Jump to content

Τι τηλεσκόπιο να αγοράσω;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας αγαπητοί φίλοι της αστρονομίας,

Ονομάζομαι Βασίλης, είμαι 15 ετών, πάω 1η Λυκείου και όπως φαντάζεστε μου αρέσει η αστρονομία. Έτσι, όταν έμαθα για αυτή την ιστοσελίδα, προσπάθησα να γίνω μέλος της όχι μόνο για να μάθω περισσότερα για το σύμπαν και τα τηλεσκόπια αλλά και για να ενημερώνομαι και να συνομιλώ με άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον με εμένα. Παρ΄όλα αυτά δεν σας γράφω αυτό το μήνυμα για να μάθετε ποιος είμαι (προφανώς). Σας γράφω αυτό το μήνυμα διότι πραγματικά χρειάζομαι την βοήθεια κάποιων ειδικών οι οποίοι θα γνωρίζουν το <αντικείμενο>. Οπότε έπειτα από όλη αυτή την εισαγωγή η ερώτησή μου είναι η εξής:<Τι τηλεσκόπιο να πάρω;>. Για αρχή θα ήθελα να σας πω ότι γνωρίζω μερικά πράγματα για τα τηλεσκόπια όπως τους τύπους των τηλεσκοπίων και μερικά άλλα πράγματα τα οποία όμως θεωρώ ότι είναι ελάχιστα για αυτό και δεν πήρα την απόφαση να πάρω μόνος μου τηλεσκόπιο. Πρώτα από όλα αφού σιγουρεύτηκα ότι πραγματικά θέλω να ασχοληθώ με αυτόν τον <κόσμο> (της αστρονομίας), αποφάσισα να ξεκινήσω κάποιες μικροέρευνες. Αφού έψαξα στο YouTube και στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης μερικά τηλεσκόπια και πώς λειτουργούν, αποφάσισα ότι η καλύτερη επιλογή για μένα θα ήταν ένα Skywatcher Dobsonian 130mm ή ένα Skywatcher Dobsonian 150p. Αυτά τα τηλεσκόπια τα επέλεξα διότι πίστευα ότι θα με βοηθούσαν οι βάσεις τους αφού είναι πολύ εύκολη στη χρήση καθώς και το υπόλοιπο τηλεσκόπιο. Επιπροσθέτως έχω διαβάσει ότι είναι ένα τηλεσκόπιο όχι μόνο εύκολο στη μεταφορά αφού μπορεί να μεταφερθεί εύκολα με ένα αμάξι για παράδειγμα αλλά είναι επίσης και εύκολο στην αποθήκευση αφού ο καθένας μας μπορεί να το φυλάξει στην ντουλάπα ή σε ένα ράφι στο σπίτι του. Όμως όπως ανέφερα και παραπάνω δεν ήμουν σίγουρος αν ένα από αυτά τα δύο τηλεσκόπια είναι κατάλληλα για εμένα. Ακόμη θα ήθελα να σας πω ότι εφόσον αποφάσισα να πάρω ένα τηλεσκόπιο θα έπρεπε να θέσω και κάποιες προυποθέσεις οι οποίες είναι οι παρακάτω και θα βοηθήσουν στην επιλογή. Πρώτα από όλα θα ήθελα  ένα τηλεσκόπιο το οποίο θα είναι εύκολο στη μεταφορά και προφανώς στη χρήση. Δεύτερον θα ήθελα ένα τηλεσκόπιο με αρκετές δυνατότητες και με μεγάλη διάμετρο η οποία όχι μόνο θα με βοηθήσει να δω τους πλανήτες και τη Σελήνη αλλά θα ήθελα να εντοπίσω και γαλαξίες ή ακόμη και νεφελώματα (προφανώς καταλαβαίνω αν δεν είναι δυνατό να έχω ένα τόσο δυνατό τηλεσκόπιο). Πρέπει όμως να σας διευκρινίσω και κάποια πράγματα όπως ότι μένω σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και ο χώρος είναι περιορισμένος, ότι προφανώς και το κεφάλαιο που διαθέτω είναι και αυτό περιορισμένο και τέλος αλλά εξίσου αξιοσημείωτο με τα άλλα, ότι σε βάθος χρόνου θα ήθελα να ασχοληθώ (εάν είναι δυνατό βέβαια) με την αστροφωτογράφηση. Κατά προτίμηση δεν θα ήθελα να ξοδέψω ένα σωρό λεφτά σε βιβλία και βοηθήματα τα οποία μπορεί να μου φανούν άχρηστα (αν και δεν το νομίζω) και να έχω ως αποτέλεσμα να χάσω το κεφάλαιο που διαθέτω.

Ελπίζω να με βοηθήσετε να διαλέξω το κατάλληλο τηλεσκόπιο για εμένα ώστε να καταφέρω να πραγματοποιήσω τους στόχους μου. Καλό σας βράδυ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου Βασίλη,

Όπως πολύ σωστά αναφέρεις τα Skywatcher Heritage 130P και 150P είναι εύχρηστα, μεταφέρονται και αποθηκεύονται πολύ εύκολα και όντως αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για να ξεκινήσεις την οπτική παρατήρηση (σελήνης, πλανητών, αστρικών σμηνών, νεφελωμάτων και γαλαξιών). Προσωπικά έχω το 150P το οποίο πραγματικά έχω καταευχαριστηθεί σε όλων των ειδών στόχων (και σε σκοτεινούς ουρανούς αλλά και από την Αθήνα). Αν τελικά αποφασίσεις να πάρεις ένα από τα δύο αυτά τηλεσκόπια, θα χρειαστεί να κάνεις δύο πολύ εύκολες βελτιώσεις: θα φτιάξεις ένα φωτοχιτώνιο για το ανοιχτό τμήμα του οπτικού σωλήνα και θα προσθέσεις λίγη ταινία teflon στον εστιαστή (όταν έρθει η ώρα μπορώ να σου δώσω αναλυτικές οδηγίες). Στην πορεία υπολόγισε πως ανεξάρτητα από την επιλογή τηλεσκοπίου θα θελήσεις να αγοράσεις και έναν φακό barlow 2x που θα διπλασιάσει τις μεγενθύνσεις που έχεις στην διάθεσή σου.

Μιχάλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλωσηρθες φιλε στο astrovox. Οπως σωστα ειπε ο Μιχαλης το heritage 150 ειναι πολυ καλο και σιγουρα καλυτερο απο το 130 αφου εχει μεγαλυτερη διαμετρο. Κατλαβαινω οτι θελεις ενα τηλεσκοπιο σχετικα φθηνο γιατι εισαι και μικρος. Εγω που αρχισα το χομπι επισης στην ηλικια σου πηρα ενα sw 130/900 με ισημερινη στηριξη το οποιο εχω ακομα. Οσο αφορα το τι αντικειμενα μπορεις να βλεπεις δεν εχει μεγαλη σχεση το τηλεσκοπιο. Ειτε εχεις ενα 5ιντσο ειτε ενα 10ιντσο μπορεις να δεις και με τα δυο γαλαξιες και νεφελωματα. Αυτο που σου προσφερει πραγματικα η διαμετρος ειναι μεγαλυτερη διακρητικη και φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα. Αυτο σημαινει οτι με μεγαλυτερη διαμετρο θα βλεπεις το ιδιο αντικειμενο με πολυ πιο μεγαλη λεπτομερεια. Απο βιβλια σου συστηνω ανεπιφυλαχτα το nightwatch και αργοτερα αν θες το the backyard astronomers guide. Να τονισω επισης οτι τα τηλεσκοπια της sw ερχονται συνηθως με δυο προσοφθαλμια 10 και 25μμ και εναν barlow2x. Η ποιοτητας τους ειναι μετρια προς κακη αλλα ειναι αρκετα για να σου δειξουν πολλα πραγματα. Το λεω αυτο γιατι αν πραγματικα σου αρεσει το χομπι και θες να ασχοληθεις θα πρεπει να σκεφτεις σωστα στο πως θα ξοδεψεις τα λεφτα σου. Για αστροφωτογραφηση θα σου προτεινα να την αφησεις προς το παρον γιατι και εγω που αποφασισα να ασχοληθω καταλαβα πολυ γρηγορα οτι θελει πολλα λεφτα και εμπειρια. Γνωμη μου ειναι επειδη μενεις και αθηνα να παραγγειλεις το 150 heritage και το nightwatch και να το χρησιμοποιεις οσο πιο συχνα μπορεις για να μαθεις τους αστερισμους και να βρισκεις στην αρχη τους ευκολους και μετα τους δυσκολους στοχους. Με την διαμετρο 150 μπορεις φυσικα να δεις τους πλανητες και την σεληνη και πολλα νεφελωματα, σμηνη και γαλαξιες. Για τα νεφελωματα και τους γαλαξιες ομως καλο θα ηταν οσο μπορεις να τους παρατηρεις απο σκοτεινο ουρανο. Λιγα νεφελωματα και ακομα λιγοτεροι γαλαξιες φαινονται καλα μεσα απο την πολη. Οτι παραπανω ερωτησεις εχεις ειμαστε εδω για να σου απαντησουμε. Και μην διστασεις να ρωτησεις κατι οσο χαζο και αν σου φαινεται. Εξαλλου ολοι απο καπου αρχισαμε.

"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Μιχάλη και panr05,

Για αρχή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και τους δύο σας που μου απαντήσατε στο αρχικό μου μήνυμα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ με βοηθάτε και πόσο το εκτιμάω. Όπως είπατε, το heritage 150 είναι σχετικά καλύτερο οπότε μέχρι στιγμής υπολογίζω ότι αυτό είναι πιο πιθανό να παραγγείλω. Αναζήτησα επίσης τον φακό που μου αναφέρατε ο οποίος είναι ο barlow 2x και όπως είδα, αν βέβαια είναι αυτός, κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ οπότε ύστερα από λίγο καιρό αφού πάρω το τηλεσκόπιο μπορεί να αγοράσω και τον φακό. Ως αναφορά την αστροφωτογράφηση καταλαβαίνω απόλυτα ότι δεν είναι δυνατή. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να αγοράσω το heritage 150 αλλά και το βιβλίο nightwatch μαζί από ένα κατάστημα που το έχει σε προσφορά το οποίο είναι το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης. Τέλος θα ήθελα να κάνω και μία ερώτηση. Υπάρχει περίπτωση να μπορώ να τοποθετήσω το κινητό μου τηλέφωνο πάνω στον φακό ώστε να μπορώ να τραβήξω φωτογραφία το φεγγάρι για παράδειγμα ή υπάρχει περίπτωση να γρατζουνίσω τον φακό και να κάνω ζημιά στο τηλεσκόπιο?

Σας ευχαριστώ και με συγχωρείτε για την καθυστέρηση

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κινητο σου μπορεις να το βαλεις με την χρηση ειδικου ανταπτορα οπως αυτον https://planitario.gr/gr/antaptoras-prosarmogis-smartphone-levenhuk-a10.html . Κανει 40 ευρω αλλα ειναι καλος. Τον εχω και εγω προσωπικα και δουλευει μια χαρα απλα θελει λιγο να το μαθεις πως να μενει σταθερο.

"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας και πάλι  panr05 και Μιχάλη

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι και τους δύο σας για την βοήθεια που μου προσφέρατε. Αποφάσισα τελικά ότι το κατάλληλο τηλεσκόπιο για εμένα (προς το παρόν) είναι το heritage 150p για τους λόγους που αναφέραμε και παραπάνω. Ανυπομονώ να το παραγγείλω και να ξεκινήσω τις παρατηρήσεις μου. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω και κάτι τελευταίο. Υπάρχει περίπτωση να μπορώ να βγάλω τον σωλήνα του τηλεσκοπίου (στο μέλλον βέβαια) και να μπορώ να τον συνδέσω με μία ισημερινή στήριξη? 

Καλό σας βράδυ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι βέβαια, ο οπτικός σωλήνας του Heritage 150P μπορεί να τοποθετηθεί σε ισημερινή στήριξη. Yπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό, ο καθένας με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Ο πρώτος και πιο εύκολος τρόπος φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί (στο 7:58):

Για τον δεύτερο (πιο περίπλοκο) τρόπο η διαδικασία έχει ως εξής: αφαιρείς την ράβδο με την οποία κουμπώνει ο οπτικός σωλήνας στην dobsonian βάση, ανοίγεις το τηλεσκόπιο στο πλήρες ανάπτυγμα, περνάς δύο δακτύλιους συγκράτησης (tube rings) με ράβδο και στερεώνεις στην ισημερινή στήριξη. Το πλεονέκτημα είναι ότι έτσι μπορείς να περιστρέφεις το τηλεσκόπιο αν χρειαστεί (χαλαρώνοντας λίγο τους δακτύλιους) ώστε το προσοφθάλμιο να βρίσκεται σε μια βολική για το μάτι θέση παρατήρησης. Το μειονέκτημα είναι ότι στο τέλος της παρατήρησης θα πρέπει να αφαιρέσεις τους δακτύλιους ώστε να μπορέσεις να κλείσεις το τηλεσκόπιο. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά, έχει δηλαδή μια επιπλέον διαδικασία στο να στηθεί/ξεστηθεί το όλο setup (αλλά δεν είναι κάτι δραματικό).

 Φυσικά ο οπτικός σωλήνας του Heritage μπορεί να συνδυαστεί και με αλταζιμουθιακές στηρίξεις όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες:

First light with the Sky-Watcher Heritage 150P - Discussions - Scopes /  Whole setups - Stargazers Lounge  IMG_1691.jpg.841ccad473bccf45b26dca644bc088d1.jpg

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεχασα να σου αναφερω οτι για το heritage επειδη εχει ανοιχτο σωληνα θα πρεπει να αγορασεις ενα φωτοχιτωνιο για να μην μπαινει αδεσποτο φως στον σωληνα.

"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας   panr05 και Μιχάλη

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που προσφέρατε. Πρέπει να πω Μιχάλη ότι αυτό το βίντεο είχα βρει και εγώ στο διαδίκτυο απλά ήθελα να σιγουρευτώ για αυτό και ρώτησα. Τελικά αποφάσισα να παραγγείλω το heritage 150p. Σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας.

Καλό σας βράδυ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενημέρωσε όταν με το καλό παραλάβεις αν χρειαστείς πληροφορίες για το αρχικό σετάρισμα και τον έλεγχο ευθυγράμμισης. Να πω επίσης κάτι (που ενδεχομένως να το γνωρίζεις ήδη) σε σχέση με τα κάτοπτρα του τηλεσκοπίου: δεν τα ακουμπάμε με το χέρι, ούτε τα σκουπίζουμε με πανάκια ή ότιδήποτε άλλο (ομολογώ ότι εγώ στην πολύ αρχή δεν το ήξερα και ευτυχώς δεν μπήκα στον πειρασμό να κάνω κάτι τέτοιο τότε). Αν χρειαστούν καθάρισμα αυτό θα είναι μετά από αρκετά χρόνια και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία (η οποία είναι σχετικά απλή). Για το φωτοχιτώνιο (το οποίο δεν υπάρχει έτοιμο στην αγορά) μπορώ να σου στείλω το πατρόν για να φτιάξεις ένα αντίστοιχο δικό σου.

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

On 8/3/2023 at 10:52 ΠΜ, terrain_inconnu said:

προσθέσεις λίγη ταινία teflon στον εστιαστή (όταν έρθει η ώρα μπορώ να σου δώσω αναλυτικές οδηγίες). Στην

Μιχάλη Καλημέρα. Πες μας μιαυτή την βελτίωση στον εστιαστή, περιμένω με ανυπομονησία. 

Ευχαριστώ Γιώργος. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου Γιώργο,

Η βελτίωση αφορά το τύλιγμα ταινίας PTFE (γνωστή και ως teflon) σφιχτά γύρω από το σπείρωμα για να μειωθεί ο τζόγος του εστιαστή. Λεπτομέρειες στο video που ακολουθεί: 

 

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

46 minutes ago, terrain_inconnu said:

Γειά σου Γιώργο,

Η βελτίωση αφορά το τύλιγμα ταινίας PTFE (γνωστή και ως teflon) σφιχτά γύρω από το σπείρωμα για να μειωθεί το "παιχνίδι" του εστιαστή. Λεπτομέρειες στο video που ακολουθεί: 

 

Μιχάλη σε ευχαριστώ. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ προσωπικά διαφωνώ με τη φιλοσοφία των συγκεκριμένων τηλεσκοπίων.

Δεν ξέρω αν σε πρόλαβα να το σκεφτείς καλύτερα αλλα οπως θα είδες και στα βιντεο:

1) Για να παρατηρησεις με τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια ανθρώπινα θα χρειαστείς στήριξη με τρίποδο επειδή η  βάση τους είναι πολύ χαμηλή απο κατασκευής  και το να τα τοποθετείς πανω σε κατι αλλο (κουτί πχ ή κομοδίνο το θεωρώ απαράδεκτο στο πεδίο). Αν αγοράσεις αλλη βάση να το τοποθετήσεις τότε παρε απο την αρχή κατι καλυτερο.

2) ο εστιαστής τους είναι για κλάματα θα σε παιδέψει με ελαστικότητα και αλλα πολλα οπως και στην  ευθυγράμμιση γιατι ολα στέκονται πανω σε πλαστικά. Δεν μιλάμε να του βάλεις προσοφθάλμιους που κοστίζουν περισσότερο απο το ιδιο το τηλεσκόπιο αλλα και με τους απλους hyperions θα έχεις θέμα.

3) θέλει φωτοχιτωνιο το οποίο δε θα το καλύπτει σωστα και θα σου σπαει τα νέυρα βάλε βγάλε συν οτι θα είναι ενα επιπλεον εξαρτημα για κουβάλημα μαζι με το κομοδίνο....(ασε που αισθητικά είναι σα να του έχεις βαλει γυψο με το φωτοχιτώνιο)

Μάζεψε χρήματα και κατευθύνσου προς 6αρι dob κλειστού σωλήνα θα έχεις ενα σοβαρό εργαλείο παρατήρησησ και διαχρονικό.

 

Το επεξεργάστηκε ο rem54397
  • Μου αρέσει 3

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαφέστατα το 6αρι dob κλειστού σωλήνα υπερτερεί ως τηλεσκόπιο του Heritage 150P (καλύτερος εστιαστής, πιο βολική θέση παρατήρησης, δεν χρειάζεται φωτοχιτώνιο κ.ο.κ.). Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές σε διάφορα νήματα και δεν νομίζω ότι κάποιος διαφωνεί σε αυτό. Ξεχνάς όμως ότι για αρκετούς παρατηρητές το κυρίως ζητούμενο είναι η φορητότητα. Π.χ. για κάποιον σαν και εμένα που ταξιδεύω συνεχώς ως οικογένεια με 2 μικρά παιδιά δεν έχω την πολυτέλεια να φορτώσω στο αυτοκίνητο το 6αρι κλειστού σωλήνα μαζί με όλα τα υπόλοιπα που κουβαλάμε (όποιος έχει παιδιά ξέρει) για αυτό και επέλεξα το κατά πολύ μικρότερο Heritage (που και αυτό ίσα ίσα χωράει). Με λίγα λόγια, το ότι το κλειστού τύπου είναι ανώτερο δεν μου προσφέρει κάτι από την στιγμή που δεν μπορώ να το πάρω μαζί μου. Το ίδιο ισχύει και όσους δεν έχουν πολύ χώρο στο σπίτι τους. Το αναδιπλούμενο τηλεσκόπιο αποθηκεύεται χωρίς καμία δυσκολία σε μια ντουλάπα ή ακόμα και κάτω από ένα γραφείο.

Εν ολίγοις, το Heritage είναι ένα τηλεσκόπιο που σχεδιάστηκε με σκοπό να ισορροπίσει την ανάγκη για φορητότητα και οπτική απόδοση. Προφανώς κάνει συμβιβασμούς για να το πετύχει αυτό αλλά οι συστηματικά καλές κριτικές που λαμβάνει σε διεθνές επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια δικαιώνουν αυτή την επιλογή. Αντιθέτως, για όποιον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μεταφοράς ή αποθήκευσης ένα τηλεσκόπιο κλειστού σωλήνα είναι καλύτερη λύση.

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
  • Μου αρέσει 2
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολα είναι θέμα συμβιβασμού στα τηλεσκόπια και μεχρι που μπορεί να φτάσει η τσέπη του καθενός. 

Για μένα είναι πιο σημαντικό να τηρούνται καποια στανταρντ ωστε το τηλεσκόπιο να έχει μια βασική απόδοση (οπτική και πρακτική) για να σε κρατήσει στο χομπι.

  • Μου αρέσει 1

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για το ενδιαφέρον και την βοήθεια που μου προσφέρατε. Η αλήθεια είναι ότι δεν παράγγειλα ακόμη το τηλεσκόπιο διότι δεν έχω συμπληρώσει το απαραίτητο κεφάλαιο, οπότε έχω ακόμη λίγο χρόνο να το αποφασίσω. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή είχα σχηματίσει μία πολύ καλή εικόνα στο μυαλό μου για το heritage 150p. Όμως μετά από το χθεσινό σχόλιο του Δημήτρη μπήκα ξανά σε σκέψεις. Εκτίμησα πραγματικά αυτά που μου έγραψες Δημήτρη και το σέβομαι. Παρόλα αυτά αποφάσισες να θίξεις (χωρίς παρεξήγηση ) ένα πολύ σημαντικό μέρος του τηλεσκοπίου το οποίο είναι ο εστιαστής του. Από ότι γράφεις παραπάνω φαίνεται να έχει αρκετά μειονεκτήματα. Θα ήθελα να προσθέσω ότι χρειάζομαι ένα τηλεσκόπιο το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί σχετικά εύκολα οπότε φοβάμαι πως πρέπει να αποκλείσω το dob 6' διότι ούτε μπορώ να το αποθηκεύσω στην κατοικία μου αλλά ούτε και να το μεταφέρω. Πρέπει να σας πω επίσης ότι είμαι ανοιχτός σε νέες προτάσεις για τηλεσκόπια αν έχετε κάτι να μου προτείνετε. Κάθε νέα βοήθεια ή πληροφορία είναι αποδεκτή. Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω, αν και μπορεί να γίνομαι κουραστικός, ότι θέλω ένα τηλεσκόπιο με αρκετές δυνατότητες (όσο το δυνατόν πιο πολλές) το οποίο όμως να μην ξεπερνά την τιμή των 400 ευρώ.

Καλό σας βράδυ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς φίλε μου η φορητότητα στο χομπι ανεβάζει το κόστος εκθετικά στα τηλεσκόπια γιαυτό το λόγο συνήθως προτείνονται τα dob και τα νευτώνια γενικά επειδή ειναι η πιο οικονομικη (value for money) επιλογή για τη διάμετρο που προσφέρουν. Είναι και η εποχή δύσκολη με τις τιμές στον αστρονομικο εξοπλισμο .

Επειδή τώρα δεν το κατανοείς και είναι απολυτα φυσιολογικό δεν είναι μόνο ο εστιαστής του το θεμα αλλα εξίσου σημαντικό και το οτι πρέπει να το τοποθετεις πανω σε κάτι αλλο το οποίο θα πρέπει να είναι στιβαρο για να μην κουνιέται το τηλεσκόπιο κατα την παρατήρηση.

Σκέψου οτι στην Αθήνα οι επιλογές για παρατήρηση θα είναι μόνο τον πλανητών και της σελήνης πράγμα που θέλει καλή βαση λογω μεγεθυνσεων και παρατήρησε στο βιντεο οπου ο ed ting το βάζει σε κουτι και καθεται σε καθισμα, πόσο άβολη είναι θέση.  Φάντάσου οτι με τα πόδια σου θα χτυπάς συνέχεια το κουτί και θα χάνεις το στόχο ή θα τρέμει.

Το συγκεκριμένο λογω εστιακής 750 και τύπου είναι στραμμένο πρός μεγάλα πεδία και σκοτεινό ουρανο για να το απολάυσεις ενώ στους πλανήτες δε θα σου δίνει το μέγιστο για τις ιντσες του. Για να του το βγάλεις αυτό το μεγιστο θα πρέπει να έχει αψογο collimation.

Οταν λοιπόν ολα αυτα τα μέρη που έχει τα πλαστικά απο τον εστιαστη που επίσης είναι και ελικοειδης μεχρι το στεφάνι που στηρίζεται η αράχνη και γενικά οτι είναι και trus θα δυσκολεύεσαι παρα πολύ να το καταφέρεις. 

Αν όμως η φορητότητα είναι το βασικό σου κριτήριο δυστυχώς δεν υπάρχουν οικονομικές επιλογές και θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς και ισως να δεχτείς αυτά που σου δίνει εφόσον γνωρίζεις τωρα πιά και  το τι παίρνεις. 

 

 

 

Το επεξεργάστηκε ο rem54397
  • Μου αρέσει 1

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσα περιγράφει ο Δημήτρης περιέχουν μεν μια δόση αλήθειας αλλά δεν αποτελούν πραγματικό εμπόδιο κατά την παρατήρηση. Ναι, ο εστιαστής δεν είναι ιδανικός αλλά είναι σίγουρα επαρκής (ιδίως μετά την εφαρμογή ταινίας PTFE). Το ίδιο με το φωτοχιτώνιο (που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στο τηλεσκόπιο). Σχετικά με την θέση θέασης, ή τοποθετείς το τηλεσκόπιο πάνω σε τραπεζάκι και παρατηρείς όρθιος, ή το τοποθετείς απευθείας στο πάτωμα/έδαφος και κάθεσαι δίπλα του σε ένα χαμηλό σκαμπό (κατά την γνώμη μου πολύ πιο βολικό). Οσο δε για την ευθυγράμμιση (collimation), είναι εύκολη διαδικασία και παρότι το τηλεσκόπιο είναι πτυσσόμενο γίνεται με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

Τα πραγματικά εμπόδια που θα έχεις να αντιμετωπίσεις είναι 100% εξωγενή: φωτορύπανση, διαύγεια ατμόσφαιρας, ατμοσφαιρική τύρβη (seeing) και άνεμος. Σε συνδυασμό αυτοί οι τέσσερεις παράγοντες θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των παρατηρήσεων σου. Τα υπόλοιπα που συζητάμε πιο πάνω είναι απλά λεπτομέρειες που δεν αλλάζουν την εξίσωση.

Αν σε ενδιαφέρει μπορούμε να κανονίσουμε μια μέρα να δεις από κοντά το Heritage 150P ώστε να αποκτήσεις μια σαφή εικόνα για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Φυσικά αν υπάρχει και κάποιος άλλος από το forum που ενδιαφέρεται είναι επίσης ευπρόσδεκτος.

 

 

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και πάλι καλησπέρα σε όλους,

Ύστερα από όλες αυτές τις νέες πληροφορίες που μου πρόσφερε ο Δημήτρης αλλά και ο Μιχάλης μου παρουστιάστηκε μία σκέψη στο μυαλό και για την οποία χρειάζομαι βοήθεια. Σκεφτόμουνα εάν αξίζει να ξοδέψω 400 ευρώ για ένα τηλεσκόπιο το οποίο έχει αρκετές δυνατότητες μέχρι ένα σημείο και μπορεί να μου δείξει αρκετά πράγματα (προφανώς μέχρι ένα χρονικό διάστημα, εννοώντας ότι μπορεί να θέλω να αγοράσω ένα νέο τηλεσκόπιο στο μέλλον δηλ. μετά από 10 ή 15 χρόνια)  ή αξίζει να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο με κάποια παραπάνω λεφτά τα οποία όμως θα αξίζουν και θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις μέγιστες ανάγκες μου? Σας κάνω αυτή την ερώτηση γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν είναι τόσο εύκολο στις μέρες μας να διαθέτουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό (τουλάχιστον για εμένα) και έτσι θα ήθελα να αξιοποιήσω τα χρήματα που διαθέτω όσο πιο πολύ μπορώ. Μιχάλη ευχαριστώ για την πρόσκληση αλλά θα ήθελα λίγο παραπάνω χρόνο για να το σκεφτώ.

Καλό βράδυ σε όλους

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα έλεγα πως αυτό που πρέπει να κάνεις είναι ακριβώς το αντίθετο. Αντί να μπεις στην διαδικασία να ξοδέψεις ακόμα περισσότερα χρήματα για να καλύψεις τις υποτιθέμενες μέγιστες ανάγκες σου (που δεν ξέρεις ποιες είναι), είναι προτιμότερο να ξοδέψεις λιγότερα χρήματα και να κάνεις μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Πέρα από όσα αναφέρθηκαν στα προηγούμενα μηνύματα, μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις και με ένα ζευγάρι κιάλια τα οποία θα σου δώσουν άμεση πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό αστρονομικών στόχων όλων των ειδών (ενδεχομένως να υπάρχει ήδη ένα ζευγάρι στο οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον το οποίο μπορείς να δανειστείς).

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω τα 15χ70 τα γνωστά κυαλια και εχω χρησιμοποιησει και 10χ50. Να σου πω την αλήθεια οσες φορες εχω προσπαθησει να δω κάτι (νεφελωμα ωριωνα , γαλαξια της ανδρομέδας και m13 σφαιρωτο) που θεωρουνται απο τα πιο φωτεινα αντικειμενα και ευκολα απο ημιαστικη περιοχή και μια φορα στη Διρφυ, εχω απογοητευτει....ποσο μαλλον στην Αθήνα. ενω σε αυτη την περιπτωση δε συζητάμε για πλανήτες εκτος και αν θες να φαινονται σαν αστερακια. 

Εμπειροι χρηστες βεβαια βρισκουν πολυ περισσότερα αντικειμενα και γω εχω βρει αρκετα αλλα το οτι τα βρισκεις και τα βλεπεις δε σημαινει οτι βλεπεις και λεπτομερεια. Ειναι πολυ αχνα και καμια σχεση με το τι θα δειξει ενα τηλεσκόπιο 6 ιντσων  Στο φεγγάρι λίγο καλυτερα αλλα δεν μπορεις να τα κρατησεις αρκετη ωρα στα χερια ουτε να αντισταθμισεις το τρεμουλο . Τα κυαλια συνήθως μπορουν να χρησιμοποιηθουν για γρηγορη σαρωση του ουρανου και για μεγάλα πεδία...

Επειδή δε θα βγαλεις ευκολα ακρη θα σου ελεγα τωρα που ανοιγει ο καιρος να πας σε μια εξορμηση που κανουν οι συλλογοι να τα δεις απο κοντα και να σχηματισεις τη δικια σου γνωμη για ολα

Το επεξεργάστηκε ο rem54397
  • Μου αρέσει 1

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασίλη, θα επιμείνω σε μια θετική προσέγγιση των πραγμάτων. Χιλιάδες παρατηρητές έκαναν τα πρώτα τους γεμάτα ενθουσιασμό βήματα με κιάλια και τηλεσκόπια πολύ υποδεέστερα από το Heritage και άνοιξαν με επιτυχία το δικό τους παράθυρο στο σύμπαν. Αν βρεις δανεικά κιάλια ξεκίνα με αυτά. Σε συνδυασμό με ένα τρίποδο/μονόποδο ή ακόμα και αυτοσχέδιες λύσεις στήριξης αποτελούν μια εξαιρετική εισαγωγή στην παρατηρησιακή αστρονομία. Αν πάλι ένα από τα 130P/150P σου κάνει από άποψης φορητότητας/αποθήκευσης και μπορείς να διαθέσεις το αντίστοιχο ποσό, αγορασέ το (καινούργιο ή μεταχειρισμένο). Προτίμησε το dob 6άρι κλειστού σωλήνα αν καταφέρεις να λύσεις την εξίσωση μετακίνησης/αποθήκευσης του.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασίλη καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!🙂

Η πιο πολύτιμη συμβουλή για νεοεισερχόμενο στο χόμπυ είναι:

Να μην βιάζεσαι να κάνεις αγορές αστρονομικών ειδών,πριν ψάξεις όλες τις παραμέτρους!

Με παρορμητικές και επιφανειακές εκτιμήσεις γίνονται λάθη που κοστίζουν σε χρήμα και στεναχώριες...

Υπάρχουν υποκειμενικές και αντικειμενικές απόψεις για αυτές τις παραμέτρους.

Για τη φορητότητα ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη,διότι έχει διαφορετικές συνθήκες:

Ο Μιχάλης και αλλοι δεν έχουν χώρο στο αυτοκίνητο,διότι βάζουν τα παιδιά τους κλπ.Οπότε αναγκαστικά θα επιλέξουν truss.Και φυσικά για διαμέτρους άνω των 12" τα truss είναι η πλέον βολική λύση.

Κάποιοι άλλοι έχουν διαθέσιμο χώρο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου (ποτέ δεν βάζουμε τηλεσκόπιο στο πορτ μπαγκάζ για λόγους ασφαλείας,και για να μην χαλάσει τελείως η ευθυγράμμιση),οπότε ένας σωλήνας με εστιακή απόσταση 1200mm χωράει στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Επίσης κάποιος συμβιβάζεται να κάθεται σε χαμηλό σκαμνί,άλλος προτιμάει την καρέκλα για να μην πιαστεί...Στην κανονικη καρέκλα που είμαστε πιο άνετα,παρατηρούμε και αποδοτικότερα.

Σε κάποιους τα μαστορέματα είναι εύκολη υπόθεση,σε άλλους πονοκέφαλος...

Πάντως το θέμα της φορητότητας και αποθήκευσης για σωλήνες μέχρι 10" δεν είναι σοβαρό,εκτός αν μεταφέρεις άτομα στο πίσω καθισμα και δεν είναι διαθέσιμος αυτός ο χώρος γενικά.Ειδικά στο κλασικό dob 6",SW 150/1200 που έχει ελαφρύ και στενό σωλήνα και βάση.Όρθιο στο δωμάτιο πάνω στη βάση του πιάνει πολύ λίγο χώρο.Εχω το 10",254/1200 και παρ'ολο που είμαι 58 ετων,και με ελαφρύ πρόβλημα στη μέση,δεν έχω κανένα θέμα ή δυσκολία ούτε στην αποθήκευση,ούτε στο ανεβασμα-κατεβασμα στην ταράτσα.

Καλό θα είναι να δεις από κοντά και το 150/1200 για να διαπιστώσεις τις διαστάσεις και το βάρος του.

Τα αντικειμενικά κριτήρια για τα 6" τηλεσκόπια έχουν ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενο ποστ του Δημήτρη.Να κάνω μια επισκόπηση και εγώ:

1)Το κλασικό dob 6",150/1200 υπερτερεί αισθητά σε οπτική ποιότητα,διότι έχει μεγαλύτερο εστιακό λόγο,οπότε λιγότερο σφάλμα κόμης,μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση λόγω μικρότερου δευτερεύοντος κατόπτρου,που οδηγεί σε λιγότερες περιθλάσεις και μεγαλύτερο κοντράστ και καλύτερη οξύτητα εικόνας.

Οπότε με το 150/1200 έχεις σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας!Λέγεται μάλιστα ότι συναγωνίζεται πολύ ακριβότερα τηλεσκόπια με σχεδιάσεις όπως SCT,Mak...

2)Επίσης η συνολική κατασκευή του 150/1200 είναι αρκετά πιο στιβαρή,ιδιαίτερα ο εστιαστής του που είναι 2" (δέχεται και φακούς 2" που σε μεγάλες εστιακές φακών θα δώσουν μεγαλύτερο πεδίο),και δεν χρειάζεται μαστορέματα.

3)Επίσης δεν χρειάζεται τραπεζάκια,κουτιά κλπ για να στηριχθεί.Και δεν κινδυνεύει να θολώσει η εικόνα σε φύσημα ελαφρού αέρα,λόγω αστάθειας του συνόλου...

4)Να επισημάνω ότι έχουν αναφερθεί και αστοχίες στο σύστημα truss στα μικρά τηλεσκόπια μαζικής παραγωγής,πχ.τζόγοι στους σωλήνες,αστάθειες στις βάσεις κλπ.Είναι πιο ντελικάτες κατασκευές και θέλουν προσοχή στο χειρισμό.Δυστυχώς η εταιρία επέλεξε για λόγους οικονομίας και μείωσης βάρους,να βάλει helical εστιαστές όχι μόνο στο heritage 150p αλλά και στο μικρότερο 130p (που δεν είχε πριν τέτοιο εστιαστή)...

Είναι λοιπόν σαφέστερα σημαντικά καλύτερη επιλογή (οπτική απόδοση,ποιότητα κατασκευής και λειτουργικότητα) το κλασικό 150/1200.

Ο μόνος συνετός λόγος να επιλέξεις το heritage 150/750,είναι να έχεις ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα φορητότητας στο αυτοκίνητο.

Σκέψου τα όλα αυτά προσεκτικά και ζύγισε τα υπέρ και τα κατά,πριν αποφασίσεις!

Φιλικά-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν μπορείς να διαθέσεις περισσότερα χρήματα,υπάρχουν καλύτερες επιλογές από τα 6":

1)(SW ή GSO) Dob 10",254/1200.Θα το έχεις για πολλά χρόνια και θα σου δείξει πολύ περισσότερα αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες από τα μικρότερης διαμέτρου!Το έχω εδώ και 12 χρόνια και ήταν η καλύτερη αγορά αστρονομικού εξοπλισμού που έκανα!Τηλεσκόπιο για μια ζωή δηλ.

2)SW Dob 8",200/1200.Πολλοί άρχισαν με αυτό και το κράτησαν για πολλά χρόνια!

Μπορείς να ψάξεις και στα μεταχειρισμένα για ευκαιρίες.

Αν όμως δεν διαθέτεις τα ποσά και θέλεις να αρχίσεις με κάτι φθηνότερο,αντί για κιάλια προτείνω ένα μικρό  αχρωματικό διοπτρικό 8Ο/400 η καλύτερα 102/500 που έχει εστιαστή 2".

Θα σου δώσουν μεγάλα οπτικά πεδία,θα μπορείς να αλλάζεις φακούς,οπότε και μεγεθύνσεις/πεδία,και θα έχει σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας από τα συνήθη φθηνά κιάλια που είναι γεμάτα χρωματικό σφάλμα...

Με ένα τέτοιο τηλεσκόπιο και φακό μεγάλης εστιακής,πχ.31,32mm θα μάθεις τον ουρανό και θα κάνεις πιο αποτελεσματική αναζήτηση στόχων,ακόμα και αν αποκτήσεις ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.Μπορείς να κάνεις και εκτίμηση της ποιότητας του ουρανού (ειδικά του seeing) πριν βγάλεις το μεγάλο και βαρύτερο dob.

Πρώτα αγόρασα το 10" και μετά το 102/500 σαν βοηθητικό εξοπλισμό,για θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων (ειδικά όταν το seeing είναι κακό και δεν επιτρέπει παρά μικρές μεγεθύνσεις),και ό,τι ανέφερα πιο πάνω.

Τα κιάλια επιλέγονται με κριτήριο τη μεγαλύτερη φορητότητα και το μεγαλύτερο οπτικό πεδίο,αλλά για φωτεινά αντικείμενα.Μεσα στη φωτορύπανση είναι δύσκολα να κάνεις παρατήρηση.Και στους πλανήτες με μικρη μεγέθυνση δεν βλέπεις λεπτομέρειες.

Αν επιλέξεις κιάλια,ιδανικά πάρε 8Χ56 ή έστω 8/9/10 Χ50,για να μπορείς να τα κρατάς στο χέρι ή και με τη βοήθεια μονόποδου για περισσότερη σταθερότητα.Τρίποδο και κιάλια δεν συνεργάζονται καλά σε αστρονομική παρατήρηση,ιδιαίτερα σε μεγάλες γωνίες θέασης (ταλαιπωρείται πολύ το μυοσκελετικό,ειδικά ο αυχένας).

Ελπίζω να σε βοήθησα 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης