Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοι φιλοι,

 

Μετα απο μια μακροχρονη προσπαθεια για την φωτογραφηση του ISS εναντι την σεληνη, ειχα την μεγαλη χαρα τελικα να το πετυχω χθες το βραδυ μερικα λεπτα πριν τα μεσανυκτα.

 

Στον συνδεσμο http://www.perseus.gr/Astro-Sat-Trans-2006-04-14.htm θα βρειτε μια προσθηκη εννεα καρε που περιγραφει την διαβαση απο αρχη μεχρι τελους. Επειδη η σεληνη ηταν μονο 21 μοιρες πανω απο τον οριζοντα, οι συνθηκες ΔΕΝ ηταν και οι καλυτερες αλλα χαιρομαι επειδη τωρα εχω ενα σημειο εκκινησης για μελλοντικες και καλυτερες προσπαθειες.

 

Ταυτοχρονα, εχω ετοιμασει και φορτωσει ενα βιντεακι σε πραγματικο χρονο ωστε να εχετε μια ιδεα ποσο γρηγορα και αποτομα ειναι ενα τετοια γεγονος και το οποιο ευχομαι να σας προετοιμασει για τις δικες σας προσπαθειες. Ο συνδεσμος για το βιντεακι ειναι http://www.perseus.gr/Downloads/AVI-0003-iss-20060414.zip και το οποιο ειναι 2,77 Mb σε μεγεθος.

 

Τελευταια, ηθελα να σας ενημερωσω οτι θα υπαρχει μια νεα εκδοση σε λιγο απο της φωτογραφιας και η οποια θα συμπεριλαμβανει και μια προσμειωση (simulation) της κλησης του ISS που θα βοηθησει στην απολαυση της τελικης εικονας (παρομοιος με την φωτογραφια μου εδω: http://www.perseus.gr/Astro-Tips-ISS-Transits.htm και την διαβαση του ISS εναντι του ηλιου).

 

Καλες παρατηρησεις!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Μπραβο Αντωνη μας!!! =D>

 

Ειναι πραγματι συναρπαστικο να καταφερνεις κατι, μετα απο μηνες η και χρονια προμελετης και προσπαθειων!!!

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Αγαπιε,

 

Σε ευχαριστω!

 

Η προσθηκη σε λιγο μιας συμπληρωματικης φωτογραφιας με την κληση του ISS θα βοηθησει παραπολυ στην απολαυση της διαβασης απο χθες.

 

Εχω ενα μικρο προβληματακι με την προσμειωση απο το λογισμικο (Virtual Reality Modeling Language) και ισως εχει να κανει με το γεγονος οτι το ISS ηταν σε σκοταδι αντι φωτισμενο. Ηδη εχω στειλει μηνυμα στον συνγραφεα και περιμενω απαντηση. Για να παρεις μια ιδεα απο τι θελω να προσθεσω, ριξε μια ματια στην εικονα εδω: http://www.perseus.gr/Astro-Tips-ISS-Transits.htm .

 

Σε ευχαριστω και παλι για τα καλα σου λογια!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια Αντώνη! Το βιντεάκι είναι πραγματικά απολαυστικό!

Χαίρομαι που πέτυχες αυτό που ήθελες πολύ καιρό τώρα. Καλή συνέχεια!

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Ήταν απλά θέμα χρόνου κ. Αντώνη μπράβο σας, μια ακόμη επιτυχία !!!

 

Το Video πολύ καλό και να πω πάνω σε αυτό το πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνατε, το καταλαβαίνει κανείς μονάχα αν δει το Video πάει τόσο γρήγορα που εκτός το ότι θα πρέπει να κάνει κανείς μελέτη για το από που να το περιμένει (ISS) θα πρέπει να έχει και την πείρα για τον τρόπο και το τι πρωτόκολλο θα χρησιμοποιήσει. Άλλο να το βλέπεις και άλλο να το τραβάς!!!

 

Ευχαριστούμε και για το Video που μας διαθέσατε είναι όλα τα λεφτά!!!

 

Μένει τώρα να χτυπήσετε και την σύγκρουση του SMART στην Σελήνη.

 

Φιλικά Γιώργος

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Η ταχύτητα του iss ήταν αστραπιαία!!!!

Συγχαρητήρια για το πολύ δύσκολο αυτό εγχήρημα.Η δομή του διαστημικού σταθμού φαίνεται ολοκάθαρα!!Ενδιαφέρον θα ήταν και το hubble γιατί είδα απο το starry night ότι πέρασε κοντά απο τη σελήνη. :D

There is no dark side of the moon, its all dark.
Δημοσιεύτηκε
κ.Αντώνη 1000 μπράβο για την καταπληκτική προσπαθειά σας =D> =D> =D> =D> =D> Πραγματικά η διάβαση του σταθμού έτσι όπως την είδα κρατάει με το ζόρι ενα δέπτερο και απαιτείται ΤΕΛΙΟΣ συγχρονισμός και προετοιμασία.Με αυτό το βίντεο αποδείξατε για ακόμη μια φορά το πόσο επαγγελματίας είστε και απο μεριά μου έχω μόνο να σας ευχηθώ και άλλες πολλές μελλοντικές επιτυχίες.Είστε παράδειγμα πρός απομίμηση για όλους τους νέους ερασιτέχνες που θα ακολουθήσουν τα χνάρια σας στην αστροφωτογραφία :!:
Δημοσιεύτηκε
Είστε παράδειγμα πρός απομίμηση για όλους τους νέους ερασιτέχνες που θα ακολουθήσουν τα χνάρια σας στην αστροφωτογραφία :!:

 

Συμφωνω και επαυξανω!!!

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Αντώνη είναι πράγματι εντυπωσιακό !

Τί να πω πάλι... ό,τι και να πω, με σένα φαίνεται κοινότυπο...

 

Επειδή πιστεύω ότι κάποια άκρη θα βγάλεις και με τις φωτογραφίες, περιμένουμε.... 8-[

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοι φιλοι,

 

Χαιρομαι για την θετικη ανταποκριση. Ηθελα να τονισω οτι τετοιες διαβασεις κρατανε περιπου ενα δευτερο για ολοκληρο τον δισκο. Οποτε με μικροτερο πεδιο, μιλαμε για περιπου 1/4 με 1/3 του δευτερολεπτου στην καλυτερη περιπτωση.

 

Εξισου σημαντικο ειναι το γεγονος οτι η διαβαση ειναι τοσο γρηγορη οπου πρεπει να γινει χρηση χρονου εκθεσης γυρω στα 1/500 και 1/1000. Γι'αυτο τον λογο, ξεκιναμε με την ρυθμιση του χρονου εκθεσης και μετα ρυθμιζουμε το υπολοιπα (πχ. gamma, contrast, brightness κτλ).

 

Ολα αυτα ωστε η πρωτη εμπειρεια η δικια σας να εχει βασει την δικια μου εναντι το σεναριο να παει χαμενει ωστε να μαθετε αυτα που περιγραφω ποιο πανω.

 

Φυσικα, οσο το υψηλοτερο ειναι η σεληνη, τοσο το καλυτερο. Με υψος 21 μοιρες χθες το βραδυ, δεν περιμενα και πολλα. Μαλιστα η φωτογραφια με την συνθεση εννεα καρε ειναι καλυτερη και απο οτι περιμενα με το χαμηλο υψος της σεληνης.

 

Οποιος φιλος εχει παρομοια ευκαιρια για την φωτογραφηση διαβασης, ευχομαι ακομα καλυτερα αποτελεσματα και ειμαι στη διαθεση του για βοηθεια και οτι αλλο.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

ΥΓ. Οι διαβασεις πραγματοποιουνται με το ISS σε αποσταση απο 400 μεχρι 1100 χιλιομετρα. Η χθεσινη διαβαση ηταν ενδιαμεσα με υψος 772 χιλιομετρα. Η φαιν. διαμετρος ειναι απο 40" μεχρι 15".

 

Οποτε υπαρχει αποστολη της ΝΑΣΑ (πχ. διαστημικο λεωφορειο), το ISS με διαφορες διορθωσεις κατεβαινει στα περιπου 380-400 χιλιομετρα και τοτε ειναι η καλυτερη στιγμη για φωτογραφηση λογω του φαιν. διαμετρου και τα 40". Η τροχεια του ISS σταδιακα αυξανεται 44 ωρες μετα την εκτοξευση του διαστημικου λεωφορειου με διαφορους ελιγμους και τοτε θελει προσοχη το θεμα επειδη μια προβλεψη για διαβαση μπορει να χαθει πολυ ευκολα λογω αυτων των διορθωτικων ελιγμων (το εχω παθει δυο φορες).

 

Καλες παρατηρησεις!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Βασιλη,

 

Μιλαμε για ενα μαραθωνιο ΠΕΝΤΕ χρονων ... φυσικα θα ηθελα την σεληνη πολυ υψηλοτερα αλλα δεν εχω προβλημα με την χθεσινη ευκαιρια και τις 21 μοιρες υψος. Αν τιποτα αλλο, ειναι ενα πολυ καλο σημειο εκκινησης περι ρυθμισεων για την επομενη ευκαιρια. :wink:

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

=D> =D> =D>

 

Αντώνη, no comments!

 

Εγώ έβαλα το starry night, και ελλείψη τηλεσκοπίου, κυνηγάω iridiums και δορυφόρους γενικότερα, μαθαίνοντας παράλληλα για τα λίγα αστέρια που βλέπω από Αθήνα...

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα.

Θα ήθελα να πω ότι πραγματικά και χωρίς ίχνος υπερβολής έχω μείνει άφωνος :shock:

 

Είχα την τύχη να παρατηρήσω δύο - τρεις φορές iridiums.

Με εντυπωσίασε η ξαφνική αύξηση του μεγέθους τους και η γρήγορη επάνοδός του στο αρχικό.

 

Φιλικά Γιώργος O:)

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε
Πραγματικά εκπληκτικό! Η σωστή προετοιμασία, οι αδιαμφισβήτητες ικανότητες αλλά πιο πολύ το μεράκι του Αντώνη είναι αυτά που μας χαρίζουν τόσο όμορφα στιγμιότυπα από τον κόσμο εκεί έξω! Τι να πω!!! Τα λόγια είναι απλά περιττά!!! =D> =D> =D>
Και εγένετω φως....
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Σήμερα είδα ότι ο κ. Αντώνης είναι ξανά στο Astronomy Magazine δείτε στο :

 

http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=ga&id=99&aid=4161

 

για την επιτυχία του με την διάβαση του ISS στην Σελήνη.

 

Απλά να πω ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο και αν το ψάξει κανείς αρκετά θα καταλάβει γιατί είναι. Εκτός του ότι περνάει πολύ γρήγορα θα πρέπει να τον έχεις εντοπίσει και από πριν και να έχεις και τα σωστά TLE. Εγώ να σας πω ότι ακόμη δεν κατάφερα να κάνω την εξομοίωση. Είναι θα έλεγα ένα project πολλών ημερών από ότι κατάλαβα τελικά!!! και φυσικά φαντάζομε τον κυνηγούσε πολλές φορές και την τελευταία ώρα κάνουν και διορθωτικές κινήσεις και μένεις φαντάζομαι να ρίχνεις καντήλια.

 

Προσωπικά έχω δεί με γυμνό μάτι αρκετές φορές δορυφόρους και θα ήθελα να δω κάποτε με το τηλεσκόπιο σε μεγέθυνση.

 

Μπράβο κ. Αντώνη ακόμη μια φορά για το εγχείρημα σας και το ότι για μια ακόμη φορά φαίνεται η Ελλαδίτσα μας. :wink:

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Γιωργο,

 

Το θεμα ειναι πολυ δυσκολο μονο και μονο επειδη χρειαζομαστε διαφορους παραγοντες να κανουν το θαυμα τους ταυτοχρονα ...

 

(1) η σεληνη να ειναι πανω απο τον οριζοντα

(2) ο καιρος να ειναι αρκετα καλος

(3) το αζιμουθ του ISS να ειναι ευνοικο με ακριβεια +0.25 μοιρες

(4) το υψος του ISS να ειναι ευνοικο με ακριβεια +0.25 μοιρες

(5) το ISS να ειναι σε ευνοικη αποσταση (πχ. 400-700 χιλ) και οχι σε 1100+ χιλιομετρα

(6) διορθωτικοι ελιγμοι μετα την διαβαση και οχι πριν

(7) το ISS να ειναι σε σκια κατα την διαρκεια της διαβασης εναντι την σεληνη

(8 ) ακριβεστατη ρυθμιση του Η/Υ με το Atomic Clock

(9) ακριβεστατες συντεταγμενες

(10) ακριβεστατα TLE

 

Πολλες φορες ειχα ενδειξεις για διαβαση και κατι την τελευταια στιγμη μου τα χαλασε ... αλλες φορες ηταν η εκτοξευση του διαστημικου λεωφοριου, αλλες φορες ο καιρος, αλλες φορες η σεληνη ηταν στο οριζοντα, αλλες φορες διορθωτικος ελιγμος, τεχνικα προβληματα κοκ. :evil:

 

Τελος παντων, ειμαι αρκετα ικανοποιημενος που εχω βγαλει απο τη μεση και τις δυο διαβασεις (ηλιακη, σεληνιακη) και απο'δω και περα ειναι θεμα να βγαζω επιπλεον (καλυτερα) αποτελεσματα.

 

Φυσικα υπαρχει και το δευτερο τμημα σε αυτο το μακροχρονο κυνηγι ... ενα αεροπλανο μπροστα απο τον ηλιο/σεληνη ... με υπομονη και επιμονη, και αυτα θα ανοικουν στο παρελθον (σε καποιο σημειο). :wink:

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Εγώ τι να πω απλά αν δεν το ψάξει κανείς όπως είπα δεν μπορεί να καταλάβει το Hunting του ISS!!! βέβαια αυτή είναι η γλύκα του ερασιτέχνη αστρονόμου, βλέπει τα αποτελέσματα των ποιο έμπειρων και παίρνει ερεθίσματα.

Είναι ένα παιχνίδι θα έλεγα που σε γεμίζει.

 

Να στε καλά και πάντα επιτυχίες!!!

 

Φιλικά Γιώργος

=D> =D> =D>

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε
(1) η σεληνη να ειναι πανω απο τον οριζοντα

(2) ο καιρος να ειναι αρκετα καλος

(3) το αζιμουθ του ISS να ειναι ευνοικο με ακριβεια +0.25 μοιρες

(4) το υψος του ISS να ειναι ευνοικο με ακριβεια +0.25 μοιρες

(5) το ISS να ειναι σε ευνοικη αποσταση (πχ. 400-700 χιλ) και οχι σε 1100+ χιλιομετρα

(6) διορθωτικοι ελιγμοι μετα την διαβαση και οχι πριν

(7) το ISS να ειναι σε σκια κατα την διαρκεια της διαβασης εναντι την σεληνη

(8 ) ακριβεστατη ρυθμιση του Η/Υ με το Atomic Clock

(9) ακριβεστατες συντεταγμενες

(10) ακριβεστατα TLE

(11) Αν υπαρχει εκτοξευση του διαστημικου λεωφοριου, να ειναι 44 ωρες η νωριτερα πριν την διαβαση.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Αντώνη,

 

Είδα το βιντεάκι!!!

Δέξου και τα δικά μου συγχαρητήρια!!! Πρέπει να είσαι από τους λίγους ανθρώπους στον πλανήτη που επιχειρούν κάτι τέτοιο.

 

Κώστας

=D> =D> =D>

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Χρειάζεται να είσαι και ..."Αντώνης" για κάτι τέτοιο. O:) Να το βάλουμε στο λεξικό ? :-k O:)

Γενικά μπράβο σε όλους που επιχειρούν αντίστοιχα projects, άσχετα αν πετυχαίνουν ή όχι έχει ιδιαίτερη σημασία η προσπάθεια.

Οι "ερασιτέχνες" αστρονόμοι στην Ελλάδα κάνουν θαύματα, σε πολλούς τομείς.

=D> =D>

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης