dyonik Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2024 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2024 Καλησπερα. Θα ήθελα να ρωτήσω όσους ασχολούνται με ηλιακή παρατήρηση-φωτογράφιση ποιο από τα δύο παρακάτω τηλεσκόπια θεωρούν καλύτερο. 1) https://www.teleskop-express.de/de/teleskope-4/sonnenteleskope-h-alpha-294/lunt-50-mm-h-alpha-teleskop-mit-blockfilter-b600-und-pressure-tuner-7046 ή 2) https://www.teleskop-express.de/de/teleskope-4/sonnenteleskope-h-alpha-294/coronado-pst-sonnenteleskop-fuer-die-h-alpha-beobachtung-0-5-angstroem-2440 Το lunt έχει μεγαλύτερο φακό 50 mm και μπορεί αργότερα να μπει και το φιλτρο DoubleStack H-alpha (αρκετά ακριβό όμως) Το Coronado έχει εύρος ζώνης: <0,5 Å για περισσότερη αντίθεση Και λεπτομέρειες(σε σχεση με το 0,7 Α του lunt).
tsan Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2024 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2024 (επεξεργάστηκε) Αρχικά να αναφέρω πως δεν έχω εμπειρία φωτογράφισης. Θεωρώ πως το Lunt 50mm έχει μια καλύτερη προοπτική σε σχέση με το 40mm coronado, γιατί αυτά τα 10 χιλιοστά θα δώσουν μια μικρή διαφορά και άνεση στην παρατήρηση. Παρόλα αυτά , το PST αν και μικρότερο σε διάμετρο, είναι ένα πλήρες πακέτο, με double stack φίλτρο, δίνοντας την δυνατότητα να απολαύσει κάποιος όλα τα φαινόμενα που εξελίσσονται στην επιφάνεια αλλά και στην περιφέρεια του ηλιακού δίσκου. Θεωρώ πως το pst δεν είναι το ιδανικότερο όργανο για φωτογράφιση, όμως αν θέλει κάποιος να κάνει κατά βάση οπτική παρατήρηση, θα τον υπερκαλύψει. (Το λέω αυτό , γιατί κι εγώ είμαι κάτοχος pst double stack από το 2009 έως σήμερα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος). Πιστεύω, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το τηλεσκόπιο για παρατήρηση αλλά και φωτογράφιση , να προτιμήσετε το lunt. Και μελλοντικά να πάτε σε ένα double stack και ένα εναλλακτικό BF φίλτρο το οποίο θα βοηθήσει στις καταγραφές (κατά βάση το double stack θα χρειαστεί στην οπτική παρατήρηση παρά στη φωτογράφιση). Όλα βέβαια ζητούν τον αντίστοιχο πειραματισμό και κατανάλωση χρόνου για την πλήρη αξιοποίηση των οπτικών οργάνων. Το επεξεργάστηκε Φεβρουάριος 25, 2024 ο tsan Με εκτίμηση tsan
Iraklis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2024 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2024 Ασχολούμαι αποκλειστικά με ηλιακή φωτογράφιση, δεν κάνω παρατήρηση. Προτίμησα το Lunt 50 λόγω του μεγαλύτερου διαφραγματος και του blocking filter που είναι 600αρι. Δεν μπόρεσα να δω το blocking filter του Coronado στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι είναι 500αρι. Το 600αρι παρέχει ιδανικό πεδίο για τον αισθητήρα της zwo 178mm και για αντίστοιχες κάμερες.
abkelt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2024 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2024 καλημερα , εχω το lunt s50 b600 κανα χρονο τωρα και ειναι φοβερο εργαλειο. Ολες οι ηλιακες μου φωτο που θα δεις εδω ειναι με αυτο. Το μονο θεμα του ειναι οταν θες να βαλεις σοβαρο barlow που πρακτικα σηκωνει μονο powermate και αυτο με ειδικο ανταπτορα. Κατα τα αλλα , το στηνεις και το ξεχνας...μονο που και που θελει να βγαζεις και να βαζεις το καπακι του pressure tuner (30 sec δουλεια) για να εξισωνει. Οτι θες να ρωτησεις μπορεις να μου στειλεις pm.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2024 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13, 2024 'Εχει κάποιος εμπειρεία με το daystar scout 60; Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Iraklis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2024 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2024 Δεν έχω προσωπική εμπειρία με το daystar ωστόσο με μια πρώτη ματιά στις προδιαγραφές του προκύπτει ότι απαιτείται σχετικά μεγάλος αισθητήρας κάμερας για πλήρη κάλυψη του ηλιακού δίσκου. Τουλάχιστον 1". Αυτό εξαιτίας της εστιακής του απόστασης.
abkelt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2024 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2024 On 13/3/2024 at 1:01 ΜΜ, βολιωτης said: 'Εχει κάποιος εμπειρεία με το daystar scout 60; οταν κοιταγα για ηλικα το εψαξα λιγο το θεμα, μια προταση που διαβασα σε ενα φορουμ με απετρεψε απο την αγορα του και πηγα σε lunt. <<I had a quark for awhile but I really didn't like because you have to wait 5-8 minutes after changing the knob setting before you see the results.>>
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2024 Ναι, το διαβασα κι εγώ αυτό και σίγουρα θα ειναι ενοχλητικό και για εμένα. Εναλλακτικά σκέφτομαι και για το sol'ex. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2024 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2024 Ερώτηση για εσάς που έχετε το Lunt 50-600. Ο εστιαστής είναι όντως τόσο χάλια όσο αναφέρουν σε πολλές κριτικές; Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα