Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα στο Community, είμαι αρχάριος και δεν έχω γνώση σχετικά με την αστροπαρατήρηση και θα ήθελα την βοήθεια σας επιλέγοντας το πρώτο μου τηλεσκόπιο. Μένω Θεσσαλονίκη και σκοπεύω να παρατηρώ απο το μπαλκόνι μου κυρίως, ωστόσο με την παρέα μου κάνουμε πεζοπορίες και κατασκηνώνουμε σε καταφύγια, όποτε θα ήθελα κάτι που να είναι φορητό. Έχω διαβάσει πως το σημαντικότερο πράγμα σε ένα τηλεσκόπιο είναι η διάμετρος του, και ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη τηλεσκοπίων όπως κατοπτρικά, διοπτρικά κτλ αλλά δεν γνωρίζω την διαφορά τους. Το budget μου είναι 300 ευρώ και είμαι ανοιχτός σε αναβαθμίσεις στο κοντινό μέλλον. 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας.

Εγω θα πήγαινα σε dob 6 ή ακομα καλύτερα σε dob 8

https://planitario.gr/gr/dobsonian-6.html?utm_source=google&utm_source_platform=Google+Ads&utm_medium=cpc&utm_campaign=Sales_Performance_Max_1&utm_id=16949314689&gad_source=1&gad_campaignid=16949387271&gbraid=0AAAAADpei7fD7I4z4XVlUxIUAsAWRuRvg&gclid=CjwKCAjwmJjSBhB-EiwAkZgxi681H6kTxlkMv3MD5F5aqMIIcpAhC5dBnLScV-bNIVqp_6CZ-RXU9xoC-3QQAvD_BwE

https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_349&products_id=1379

Βέβαια αν υπάρχει η δυνατότητα θα πήγαινα σε έξυπνο τηλεσκόπιο.  Μπορούν να σου δείξουν εύκολα πράγματα που για να τα δεις θέλεις εξοπλισμό τουλάχιστον 3000 και πολύ κόπο. 

https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_299&products_id=11819

https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_299&products_id=11351

Αν θέλεις πράγματα απο Ελληνικό κατάστημα δες και το https://telescopium.gr/

Δημοσιεύτηκε
21 hours ago, George Z said:

σκοπεύω να παρατηρώ απο το μπαλκόνι μου κυρίως, ωστόσο με την παρέα μου κάνουμε πεζοπορίες και κατασκηνώνουμε σε καταφύγια, όποτε θα ήθελα κάτι που να είναι φορητό.

Φίλε Γιώργο καλωσόρισες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Πόσο μεγάλο σε πλάτος είναι το μπαλκόνι σου,όπου θα παρατηρείς?

Πρόσβαση σε ταράτσα έχεις?Ταράτσα με μπαλκόνι έχουν τεράστια διαφορά τόσο στο οπτικό πεδίο που προσφέρουν,αλλά και στην ασφάλεια της παρατήρησης!

Όταν λες θέλεις φορητό τηλεσκόπιο,εννοώντας να το μεταφέρεις σε αυτοκίνητο?

Το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου πόσο μήκος έχει?

Αν πάρεις καινούργιο τηλεσκόπιο θα κρατήσεις την αρχική κούτα της συσκευασίας του?

Φιλικά-Κώστας 🙂

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε
6 hours ago, fotodektis said:

Φίλε Γιώργο καλωσόρισες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Πόσο μεγάλο σε πλάτος είναι το μπαλκόνι σου,όπου θα παρατηρείς?

Πρόσβαση σε ταράτσα έχεις?Ταράτσα με μπαλκόνι έχουν τεράστια διαφορά τόσο στο οπτικό πεδίο που προσφέρουν,αλλά και στην ασφάλεια της παρατήρησης!

Όταν λες θέλεις φορητό τηλεσκόπιο,εννοώντας να το μεταφέρεις σε αυτοκίνητο?

Το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου πόσο μήκος έχει?

Αν πάρεις καινούργιο τηλεσκόπιο θα κρατήσεις την αρχική κούτα της συσκευασίας του?

Φιλικά-Κώστας 🙂

Καλησπέρα. Το μπαλκόνι είναι αρκετά μεγάλο, επίσης έχω πρόσβαση σε ταράτσα αλλά στην πόλη έχει τόση φωτορύπανση, κάνει διαφορά η σχέση ταράτσα-μπαλκόνι; Φορητό εννοώ ακριβώς αυτό, να το μεταφέρω με το αμάξι ή στο πίσω κάθισμα ή στο πορτ-μπαγκαζ. Την κούτα δεν βλέπω να  υπάρχει λόγος να την πετάξω οπότε θα την κρατήσω.

Δημοσιεύτηκε

Το μπαλκόνι για να είναι ασφαλές για παρατήρηση με νευτώνιο σωλήνα (επειδή παρατηρούμε απο το μπροστινό μέρος του τηλεσκοπίου),πρέπει να αφήνει περιθώριο τουλάχιστον 1.5-2 μέτρων απο το μπροστινό τμήμα του σωλήνα.Δηλαδή η μπροστινή άκρη του σωλήνα να απέχει τουλάχιστον 1.5-2 μέτρα απο την άκρη του μπαλκονιού.

Ο λόγος είναι η ασφάλεια:

Μετά απο κάποιες ώρες παρατήρησης κατά την διάρκεια της νύχτας,η κόπωση και η νύστα μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη προσοχής και αστάθεια στο σώμα.Έτσι αν το πλάτος του μπαλκονιού δεν ειναι αρκετό, ένα χάσιμο της ισορροπίας αντί να σε ρίξει πάνω στο μπαλκόνι, μπορεί να ρίξει κάτω απο το μπαλκόνι...😱 ☠️

Οπότε αν δεν υπάρχει αρκετό πλάτος ασφαλείας στο μπαλκόνι,είναι πιο συνετό η παρατήρηση να γίνει απο τηλεσκόπιο που έχει τον εστιαστή και άρα τον προσοφθάλμιο φακό στο πίσω μέρος του σωλήνα.Δηλαδή είναι ασφαλέστερο ένα καταδιοπτρικό ή διοπτρικό τηλεσκόπιο.
Αυτά όμως τα τηλεσκόπια είναι αρκετά ακριβότερα απο τα νευτώνια για την ίδια διάμετρο.

Οπότε το ζήτημα είναι γιατί να μην παρατηρείς από ταράτσα με ενα φθηνότερο νευτώνιο;

Επίσης το μπαλκόνι προσφέρει πολύ πιο περιορισμένη θέα του ουρανού σε σχέση με την ταράτσα.Στην ταράτσα συνήθως έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις, ανάλογα και με το ύψος των γειτονικών κτιρίων, σαφώς μεγαλύτερο μέρος του ουρανού.

Δημοσιεύτηκε

Ένα τυπικό εστιακό μήκος (εστιακή απόσταση) σωλήνα ποιοτικού νευτώνιου dob τηλεσκοπίου διαμέτρου 6"-10" είναι περίπου 1200mm.

Αν το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου έχει πλάτος τουλάχιστον 1.3m, κάνει για να τοποθετηθεί ο σωλήνας τέτοιου τηλεσκοπίου.

Αντίστοιχα κάνει και το πόρτ-μπαγκάζ,αν οι διαστάσεις του επιτρέπουν να τοποθετηθεί η κούτα συσκευασίας με τα φελιζόλ της και το τηλεσκόπιο μέσα.Στο πόρτ-μπαγκάζ δεν πρέπει να τοποθετείται μόνος του ο σωλήνας,για λόγους προστασίας του και για να μην χαθεί απο τους κραδασμούς η ευθυγράμμιση των κατόπτρων.

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Η value for money επιλογή είναι νευτώνιο dob τηλεσκόπιο με επαρκή διάμετρο π.χ. 8"-10" για ικανή φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα.

Αν μπορείς να ανεβάσεις το διαθέσιμο χρηματικό ποσό η καλύτερη επιλογή είναι (για μεταφορά με αυτοκίνητο μέχρι το σημείο παρατήρησης):

=> Ένα dob 10" (254/1200) θα σε καλύψει πολύ ικανοποιητικά σε ηλιακό σύστημα και βαθύ διάστημα για μια ζωή!

Και θα παραμείνει φορητό ακομα και σε προχωρημένη ηλικία άνω των 60.

Βέβαια αν υπάρχουν σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα μια dob βάση μπορεί να μην ειναι εύκολα φορητή.

Ειδικά πάνω απο 12" το βάρος και ο όγκος της βάσης,μπορεί να κάνουν απαγορευετική την χρήση dob τηλεσκοπίου.

Αν το ποσό παραμένει στα 300€,υπάρχει η επιλογή μεταχειρισμένου τηλεσκοπίου,μικρότερης διαμέτρου π.χ 6".

Με λιγότερα απο 400€ μπορείς να βρεις μεταχειρισμένο  8" (200/1200).

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης