βρέθηκαν εκτός γαλαξιακού δίσκου. 

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης