Astrolykos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 Γειά και χαρά σε όλους, είμαι εδώ κι ένα χρόνο στο χόμπι της αστροφωτογραφίας.. Ένα δύσκολο χόμπι οφείλω να ομολογήσω, λόγο πολλών παραγόντων. Όμως θα ήθελα να αρχίσω να φωτογραφίζω κ την Σελήνη. Έχω κάνει κάπιες απόπειρες για τους κρατήρες κτλ όμως το 80% είχαν αποτυχία λόγο κακό seeing και λογο κακού η λάθος εξοπλισμου που διαθέτω. Όταν εννοώ σελήνη εννοώ κοντινά πλάνα σε κρατηρες όρη κτλ, κι όχι όλο το φεγγάρι. Επίσης δεν θέλω και δεν έχω να διαθέσω πολλά χρήματα για αλλαγή εξοπλισμου πλανητικης κάμερας κ τηλεσκόπιου. Ο εξοπλισμός που έχω για σελήνιακη απεικόνιση είναι ένα Mak 90 μια Dslr ένα Barlow μέτριας ποιότητας, και αντάπτορες ώστε να φωτογραφίζω με την μεγενθυση του προσοφθαλμιου πχ το 10mm. Όμως διαπίστωσα ότι με αυτό το προσοφθαλμιο η ποιότητα των εικόνων είναι πολύ χαμηλή έως μέτρια, όμως προσφέρει κάτι παραπάνω από τον barlow σε ζουμ κτλ. Από την άλλη ο barlow έχει αρκετά καλή ποιότητα σε σχέση με το προσοφθαλμιο αλλά δεν έχει τόσο ζουμ. Οσω κροπ στην εικόνα κ να κάνω έχει γενικό πλάνο κτλ. Ο τρόπος που φωτογραφίζω ειν αυτός της βιντεοαστρομιας, βγάζω ένα βίντεακι του ενός λεπτού η δύο, κ το περνάω από διάφορα προγράμματα ώστε να μου δώσει το τελικό αποτέλεσμα. Η ερώτησή μου είναι η εξής: υπάρχει στην αγορά κάπιο καλό προσοφθαλμιο ώστε να δώσει καλύτερη ποιότητα στην τελική εικόνα μου η κάποιος καλός ποιοτικός barlow x2η x3? Επειδή εγώ δεν ξέρω τι είναι καλό από πλευράς ποιότητας εικόνας που αποδίδει, θα ήθελα να μου πείτε τι πρέπει να αγοράσω είτε από barlow είτε από προσοφθαλμιο. Ευχαριστώ.
draculas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10 Νομίζω ο πιο εύκολος τρόπος να βγάλεις πολύ πιο καθαρές φώτο (ή βίντεο) είναι να καταργήσεις εντελώς τα προσοφθάλμια και να βάλεις την DSLR με ένα T-ring απευθείας πάνω στο τηλεσκόπιο. Θα χρειαστείς ένα T-ring συμβατό με το μοντέλο της φωτογραφικής (π.χ. για Canon θέλεις κάτι τέτοιο) που θα μπει στην θέση του φακού, και έναν αντάπτορα 1.25" ή M42 σε T-ring, που θα συνδέει το T-ring με το τηλεσκόπιο. Αυτό είναι το πρώτο πρόχειρο βιντεο που βρήκα και εξηγεί τα παραπάνω αν σε βοηθάει καλύτερα. Έτσι αποφεύγεις εντελώς την όποια χαμηλή ποιότητα στο προσοφθάλμιο και έχεις την καλύτερη δυνατή οπτική εικόνα που μπορεί να σου δώσει το Mak90, από εκεί και πέρα παίζεις με τον Barlow που ήδη έχεις για να μεγαλώσεις την μεγέθυνση και αν θέλεις μελλοντικά παίρνεις και έναν καλό και ποιοτικό barlow X2 ή Χ3 για να βγάζεις ακόμα πιο κοντινές φώτο. Υ.Γ. σε ebay, Amazon ή και εδώ στις αγγελίες μπορείς να βρείς πολύ φτηνότερα T-ring και αντάπτορες, τα παραπάνω λινκ τα έδωσα ενδεικτικά για να καταλάβεις περίπου για τι πρόκειται. Εγώ π.χ. τα δικά μου τα βρήκα απο ebay
Astrolykos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10 1 hour ago, draculas said: Νομίζω ο πιο εύκολος τρόπος να βγάλεις πολύ πιο καθαρές φώτο (ή βίντεο) είναι να καταργήσεις εντελώς τα προσοφθάλμια και να βάλεις την DSLR με ένα T-ring απευθείας πάνω στο τηλεσκόπιο. Θα χρειαστείς ένα T-ring συμβατό με το μοντέλο της φωτογραφικής (π.χ. για Canon θέλεις κάτι τέτοιο) που θα μπει στην θέση του φακού, και έναν αντάπτορα 1.25" ή M42 σε T-ring, που θα συνδέει το T-ring με το τηλεσκόπιο. Αυτό είναι το πρώτο πρόχειρο βιντεο που βρήκα και εξηγεί τα παραπάνω αν σε βοηθάει καλύτερα. Έτσι αποφεύγεις εντελώς την όποια χαμηλή ποιότητα στο προσοφθάλμιο και έχεις την καλύτερη δυνατή οπτική εικόνα που μπορεί να σου δώσει το Mak90, από εκεί και πέρα παίζεις με τον Barlow που ήδη έχεις για να μεγαλώσεις την μεγέθυνση και αν θέλεις μελλοντικά παίρνεις και έναν καλό και ποιοτικό barlow X2 ή Χ3 για να βγάζεις ακόμα πιο κοντινές φώτο. Υ.Γ. σε ebay, Amazon ή και εδώ στις αγγελίες μπορείς να βρείς πολύ φτηνότερα T-ring και αντάπτορες, τα παραπάνω λινκ τα έδωσα ενδεικτικά για να καταλάβεις περίπου για τι πρόκειται. Εγώ π.χ. τα δικά μου τα βρήκα απο ebay Εδώ ακριβώς τον ίδιο barlow που δείχνει στο βίντεο στο youtu.be. Επίσης κάνω ότι ακριβώς περιγράφει στο βίντεο. Όμως τα πλάνα με τον barlow είναι γενικά μακρινά κτλ ακόμα κ με αρκετό κροπ. Ίσως όμως με το ΜΑΚ90 να μην μπορώ να κάνω κ πολλά πράγματα λογο ότι το 1250 mm δεν βοηθά κ πολύ. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές
draculas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11 10 hours ago, Astrolykos said: Όμως τα πλάνα με τον barlow είναι γενικά μακρινά κτλ ακόμα κ με αρκετό κροπ. Αν δεν φτάνει ο 2Χ τότε μάλλον ο 3Χ θα είναι και πάλι μικρός, μάλλον πρέπει να πάς σε barlow 4X, υποθέτω κάτι σαν αυτό (ή ακριβότερο) Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις το εξής όμως: Αν απομακρύνεις τον φακό του barlow απο τον αισθητήρα της κάμερας κερδίζεις σε μεγέθυνση αλλά χρειάζεσαι περισσότερο in-focus (ο εστιαστής πρέπει να μπει πιο μέσα), οπότε δοκίμασε να απομακρύνεις την κάμερα προς τα έξω για να κερδίσεις έστω 10-20mm απόσταση απο τον barlow, και αν χρειαστεί διόρθωσε την εστίαση όσο σε παίρνει. Δεν εχω ιδέα τι εστιαστή έχει το Mak90 αλλά αν όντως έχεις περιθώριο για περισσότερο in-focus τότε μπορείς να βάλεις extension rings ώστε να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο η κάμερα και έτσι ο barlow να καταλήξει να σου δίνει και 2.5X ή 3Χ. Μπορείς να την κρατήσεις και με το χέρι στον αέρα την κάμερα αν δεν φτάνει να κουμπώσει στον barlow χωρίς επέκταση, για να δοκιμάσεις μέχρι που σου επιτρέπει ο εστιαστής να φτάσεις και να δείς περίπου τι επέκταση να πάρεις. Διαφορετικά ο barlow 4X νομίζω είναι η μόνη εναλλακτική.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα