Jump to content

Η ανακάλυψη των πλανητών τα αρχαία χρόνια (ερώτηση)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Νομίζω είναι το πρώτο μου post αυτό το έτος οπότε καλή χρονιά σε όλους και στο όμορφο φόρουμ σας/μας.

Πολύ ωραίο αυτό το thread καθότι είναι κυρίως θεωρητικό! Ελπίζω να υπάρχουν άτομα που μπορούν να απαντήσουν σε μια παιδιάστικη απορία μου.

Απο όσο ξέρω απο τη φιλολογική μου έρευνα, οι μέρες της εβδομάδας στις λατινογενείς γλώσσες (lundi, mardi, mercredi... lunes, martes, miercoles... lunedì, martedì, mercoledì...) αλλα και σε κάποιο βαθμό στα αγγλικά (monday, sunday...) αναφέρονται σε θεούς της μυθολογίας και σε ουράνια σώματα, για την ακρίβεια τον ήλιο, τη σελήνη και τους πλανήτες. Αυτό ανάγεται στα λατινικα (dies Solis, dies Lunae, dies Martis...). Ομολογώ ότι εξεπλάγην γιατί απο μικρός νόμιζα οτι οι πλανήτες "ανακαλυφθηκαν" σχετικά πρόσφατα, και το συνήθειο να διαλέγουμε μυθολογικά ονόματα για τα ουράνια φαινόμενα είναι σχετικά σύγχρονο, δλδ απο την Αναγέννηση, αλλά αυτό δείχνει οτι τα ονόματα των ημερών, καθώς και τα ονόματα κάποιων πλανητών, είναι τα ίδια απο την αρχαιότητα, οπότε εμείς απλά συνεχίζουμε αυτό το συνήθειο!

Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, πόσοι και ποιοι πλανήτες ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα, και, αν υπάρχει κάποια πληροφορία, ποιός τους έδωσε ονόμα στον καθένα απο τους θεούς του δωδεκάθεου; Επίσης, υπήρχε κάποια τελετουργική σημασία σε αυτά τα ονόματα; Νομίζω σωστά οτι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε στη μοντέρνα περίοδο ήταν ο Ουρανός;

Α, η απορία μου αναφέρεται στο δικό μας ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, όχι σε Σουμερίους, Κινέζους, Μάγιας κλπ, που φυσικά είχαν άλλες γνώσεις, συνήθειες και ονοματολογία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι πλανήτες που ήταν γνωστοί στους αρχαίους πολιτισμούς είναι αυτοί που φαίνονται με γυμνό μάτι, δηλαδή όλοι εκτός τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα 

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης