Infernodim Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2022 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2022 Καλημέρα σε όλους, ειμαι κάτοχος ενος SW130/900 και προσπαθώ να μπω στον χώρο της αστροφωτογραφίας (πλανητικής). Ξέρω πως το εν λόγω τηλεσκόπιο δεν ενδείκνυται για αυτή την χρήση αλλα κατα καιρούς έχω καταφέρει να πάρω κάποια αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μόλις εναν αντάπτορα για το κινητό μου https://imgur.com/a/hvMoita https://imgur.com/a/DhgiDEg Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω και dslr (nikon d7100) αλλα δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει focus. Για να λύσω το πρόβλημα αυτό χρησιμοποίησα εναν 2x barlow αλλα το αποτέλεσμα δεν ήταν καλο. Επίσης ποτέ δεν κατάφερα να εστιάσω χρησιμοποιώντας προβολή μέσω προσοφθάλμιου. Το ερώτημα είναι το εξής: θα μπορεί η asi120mcs να κάνει focus; αξίζει σαν επένδυση (θα πάρω καλύτερα αποτελέσματα;); να σημειώσω πως δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού. ευχαριστώ εκ των προτέρων!
diorip Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2022 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2022 (επεξεργάστηκε) Το τηλεσκόπιο δεν είναι κακό, κάνει για πλανητική (δεν σε ενοχλεί το αργό f ratio εδώ). Ιδανικά θές F/18 - F/25, άρα και με την 120mc θες barlow για να εκμεταλευτείς πλήρως το σύστημα σου. Τώρα, μήπως οι λόγοι που δεν έμεινες ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα με την nikon (φαντάζομαι τράβηξες video με το μεγαλύτερο frame rate 50-60 fps), δεν έχουν να κάνουν σε πρώτη φάση με την κάμερα αλλά με κακή ευθυγράμμιση κατόπτρων ή και seeing; P.S. Η 120mc θα εστιάζει και χωρίς barlow. Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 24, 2022 ο diorip
Infernodim Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2022 Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Σχετικά με την ευθυγράμμιση , μέσα απο το cheshire τα κάτοπτρα φαίνονται πλήρως ευθυγραμμισμένα. Το κακό με την νικον ήταν οτι ο πλανήτης μέσα απο τον 2x barlow ήταν πολύ μικρός. Επίσης δεν κατάφερα ποτέ όχι μονο να εστιάσω αλλα και να δω τον πλανήτη σε προβολή μέσω προσοφθάλμιου και της dslr
Αλέξης Φωκάς Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2022 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2022 Ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλη η μεγέθυνση και να είναι εκτός πεδίου ο πλανήτης. Δοκίμασε το εξής : κατά τη διάρκεια της ημέρας δες που πρέπει να κάνει εστίαση η nikon με προβολή (πχ στο βουνό απέναντι). Σημείωσε το σημείο. Μετά κάνε εστίαση με προσοφθαλμιο και γράψε κάτω τη διαφορά. Το βράδυ, κεντράρεις με προσοφθαλμιο, και προσεκτικά για να μην κουνήσεις το τηλεσκόπιο βάζεις την nikon και αλλάζεις την εστίαση εκεί που πρέπει. Αν δε φαίνεται, κάνε defocus, και πάρε φώτο του 1sec μήπως και δεις την άκρη από τον πλανήτη και μπορέσεις να κεντράρεις. Με την 120 και Barlow δεν θα έχεις πρόβλημα.
Infernodim Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2022 (επεξεργάστηκε) Τελικά αγόρασα την ZWO ASI 224 MC. χθες εκανα ενα test drive (γρήγορο) και χωρίς να εχω την παραμικρή ιδέα στο τι κανω (ως προς τα exposure, gain κτλ) κατάφερα να τραβήξω ένα βιντεο του ΔΙΑ 38sec με τις παρακάτω ρυθμίσεις το αποτέλεσμα χωρίς barlow : https://imgur.com/a/FkLby0Q [ZWO ASI224MC] FrameType=Light Debayer Preview=On Pan=0 Tilt=122 Output Format=SER file (*.ser)(Auto) Binning=1 Capture Area=1304x732 Colour Space=RAW16 Temperature=21,6 Hardware Binning=Off High Speed Mode=On Turbo USB=100(Auto) Flip=None Frame Rate Limit=Maximum Gain=200 Exposure=2,0000ms Timestamp Frames=Off White Bal (B)=95 White Bal (R)=52 Brightness=0 Auto Exp Max Gain=300 Auto Exp Max Exp M S=30000 Auto Exp Target Brightness=100 Mono Bin=Off Trail Width=3 Minimum Trail Length=100 Trail Detection Sensitivity=9 Remove Satellite Trails=Off Background Subtraction=Off Planet/Disk Stabilization=Off Banding Threshold=10 Banding Suppression=0 Apply Flat=None Hot Pixel Sensitivity=5 Subtract Dark=None NegativeDisplay=0 Display Black Point=0 Display MidTone Point=0,5 Display White Point=1 Notes= TimeStamp=2022-11-24T20:57:38.8430910Z SharpCapVersion=4.0.9472.0 StartCapture=2022-11-24T20:57:38.8410039Z MidCapture=2022-11-24T20:57:58.2500039Z EndCapture=2022-11-24T20:58:17.6585599Z Duration=38,818s FrameCount=3291 ActualFrameRate=84,7812fps TimeZone=+2,00 δεδομένου οτι δεν εχω αυτόματο έλεγχο της βάσης, ανοιξα το ROI ώστε να περάσει απο την μια ακρη εως την άλλη ο Δίας και στη συνέχεια το πέρασα στο PIPP. Αξίζει να πάρω τον απλό κινητήρα (ΕQ2 drive motor) για να το κρατάω όσο το δυνατό περισσότερο εντός του πεδίου λήψης; Επίσης απο την εμπειρία σας, υπάρχει κάποιο μικρό DSΟ που θα μπορούσα να πειραματιστώ μαζί του (με live tracking); ευχαριστώ! Το επεξεργάστηκε Νοέμβριος 25, 2022 ο Infernodim
Georgegramm Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2022 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2022 (επεξεργάστηκε) Καλησπέρα, γράφω επειδή τυγχάνει να έχω και εγώ το ίδιο τηλεσκόπιο με τη "μαμα" EQ2 βάση. Απλώς αντί για την 224MCS εχω την 120MM. Μερικές ερωτήσεις 1) Πώς σου φαίνεται το όλο set up μέχρι στιγμής; 2) Έχεις εξοικιωθεί με τη βάση; Εννοώ σου είναι άνετη η κίνηση στο RA? 3) Κάνεις πολική ευθυγράμμιση; 4) Όταν εστιάζεις με τον barlow και την ASI, θεωρείς ότι εστιάζεις καλά; (αν και από ότι βλέπω στην εικόνα δεν πρέπει να είσαι και πολύ εκτός Ειλικρινά μιλώντας, αν αυτή είναι η πρώτη σου φορά που κάνεις φωτογράφιση, θεωρώ θα τα πας καλά. Γενικά σε προτείνω να πειραματιστείς και με τον x2 και να δεις πως θα τα πας και εκεί. Αν κάνεις καλή πολική ευθυγράμιση, οι λήψεις σου θα είναι πολύ καλές και εύκολες. Βέβαια η εστίαση γίνεται πιο δύσκολη αλλά τίποτα που δεν γίνεται. Πειραματίσου επίσης με διάφορες ρυθμίσεις στις εκθέσεις κτλ. Προσωπικά με τον x2 οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιώ είναι: 2022-10-05-2226_4-U-B-Sat.txt Λέει Sat αλλά είναι καταγραφή του Δία. Το δεύτερο αρχείο (2022-10-05-1813-1... κτλ) είναι όντως του Κρόνου. Γενικά προτιμώ τις φωτό μου λίγο πιο σκοτεινές αλλά αυτό είναι προσωπικό στυλ κτλ. Αν θες να δεις παραδείγματα με το τι μπορεί να κάνει το 130/900 μπες στο προφίλ μ ή ψάξε τους scipii /petrosl (χρησιμοποιούν λίγο διαφορετικό εξοπλισμό από τη βασική βάση αλλά ο σωληνας είναι ο ίδιος). 2022-10-05-1813_1-U-B-Sat.txt Το επεξεργάστηκε Νοέμβριος 25, 2022 ο Georgegramm "Εγω =1÷γνώση Όσο περισσότερη η γνώση τόσο μικρότερο το εγώ, όσο μικροτερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το εγώ" Albert Einstein
Infernodim Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2022 Καλησπερα Γιώργο και σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου και τις πληροφορίες. 1) η καμέρα μου ήρθε χθες και πειραματίστηκα περίπου κανα 20λεπτο. Θα έχω ολοκληρωμένη άποψη οταν θα καταφέρω να κλεισω λίγο χρόνο μαζί της. Η βάση μας βεβαια δεν ενδείκνυται για τέτοια χρήση αλλα ο,τι έχει κανείς 😁 2) σε γενικές γραμμές ναι 3) ναι κάνω, όχι απόλυτη αλλα ειναι οκ 4) φωτο με barlow 2χ (celestron omni) απο βίντεο 20sec https://imgur.com/a/bIp2NRI. Οι συνθήκες όρασης δεν ηταν και πολύ καλές. Επίσης ειμαι Αθήνα με οτι αυτο συνεπάγεται απο άποψη φωτορύπανσης Κάνεις tracking με το χέρι; Τα βίντεο σου τι διάρκειας είναι; σκέφτομαι αν αξίζει να πάρω και το βασικό μοτέρ (αυτο με τα 40 περίπου €) εχεις δοκιμάσει καθόλου DSO;
Georgegramm Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2022 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25, 2022 Το tracking το κάνω όπως και εσύ. Βάζω το ROI (προσωπικά στο 800x800 ή 800x600) και το αφήνω να πάει από τη μία άκρη της εικόνας στην άλλη. Κυρίως επειδή το μπαλκόνι μου κοιτάζει στο Νότο και δεν μπορώ να κάνω ακριβή πολική ευθυγράμμιση. Τα βίντεο δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη διάρκεια, αλλά καλό είναι στον Δία για παράδειγμα να μην ξεπερνάς τα 2:30 με 3 λεπτά. Το μοτέρ δε νομίζω να σου δώσει παραπάνω αποτελέσματα στη πλανητική. DSO δεν έχω κάνει καθόλου. Βέβαια δε νομίζω ότι είναι εφικτό με την EQ2 ακόμα και με το.μοτερ. Ο λόγος είναι επειδή είναι πολύ ασταθής και κουνιέται με το παραμικρό. Επίσης δε σε βοηθάει και ο εστιακος λόγος του τηλεσκοπίου. Γενικά στα DSO θες μικρό f όπως λέμε, ας πούμε 4. Θες αυτό που λέμε ένα πιο "γρήγορο" τηλεσκόπιο. Αυτό βέβαια δε σε σταματάει από το να φωτογραφίσεις πλανητικά νεφελώματα που είναι έτσι πιο μικρά. Μπορείς αν πάρεις το μοτέρ να δοκιμάσεις με τη Nikon σου αλλά δε θα είναι και τόσο εύκολο. Αν μπορέσεις να βρεις ένα μέρος χωρίς φωτορύπανση και με ελάχιστο αέρα, τότε ίσως να αξίζει να το προσπαθήσεις. Αλλά ίσως το μοτέρ από μόνο του να σου δίνει δονήσεις (δεν ξέρω δεν το έχω). Αυτά πάνω κάτω. Αν θες πιο πολλές πληροφορίες σχετικά με τα DSO ίσως κάποιο άλλο μέλος να σε απαντήσει σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Καλή συνέχεια! "Εγω =1÷γνώση Όσο περισσότερη η γνώση τόσο μικρότερο το εγώ, όσο μικροτερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το εγώ" Albert Einstein
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα