Ntizos Ioanis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Καλησπέρα στην ομάδα, είναι το πρώτο μου post εδώ καθώς μετά από πολύ ψάξιμο και διάβασμα στο forum έχω μπερδευτεί και θέλω βοήθεια στα επόμενα βήματα μου ως αρχάριος. Μου έκαναν δώρο ένα SW dobsonian 150p (750/150) για πρώτο τηλεσκόπιο (δεν ήθελα να ζητήσω κάποιο πιο ακριβό για πρώτο τηλεσκόπιο) αλλά βλέπω ότι μου αρέσει πολύ η παρατήρηση και το χόμπι αυτό. Έχω βγει λίγες φορές για παρατήρηση (7-8 φορές, πιο πολύ για εξάσκηση) σε όχι τόσο σκοτεινό ουρανό και μετά από πολύ διάβασμα προσπαθώ ακόμα να μάθω τον ουρανό και τα βασικά προαπαιτούμενα. Παρόλα αυτά θα ήθελα να κάνω μία αναβάθμιση στον εξοπλισμό καθώς έχω μόνο τα 2 προσοφθάλμια που ήρθαν με το τηλεσκόπιο (10mm και 25mm) για να αρχίσω να παρατηρώ περισσότερα. Θα ήθελα λοιπόν να πάρω κάποιο καλύτερο προσοφθάλμιο ή φίλτρο είτε για παρατήρηση πλανητών είτε για DSO (ξέρω ότι μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα). Θα μπορούσε κάποιος να προτείνει κάτι που θα μπορούσε να μου κάνει τη διαφορά ως αρχάριος σε σχέση με τα δύο που έχω τώρα; Έχω διαβάσει πάρα πολλά άρθρα και συζητήσεις αλλά όπως είπα έχω χαθεί τελείως. Εννοείται κάθε συμβουλή είτε για την αγορά είτε για πριν προβώ σε αυτή, θα εκτιμηθεί απεριόριστα. Σας ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν σας κούρασα με αυτό το μακρινάρι.
Rend Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Όταν μιλάμε για πλανητική ή βαθέως ουρανού παρατήρηση είναι δύο πράγματα ξεχωριστά όπως ανεφερες, για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να αποφασίσεις εάν θες deep sky η πλανητική, ειδάλλως εάν έχεις την οικονομική δυνατότητα μπορείς να αγοράσεις ένα προσοφθάλμιο χαμηλής δύναμης δηλαδή από 20mm (θα σου δώσει 37,5 -) και πάνω και ένα υψηλής δύναμης δηλαδή 5mm και κάτω (θα σου δώσει δηλαδή 150× +). Επίσης κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι πρέπει όταν αγοράζεις ένα προσοφθάλμιο, να αγοράζεις ένα ποιότητας και όχι κάποιο τυχαίο αυτό θα σου κάνει μεγάλη διαφορά στην παρατήρηση. "Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο" "Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις" "Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"
Startoucher101 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 (επεξεργάστηκε) Γειά σου, καλώς ήρθες στο astrovox! Όπως είπε και πιο πάνω ο Rend αυτά τα δύο είναι διαφορετικά και θες λίγο πολύ διαφορετικό εξοπλισμό. Για πλανητική όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω θέλεις ένα προσοφθάλμιο μεγάλης μεγέθυνσης. Θα σου πρότεινα να πάρεις ένα προσοφθάλμιο της τάξεως 7-5mm. Το πρόβλημα με αυτά είναι πως ο φακός με τον οποίο παρατηρείς είναι υπερβολικά μικρός κι έτσι θα είναι πολύ δύσκολο να παρατηρήσεις το οτιδήποτε... Υπάρχουν όμως τα προσοφθάλμια X-cel της celestron όπου αντί για τον μικρό φακό έχουν πολλούς μεγάλους. Έτσι θα έχεις μία εικόνα ευρέος πεδίου και υψηλής οπτικής ποιότητας όπου μπορείς να απολαύσεις και τις πιο μικρές λεπτομέρειες των πλανητών. Εγώ προσωπικά έχω το X-cel 7mm και το έχω καταευχαριστηθεί(το έχει στο πλανητάριο 100 ευρώ πέρυσι στις καλοκαιρινές εκπτώσεις). Για τον βαθύ ουρανό θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις ένα προσοφθάλμιο ευρέως πεδίου(το 25mm είναι σχετικά καλό) αλλά για να έχεις μία πιο ''μαγική''' εικόνα ίσως να θες κάτι πιο ευρύ όπως ένα προσοφθάλμιο των 32mm. ΄Το αγαπημένο μου προσοφθάλμιο είναι ένα auriga 20mm που είχα πάρει από το πλανητάριο στα 50 ευρώ και είναι απίθανο για την οπτική του ποιότητα. Τώρα για φίλτρα θα σου πρότεινα να πάρεις ένα UHC αλλά να έχεις υπόψη σου πως δεν είναι αρκετά καλό για Γαλαξίες. Για νεφελώματα όμως είναι πολύ καλό και χωρίς αυτό ίσως να μην μπορέσεις να δεις πολλά αντικείμενα βαθέως ουρανού όπως απομεινάρια supernova. Φυσικά κόβουν και αρκετή από την φωτορύπανση. Ελπίζω να μην σε κούρασα κι ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο. Καθαρούς ουρανούς! Το επεξεργάστηκε Ιούλιος 23, 2024 ο Startoucher101
Startoucher101 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Υ.Γ Ένα καλό φίλτρο φωτορύπανσης που κάνει και για γαλαξίες είναι και το moon and skyglow.
Ntizos Ioanis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 3 hours ago, Rend said: Όταν μιλάμε για πλανητική ή βαθέως ουρανού παρατήρηση είναι δύο πράγματα ξεχωριστά όπως ανεφερες, για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να αποφασίσεις εάν θες deep sky η πλανητική, ειδάλλως εάν έχεις την οικονομική δυνατότητα μπορείς να αγοράσεις ένα προσοφθάλμιο χαμηλής δύναμης δηλαδή από 20mm (θα σου δώσει 37,5 -) και πάνω και ένα υψηλής δύναμης δηλαδή 5mm και κάτω (θα σου δώσει δηλαδή 150× +). Επίσης κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι πρέπει όταν αγοράζεις ένα προσοφθάλμιο, να αγοράζεις ένα ποιότητας και όχι κάποιο τυχαίο αυτό θα σου κάνει μεγάλη διαφορά στην παρατήρηση. Rend, αρχικά σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, σκεφτόμουν όπως λες να πάρω για αρχή και να εξασκηθώ ακόμα περισσότερο ένα για πλανητική και ένα για deep sky να δω τι θα με κερδίσει. Προφανώς και θέλω κάτι που να αξίζει και όχι κάτι "φθηνό" (εννοώντας σε κατασκευή ή ποιότητα) . Από την εμπειρία σου έχεις κάποιο να μου προτείνεις για αρχή;
Ntizos Ioanis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 1 hour ago, Startoucher101 said: Γειά σου, καλώς ήρθες στο astrovox! Όπως είπε και πιο πάνω ο Rend αυτά τα δύο είναι διαφορετικά και θες λίγο πολύ διαφορετικό εξοπλισμό. Για πλανητική όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω θέλεις ένα προσοφθάλμιο μεγάλης μεγέθυνσης. Θα σου πρότεινα να πάρεις ένα προσοφθάλμιο της τάξεως 7-5mm. Το πρόβλημα με αυτά είναι πως ο φακός με τον οποίο παρατηρείς είναι υπερβολικά μικρός κι έτσι θα είναι πολύ δύσκολο να παρατηρήσεις το οτιδήποτε... Υπάρχουν όμως τα προσοφθάλμια X-cel της celestron όπου αντί για τον μικρό φακό έχουν πολλούς μεγάλους. Έτσι θα έχεις μία εικόνα ευρέος πεδίου και υψηλής οπτικής ποιότητας όπου μπορείς να απολαύσεις και τις πιο μικρές λεπτομέρειες των πλανητών. Εγώ προσωπικά έχω το X-cel 7mm και το έχω καταευχαριστηθεί(το έχει στο πλανητάριο 100 ευρώ πέρυσι στις καλοκαιρινές εκπτώσεις). Για τον βαθύ ουρανό θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις ένα προσοφθάλμιο ευρέως πεδίου(το 25mm είναι σχετικά καλό) αλλά για να έχεις μία πιο ''μαγική''' εικόνα ίσως να θες κάτι πιο ευρύ όπως ένα προσοφθάλμιο των 32mm. ΄Το αγαπημένο μου προσοφθάλμιο είναι ένα auriga 20mm που είχα πάρει από το πλανητάριο στα 50 ευρώ και είναι απίθανο για την οπτική του ποιότητα. Τώρα για φίλτρα θα σου πρότεινα να πάρεις ένα UHC αλλά να έχεις υπόψη σου πως δεν είναι αρκετά καλό για Γαλαξίες. Για νεφελώματα όμως είναι πολύ καλό και χωρίς αυτό ίσως να μην μπορέσεις να δεις πολλά αντικείμενα βαθέως ουρανού όπως απομεινάρια supernova. Φυσικά κόβουν και αρκετή από την φωτορύπανση. Ελπίζω να μην σε κούρασα κι ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο. Καθαρούς ουρανούς! Startoucher, σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, εκτιμάω την ανάλυση στην απάντηση σου, δεν ήταν καθόλου κουραστική να πω. Θα τα κοιτάξω και αφού μου λες από εμπειρία ότι σε βόλεψαν πιθανόν να βολέψουν και να είναι καλή επιλογή και για μένα. Έχω καταλήξει στο να πάρω 2 προσοφθάλμια (καθένα για ξεχωριστή χρήση) και 1 φίλτρο (χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες που μου ανέφερες). Το μόνο που μένει είναι να βρω ποιο για να μην ξεφύγω από την αρχή μου σε budget, γιατί είμαι όπως είπα σε περίοδο δοκιμής και βλέπω τεράστια ποικιλία είτε από εταιρίες είτε από διαστάσεις. Αυτά που μου πρότεινες πάντως είναι μέσα στις δυνατότητες μου.
Startoucher101 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Σε ευχαριστώ κι εγώ! Εαν είναι μέσα στις δυνατότητές σου σου προτείνω να τα πάρεις. Εαν δεν σκοπεύεις να ασχοληθείς με αστροφωτογραφία σύντομα ή γενικότερα στο μέλλον θα ήταν καλό να επενδύσεις σε αυτό. Κι ένα τιπ: Εαν μπορείς πήγαινε σε σκοτεινούς ουρανούς για να μην βαρεθείς το hobbie. Καθαρούς ουρανούς! 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2024 Φίλε Ιωάννη καλώς ήλθες στο Astrovox!🙂 Ποιό είναι το μέγιστο ποσό που μπορείς να διαθέσεις; Αν το τηλεσκόπιό σου είναι αυτό: https://planitario.gr/gr/dobsonian-truss-150mm-heritage.html τότε έχει helical εστιαστή που ίσως έχει προβλήματα με την ποιότητα κατασκευής του.Ίσως να έχει τζόγο,όπως είχαν λίγο παλαιότεροι τέτοιοι εστιαστές.Το θέμα είναι αν μπορεί να σηκώσει απροβλημάτιστα κάποιο σχετικά βαρύ ευρυγώνιο προσοφθάλμιο. Για αντικείμενα βαθέως ουρανού (DSO) η προτεινόμενη εστιακή του κατάλληλου προσοφθάλμιου είναι περίπου το διπλάσιο του εστιακού λόγου f.Στο δικό σου τηλεσκόπιο είναι:f=750/150=5. Οπότε το προτεινόμενο προσοφθάλμιο θα πρέπει να είναι περίπου 10-11mm,κατά προτίμηση ευρυγώνιο για να μπορείς να δεις εκτεταμένα αντικείμενα (όπως το Νεφέλωμα του Ωρίωνα,ανοιχτά αστρικά σμήνη κλπ). Ένα εξαιρετικής ποιότητας είναι το παρακάτω: https://www.skyandweather.gr/Αρχική/485-explore-scientific-82-11mm-125.html Για παρατήρηση πλανητών και Σελήνης θα παίξει ρόλο στην αξιοποιήσιμη μεγέθυνση η ποιότητα της ατμόσφαιρας που έχεις στην περιοχή σου,δηλ.το πόσο καθαρή (διαύγεια) και σταθερή-απαλλαγμένη από θερμικά ρεύματα (seeing) είναι. Μπορούσες να δεις καθαρά είδωλα με τον 10mm που έχεις σε πλανήτες; Φιλικά-Κώστας 🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Rend Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2024 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2024 15 hours ago, Ntizos Ioanis said: Rend, αρχικά σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, σκεφτόμουν όπως λες να πάρω για αρχή και να εξασκηθώ ακόμα περισσότερο ένα για πλανητική και ένα για deep sky να δω τι θα με κερδίσει. Προφανώς και θέλω κάτι που να αξίζει και όχι κάτι "φθηνό" (εννοώντας σε κατασκευή ή ποιότητα) . Από την εμπειρία σου έχεις κάποιο να μου προτείνεις για αρχή; Καλημέρα, Εφόσον μπορείς να αγοράσεις έναν προσοφθαλμιο για πλανητική παρατήρηση και έναν για βαθύ ουρανό θα σου πρότεινα τα εξής: • Για πλανητική παρατήρηση μια πολύ καλή πρόταση αν και κοστίζει 129€ στο Astroshop είναι ο X-Cel LX 1.25" 5mm. Είναι πολύ ποιοτικό προσοφθάλμιο από ότι έχω ακούσει και κάνει μεγάλη διαφορά από έναν τυχαίο Skywatcher Plössl. Θα σου δίνει μεγέθυνση 150×. Τώρα εάν θες να αυξήσεις την μεγέθυνση θα σου πρότεινα να πάρεις έναν Barlow των 2×. Μια πρόταση θα ήταν της Celestron πάλι ο X-Cel LX 2×, που θα σου πρότεινα περισσότερο από το να αγοράσεις ένα προσοφθάλμιο. • Για παρατήρηση βαθέως ουρανού θα πρότεινα ένα OMNI 32mm της Celestron το οποίο είναι τίμιο για την αξία του. Κοστίζει 70€ στο astroshop. Κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες αγγελίες στο astrovox για προσοφθάλμια οπότε εάν δεις κάποιο που να σου κινεί την περιέργεια, ΠΑΝΤΑ να κάνεις έρευνα αγοράς γιατί μπορεί να δώσεις πολλά λεφτά για το τίποτα. Εγώ προσωπικα σου πρότεινα κάποια προσοφθάλμια τα οποία είναι πολύ καλά ποιοτικά και σε καλή τιμή για την ποιότητά τους. Καθαρούς ουρανούς, Βασίλης "Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο" "Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις" "Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"
Ntizos Ioanis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2024 16 hours ago, fotodektis said: Φίλε Ιωάννη καλώς ήλθες στο Astrovox!🙂 Ποιό είναι το μέγιστο ποσό που μπορείς να διαθέσεις; Αν το τηλεσκόπιό σου είναι αυτό: https://planitario.gr/gr/dobsonian-truss-150mm-heritage.html τότε έχει helical εστιαστή που ίσως έχει προβλήματα με την ποιότητα κατασκευής του.Ίσως να έχει τζόγο,όπως είχαν λίγο παλαιότεροι τέτοιοι εστιαστές.Το θέμα είναι αν μπορεί να σηκώσει απροβλημάτιστα κάποιο σχετικά βαρύ ευρυγώνιο προσοφθάλμιο. Για αντικείμενα βαθέως ουρανού (DSO) η προτεινόμενη εστιακή του κατάλληλου προσοφθάλμιου είναι περίπου το διπλάσιο του εστιακού λόγου f.Στο δικό σου τηλεσκόπιο είναι:f=750/150=5. Οπότε το προτεινόμενο προσοφθάλμιο θα πρέπει να είναι περίπου 10-11mm,κατά προτίμηση ευρυγώνιο για να μπορείς να δεις εκτεταμένα αντικείμενα (όπως το Νεφέλωμα του Ωρίωνα,ανοιχτά αστρικά σμήνη κλπ). Ένα εξαιρετικής ποιότητας είναι το παρακάτω: https://www.skyandweather.gr/Αρχική/485-explore-scientific-82-11mm-125.html Για παρατήρηση πλανητών και Σελήνης θα παίξει ρόλο στην αξιοποιήσιμη μεγέθυνση η ποιότητα της ατμόσφαιρας που έχεις στην περιοχή σου,δηλ.το πόσο καθαρή (διαύγεια) και σταθερή-απαλλαγμένη από θερμικά ρεύματα (seeing) είναι. Μπορούσες να δεις καθαρά είδωλα με τον 10mm που έχεις σε πλανήτες; Φιλικά-Κώστας 🙂 Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις πληροφορίες αυτές. Ναι αυτό είναι το τηλεσκόπιο και δεν γνώριζα αυτή τη λεπτομέρεια με τον εστιάστηκε, ίσως θα πρέπει να ρωτήσω πρώτα πριν συνεχίσω σε κάποια αγορά. Και με τα δυο μπορώ να πω ότι ήταν τίμια η εικόνα, προφανώς λόγω της ελάχιστης εμπειρίας μου μπορεί να μου φάνηκε έτσι. Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση σου και την βοήθεια σου παρόλα αυτά!! 6 hours ago, Rend said: Καλημέρα, Εφόσον μπορείς να αγοράσεις έναν προσοφθαλμιο για πλανητική παρατήρηση και έναν για βαθύ ουρανό θα σου πρότεινα τα εξής: • Για πλανητική παρατήρηση μια πολύ καλή πρόταση αν και κοστίζει 129€ στο Astroshop είναι ο X-Cel LX 1.25" 5mm. Είναι πολύ ποιοτικό προσοφθάλμιο από ότι έχω ακούσει και κάνει μεγάλη διαφορά από έναν τυχαίο Skywatcher Plössl. Θα σου δίνει μεγέθυνση 150×. Τώρα εάν θες να αυξήσεις την μεγέθυνση θα σου πρότεινα να πάρεις έναν Barlow των 2×. Μια πρόταση θα ήταν της Celestron πάλι ο X-Cel LX 2×, που θα σου πρότεινα περισσότερο από το να αγοράσεις ένα προσοφθάλμιο. • Για παρατήρηση βαθέως ουρανού θα πρότεινα ένα OMNI 32mm της Celestron το οποίο είναι τίμιο για την αξία του. Κοστίζει 70€ στο astroshop. Κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες αγγελίες στο astrovox για προσοφθάλμια οπότε εάν δεις κάποιο που να σου κινεί την περιέργεια, ΠΑΝΤΑ να κάνεις έρευνα αγοράς γιατί μπορεί να δώσεις πολλά λεφτά για το τίποτα. Εγώ προσωπικα σου πρότεινα κάποια προσοφθάλμια τα οποία είναι πολύ καλά ποιοτικά και σε καλή τιμή για την ποιότητά τους. Καθαρούς ουρανούς, Βασίλης Rend, σε ευχαριστώ και πάλι, αυτά που μου προτείνεις είναι μέσα στο αρχικό μου budget και εμπιστεύομαι την κρίση σου. Με το Barlow έλεγα να ξεκινήσω πριν γράψω αυτό το post αλλά μετά από κάποιες αναφορές που είδα έλεγαν ότι ένα καλό προσοφθάλμιο ίσως είναι καλύτερη αγορά αντί για έναν Barlow, έστω για αρχή. Τις αγγελίες τις κοιτάω αλλά μέχρι τώρα δεν ήξερα σε τι αγγελίες να στοχεύσω. Με την βοήθεια όλων σας ξεκαθάρισα λιγάκι τα πράγματα τώρα.😁
fotodektis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2024 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2024 Καλησπέρα Ιωάννη! Τον εστιαστή πρέπει να τον ελέγξεις εσύ,διότι ενδεχόμενο πρόβλημα δεν εμφανίζεται σε όλες τις παρτίδες. Δεν μπορούν να σου πουν άλλοι που δεν έχουν ελέγξει τον εστιαστή σου,αν υπάρχει πρόβλημα. Για να ελέγξεις τον τυχόν τζόγο,κούνησε τον εστιαστή (βάζοντας το προσοφθάλμιο των 25mm),απαλά μπρος-πίσω,δεξιά-αριστερά. Αν διαπιστώσεις έστω και πολύ μικρή κίνηση σε αυτές τις κατευθύνσεις,τότε υπάρχει πρόβλημα τζόγου. Αυτό σημαίνει ότι τα οπτικά του προσοφθάλμιου,ιδιαίτερα αν είναι ογκώδες και βαρύ,δεν θα ευθυγραμμίζονται με τα κάτοπτρα,και θα έχεις απώλεια οξύτητας και σφάλμα κόμης... Έχεις παρατηρήσει έστω και λίγη κόμη στα είδωλα των άστρων στην κεντρική περιοχή του οπτικού πεδίου? Η κόμη (μοιάζουν τα άστρα να έχουν "ουρίτσες") μπορεί να οφείλεται και σε μη σωστή ευθυγράμμιση των κατόπτρων,εκτός του τζόγου στον εστιαστή. Αν υπάρχει τζόγος μπορεί να διορθωθεί με τοποθέτηση κατάλληλου πάχους teflon ή σωλήνα φτιαγμένου σε 3D printer,ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει μεταξύ του σωλήνα του εστιαστή μέσα στον οποίο τοποθετείται ο προσοφθάλμιος και τον σταθερό σωλήνα του εστιαστή μέσα στον οποίο κινείται το όλο σύνολο. Είναι σημαντικό να κάνεις αυτόν τον έλεγχο,πριν προχωρήσεις σε αγορά ποιοτικού προσοφθάλμιου,ειδικά αν είναι ευρυγώνιος και κάπως βαρύς. Επίσης δεν ξέρω αν έχεις καλύψει το κενό του σωλήνα με κάποιο φωτοχιτώνιο,για προστασία από την σκόνη,την περίσσεια υγρασία,αλλά και τον παρείσακτο φωτισμό. Φιλικά-Κώστας 🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Startoucher101 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2024 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2024 Γειά και πάλι! Για τον εστιαστή καλό θα ήταν να τσεκάρεις αυτό: Στην αρχή δίνει ένα καλό tip για να μην έχεις πολύ τζόγο όπως λέει και ο Κώστας...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα