Jump to content

Αναζήτηση Τηλεσκοπίου με ανώτατο όριο τα 200€

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Είμαι καινούργιος στο χώρο της αστροφυσικής (και καινούργιος στο forum) χωρίς εμπειρία στα τηλεσκόπια. Έχω κάνει μια στοιχειώδη έρευνα και δεν έχω καταφέρει να βρω το κατάλληλο τηλεσκόπιο. Θέλω ένα τηλεσκόπιο το οποίο θα μου επιτρέψει να γνωρίσω τον ουρανό χωρίς να έχω ουτοπικές απαιτήσεις. Είδα διάφορα διοπτρικά και κατοπτρικά τηλεσκόπια αλλά δεν ξεχώριζε κάποιο σε καμία κριτική που διάβασα. Θέλω να προσθέσω ότι βρίσκομαι στην Αθήνα. Επιπλέον κοίταξα και για κιάλια 10×50 που ίσως είναι μια επιλογή αρκετά φτηνότερη απλώς αν είναι να δώσω 70€ για κιάλια ίσως θα άξιζε περισσότερο το calestron Firstscope 76mm που το βρίσκω στο Amazon στα 77€ παρόλο που το συγκεκριμένο δεν έχει ούτε ανιχνευτή. Δεν ξέρω είδα και της calestron κάποια και άλλα κατοπτρικά όπως αυτό με διάμετρο 114mm https://www.e-shop.gr/national-geographic-114-500-compact-telescope-p-PER.571910 αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Έχω θέσει ως ταβάνι τα 200€. Αν μπορείτε να μου προτείνετε εσείς κάποιο τηλεσκόπιο θα ήμουν ευγνώμων.

Δημοσιεύτηκε

Καλωσήλθες Αντώνη,

Συνήθως οι αρχάριοι ξεκινούν από κάποιο dobsonian κατοπτρικό 6'' ή 8'', γιατί σου προσφέρει μεγάλη διάμετρο (150 και 200 χιλ. αντίστοιχα) σε χαμηλή τιμή, ενώ η χρήση του είναι εύκολη.

https://planitario.gr/gr/dobsonian-6.html

https://planitario.gr/gr/dobsonian-8-pyrex.html

Με αυτά τα τηλεσκόπια που αναφέρεις δεν θα μπορέσεις ουσιαστικά να δεις και πολλά αντικείμενα, πέραν της σελήνης και των πλανητών. Μέσα από την Αθήνα βέβαια ούτε και με αυτά που σου προτείνω θα δεις και πολλά πράγματα. Πρέπει να βγεις πιο έξω σε σκοτεινό ουρανό. Εγώ θα πρότεινα :

- Να έρθεις σε επαφή με ερασιτέχνες αστρονόμους, μέσω του Astrovox ή τοπικών συλλόγων, να πας σε κάποια συγκέντρωση./αστροπάρτυ, να δεις από τα τηλεσκόπιά τους για να έχεις μια εικόνα

-  Να ψάχνεις τις αγγελίες του Astroxox για μεταχειρισμένα τηλεσκόπια, τα οποία είναι σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από τα καινούργια και οι χρήστες τους τα διατηρούν σε άριστη κατάσταση.

- Να μαζέψεις χρήματα- μη βιαστείς - και να μην πάρεις φτηνό τηλεσκόπιο και κάτω από 130 χιλ. γιατί θα διαπιστώσεις στην πορεία ότι δε αξίζει.

Γιώργος Αλεξίου
Δημοσιεύτηκε
47 minutes ago, GALEX said:

Καλωσήλθες Αντώνη,

Συνήθως οι αρχάριοι ξεκινούν από κάποιο dobsonian κατοπτρικό 6'' ή 8'', γιατί σου προσφέρει μεγάλη διάμετρο (150 και 200 χιλ. αντίστοιχα) σε χαμηλή τιμή, ενώ η χρήση του είναι εύκολη.

https://planitario.gr/gr/dobsonian-6.html

https://planitario.gr/gr/dobsonian-8-pyrex.html

Με αυτά τα τηλεσκόπια που αναφέρεις δεν θα μπορέσεις ουσιαστικά να δεις και πολλά αντικείμενα, πέραν της σελήνης και των πλανητών. Μέσα από την Αθήνα βέβαια ούτε και με αυτά που σου προτείνω θα δεις και πολλά πράγματα. Πρέπει να βγεις πιο έξω σε σκοτεινό ουρανό. Εγώ θα πρότεινα :

- Να έρθεις σε επαφή με ερασιτέχνες αστρονόμους, μέσω του Astrovox ή τοπικών συλλόγων, να πας σε κάποια συγκέντρωση./αστροπάρτυ, να δεις από τα τηλεσκόπιά τους για να έχεις μια εικόνα

-  Να ψάχνεις τις αγγελίες του Astroxox για μεταχειρισμένα τηλεσκόπια, τα οποία είναι σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από τα καινούργια και οι χρήστες τους τα διατηρούν σε άριστη κατάσταση.

- Να μαζέψεις χρήματα- μη βιαστείς - και να μην πάρεις φτηνό τηλεσκόπιο και κάτω από 130 χιλ. γιατί θα διαπιστώσεις στην πορεία ότι δε αξίζει.

Καλώς σας βρήκα κύριε Γιώργο ευχαριστώ πολύ για την απάντηση δυστυχώς οι τιμές των συγκεκριμένων τηλεσκοπίων είναι απαγορευτικές για εμένα. Επειδή είμαι 17 χρονών δεν έχω να διαθέσω αυτό το ποσό. Είδα αυτό που είναι 130χιλιοστά και η τιμή του είναι χαμηλή αυτή τη στιγμή είναι καλό για κάποια αρχή τουλάχιστον; https://www.skroutz.gr/s/9773232/Bresser-Telescope-Spica-130-650-EQ3-Parabolic-Reflector-with-Smartphone-Camera-Adapter.html

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Καλημέρα και από εμένα.

Θα σου πρότεινα αυτά που σου είπε και ο Γιώργος απο πάνω.

Και επειδή δεν έχεις τα χρήματα για καινούργιο, αν περιμένεις 1-2 μήνες το πολύ θα καταφέρεις να βρεις μεταχειρισμένο, dob6 ή dob 8 (αυτά που σου προτείνει) σε τιμή 250-300 ευρώ. 

Είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Το επεξεργάστηκε ο filim
  • Ευχαριστώ 1
Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω εμπειρία από το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, αλλά δεν φαίνεται για ποιοτική κατασκευή.  Ο τρίποδας δεν ξέρω αν είναι στιβαρός ή κουνιέται με το παραμικρό άγγιγμα, οπότε σε μεγάλη μεγέθυνση θα έχεις πρόβλημα με τρέμουλο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεις πολλά αντικείμενα με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο πέρα από τη σελήνη και κάποιους πλανήτες σε μικρό μέγεθος. Επίσης δεν είναι αναβαθμίσιμο. Όταν δηλαδή θα το βαρεθείς (που θα γίνει γρήγορα) και θα θελήσεις να πας σε κάτι καλύτερο, ούτε η βάση μπορεί να σηκώσει κάποιο μεγαλύτερο σωλήνα, ούτε ο σωλήνας αξίζει να κρατηθεί και να μπει σε καλύτερη βάση [δεν φαίνεται ποιοτικός, έχει μικρό εστιαστή (1,25''), δεν ξέρω αν είναι μεταλλικός ή πλαστικός] Τα προσοφθάλμια επίσης δεν μου φαίνονται ποιοτικά.

Γενικά όχι ενθουσιασμός και βιαστικές κινήσεις γιατί μπορεί να φέρουν απογοήτευση. Ενημέρωση από το forum. Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες συζητήσεις.

Θα μου πεις 200 ευρώ είναι ας τα δώσω και ας το μετανιώσω. Ναι αλλά σίγουρα θα σου λείψουν. Θα χρησιμοποιήσω κάτι που είχε πει σε μια παλιά συζήτηση το μέλος dimpap που μου άρεσε πού και το έχω κρατήσει στο μυαλό μου

• Ευχαριστώ 1
Γιώργος Αλεξίου
Δημοσιεύτηκε
21 minutes ago, GALEX said:

Δεν έχω εμπειρία από το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, αλλά δεν φαίνεται για ποιοτική κατασκευή.  Ο τρίποδας δεν ξέρω αν είναι στιβαρός ή κουνιέται με το παραμικρό άγγιγμα, οπότε σε μεγάλη μεγέθυνση θα έχεις πρόβλημα με τρέμουλο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεις πολλά αντικείμενα με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο πέρα από τη σελήνη και κάποιους πλανήτες σε μικρό μέγεθος. Επίσης δεν είναι αναβαθμίσιμο. Όταν δηλαδή θα το βαρεθείς (που θα γίνει γρήγορα) και θα θελήσεις να πας σε κάτι καλύτερο, ούτε η βάση μπορεί να σηκώσει κάποιο μεγαλύτερο σωλήνα, ούτε ο σωλήνας αξίζει να κρατηθεί και να μπει σε καλύτερη βάση [δεν φαίνεται ποιοτικός, έχει μικρό εστιαστή (1,25''), δεν ξέρω αν είναι μεταλλικός ή πλαστικός] Τα προσοφθάλμια επίσης δεν μου φαίνονται ποιοτικά.

Γενικά όχι ενθουσιασμός και βιαστικές κινήσεις γιατί μπορεί να φέρουν απογοήτευση. Ενημέρωση από το forum. Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες συζητήσεις.

Θα μου πεις 200 ευρώ είναι ας τα δώσω και ας το μετανιώσω. Ναι αλλά σίγουρα θα σου λείψουν. Θα χρησιμοποιήσω κάτι που είχε πει σε μια παλιά συζήτηση το μέλος dimpap που μου άρεσε πού και το έχω κρατήσει στο μυαλό μου

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!Θα ψάξω και έχω ψάξει ήδη αρκετά δεν θα κάνω βιαστικές αγορές 

Φίλε Αντώνη καλώς ήλθες στο Astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία! 🙂

Όπως σου είπαν και οι προλαλήσαντες δεν χρειάζεται βιασύνη στις αγορές των αστρονομικών,διότι έτσι γίνονται λάθη που κοστίζουν χρήματα και απογοήτευση...

Υπάρχει η αγορά των μεταχειρισμένων εδώ στις αγγελίες του φόρουμ,χρειάζεται απλώς συνεχές ψάξιμο και υπομονή για να βρεις αυτό που χρειάζεσαι.

Εκτός από τις κλασικές λύσεις για αρχάριους,δηλαδή τηλεσκόπια 6 ",8" που θα δώσουν δυνατότητες για παρατήρηση πιο αμυδρών αντικειμένων και με περισσότερες λεπτομέρειες (όσο αυξάνει η διάμετρος αυξάνει η φωτοσυλλεκτικότητα και η διακριτική ικανότητα του τηλεσκοπίου,ανάλογα και με την ποιότητα των οπτικών),υπάρχουν και πιο μικρά που είναι φθηνότερα και πιο φορητά,αλλά με λιγότερες δυνατότητες,εκτός όμως του οπτικού πεδίου.

Κάποια έχουν συμβιβασμούς στην ποιότητα κατασκευής στους εστιαστές,στον σωλήνα και στη βάση.

Εννοείται ότι πρέπει να έχουν παραβολικό κάτοπτρο και όχι σφαιρικό,όπως αυτά που έχουν σχεδίαση Bird-Jones.

-Τα SW Heritage 130/650 και 150/750 είναι συμπτυσσόμενα (truss) με πλεονέκτημα τον μικρότερο όγκο όταν συμπτύσσονται.

Όμως έχουν εστιαστές 1.25" helical που παλαιότερα είχαν θέματα ακριβείας και τζόγου.

Όπως επίσης θέλουν φωτοχιτώνιο για να καλυφθεί το κενό.

-Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν τα αντίστοιχα Bresser ενιαίου σωλήνα με καλύτερους εστιαστές.

Ειδικά το Bresser 150/750 έχει εστιαστή 2" που δέχεται φακούς πάνω από 28mm,2" που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο,αν είναι ευρυγώνιοι.

Αυτοί οι εστιαστές 2" είναι και πιο στιβαροί και αξιόπιστοι:

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1064-357-bresser-n-150750-dobson-messier-6-.html#/28--dobson/32-_-/38-_-501_750_mm/47--101_150_mm/54--5_15_kg

Το Bresser 130/650 έχει εστιαστή 1.25":

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1063-356-bresser-n-130650-dobson-messier-5-.html#/28--dobson/32-_-/38-_-501_750_mm/47--101_150_mm/54--5_15_kg

Όλα τα παραπάνω τηλεσκόπια είναι επιτραπέζια,δηλαδή χρειάζονται κάποιο σταθερό και στιβαρό στήριγμα,πχ.τραπεζάκι,σκαμπώ κλπ.για να τοποθετηθούν επάνω του.

=> Συμφέρει όμως να περιμένεις μήπως βγει κάποιο dob 150/1200 ή 200/1200 στα μεταχειρισμένα,από το να πάρεις μικρότερο καινούργιο.

=> Υπάρχει και η επιλογή ενός μικρότερου διοπτρικού ή κατοπτρικού (με παραβολικό κάτοπτρο όμως) με μικρή εστιακή απόσταση,μικρότερη από 500mm.

Ο λόγος τέτοιας αγοράς είναι το μεγαλύτερο οπτικό πεδίο που δίνουν με τους κατάλληλους φακούς τέτοια τηλεσκόπια,που τα καθιστά πολύ χρήσιμα εργαλεία παρατήρησης.

Τα μεγάλα οπτικά πεδία είναι εξαιρετικά χρήσιμα ειδικά σε έναν αρχάριο,για να μάθει πιο εύκολα και γρήγορα τον ουρανό,σε συνεργασία με κάποιο αστρονομικό πρόγραμμα.

Αργότερα θα είναι χρήσιμα τέτοια τηλεσκόπια για θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων,που έχουν και αυτά τη δική τους ομορφιά,αλλά και για την αναζήτηση και εύρεση στόχων που είναι έτσι πιο εύκολη.

Έτσι δεν θα μείνουν παροπλισμένα,αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βοηθητικός εξοπλισμός και όταν αγοραστεί αργότερα μεγαλύτερης διαμέτρου τηλεσκόπιο.

Θα χρησιμοποιηθούν και για τον έλεγχο του seeing της ατμόσφαιρας και της διαύγειας,πριν βγει το μεγάλο και βαρύτερο τηλεσκόπιο.

Κάποιες προτάσεις:

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1020-306-bresser-ac-90500-messier-nano-az.html#/26--/31-_-/41-_-500_mm/46--71_100_mm/54--5_15_kg

Το παρακάτω τηλεσκόπιο,το SW Startravel 102/500+AZ-3 είναι σταθερή αξία,το έχουμε πολλοί και δεν θα μετανιώσεις για την αγορά του,είναι πολυχρηστικό εργαλείο που θα είναι χρήσιμο για πολλά χρόνια!

Αν το βρεις σε καλή τιμή στα μεταχειρισμένα σε ΑΖ-3 ή ανάλογη στιβαρή στήριξη πάρε το:

https://planitario.gr/gr/102-500-az3.html

Αυτά τα τηλεσκόπια,ειδικά το 102/500 που έχει στιβαρό εστιαστή 2",μπορούν να αντικαταστήσουν κιάλια ανάλογης τιμής με πλεονεκτήματα:

1)την σαφώς καλύτερη οπτική ποιότητα,σε σχέση με κιάλια μεγάλης διαμέτρου (60-70-80mm).

2)την ευελιξία στις μεγεθύνσεις,άρα και στα διαφορετικά οπτικά πεδία που δίνουν!

Φυσικά είναι πολύ καλά και για επίγεια παρατήρηση.

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Κάποια καλά βιβλία για αστροπαρατηρητές:

1)ο καλύτερος πρακτικός οδηγός για νεοεισερχόμενους και παλαιότερους παρατηρητές (πολύ πρόσφατη έκδοση):

https://planitario.gr/gr/to-biblio-toy-nyxterinoy-oyranoyegxeiridio-astroparatirisis.html

2)το κλασικό βιβλίο Nightwatch:

https://planitario.gr/gr/nightwatch-enas-praktikos-odigos-gia-na-deite-to-sumpan.html

3)το πληρέστερο,αλλά προς το παρόν εξαντλημένο (μεταχειρισμένο μόνο,αν το βρεις):

https://planitario.gr/gr/the-backyard-astronomer-s-guide.html

4)ένα πιο προχωρημένο για αργότερα:

https://planitario.gr/gr/paratirisiaki-astronomia-b-ekdosi-egchromi-beltiomeni-kai-sumpliromeni.html

5)τα κλασικά εισαγωγικά πανεπιστημιακά βιβλία Αστροφυσικής του Frank Shu (τόμοι Ι και ΙΙ):

https://www.protoporia.gr/suggrafeas-soy-frank-914603

Εδώ μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν δείγμα του πρώτου τόμου:

https://cup.gr/book/astrofisiki-tomos-i/

Τα 5),6) είναι βιβλία που προϋποθέτουν κάποιο υπόβαθρο μαθηματικών και φυσικής.

Φυσικά υπάρχουν πολλά εκλαϊκευμένα παλαιά και νεότερα,όρεξη και χρόνο να έχεις για διάβασμα!🙂

Πολύ χρήσιμη είναι πλέον και η χρήση αστρονομικών προγραμμάτων για εκμάθηση του ουρανού,αναζήτηση και εύρεση στόχων,καθώς και κατάστρωση πλάνων παρατήρησης,πριν βγούμε στον πραγματικό ουρανό.

Βολεύει πολύ η χρήση τους από την ζεστασιά και την άνεση του σπιτιού.

Πολύ καλά αστρονομικά προγράμματα:

Α) Σε περιβάλλον windows στην πλήρη μορφή τους,δωρεάν (και με ελληνικό μενού):

=> Stellarium (το πιο εύχρηστο και με φωτορεαλιστική απεικόνιση)

=> Hallo Nothern Sky (HNSky)

=> Cartes du Ciel.

Τα δύο τελευταία έχουν ακριβέστατους αστρικούς χάρτες,περισσότερες δυνατότητες (ειδικά το Cartes du Ciel) και ακριβείς θέσεις των "δύσκολων" στην εύρεση μετακινούμενων αντικειμένων σε σχέση με τα άστρα του υποβάθρου (πχ.κομήτες,αστεροειδείς,νάνοι πλανήτες).

Β) Σε android:

=> SkySafari 7 Pro (προϋποθέτει λειτουργικό android 10+)

=> SkySafari 6 Pro (μέχρι android 9).

Τα παραπάνω είναι τα καλύτερα σε android και με φωτορεαλιστική απεικόνιση.

Συχνά βγαίνει το 7 σε μεγάλη έκπτωση (πάνω από 50%),το ανακοινώνω στο φόρουμ.

Επίσης υπάρχουν τα υποδεέστερα μεν αλλά καλύτερα από τα πολλά φτωχά προγράμματα που κυκλοφορούν:

Mobile Observatory Pro (MO Pro),SkySafari (πιο απλές εκδόσεις),Stellarium κλπ.

Κυκλοφορούν και πολύ καλοί αστρικοί χάρτες σε μορφή pdf δωρεάν.

Δημοσιεύτηκε

@fotodektis Σας ευχαριστώ πολύ Κύριε Κώστα για τις προτάσεις σας, χρησιμοποιώ ήδη το stellarium και θα δοκιμάσω και τις υπόλοιπες που προτείνατε. Τον 1⁰ οδηγό που συστήσατε θα τον αγοράσω σύντομα τον είχα εντοπίσει και εγώ στην αναζήτησή μου. Το Bresser 130/650 φαίνεται μια καλή επιλογή για καινούργιο τηλεσκόπιο με βάση τα λεφτά που διαθέτω (το βρήκα στα 240€) 

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, Antonis77 said:

Το Bresser 130/650 φαίνεται μια καλή επιλογή για καινούργιο τηλεσκόπιο με βάση τα λεφτά που διαθέτω (το βρήκα στα 240€) 

Καλύτερη επιλογή όμως είναι το BRESSER 150/750,ακόμα καλύτερη το SW 150/1200 και καλύτερη το SW 200/1200!

=> Αξίζει να περιμένεις να τα βρεις μεταχειρισμένα στις αγγελίες,βγαίνουν συχνά μεταχειρισμένα τηλεσκόπια και φακοί σε πολύ καλή κατάσταση και εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές!

Μη βιάζεσαι στις αγορές των αστρονομικών!

Σου επισήμανα όμως την αξία της επιλογής ενός μικρότερου μεν,αλλά διαχρονικά χρησιμότερου τηλεσκοπίου,που θα το κρατήσεις και θα παραμείνει χρήσιμο για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από ένα 5",6"...

=> Έτσι μην προσπερνάς την αγορά μεταχειρισμένου του πολύ χρήσιμου διοπτρικού SW 102/500 ή έστω BRESSER 90/500 ή κάποιου 80/400.Ή και κατοπτρικού 114/500 με παραβολικό κάτοπτρο.

Είναι προτιμότερο να αγοράσεις ένα τέτοιο τηλεσκόπιο τώρα στην αρχή για να μάθεις τον ουρανό και να το κρατήσεις για πάντα και σαν βοηθητικό όταν θα αποκτήσεις μεγαλύτερο,παρά να πάρεις ένα 5" ή 6" και να το πουλήσεις μετά για να πάρεις ένα 10" ή 12".

Την διαχρονική αξία τέτοιων τηλεσκοπίων θα την καταλάβεις παρακάτω.

Προσωπικά ξεκίνησα το 2007 με τα κιάλια του LIDL 10X50 (των 20€,αλλά επαρκώς καλής ποιότητας) και με ένα πολύ καλό αχρωματικό διοπτρικό 60/600 που παραμένει στη χρήση περιστασιακά,μόνο για επίγεια και ηλιακή παρατήρηση με το απαραίτητο ειδικό φίλτρο μπροστά.

Το 2011 μετά από αρκετό ψάξιμο πήρα το βασικό μου τηλεσκόπιο για παρατήρηση,το SW Dob 10" (254/1200) που σου συνιστώ θερμά για τις δυνατότητές του και την πολύ καλή οπτική και μηχανική του ποιότητα.

Είναι ένα τηλεσκόπιο που το κρατάς για μια ζωή και παραμένει φορητό και χρήσιμο και στην ηλικία των 60+.

Έχει και μεγάλη ζήτηση αν θελήσεις να το μεταπωλήσεις κάποτε...

Λόγω φωτορύπανσης πήρα κιάλια 15Χ70 για πιο αποτελεσματική αναζήτηση (σε σχέση με τα 10Χ50) και εύρεση αμυδρών στόχων,πριν παρατηρήσω με το τηλεσκόπιο,διότι τα τηλεσκόπια έχουν μικρό οπτικό πεδίο και δυσκολεύουν πολύ την απευθείας αναζήτηση και εύρεση στόχων μόνο από τον ερευνητή 9Χ50 που έχουν.Ο ερευνητής αυτός είναι απαραίτητος για να δράσει σαν σκόπευτρο λόγω του μεγάλου πεδίου που έχει.Και πάλι δεν έχει αρκετά μεγάλο πεδίο ώστε να γίνει σχετικά γρήγορα η χειροκίνητη αναζήτηση των στόχων στο χάος του νυχτερινού ουρανού.Έτσι τοποθετήθηκε ο ερευνητής μηδενικής μεγέθυνσης και οπτικού πεδίου όπως του ματιού,ο TELRAD.

Έτσι η χειροκίνητη αναζήτηση στόχων ξεκινά με γρήγορη σάρωση του ουρανού με τα απολύτως φορητά κιάλια,συνεχίζει με τον TELRAD,προχωράει με τον ερευνητή-σκόπευτρο 9X50,μετά με έναν φακό μεγάλης εστιακής 30-32 mm (καλύτερα ευρυγώνιο),για να συνεχιστεί η παρατήρηση-ανάλογα με το είδος του στόχου-με κάποιον μικρότερης εστιακής απόστασης φακό.

Έβλεπα όμως την ανάγκη να έχω ένα οπτικό εργαλείο καλής οπτικής ποιότητας και μεγάλου οπτικού πεδίου,με αρκετή φορητότητα.

Υπήρχε ανάγκη για πιο λεπτομερή έλεγχο της ατμόσφαιρας (διαύγειας και seeing) πριν βγει άδικα το μεγάλο dob...

Αν η διαύγεια δεν είναι καλή,βλέπουμε ανάλογα θολά είδωλα.

Αν η διαύγεια είναι καλή αλλά το seeing κακό,βλέπουμε καθαρά είδωλα μόνο σε μικρές μεγεθύνσεις.Τότε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο σε περιβάλλον φωτορύπανσης είναι άχρηστο,διότι στις μικρές μεγεθύνσεις λόγω μεγαλύτερης φωτεινότητας,ο ουρανός φαίνεται γκρίζος και χάνονται οι λεπτομέρειες των πιο αμυδρών στόχων,ενώ δεν αναδεικνύονται λόγω χαμηλής μεγέθυνσης οι λεπτομέρειες στα φωτεινά αντικείμενα (Σελήνη, πλανήτες).

Σε αυτές τις περιπτώσεις η θέαση μεγάλων οπτικών πεδίων σε χαμηλή μεγέθυνση,αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον και απολαυστικό θέαμα,ενώ προσφέρει και στον αρχάριο τη δυνατότητα να μάθει καλύτερα τον ουρανό και να βρίσκει πιο εύκολα και γρήγορα διάφορους στόχους!

Σε όλα αυτά προστίθεται και η έλλειψη χρόνου,η βαρεμάρα κάποιες φορές κλπ.που απαιτούν μια πιο φορητή λύση παρατήρησης.

Έτσι αγοράστηκε μετά από ώριμη σκέψη και αρκετή παρατηρησιακή εμπειρία το SW 102/500 το 2017,που ικανοποίησε όλες τις παραπάνω απαιτήσεις συν ότι αποδείχθηκε και πολύ καλό όργανο και επίγειας παρατήρησης.

Δεν αντικατέστησε το 254/1200 αλλά το συμπλήρωσε μαζί με τα κιάλια.

Η παρατήρηση λοιπόν έχει κάποιες ανάγκες που δεν τις ικανοποιεί μόνο ένα τηλεσκόπιο.

Το θέμα είναι να γίνει σωστή επιλογή,ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες με τον μικρότερο αριθμό κατάλληλων οπτικών οργάνων στο μικρότερο κόστος,που συμπεριλαμβάνει φυσικά και αρκετούς φακούς.

Σκέψου λοιπόν Αντώνη και όσοι νεοεισερχόμενοι,ότι υπάρχουν πολλές σημαντικές παράμετροι που θα προκύψουν και θα καθορίσουν τις αγορές αστρονομικών.

Ώστε να μην μπαίνει κάποιος που έχει οικονομική στενότητα,στο γνωστό "πούλα το παλαιό-αγόρασε κάτι άλλο" .

Ελπίζω να σε προβλημάτησα δημιουργικά και να βοήθησα να κάνεις πιο εύστοχες αγορές.

• Ευχαριστώ 1

Να προσθέσω και άλλες παραμέτρους που μπορεί να απασχολήσουν έναν αρχάριο:

-Κάποιοι παρατηρητές δυσκολεύονται με τις αλταζιμουθιακές βάσεις,διότι χρειάζεται να διορθώνεται συνέχεια η γωνία (αζιμούθιο) και το ύψος για να παρακολουθείται ένας στόχος...Έτσι για εκείνους είναι πιο κατάλληλη μια ισημερινή στήριξη,ακόμα καλύτερα με μηχανισμό auto-tracking ή αντίστοιχη αλταζιμουθιακή με τέτοιον μηχανισμό.

Το σύστημα go-to που βρίσκει μόνο του τους στόχους,δεν είναι καλή ιδέα για να μάθεις τον ουρανό...

Αντίθετα ένα αξιόπιστο σύστημα auto-tracking που παρακολουθεί τον στόχο που παραμένει ακίνητος μέσα στο οπτικό πεδίο,κάνει πιο άνετη,ευχάριστη και αποδοτική την παρατήρηση.

Συν οτι η χειροκίνητη εύρεση στόχων έστω και αν είναι δύσκολη στην αρχή,πολλαπλασιάζει πολύ την ευχαρίστηση της παρατήρησης!

Η ικανοποίηση και η χαρά που μπορεί κάποιος να πάρει μετά από επίμονη και επίπονη προσπάθεια να βρει έναν δύσκολο στόχο,μπορεί να κρατήσει μέρες!

-Επίσης κάποιοι παρατηρητές δυσκολεύονται να παρατηρούν μόνο με το ένα μάτι.Υπάρχει βέβαια η λύση του κατάλληλου διοφθάλμιου,που αυξάνει όμως αρκετά το συνολικό κόστος και μειώνει λίγο την φωτεινότητα και το κοντράστ της εικόνας,ανάλογα και με την ποιότητα.

Έτσι κάποιοι προτιμούν τα κιάλια για παρατήρηση,έστω και αν περιορίζουν πολύ τις μεγεθύνσεις και τις εναλλαγές οπτικών πεδίων.

Το πολύ θετικό Αντώνη είναι ότι είσαι πολύ νέος ακόμα και εύχομαι να έχεις πολλά δημιουργικά χρόνια στη ζωή σου!

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες ξεκινήσαμε μετά τα 30-35 χρόνια (εγώ στα 42) και ζήσαμε υπέροχες εμπειρίες με την αστρονομία.

Εσύ εύχομαι να ζήσεις περισσότερες! 🙂

Το περιορισμένο μπάτζετ σε νεαρή-και όχι μόνο-ηλικία μας κάνει πιο συνετούς στις αγορές και να εκτιμάμε ιδιαίτερα τα πολύτιμα αντικείμενα που αποκτάμε γενικά με κόπους και θυσίες!

Διάβασμα λοιπόν χρειάζεται,ψάξιμο,σκέψη και υπομονή μέχρι να γίνει η καλή αγορά.

Η νοοτροπία "τηλεσκόπιο θέλω,τώρα το θέλω..." οδηγεί συχνά σε λάθος επιλογές!

Καλό ψάξιμο λοιπόν με υπομονή,σύνεση και σοφρωσύνη και θα έχει αίσια εξέλιξη.

Εδώ είμαστε και εμείς να βοηθήσουμε όπως μπορούμε! 🙂

• Ευχαριστώ 1

Δημοσιεύτηκε

@fotodektis Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα!!! Πραγματικά λαμβάνω υπόψιν όσα μου είπατε. Δεν θα πάρω κάποια βιαστική απόφαση, θα συνεχίσω την έρευνα και την αναζήτηση 👍

• Μου αρέσει 1

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης