Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα γειά σας. Ονομάζομαι Γιάννης και είμαι νέο μέλος στην κοινότητα του astrovox. Εδώ και καιρό σκέφτομαι ν αγοράσω φωτογραφική μηχανή που ν έχει την δυνατότητα να φωτογραφίζει με ευκρίνεια και καθαρότητα τον βραδινό ουρανό, άστρα, νεφελώματα γαλαξίες κλπ. Γενικά είναι μαγικό ν μπορείς να διακρίνεις όλα αυτα τα χρώματα και τα αστρονομικά αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο αχανές σύμπαν και πιστεύω είναι μοναδικό θέαμα!! Έχω προσπαθήσει να φωτογραφίσω με το smartphone μου samsung galaxy A26 αλλά καταλαβαίνετε όσο και φιλότιμη προσπάθεια ν έκανα δεν έφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα!! Η ερώτηση είναι η εξής λοιπόν. Μπορώ ν διαθέσω έως 800 ευρώ περίπου για αγορά φωτογραφικής μηχανής και έχω καταλήξει σε 3 περιπτώσεις! Canon EOS R50 ,Sony ZV-E10, Sony Alpha a6100Α!! Η Sony Alpha a6100Α από ότι έχω καταλάβει είναι παλαιότερο μοντέλο και δεν διατίθεται στην αγορά από πολλά καταστήματα. Πιστεύετε αυτές οι φωτογραφικές μηχανές είναι κατάλληλες για αστροφωτογραφία?? Επίσης αν καταλήξω σε κάποια από αυτές τι εξοπλισμός χρειάζεται να αγοράσω έξτρα ώστε ν πετύχω τα μέγιστα αποτελέσματα?? Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ζητάω συγνώμη για το μεγάλο κείμενο🙂

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Καλημέρα.  Μακράν η καλύτερη επιλογή 

https://telescopium.gr/product/zwo-smart-telescope-ap-30-160-seestar-s30-pro/

https://planitario.gr/gr/tileskopio-seestar-s30-pro.html

Γιατί έχει

1) λογισμικό απαραίτητο για ακροφωτογταφια

2) κάμερες 

3) βάση (δεν είναι απλα στήριξη, σου δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης του στόχου)

4) τηλεσκόπιο 

Το επεξεργάστηκε ο filim
  • Μου αρέσει 1

Ευχαριστω πολύ για την απάντηση!! Το θεμα ειναι θ ηθελα ν εχω μια φωτογραφικη για ενα ταξιδι πχ αρα να μπορω ν συνδυαζω και αστροφωτογραφια αλλα και φωτογραφιες γενικα!!

Το επεξεργάστηκε ο johnnys

Γιάννη καλως όρισες
Εφόσον θέλεις μια κανονική φωτογραφική μηχανή που τα κάνει όλα, αρχικά πρέπει να τονίσω ότι το budget των 800€ είναι λίγο περιοριστικό.
Απο τα μοντέλα που δίνεις παραπάνω θα απέκλεια την Sony ZV-E10 κυρίως γιατί δεν έχει viewfinder το οποίο στην φωτογραφία, εγώ τουλάχιστον, το θεωρώ απολύτως απαραίτητο.
Κατα τ'άλλα αφού στοχεύεις και σε αστροφωτογραφία, θα πρέπει να κοιτάξεις δύο βασικά πράγματα, την ευαισθησία του αισθητήρα της κάμερας και τι οικοσύστημα απο φακούς μπορείς να πάρεις στο μέλλον.

Επειδή μιλάμε πάντα για κανονικές φωτογραφικές μηχανές, όλες πρέπει να έχουν manual mode και δυνατότητα τηλεχειρισμού για να μπορείς να έχεις πλήρη έλεγχο και να βγάζεις φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης, δεν βάζω βέβαια το χέρι μου στην φωτιά για τα μοντέλα που δίνουν βάρος σε βίντεο και διαφημίζονται σαν "Vlogging cameras" αν όντως έχουν τέτοια δυνατότητα.
Επειδή το ζήτημα του φακού είναι αρκετές φορές το ίδιο ή και πιο σημαντικό από την ίδια την κάμερα να σημειώσω εδώ ότι οι εργοστασιακοί kit φακοί που έχουν οι κάμερες είναι ακατάλληλοι για σοβαρή ενασχόληση, οπότε αν θέλεις να βγάλεις ένα καλό αποτέλεσμα το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή θα πάρεις και τουλάχιστον έναν ακόμα φακό μόνο για αστροφωτογραφία, ο οποίος θα είναι αρκετά "γρήγορος" (μικρό νούμερο f/) και με καλή οξύτητα σε όλο το πεδίο, αυτοί οι φακοί κατά κανόνα είναι prime (όχι ζούμ δηλαδή) με σταθερή εστιακή απόσταση.
Δεν τον έχω, ίσως τον πάρω στο μέλλον, αλλά π.χ. ένας φτηνός αξιοπρεπέστατος τέτοιος φακός είναι αυτός.
Όσο μικρότερο λόγο f/ έχει ένας φακός τόσο πιο "φωτεινός" είναι, π.χ. μια φώτο με έκθεση 30sec από έναν φακό f/1.2 σε σχέση με έναν φακό f/3.6 θα είναι 9 φορές πιο φωτεινή!
(αυτό προκύπτει απο το 3.6/1.2=3, και επειδή η διαφορά φωτεινότητας μεταξύ φακών βασίζεται στο τετράγωνο του λόγου, τότε έχουμε 3 στο τετράγωνο = 9.)
Άρα για αστροφωτογραφία, όσο μικρότερος ο λόγος f/ τόσο καλύτερα και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι φακοί f/3.5 (ή μεγαλύτεροι) θεωρούνται "ακατάλληλοι" και "σκοτεινοί" για αστροφώτο, αφού π.χ. για την ίδια φώτο που βγάζει ένας φακός f/1.2 σε 10sec ένας φακός που είναι f/3.5 χρειάζεται 8-9 φορές παραπάνω χρόνο έκθεσης που σημαίνει ότι αν τον έχεις σε τρίποδο και όχι σε tracker, τα αστέρια δεν θα βγούν σαν αστέρια αλλά σαν γραμμές.

Η πρότασή μου, είναι να πάς για αρχή στην καλύτερη δυνατή κάμερα που μπορείς να πάρεις με το budget που έχεις, να κάνεις λήψεις με τον φακό που έχει μαζί ώστε να εξασκηθείς και να μάθεις τεχνικές και επεξεργασία, και αργότερα αν δεις ότι θέλεις να προχωρήσεις σε κάτι ακόμα καλύτερο επενδύεις και στον ανάλογο φακό ή tracker, ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Μια πρόταση π.χ. που είναι μεν λίγο πάνω απο το budget που έχεις αλλά θα σε καλύψει σχεδόν στα πάντα (και εκτός αστροφωτογραφίας) είναι αυτή που εχω κι εγώ: Sony a6400 με φακό 18-135mm f/3.5-5.6, είναι "σκοτεινός" φακός μεν για αστροφωτογραφία αλλά με το εύρος του ζούμ που έχει είναι ο τέλειος φακός για ταξίδια και εύκολος να τον κουβαλάς μαζί, καθώς σε όλα τα άλλα με καλύπτει στο 99% των φωτογραφικών αναγκών μου.
Δεν θα στην πρότεινα γιατί εγώ την είχα αγοράσει στα 1360€ αλλά βλέπω ότι τώρα πια έχει πέσει κοντά στα 1050€ και αν και σχετικά παλιό μοντέλο ο συνδυασμός μαζί με τον συγκεκριμένο φακό είναι εξαιρετικός (και έχει τον ίδιο αισθητήρα με την ZV-E10 και α6100)
Τέλος, να σημειώσω πως φακούς μπορείς να βρεις και σε αγγελίες, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος αγοράς! 😉

Το επεξεργάστηκε ο draculas
  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Παναγιώτη σε ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα την απάντηση και τι πληροφορίες που που μου έδωσες το εκτιμώ. Έχω διαβάσει για το διάφραγμα και τι συμβολίζει ο κάθε αριθμός και έχω κάποιες απορίες! Αν έχω δει καλά viewfinder έχει το μοντέλο canon R50. Σαν φωτογραφική μηχανή έχει ίδιες δυνατότητες με την sony? Επίσης αν αγοράσω μια απο τις 2 λόγο περιορισμένου budget υποθέτω θ πρέπει ν αγοράσω και νέο φακό  f/1.2 η  f/1.8 π.χ σωστά? Για τις συγκεκριμένες μάρκες υπάρχουν οικονομικοί ή επειδή είναι γνωστά brands χτυπάνε? Επίσης δεν κατάλαβα αυτήν την πρόταση ¨π.χ. για την ίδια φωτο που βγάζει ένας φακός f/1.2 σε 10sec ένας φακός που είναι f/3.5 χρειάζεται 8-9 φορές παραπάνω χρόνο έκθεσης που σημαίνει ότι αν τον έχεις σε τρίποδο και όχι σε tracker, τα αστέρια δεν θα βγουν σαν αστέρια αλλά σαν γραμμές.¨ .. εδώ κάπως σε έχασα τι είναι ο tracker?

Να φανταστείς τον Δεκέμβρη πήγα ταξίδι φυσικά έβγαλα φωτο αλλά και πάλι ξέρεις με το κινητό είναι κάπως δυστυχώς

Δημοσιεύτηκε

Να ξεκαθαρίσω ότι το viewfinder δεν είναι περιοριστικός παράγοντας στην αστροφωτογραφία, απλά το ανέφερα καθαρά σαν δική μου προσωπική προτίμηση για πρακτικούς/χρηστικούς λόγους, π.χ. πολλές οθόνες είναι δύσκολο να τις διαβάσεις άνετα κάτω από τον ήλιο ενώ το viewfinder σου δίνει πάντα καθαρή και φωτεινή εικόνα και για τον χειρισμό της κάμερας και για το καδράρισμα κτλ.
Η R50 θεωρώ πως πάνω κάτω έχει τις ίδιες δυνατότητες και απο ότι διαβάζω έχει και λίγο καλύτερο αισθητήρα σε σχέση με την γενιά της sony που περιλαμβάνει την α6100, α6400 και ZV-E10, αλλά η διαφορά είναι μικρή έως αμελητέα, απο την άλλη δεν ξέρω τι δυνατότητες έχει η κάμερα σαν κατασκευή, τι δυνατότητα ISO έχει, πόσο γρήγορα εστιάζει, πόσο κρατάει μια μπαταρία κτλ. Αυτά θα πρέπει να τα ψάξεις κι εσύ λίγο για να δείς τι δυνατότητες έχει η κάθε κάμερα και κατά πόσο σου ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά τους για την χρήση που θα κάνεις.
π.χ. η α6400 (και φαντάζομαι όλη η σειρά απο την 6100 και πάνω) έχει ενσωματωμένη δυνατότητα timelapse κάτι που στις προηγούμενες γενιές δεν υπήρχε, ενώ μπορείς να την χρησιμοποιείς ενώ ταυτόχρονα την φορτίζεις οπότε δεν υπάρχει και λόγος για έξτρα αγορά dummy battery κτλ.
Αυτά είναι κάποια απο τα έξτρα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει το κάθε μοντέλο αλλά θα πρέπει να κάνεις κι εσύ μια μικρή έρευνα για να δεις τις διαφορές μεταξύ τους και να καταλήξεις τελικά σε κάτι που ταιριάζει περισσότερο στην χρήση που σκοπεύεις  να κάνεις.

Επειδή λοιπόν η Γη όντως γυρίζει😁, το tracker είναι μια βάση που περιστρέφει τη φωτογραφική μηχανή πολύ αργά αντισταθμίζοντας την περιστροφή της Γης ώστε τα αστέρια να μένουν “σταθερά” στη φωτογραφία.
Για παράδειγμα, η παρακάτω φώτο έχει βγει από σταθερό τρίποδο με έκθεση 30sec, φακό 18mm και f/3.5 (τον φακό που λέγαμε παραπάνω ότι έχει η a6400 μου)
Από μακριά φαίνεται ΟΚ αλλά αν την δεις από κοντά τα αστέρια δεν μοιάζουν με αστέρια αλλά με γραμμές όπως φαίνεται και στην 2η φώτο.
Άν ήθελα να βγάλω ακόμα πιο φωτεινό τον Γαλαξία, με περισσότερες λεπτομέρειες και χρώμα θα έπρεπε να μεγαλώσω την έκθεση π.χ. από 30sec σε 60 ή 120sec οπότε και τα αστέρια θα αποτυπώνονταν σαν ακόμα πιο μακριές γραμμές (ή διαφορετικά θα έπρεπε να αγοράσω έναν πιο "φωτεινό" ευρυγώνιο φακό που στον ίδιο χρόνο των 30sec να "μαζεύει" πολύ περισσότερο φώς όπως π.χ. αυτόν).
Για να βγούν λοιπόν καθαρά τα αστέρια και όχι μόνο, χρειάζεσαι ένα tracker για να αντισταθμίζει την περιστροφή της Γης και κρατάει τα αστέρια σταθερά.
Για αρχή μπορείς άνετα να βγάζεις φώτο όπως την παρακάτω με σχεδόν οποιαδήποτε mirrorless κυκλοφορεί στην αγορά και με τον kit φακό, αλλά αν θέλεις πιο κοντινά πλάνα, πιο φωτεινά και πιο πολλές επιλογές, τότε μάλλον το tracker είναι μονόδρομος.
Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο youtube μπορείς να βρείς αρκετά βίντεο που εξηγούν την χρήση του.

DSC01491LQ.jpg

DSC01491LQ_crop.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης