Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους,

Πρόσφατα έψαχνα να δω το SQM μιας περιοχής κοντά στο σπίτι μου που είναι Bortle 4 και είδα στο LPM μια λειτουργία που έδειχνε την εξέλιξη της Φωτορύπανσης από το 2012 μέχρι και σήμερα. Είδα λοιπόν ότι στην περιοχή μου η φωτορύπανση αντί να αυξάνεται μειώνεται και συγκεκριμένα από το 2020 έχει πέσει 8%. Δεν ξέρω αν πρέπει να νιώθω τυχερός αλλά θέλω να ρωτήσω εάν αυτό ισχύει και εάν οι μετρήσεις αυτές είναι ακριβής. Εάν είναι ακριβής πάει να πει ότι ίσως υπάρχει ελπίδα να σωθούμε από την φωτορύπανση στην περιοχή μου. Γενικά είμαστε ένα χωριό το οποίο υπολειτουργεί και δεν έχει τις καλύτερες υποδομές (όπως όλη η Ελλάδα), και σκέφτομαι εάν αυτό είναι αφορμή για να υποθέσω ότι σε μερικά χρόνια θα πέσει η φωτορυπανση και άλλο εφόσον εδώ εάν καεί μια λάμπα κάνουν 1 χρόνο για να βάλουν καινούρια 😅.

Βασίλης 

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φίλε Βασίλη.

Αυτό που επέλεξες στο lpn είναι map των viirs για sqm. Πολυ καλά έκανες αλλά πρέπει να κατανοήσεις τα εξής :
 Ο χάρτης της ακτινοβολίας μας δείχνει τις πηγές φωτός στο έδαφος. Σε αντίθεση  ο παγκόσμιος Άτλας μας δείχνει τη φωτεινότητα του ουρανού από  πηγές φωτός στο έδαφος. Πιο απλά ο χάρτης της  ακτινοβολίας είναι χρήσιμος για τον εντοπισμό των πηγών φωτορύπανσης στην περίπτωση που θέλουμε να εντοπίσουμε  μια τοποθεσία. Αυτό όμως δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη φωτεινότητα του ουρανού, αντίθετα  χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της φωτεινότητας του ουρανού. Επίσης VIIRs σημαινει  "Visible Infrared Imaging Radiometer Suite" και είναι μια  σχετική η υποκειμενική εκτίμηση των συνθηκών από ρύπους φωτός. Για το τεχνικό κομμάτι λειτουργίας  η συλλογή των δεδομένων viirs γίνεται  από  διάφορους τύπους δορυφόρων μετεωρολογικών και μη και εν συνεχεία  επεξεργάζονται από διάφορα ερευνητικά κέντρα. Έκτος των παραπάνω  το viirs είναι μια νέα σταθερά τιμών η οποία  επεξεργάζεται μια  χρονοσειρά από  ετήσιες τιμές των  παγκόσμιων νυχτερινών φώτων από μηνιαία δίκτυα μέσης ακτινοβολίας χωρίς σύννεφα που εκτείνονται από το 2012. Η μέθοδος αυτή καθότι  είναι νέα καινοτομία  δίνει τιμές κατά προσέγγιση. Δεν έχω πρόθεση να σε απογοητεύσω  αλλά η φωτορύπανση ήρθε για να μείνει και η πιθανότητες να μειωθεί είναι ελάχιστες. Εκτός και εάν κάποιοι μεγάλοι πατήσουν τα κουμπιά....Επίσης για τις λάμπες που έγραψες στο τελος δεν έχεις δίκιο διότι σαν χώρα  ηγουμαστε  στην τέταρτη βιομηχανίκη επανάσταση!!!... και που να σου εξηγήσω και το μη σταθερό δίκτυο τάσης της ΔΕΗ πόσο απρόβλεπτο  πρόβλημα είναι. 

  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Άστα να πάνε έχουμε εκατοντάδες προβλήματα. Τουλάχιστον στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί και δεν χρειάζεται να πάμε εξωτερικό για να βρούμε σκοτεινούς ουρανούς. Και στην Αττική να είναι είναι κάποιος έρχεται προς τα μέρη μου που είναι Bortle 3-4-5  (ανάλογα που θα πας) και καθάρισες.

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Επίσης θέλω να σε ρωτήσω κάτι άλλο άσχετο με την φωτορύπανση. Προσπαθώ τόση ώρα να ευθυγράμμισω το Skywatcher 6×30 ερευνητή που έχω και δεν μπορώ να το κάνω όσο και να προσπαθήσω. Ξέρεις μήπως πως μπορώ να το κάνω?

Το επεξεργάστηκε ο Rend

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημοσιεύτηκε

Περίεργο καθότι πολύ απλό. Προσθοφθαλμιο σε σταθερό στόχο, και έπειτα τον ψάχνεις στον ερευνητή. Σου έστειλα στο  inbox για τηλ επειδή θεώρησα ότι είναι κάτι άλλο και γραπτός δεν θα έβγαζα άκρη.

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Βασίλη το θέμα της ευθυγράμμισης του ερευνητή είναι πολύ απλό.

Βρίσκεις έναν ευδιάκριτο σταθερό επίγειο στόχο,όσο γίνεται πιο μακρινό,τουλάχιστον 1km μακριά απο το τηλεσκόπιο.

1)Βάζεις αρχικά ένα φακό της πιο μεγάλης εστιακής που έχεις,ώστε έχοντας τη μικρότερη μεγέθυνση και μεγάλο οπτικό πεδίο,να βρεις εύκολα τον επίγειο ακίνητο στόχο.

Βάζεις στο κέντρο του οπτικού πεδίου τον στόχο και ασφαλίζεις το τηλεσκόπιο,ώστε να μένει σταθερό εκεί.

2)Βάζεις στη συνέχεια έναν μικρότερης εστιακής φακό,ώστε να αυξήσεις τη μεγέθυνση και να μειώσεις το οπτικό πεδίο.

Βάζεις πάλι τον στόχο σου στο κέντρο του οπτικού πεδίου.Έτσι έχεις επιτύχει μεγαλύτερη ακρίβεια της θέσης του στόχου στο μικρότερο πλέον οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου.

3)Βάζεις το φακό με τη μικρότερη εστιακή που έχεις,οπότε έχεις τη μεγαλύτερη μεγέθυνση (στην ανάγκη βάζεις και barlow αν έχεις),και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία,εστιάζοντας πάντα ώστε να έχεις καθαρό είδωλο.

Εννοείται ότι η μεγέθυνση που παίρνεις και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή,πρέπει να βοηθούν ώστε να έχεις ένα σχετικά καθαρό είδωλο του ακίνητου στόχου.

=>Ο στόχος πρέπει να είναι ακριβώς στο κέντρο του οπτικού πεδίου του τηλεσκοπίου!

=>Σταθεροποιείς-"κλειδώνεις" τη θέση του τηλεσκοπίου,ελέγχοντας ώστε ο στόχος να είναι πάντα στο κέντρο του οπτικού πεδίου του τηλεσκοπίου!

4)Με απολύτως ακίνητο το τηλεσκόπιο,μετακινείς τον ερευνητή με τις βίδες του,ώστε ο επίγειος στόχος να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ερευνητή.

5)Ελέγχεις πάλι αν ο στόχος σου είναι ακριβώς στο κέντρο του οπτικού πεδίου του τηλεσκοπίου και ταυτόχρονα στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ερευνητή!

Αν ο στόχος είναι ταυτόχρονα κεντραρισμένος σε τηλεσκόπιο και ερευνητή,τότε ο ερευνητής σου είναι ευθυγραμμισμένος με το τηλεσκόπιο.

Αν όχι,επαναλαμβάνεις τα τελευταία βήματα της διαδικασίας.

=>6)Ένας επιπλέον έλεγχος ευθυγράμμισης θα πρέπει να γίνει με στόχο αυτή τη φορά τον Πολικό Αστέρα,που μένει πρακτικά ακίνητος για μεγάλο χρονικό διάστημα της νύχτας στον ουρανό.

Κάνεις την ίδια διαδικασία έχοντας τώρα την εμπειρία από την ευθυγράμμιση στον επίγειο στόχο.

=>Το πλεονέκτημα του Πολικού Αστέρα είναι ότι βρίσκεται πολύ μακρύτερα,πρακτικά στο άπειρο από τους επίγειους στόχους και έτσι θα έχεις πιο ακριβή ευθυγράμμιση ερευνητή-τηλεσκοπίου.

Μια-δυο φορές να κάνεις τη διαδικασία,μετά είναι πολύ εύκολη πλέον.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Ευχαριστώ 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Όσο αφορά τη φωτορύπανση,πάει από το κακό στο χειρότερο γενικά.

Δυστυχώς οι λάμπες που ακτινοβολούσαν κιτρινο-πορτοκαλί φως,είτε ήταν οι παλιές πυρακτώσεως,είτε ηλεκτρονικές ή οι πιο σύγχρονες led,αντικαθίστανται από led που εκπέμπουν λευκό φως.

Έτσι δεν δουλεύουν πλέον και τα φίλτρα μείωσης των αποτελεσμάτων της φωτορύπανσης,τα οποία είχαν αισθητό αποτέλεσμα σε φωτορύπανση "θερμών",δηλ.κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινων αποχρώσεων.

Αν έχεις τέτοιες αποχρώσεις φωτορύπανσης στον ουρανό,μπορείς να χρησιμοποιήσεις φίλτρα,όπως το Baader Moon & Skyglow (Neodymium):

https://planitario.gr/gr/moon-skyglow-o31-8mm-1-1-4.html

το οποίο κάνει πολύ καλή δουλειά και στον πλανήτη Άρη,μειώνοντας την υπερβολική φωτεινότητα και αυξάνοντας θεαματικά το κοντράστ,αναδεικνύοντας λεπτομέρειες της επιφάνειάς του στην κατάλληλη μεγέθυνση,εφ'όσον στο επιτρέπουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες να πετύχεις.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ Κωστα για τις πληροφορίες!

Εδώ πέρα δεν μου χρειάζεται φίλτρο φωτορύπανσης εφόσον είμαι Bortle 4.5 και εκεί που φωτογραφίζω η φωτορύπανση είναι λιγότερη από μέτρια. Το θέμα μου είναι να μπορώ να απολαύσω τον έναστρο ουρανό για χρόνια ακόμα αλλά με αυτά που ακούω ίσως η γενιά μου να είναι η τελευταία που θα δει τον Γαλαξία ή και άλλα διάσημα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού ξανά, και αυτό προφανώς είναι λυπηρό εφόσον οι άνθρωποι έχουν βασιστεί πάνω στην αστρονομία από αρχαιοτάτων χρόνων. 

Είμαστε και σε μια χώρα όπου το μόνο που τους νοιάζει είναι να οικονομανε και ενώ υπάρχουν τρόποι να εξοικονομηθεί ρεύμα με την χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που αυτόματα όταν χρειάζεται ανάβουν η σβήνουν τα φώτα δεν τα εφαρμόζουν. 

Οδεύουμε προς το κακό δυστυχώς!

  • Μου αρέσει 1

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους, μια ματιά και εδώ.

Τι αποκαλύπτουν τα νυχτερινά φώτα για την Ελλάδα

Το μοτίβο της Μυκόνου, το παράδοξο στις περιοχές Natura και τα σημάδια μη βιώσιμης ανάπτυξης. Η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εξηγεί στην «Κ» τα ευρήματα μιας νέας για τη χώρα, μελέτης

https://www.kathimerini.gr/life/environment/563214607/ti-apokalyptoyn-ta-nychterina-fota-gia-tin-ellada/

  • Μου αρέσει 2

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης