Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα στην ομάδα,

Αρχάριος στο χόμπι έχω αγοράζει το skywatcher explorer 150P και ακόμα και για πολύ καιρό ακόμα πιστεύω ασχολούμαι κυρίως με την παρατήρηση. Οι παρατηρήσεις μου ακόμα δεν είναι όπως θα τις ήθελα αλλά μερα με την μερα πιστεύω γίνομαι καλύτερος και στο στήσιμο του εξοπλισμού και γενικότερα στην παρατήρηση. Παρολαυτα παρόλο που δεν είχα και τις καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες στις περισσότερες παρατηρήσεις και σίγουρα υπάρχουν τρομερά περιθώρια βελτίωσης δεν έχω καμία εικόνα για το ποιες να είναι οι απαιτήσεις μου. Οι παρατηρήσεις μου στον δια πιστεύω είναι απογοητευτικές και στον κρονο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης( για βαθέως ουρανού ακόμη δεν έχω προσπαθήσει γιατί πρέπει να βγω πολύ εκτος πόλης και θέλω να είμαι αρκετά εξοικειωμένος με τον εξοπλισμό. Όλα αυτά σας τα λέω γιατί θα ήθελα εάν κάποιο με παρόμοιο εξοπλισμό η με μικρότερο τηλεσκόπιο θα μπορούσε να στείλει κάποιες φωτογραφίες η να περιγράφει τέλος πάντων ποια είναι η αναμενόμενη απόδοση του τηλεσκοπίου σε οπτική παρατήρηση πάντα όχι σε άστρο φωτογραφία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, οποιαδήποτε συμβουλή εκτιμάται… κατανοώ πως η παρατήρηση θέλει υπομονή και έχω απεριόριστη απλά θέλω να βελτιώνομαι όσο περισσότερο μπορώ 

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Στην πλανητική οπτικά πάντα μπορείς να περίμενεις μια απόδοση η οποία εξαρτάται πάντοτε από την ατμόσφαιρα. Τώρα το seeing έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και είναι κάτω από 1,5 που θεωρείται ως το "καλό", αυτά βέβαια είναι αναλογα με την τοποθεσία του παρατηρητη.

Εάν παραδείγματος χάριν είσαι σε χαμηλό υψόμετρο όπου εκεί η ατμόσφαιρα αλλοιώνει την ποιότητα του ουρανού σε έναν μεγάλο βαθμό τότε οι καλές νύχτες παρατήρησης θα είναι λιγότερες, αντιθέτως εάν είσαι σε ένα βουνό ή γενικότερα σε μεγάλο υψόμετρο (δεν είναι απαραίτητο να είναι και 2000 μέτρα) τότε η ατμόσφαιρα θα σταματήσει να επηρεάζει την διαύγεια και την διαφάνεια που θα έχεις την συγκεκριμένη νύχτα.

Θέλει σίγουρα υπομονή και πάνω από όλα επιμονή για να μάθεις να βλέπεις κάποια χαρακτηριστικά των πλανητών!

Βασίλης 

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημοσιεύτηκε
5 hours ago, Themelis01 said:

...κατανοώ πως η παρατήρηση θέλει υπομονή και έχω απεριόριστη απλά θέλω να βελτιώνομαι όσο περισσότερο μπορώ 

Καλησπέρα!

Σου είχα γράψει κάποια πράγματα σχετικά με την παρατήρηση,στο θέμα σου "Αγορά τηλεσκοπίου".

Η Διαύγεια/Διαφάνεια/Διαπερατότητα/Transparency (όλες αυτές οι λέξεις περιγράφουν την ίδια έννοια στην αστρονομία) και το Seeing θα καθορίσουν σε κάθε χρονική στιγμή την ποιότητα του ειδώλου που θα παίρνεις.

Με δεδομένο ότι έχεις καλά και καθαρά οπτικά,σωστά ευθυγραμμισμένα,ελάχιστο ή καθόλου αεράκι να κουνάει το σύστημα τηλεσκόπιο+στήριξη,θα παίρνεις είδωλα από θολά έως πολύ καθαρά (πιο σπάνιο αυτό!).

Τί προσοφθάλμιους φακούς έχεις μέχρι τώρα?

Η μεγέθυνση που βάζεις έχει μεγάλη σημασία στην ανάδειξη ή στο χάσιμο λεπτομερειών και εξαρτάται πολύ και από την ποιότητα των ατμοσφαιρικών συνθηκών!

Φιλικά-Κώστας 🙂 

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Κατανοώ απολύτως αυτά που γράφετε αυτό που ήθελα με αυτό το ποστ είναι κάποια φωτογραφία από αντίστοιχο εξοπλισμό η μικρότερο που να δείχνει ρεαλιστικά τι μπορείς να δεις οπτικά με το τηλεσκόπιο ώστε να ξέρω τι μπορώ να περιμένω ευχαριστώ πολύ για την ανταποκριση

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχει νόημα αυτό που λες: "ρεαλιστική απεικόνιση των ειδώλων που δίνει το τηλεσκόπιο."

Δεν υπάρχουν ρεαλιστικές φωτογραφίες,διότι και με τον καλύτερο εξοπλισμό να έχουν τραβηχθεί,αφορούν τις 

συγκεκριμένες συνθήκες που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες,δηλαδή τις ιδιαίτερες συνθήκες διαύγειας και seeing!Και βέβαια δεν μπορείς να συγκρίνεις φωτογραφίες που έχουν αποτυπωθεί σε κάμερες με αυτό που βλέπει το μάτι.

Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα και ρεαλιστικότητα γενικά σε αυτό που ζητάς...

Τί προσοφθάλμιους χρησιμοποιείς?

Δημοσιεύτηκε

Μέχρι στιγμής έχω τα δυο προσπφθαλμια 25mm και 10mm που έρχονται με το τηλεσκόπιο και ένα ultra wide 6mm της sky watcher που αγόρασα από το πλανητάριο 

Δημοσιεύτηκε

Τα δύο προσοφθάλμια 20,10 δεν είναι καλής ποιότητας ειδικά το 10mm.

Με το 6mm είδες ευκρινή είδωλα?

Αν σε ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση,θα πρέπει να πάρεις περισσότερους και καλύτερους φακούς.

Ένας καλός barlow θα βοηθήσει να εξοικονομήσεις φακούς.

Για να παίρνεις καλύτερα είδωλα,θα πρέπει να μελετάς την ατμόσφαιρα που έχεις στο μέρος που παρατηρείς και να βγαίνεις όσο γίνεται πιο συχνά.

Έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να πετύχεις καλές συνθήκες παρατήρησης,επειδή οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς.

Για τις φωτογραφίες που ρώτησες,έχε υπ'οψιν σου ότι μια φωτογραφία έχει αποτυπωμένη περισσότερη πληροφορία από αυτή που μπορεί να δει το μάτι,λόγω αποθήκευσης του αποτυπώματος των φωτονίων στον αισθητήρα με τον συνολικό χρόνο έκθεσης και της μεγαλύτερης ευαισθησίας του αισθητήρα της κάμερας.

Βάλε και την επεξεργασία της φωτογραφίας στον υπολογιστή...

Σύγκριση μπορείς να κάνεις μόνο αν κάποιος προσάρμοσε κάποια τελική φωτογραφία στο οπτικό αποτέλεσμα που είχε με το μάτι του,δηλαδή προσπάθησε να προσομοιώσει την φωτογραφία με την οπτική παρατήρηση για το ίδιο τηλεσκόπιο και κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες διαύγειας και seeing.

Και βέβαια οι συνθήκες αυτές να είναι πανομοιότυπες με τις συνθήκες σε δεδομένη στιγμή,του δικού σου ουρανού...

Πράγμα πολύ δύσκολο να γίνει.

Ψάξε πάντως και στο ίντερνετ,θα βρεις φωτογραφίες σίγουρα,αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αναγωγές των φωτογραφιών στη οπτική παρατήρηση (με το μάτι) και στις ιδιαίτερες συνθήκες (που αλλάζουν συνεχώς) διαύγειας και seeing που έχεις εσύ σε κάποια νύχτα παρατήρησης.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης