vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 Γεια χαρά σε όλους! Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Έχω ένα τηλεφακό ο οποίος φτάνει τα 600mm με την προσθήκη ενός teleconverter που πρόσφατα αγόρασα. Βλέποντας όμως μέσα από το σκόπευτρο της μηχανής είναι κάπως σκοτεινά λόγω θαμπόγυαλου, και μου βγαίνουν τα μάτια... Που μπορώ να βρώ κάτι που να μπαίνει στο πίσω μέρος του φακού και να χρησιμεύει ως προσοφθάλμιο κατά κάποιο τρόπο; Και κάτι άλλο, υπάρχει κάποιος αντάπτορας για την τοποθέτηση του τηλεφακού σε τρίποδο; Ο φακός από μόνος του δεν έχει; Θα χρειαστεί να κάνω πατέντα; Ευχαριστώ!! ΥΓ Είχα δει τέτοιο στήσιμο στο σχολείο του Καστελλόριζου, από τον κ.Τσάμη αν δεν κάνω λάθος, αλλά είπα να κάνω post αντί για προσωπικό μήνυμα, για να μείνει η συζήτηση για κάποιον που ίσως να έχει την ίδια απορία.
maxplanck Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1786Για ριξε μια ματια!!!
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 Φίλε maxplank, να υποθέσω ότι το link απαντάει στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Αν και δεν έχω τηλεσκόπιο, εννοούσα σε τρίποδο φωτογραφικό. Γνωρίζεις κάτι και για το πρώτο;
maxplanck Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 Φιλε Βαγγελη, ειχα κατασκευασει μια βαση αλλα τελικα την εστειλα σε ενα φιλο.Μια λεπτη λωριδα αλουμινιου αγκαλιαζε τον φακο και τον κρατουσε σταθερο πανω σε μια δευτερη αλουμινενια ραβδο,καθετα τοποθετημενη ως προς τον διαμηκη αξονα του φακου.Για οποαδηποτε διευκρινηση... ...
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2006 Αυτά τα κατάλαβα πάνω κάτω... Τι θα βάλω πίσω απ'το φακό για να βλέπω δεν ξέρω..
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Mα κανείς δεν ξέρει;...
maxplanck Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Ενα λεπτο να ριξω μια ματια στις φωτογραφιες μου.Με συγχωρεις για την ελλιπη απαντηση Δε βρισκω τη φωτο Παραθετω σχεδιακι!
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Καλησπέρα Βαγγέλη, Η χρήση ενός τηλεφακού ως τηλεσκόπιο με είχε απασχολήσει κι εμένα στο παρελθόν. Συνοψίζω εδώ τα ζητήματα που προκύπτουν: -- Θα ήταν ευτύχημα να υπήρχαν έτοιμοι αντάπτορες που να κουμπώνουν στο πίσω μέρος ενός φακού επιτρέποντας την άμεση τοποθέτηση προσοφθαλμίου. Αλλά δεν υπάρχουν απ' όσο ξέρω. -- Η επόμενη σκέψη είναι η κατασκευή σε μηχανουργείο ενός τέτοιου αντάπτορα. Οι δυσκολίες είναι κυρίως δύο: α) Η πολύπλοκη κατασκευή του κουμπώματος με τον τηλεφακό και, β) η σχετικά μικρή απόσταση που χωρίζει το εστιακό επίπεδο από την άκρη του φακού. Η ακριβής εστίαση θα μπορούσε να είναι ένα τρίτο πρόβλημα, αλλά ο μηχανισμός εστίασης του ίδιου του φακού δίνει τη λύση. Το πρώτο πρόβλημα μπορεί να παρακαμφθεί με επινοητικότητα στη σχεδίαση, ή με τη χρήση ενός πλαστικού καπακιού του πίσω μέρους του τηλεφακού, το οποίο θα αναλάβει το τμήμα της σύνδεσης μ' αυτόν. Πάνω στο καπάκι αυτό (αφού πρώτα του αφαιρεθεί ο πυθμένας) μπορεί να συνδεθεί ο «υπόλοιπος» κυλινδρικός αντάπτορας. Το δεύτερο πρόβλημα απαιτεί οικονομία των αποστάσεων και περιορίζει στη χρήση ορισμένων μόνο προσοφθαλμίων φακών. (Ο φίλος Βαγγέλης Τσάμης χρησιμοποιεί πράγματι ένα μεταλλικό αντάπτορα όπου ένας Celestron Ultima 35mm εστιάζει άνετα). -- Πρίν από πολλά χρόνια (>15) είχα δει σ' ένα κατάστημα φωτογραφικών έναν πλαστικό ανάπτορα-προσοφθάλμιο (Hama? Kenlock?) που έλυνε με μιάς όλα αυτά τα προβλήματα. Από τότε όμως δεν τον ξαναείδα πουθενα! Βέβαια, τότε ήταν ακόμη η χρυσή εποχή των SLR και υπήρχε τρομερή ποικιλία αξεσουάρ για την πλήρη αξιοποίηση των μηχανών και των φακών τους. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είμαστε στην εποχή της βιαστικής, μαζικής φωτογραφίας... Όταν ψάχνω στα καταστήματα κανένα περίεργο αξεσουάρ βλέπω ή την έκφραση της ...συμπόνοιας "ξέρω ποιό εννοείτε, δυστυχώς δεν το βρίσκουμε ούτε εμείς" ή της πλήρους άγνοιας "πως το είπατε;". Αγαπάμε όμως τη φύση και τίποτα δεν μας εμποδίζει να την παρατηρούμε και να τη φωτογραφίζουμε. Η επινοητικότητα και η πατέντα είναι φίλες μας! Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
maxplanck Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1909 Το δοκιμασα και μου δουλεψε αλλα με καποια προβληματακιαΟπως αυτο που λεει ο Στεφανος!Μερικοι προφθαλμιοι κανουν λιγα... νερα σε θεματα εστιασης!
Δημητρης .Δ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Φιλε vag εχω και εγω εναν κατοπτρικο τηλεφακο 1000mm f/10 και καταφερα και βρηκα στο παζαρι (σχιστο η μοναστηρακι) ενα εξαρτημαπου μπαινη στον τηλεφακο και τον κανει τηλεσκοπιο με αναστροφη ειδωλου(βλεπεις ισια το θεμα).Ειναι ομως για τηλεφακους με βιδωτο τελειωμα.Στον δικο μου δινει πολυ καλα αποτελεσματα ειδικα για πλανητες-σεληνη. 73 SV1EIHΔεληγεωργόπουλος Δημήτριοςwww.edsro.eusw1eih@yahoo.grGSO 6\" RC-CCD67 FRATIK 16 HRASI 120 mc ccdNIKON D-7000CANON EOS 500D(mod)HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Flash!!!! Πρίν από λίγους μήνες ψάχνοντας μιά ρώσικη λούπα με βαθμονόμηση lazer σε επίπεδο γυαλί, (που πάει και τα βρίσκει ο πυροβολημένος...), ο αντιπρόσωπος της ZENIT μου έδειξε πράγματι το παραπάνω αξεσουάρ! Ορθό είδωλο με κάθε βιδωτό τηλεφακό (ΖΕΝΙΤ)! Το είχα ξεχάσει! Η εταιρία που τα εισάγει (όπως και τα αξεσουαρ BILORA) λέγεται νομίζω Fish-Εye και είναι κάπου στο Νέο Κόσμο ή Άγιο Δημήτριο. Ρωτήστε σ΄ένα κατάστημα φωτογραφικών... [Μένει να θυμηθώ και το όνομά μου για να υπογράψω] ... ... ... "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
astroilias Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Δες εδω,ισως βρεις κατι χρησημο http://www.telescope-service.com/maksutovs/MTO/MTO.html http://www.cig.canon-europe.com/a?i=nuncBHDpp7
maxplanck Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 http://www.fisheye.gr/για να ησυχασει και ο Στεφανος!!! "μενει να θυμηθω και το ονομα μου για να υπογραψω"????Ο.κ.Βαθμολογια:10/10
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 αντιληφθηκα σωστα; Καποιος συνανθρωπος μας , ενας απο μας....εχει προβλημα αμνησιας;
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Απ'οτι καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σας, δε χρησιμοποιεί κάποιος κάτι παρόμοιο... (Εκτός του κ.Τσάμη που δεν απαντάει... Μάλλον το θέλει αποκλειστικότητα το κόλπο! ) Τελοσπάντων, έστειλα κάτι email στην fisheye και την MTO και θα δούμε!
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2006 http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1909 Το δοκιμασα και μου δουλεψε αλλα με καποια προβληματακιαΟπως αυτο που λεει ο Στεφανος!Μερικοι προφθαλμιοι κανουν λιγα... νερα σε θεματα εστιασης! Δηλαδή, αν βάλω ένα αντάπτορα απο EF σε βιδωτό, ένα σωλήνα για προσοφθάλμιους και ένα προσοφθάλμιο πίσω από το φακό μου θα δουλέψει;; Μόνο αυτά θέλει;;;
maxplanck Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2006 Φιλε μου Εγω αυτα εκανα και δουλεψε!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα