Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους

Πρόσφατα αγόρασα ένα orion starblast και σκέφτομαι λόγω του ότι είναι f/4.5 να αγοράσω ένα laser collimator για καλύτερη ακρίβεια..

Ποια είναι η γνώμη σας?? κάποιο συγκεκριμένο προιόν με το οποίο είστε ευχαριστημένοι??

ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Δεν νομίζω να θέλεις ένα Leser collimator, απλά μπορείς να δεις κάτι που βρήκα στο :

http://www.astromart.com/articles/article.asp?article_id=93

ίσως το ήξερες.

Φιλικά Γιώργος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Greg,

η ευθυγράμμιση σ' ένα γρήγορο τηλεσκόπιο (όπως το f/4.5) είναι σημαντικό να γίνεται με τη μέγιστη ακρίβεια. Αυτό δεν προϋποθέτει (μόνο) όργανα ακριβείας αλλά και καλή κατανόηση της διαδικασίας. Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρεις τα εξής:

- Ένα lazer collimator δίνει κυρίως γρήγορα αποτελέσματα και αρκετά καλή ακρίβεια. Τα ακριβέστερα εργαλεία όμως παραμένουν τα παραδοσιακά (cheshire eyepiece, autocollimator κλπ.), αρκεί να είναι υψηλής ποιότητας.

- Ένα lazer c/tor πρέπει πρώτα να ευθυγραμμιστεί το ίδιο (απόλυτος παραλληλισμός της ακτίνας του με το μηχανικό άξονά του) αν θέλουμε να είναι αποτελεσματικό στην ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου.

- 'Οταν κατανοήσεις πλήρως την (απλή σχετικά) γεωμετρία που εμπλέκεται στην ευθυγράμμιση των οπτικών, θα αρκεί και ένα πλαστικό κουτάκι film με μιά τρύπα στο κέντρο για την απόλυτη ευθυγράμμιση.

- Η καλή ευθυγράμμιση ξεκινά από την ρύθμιση της θέσης του δευτερεύοντος κατόπτρου με ακρίβεια. Εδώ τα εργαλεία δεν προσφέρουν και πολλά, γι αυτό είναι απαραίτητο (επαναλαμβάνομαι) να κατανοήσει κανείς καλά τη γεωμετρία της ευθυγράμμισης.

- Το αυτοκόλλητο κεντρικό σημάδι στο πρωτεύον κάτοπτρο μπορεί (και πρέπει) να τοποθετηθεί με ακρίβεια της τάξης του 0,5 mm ή και καλύτερη. Η τοποθέτησή του σημαδιού από το εργοστάσιο δεν πρέπει να θεωρείται απόλυτης ακρίβειας πρίν αυτό επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις του χρήστη.

- Η περιγραφή της διαδικασίας ευθυγράμμισης είναι επίπονη για να περιγραφεί εδώ στις λεπτομέρειές της. Θαυμάσιος οδηγός αναφοράς είναι το βιβλιαράκι: http://www.shopatsky.com/browseproducts/New-Perspectives-on-Newtonian-Collimation.html

Καλή επιτυχία, Στέφανος.

ΥΓ. Η απλώς καλή ευθυγράμμιση είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και δίνει πολύ καλές εικόνες στο τηλεσκόπιο. Αν όμως προσεχθούν τα παραπάνω, το τηλεσκόπιο φθάνει στα όρια της απόδοσής του και οι εικόνες που δίνει ανταμείβουν εκείνον ασχολήθηκε σοβαρά με την ακριβή ευθυγράμμιση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ απόλυτα με τον Στέφανο (γειά σου Στέφανε!).

Θα σου πρότεινα να μη βιαστείς να αγοράσεις laser collimator. Σημασία έχει περισσότερο να καταλάβεις την διαδικασία ευθυγράμμισης. ΄Οσο πιο καλά την καταλάβεις, τόσο πιο καλά θα εκμεταλλευτείς τις όποιες δυνατότητες του τηλεσκοπίου σου, χωρίς απαραίτητα να χρειαστείς βοηθήματα τύπου laser (εγώ προσωπικά, αλλά κι ο Στέφανος, απ΄όσο γνωρίζω, δεν χρησιμοποιούμε).

Ψάξε και στο google στις λέξεις Collimation (Newtonian) και star test, γιατί, αφού μάθεις τον τρόπο ευθυγράμμισης των οπτικών σου, θα πρέπει να επιβεβαιώσεις και στην πράξη αυτή την ευθυγράμμιση. Επίσης, το star test βοηθάει στην διάγνωση διαφόρων ελαττωμάτων των οπτικών.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές..

Τη θεωρία την έχω ψαξει αρκετά απλά δεν έχω πρακτική εμπειρία ώστε να καταλάβω σε τι επίπεδο ακρίβειας πρέπει να σταματίσω τη ρύθμιση..

Μου έδειξε εχθές τη διαδικασία ένας φίλος και μάλλον τώρα είμαι οκ...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης