Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα σε όλους, είμαι νέο μέλος στην παρέα σας, έχω τρέλα με την αστρονομία εδώ και χρονια αλλά αν και πολλές φορές το σκέφτηκα ποτέ δεν αγόρασα ένα τηλεσκόπιο. Αυτο τον καιρό το αποφάσησα να αγοράσω τελικά μαζί με τον αδερφό μου. Έτσι όπως καταλαβαίνεται για άλλη μια φορά θα σας τεθεί το κουραστικό ίσως ερώτημα, τι τηλασκόπιο με συμβουλεύβεται να πάρω. Από την έρευνα που έκανα εγώ στα διάφορα sites και με βάση το ποσο που διαθέτουμε προσανατολίζομαι προς το celestron c6-n ή c8-n. Ποια η γνώμη σας? Ποια είναι τα ανάλογα τηλεσκόπια της meade? Συγκρίνεται σας παρακαλώ σε γενικές γραμμές τις 2 εταιρίες. Με ενδιαφέρει τουλάχιστον στο μέλλον η αστροφωτογράφηση. Δεν είμαι τελείως άσχετος για να μου προτεινεται χάρτες αλλά είναι η πρώτη μου επαφή με τηλεσκόπια. Sorry αν σας κούρασα, περιμένω με ανυπομονησία τις απαντήσεις σας, ευχαριστώ. Θα ήθελα να ακούσω ιδέες και για άλλα τηλεσκόπια.
Δημοσιεύτηκε

Ως κατοχος του C8-N (GT) σου το συστηνω ανεπιφυλακτα!!! για να το ξεζουμισεις ομως και να το ευχαριστηθεις παρε τουλαχιστον 2-3 προσοφθαλμια μεσαιας και υψηλης μεγεθυνσης και barlow 2x...αυτο βεβαια ισχυει για οτι τηλεσκοπιο παρεις τελικα..στα ιδια περιπου χρηματα (και με πανομοιοτυπα οπτικα) υπαρχουν και τα Skywatcher..

Αλλα οπως ειπε και ο αγαπητος Maxplanck..8ιντζο!!!

Ανεπιφυλακτα!!! :cheesy:

Καλως ηρθες!!!

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσης.

α)Maxplanck τι θες να πεις βάση? Φένομαι άσχετος ε?

β)Foehammer είναι καλό για αστροφωτογράφηση? ποσο το αγόρασες εσύ από που και πότε?

γ)κάτι ανάλογο άλλης εταιρίας?

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για τις απαντήσης.

α)Maxplanck τι θες να πεις βάση? Φένομαι άσχετος ε?

β)Foehammer είναι καλό για αστροφωτογράφηση? ποσο το αγόρασες εσύ από που και πότε?

γ)κάτι ανάλογο άλλης εταιρίας?

Με τον ορο "βαση" εννουμε την στηριξη του τηλεσκοπιου..το τμημα δηλαδη μεταξυ του τριποδα και του οπτικου σωληνα...

Το συγκεκριμενο που εχω εγω, το πηρα για 1000 περιπου (θα σε γελασω..) πριν 6 μηνες περιπου (παλι θα σε γελασω..) απο την Ακτις (Γιαυτο ειμαι σιγουρος!!) Βρισκεται στην Θεσ/νικη και τους βρισκεις εδω www.aktistar.gr

Οσο για αστροφωτογραφηση, φιλε δεν παιζει τοσο ρολο το τηλεσκοπιο οσο ο φωτογραφος!!! (κακα τα ψεματα ομως εχω δει τον Jim Solomon να κανει ΘΑΥΜΑΤΑ με αυτο..)

Για κατι παρομοιο σου απαντησα πιο πανω..

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Εγώ θα έλεγα για 8" αλλά τύπου SC, τα θεωρώ ποιο καλά από την άποψη ότι είναι κλειστού τύπου είναι καλύτερα, επίσης λιγότερος όγκος, ο όγκος είναι πολλές φορές κάτι που πρέπει να σκεφτόμαστε. Δεν θα σου πω από που να πάρεις όλα πάνω κάτω έχουν την ίδια απόδοση και τιμή. Επίσης να είναι ρομποτικό γιατί είναι κάτι που θα σου χρειασθεί μόλις μάθεις λίγα πράγματα, μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείς ποιο πολύ, αλλά μετά θα βρεις την χαρά σου. Καλά είναι να πάς και από τον Σύλλογο σας και να το συζητήσεις από κοντά και με άλλα παιδιά.

Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά Γιώργος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Γιώργο όλες οι απαντήσεις βοηθούν και ευχαριστώ. Αν τώρα SC είναι τα schmidt-cassegrain, φεύγουν αρκετά στην τιμή νομίζω. Αυτό που λέω εγώ το C8-N έχει δλδ. μεγάλο όγκο? Τέλος για ρομποτικό ή όχι έχω μπερδευτεί με αυτά που διαβάζω εδώ υπάρχουν καθαρά 2 πλευρές, πρέπει να είναι καθαρά θέμα γούστου η επιλογή.
Δημοσιεύτηκε

Ως κάτοχος του C8-N (GT) σου το συστήνω ανεπιφύλακτα!!! Όχι όμως για αρχή! Εγώ σου προτείνω ένα 8ιντσο σε βάση dobson και όχι σε ισημερινή. Το δεύτερο είναι πιο περίπλοκο και στην αρχή θα σε "κουράσουν" διαδικασίες όπως πολική ευθυγράμμιση χωρίς να υπάρχει λόγος. Το dob είναι πιο γρήγορο στο στήσε-ξέστησε και είναι πιο φιλικό προς τον αρχάριο (δεν μπλέκεις με ουρανογραφικές συντεταγμένες).

είναι καλό για αστροφωτογράφηση?

Οχι. Εγώ δεν έχω ασχοληθεί με το σπορ, αλλα άμα θες μεγάλες εκθέσεις για βαθύ ουρανό θα έχεις πρόβλημα. Σε άρθρο του Sky n Scope για την στήριξη CG5 (την στήριξη του C8-n) γράφει χαρακτηριστικά ότι οι δυνατότητες αστροφωτογράφησης περιορίζονται λόγω μηχανικών σφαλμάτων.

Από την άλλη όμως, το τηλεσκόπιο αυτό δέχεται έχει ένα πάρα μα πάρα πολύ καλό go-to σύστημα, που μπορεί κάποια στιγμή να το θελήσεις.

Summa:

-Πολύ καλό goto

-αρκετά σταθερή στήριξη

-... χωρίς να είναι 100kg!!!

-σχετικά φτηνό σετάκι (τρίποδας +σωλήνας)

-φτηνό αλλά με πολλές δυνατότητες, που σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσει

-είναι νευτώνιο :twisted: :twisted:

-περιορισμένες δυνατότητες αστροφωτογράφήσης

:arrow: Ψάξε πολύ πριν κάνεις την αγορά...

C8-NGT
Δημοσιεύτηκε

Εγώ είμαι τις απόψεις καλύτερα από την αρχή να παίρνει κάποιος κάτι που να μπορεί να τα κάνει όλα. Δύσκολα μπορεί να είναι μέχρι να τα κάνεις να είναι εύκολα εσύ!!!! Να πάρει Dobsonian και σε ένα χρόνο να ψάχνετε πάλι.

Χώρο έχεις ?

Επίσης αν δεν έχεις όλα τα λεφτά τώρα, περίμενε ένα χρόνο και με την μέθοδο τσουκου τσούκου θα το πάρεις.

Εγώ περίμενα 1 χρόνο για να πάρω!!! και δεν με κρατούσε το φιλαράκι, με το ζόρι να μην πάρω.

Θυμάμαι πέρσι τέτοιες μέρες το παράγγειλα πριν την μεγάλη εβδομάδα και βέβαια έκανε να έρθει μέχρι τον Αύγουστο!!!! Βασικό να ρωτήσεις και χρόνο παράδοσης.

:wink:

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε
είναι καλό για αστροφωτογράφηση?

Οχι. Εγώ δεν έχω ασχοληθεί με το σπορ, αλλα άμα θες μεγάλες εκθέσεις για βαθύ ουρανό θα έχεις πρόβλημα. Σε άρθρο του Sky n Scope για την στήριξη CG5 (την στήριξη του C8-n) γράφει χαρακτηριστικά ότι οι δυνατότητες αστροφωτογράφησης περιορίζονται λόγω μηχανικών σφαλμάτων.

The Guardian Θα διαφωνησω εδω σε ενα σημειο..γνωριζω οτι τα σφαλματα της AS-GT ειναι δυνατον να μειωθουν η/και να εξαληφθουν μεσω καποιων updates που κυκλοφορουν συχνα-πυκνα...

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
The Guardian Θα διαφωνησω εδω σε ενα σημειο..γνωριζω οτι τα σφαλματα της AS-GT ειναι δυνατον να μειωθουν η/και να εξαληφθουν μεσω καποιων updates που κυκλοφορουν συχνα-πυκνα...

:? Δεν έχω ιδέα! Θέλει ψάξιμο...

Να πάρει Dobsonian και σε ένα χρόνο να ψάχνετε πάλι.

Περιμένω απάντηση απο τον giorgosgr.

Πάντως άμα πάρει ένα καλό σωλήνα σε dob (βλέπε Orion Optics) μπορεί μετά να τον προσαρμόσει σε μια καλή ισημερινή στήριξη και να ασχοληθεί και με τα υπόλοιπα. Στην πορεία μπορεί να αποφασίσει οτι δεν θέλει αστροφωτογράφηση ή οτι βαριέται την διαδικασία του στήνε το τηλ. όταν θέλει να παρατηρήσει για λίγη ώρα. Τότε ίσως να μετανιώσει για την βεβιασμένη αγορά.

Ηunter πόσα λεφτά θα διαθέσεις?

ΥΓ: Δεν ξέρω πως ακούγομαι (μάλλον διαβάζομαι), αλλα το C8N το θεωρώ πάρα πολύ καλό τηλεσκόπιο. Άμα έχεις κατασταλάξει στο θέμα της αγοράς του, προσυπογράφω

C8-NGT
Δημοσιεύτηκε

Γιατι να ψαχνεται αν παρει dobsonian; Προσωπικα εχω SC απο το 1985 και απο τοτε που κατασκευασα το dob μου βγαζω το SC 2-3 φορες το χρονο!

Δευτερον τα νευτωνια ειναι ΠΟΛΥ καλυτερα απο τα SC (μεγαλυτερα πεδια,2 οπτικες επιφανειες αντι για 4 και προσθετοντας το διαγωνιο που ειναι απαραιτητο 5, μπορεις να τα παραγγειλεις με εγγυημενα αριστης ποιοτητας οπτικα).

Αλλα και για μεγαλυτερα πολυ περισσοτερο φορητα τα dob!

Ενα 14" SC πχ ειναι οχι φορητο αλλα απλα μεταφερομενο ενω ενα 16" η ακομα και 20" dobsonian θα ειναι truss και παλι πολυ πιο ευκολο στη μεταφορα και το στησιμο απο ενα SC μεγαλης διαμετρου!

Να μην αναφερω και την διαφορα κοστους!

Κοντολογης το SC σαν τηλεσκοπιο δεν εχει κανενα δυνατο σημειο!

Το μονο που εξυπηρετει ειναι οτι ειναι ευκολα προσαρμοσιμο για αστροφωτογραφια, τιποτε αλλο!

Go for a newtonian!

Go for a dob!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Ηunter πόσα λεφτά θα διαθέσεις?

Φίλε Guardian τα λεφτα που διαθέτω είναι γύρω στα 1000euro. Τι άλλο λες για αυτό το ποσό? ο dejavu είναι ο αδερφός μου μην παραξενεφθήτε.

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο συμφωνώ σε αυτά που λες, μα ο φίλος μιλάει τώρα για 8" και όχι για 14" και 16" που μας λες τώρα!!! :-k

Θεωρώ το 8" μια καλή λύση σε SC, και να του μείνει ο σωλήνας δεν παύει να είναι ποιο μεγάλο σε όγκο, επίσης τα SC είναι κλειστού τύπου και έχουν άλλα πλεονεκτήματα, συμφωνώ για τα πεδία που λες, αλλά τα πλεονεκτήματα των SC νομίζω τελικά είναι περισσότερα. Πάρε καλύτερα ένα SC 8" της Vixen και μια στήριξη GP και θα με θυμηθείς. Απλά αυτά που λέω θα τα έχεις και για αστροφωτογράφηση εκτός και εάν δεν σε ενδιαφέρει ούτε στο μέλλων οπότε ακολουθείς τις συμβουλές του φίλου Γιώργου!!!

Φιλικά Γιώργος

:wink:

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε
Απαντώ σε όσους μου έχουν πει για dob. οτι δεν το ψάχνω καν γιατι δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά τα τηλεσκόπια ο΄θτε σαν εμφάνηση, ξέρω βέβαια οτι αυτό που λέω ειναί άσχετο αλλα πείτε πως είναι ένα κόλλημά μου.Φίλε giorgosgr με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου, τι λες για το τηλεσκόπιο που λέω αρχικά και τι άλλο μπορώ να δω ανάλογου επιπέδου?
Δημοσιεύτηκε

Το C8-N ειναι καλο για τα λεφτα του. Αλλα οταν το παρεις φτιαξε και μια βαση dob για το σωληνα θα με θυμηθεις :cheesy:

Το 8" της Vixen δεν ειναι SC και εγω δεν θα το αγοραζα για εναν και μονο λογο. Οταν λογω του ανοιχτου σωληνα μαζεψει σκονη το πρωτευον πως θα τολμησεις αποσυναρμολογηση για καθαρισμα; :?:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Φιλε μου , το C8-N ειναι αρκετα αξιοπιστο σε ολους τους τομεις! Τωρα οσων αφορα την αστροφωτογραφια, μην το πολυσκεφτεσαι, μπορει να μην ειναι η καλυτερη των βασεων, αλλα βρε αδερφε δεν πιστευω να ξεκινησεις απo τα δυσκολα ? Και οπως καταλαβα δεν θα ξεκινησεις αμεσως ετσι?

Οποταν με μια συνοψη εχεις τις εξης επιλογες:

-Οποιοδηποτε 8"ιντζο (και ανω) Νευτωνειο με ισημερινη στηριξη +μοτερ (Εκτος απο την Bresser λογω αμφιβολου ποιοτητας και την Konus λογω σιγουρης ΧΑΛΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ)

-Οποιοδηποτε 4" Διοπτρικο και ανω (ισχυουν τα ιδια για βαση και εταιριες)

-Οποιοδηποτε 8" ιντζο SC και ανω. Για βασεις εχεις δυο επιλογες, Fork mount δυο μπρατσων (αυστηρα 2 μπρατσων!) και Ισημερινης με μοτερ.

Τωρα για GO-TO η οχι..να σου πω την γνωμη μου.. Να ξερεις οτι θα ερθουν στιγμες που θα σε πονοκεφαλιασει το Go-To αλλα και πολλες στιγμες που θα πεις οτι εκανες πολυ καλα και το πηρες! Εναποκειται σε σενα ομως οτι παρεις να το αξιοποιησεις σωστα!

Επαναλαμβανω ομως..οτι και αν παρεις παρε προσοφθαλμια και barlow!!!

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
Το 8" της Vixen δεν ειναι SC και εγω δεν θα το αγοραζα για εναν και μονο λογο.

Οταν λογω του ανοιχτου σωληνα μαζεψει σκονη το πρωτευον πως θα τολμησεις αποσυναρμολογηση για καθαρισμα; :?:

Συμφωνώ και με την παρατήρηση και με τον προβληματισμό.

Επειδή τυχαίνει να το χρησιμοποιώ μερικούς μήνες,

να προσθέσω μόνο δύο λόγια.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Maksutov που αντί για εμπρόσθιο

διορθωτικό φακό, έχει ένα εσωτερικό μηνίσκο. Πρόκειται για

αρκετά νέα σχεδίαση που παρουσιάστηκε από τον Yu. A. Klevtsov

στις 7 Δεκεμβρίου 1998, σε σχετική δημοσίευσή του:

http://www.telescopes.ru/articles/article1.phtml

Σαν τέτοιο υπερτερεί σαφώς ενός απλού SC όσον αφορά την

οπτική του απόδοση (spot diagram, field flantness κλπ).

Λόγω ανοιχτού σωλήνα κρυώνει μεν γρήγορα, αλλά από

την άλλη πρέπει οπωσδήποτε να έρθει σε ισορροπία με τη

θερμοκρασία περιβάλλοντος (όπως και τα νευτώνια άλλωστε),

αλλιώς λόγω ρευμάτων αέρα εντός του σωλήνα η ποιότητα

της εικόνας δεν θα είναι καλή. Εδώ βέβαια υπεισέρχεται

και ο προβληματισμός του giorgosgr, που φαντάζει βάσιμος.

Πάντως εδώ και ένα χρόνο, τα έχω καταφέρει να μην έχει

ακόμα κάποια εμφανή συσσώρευση σκόνης. ;-)

Άλλα δυνατά σημεία του είναι η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής,

το ότι κρατάει εξαιρετικά το collimation, το ότι παρέχει

ένα αρκετά μεγάλο και flat πεδίο που το κάνει ελκυστικό για

φωτογραφική χρήση και τέλος το γεγονός ότι έχοντας

rack and pinion focuser δεν εμφανίζει image shift λόγω μετακίνησης

του primary mirror κατά την εστίαση, όπως συμβαίνει σε άλλες SC

και Mak SC σχεδιάσεις.

Τι δεν μου αρέσει ?

Επειδή είναι f/9.75, έχει μικρό field of view που πολλές

φορές δεν είναι επιθυμητό είτε για οπτική είτε για

φωτογραφική χρήση.

--

Celestron C6N

Δημοσιεύτηκε
τα λεφτα που διαθέτω είναι γύρω στα 1000euro

:-k Χμμμμ. Σε αυτά τα χρήματα πρέπει να προσθέσεις και αυτά που σου είπε ο Αγάπιος. Δηλαδή 2-3(30,18,11mm?) προσοφθάλμια + ένα barlow 2x .

Μου φαίνεται οτι πρέπει να ξανασκεφτείς το dobson. Τι διαφορά χρημάτων θα μπορούσες κάλλιστα να την επενδύσεις σε προσοφθάλμια υψηλής ποιότητας που θα σου χαρίσουν τη βέλτιστη απόδοση του τηλεσκοπίου σου, όποιο και αν είναι αυτό.

Εσύ ποια προσοφθάλμια σκέφτεσαι να αγοράσεις?

C8-NGT
Δημοσιεύτηκε

Σε αυτά τα χρήματα πρέπει να προσθέσεις και αυτά που σου είπε ο Αγάπιος.

Ρε παιδιά είπα πως είμαι αρχάριος, δεν ξέρω πόσα και τι μέγεθος θα πάρω (προσοφθάλμιους και barlow). Αλλά πείτε μου σε τι τιμες παίζουν?

Δημοσιεύτηκε

Ψαξε εδω...

www.aktistar.gr

www.astronomy.gr

www.telescopeshop.gr

Η τιμη εξαρταται απο τον τυπο και την ποιοτητα..βρισκεις απο 25δολ. μεχρι και 300 η και παραπανω..

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης