Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Επ !!

Τελειώσατε τη βόλτα στον λέοντα ;

Αν νομίζετε οτι καθαρίσατε τόσο ευκολα είστε γελασμένοι !!! :mrgreen:

Τηλεσκόπια και ...πάμε!! \:D/

 

Mizar & Αlcor

Με απόσταση 3 ετών φωτός μεταξύ τους, Mizar και Αlcor δεν είναι ακριβώς διπλό σύστημα, αλλά ταξιδεύουν παρέα στο διάστημα, μαζί με αρκετά άλλα αστέρια, που αποτελούν και το κινούμενο σμήνος αστέρων της μεγάλης άρκτου.

 

Μ51 ( whirlpool galaxy)

Απόσταση 31 εκατ. έτη φωτός

Ξεκινάμε από τον (η)Αlkaid (το ακραίο αστέρι στο χερούλι της κατσαρόλας) και πηγαίνουμε δυτικά στο αστερι (24) 4 mag , που βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με τους θηρευτικούς κύνες. Στη συνέχεια, κατεβαίνοντας νοτιοδυτικά ακριβώς άλλη τόση απόσταση, καθώς κοιτάμε προσεκτικά στον ερευνητή μας, θα παρατηρήσουμε ένα παραλληλόγραμμο, που αποτελείται από τέσσερα αμυδρά αστερία.

Ο Μ51 βρίσκεται ακριβώς εσωτερικά στην βορειοανατολική γωνία του.

Είναι ένας κλασσικός face-on σπειροειδής γαλαξίας που περιέχει το λιγότερο 100 δις.αστέρια και έχει διάμετρο 50,000 έτη Φώτος .Με τηλεσκόπια 3¨- 4¨ δείχνει σαν οβαλ δίσκος με φωτεινό πυρήνα. Με μεγαλύτερα τηλεσκόπια σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούμε να διακρίνουμε και σπείρες καθώς και τον γειτονικό του NGC 5195, που φαίνεται σαν μπράτσο που εξέχει από τον Μ51 (λόγω της ανταλλαγής ύλης ).

 

Μ101 ( pinwheel galaxy)

Απόσταση 27 εκατ. έτη φωτός

Για να βρούμε τον M101 ξεκινάμε από τον (ζ) Mizar και ακολουθούμε προς τα ανατολικά το μονοπάτι των 5 αμυδρών αστέρων (star hopping). Ακριβώς μετά το πέμπτο αστέρι πηγαίνουμε λίγο ακόμα βορειοανατολικά. Ο Μ101 ανήκει στα αντικείμενα που κάποιες φορές είναι δύσκολα στον εντοπισμό τους, παρόλο που είναι 8 mag. Αυτό συμβαίνει γιατί η φωτεινότητα ανά μονάδα επιφάνειας του είναι πολύ χαμηλή .

 

NGC5866 ( Μ102 ?)

Απόσταση 40 εκατ. έτη φωτός

Δυστυχώς ο NGC5866 βρίσκεται στη μέση του πουθενά και είναι δύσκολο να βρούμε με τον ερευνητή μας ακριβώς τη θέση του. Αρχικά βρίσκουμε το αστέρι (ι) Edasich στον Δράκοντα. Θα βοηθούσε να φανταστούμε ένα ισοσκελές τρίγωνο που αποτελείται από Mizar - Alkaid σαν βάση και Edasich για κορυφή. Μόλις βρούμε τον Edasich τον τοποθετούμε στην βορειοανατολική άκρη του πεδίου του ερευνητή μας και εντοπίζουμε ένα αστέρι 5 mag ακριβώς αντιδιαμετρικά, στη νοτιοδυτική άκρη του . Ο Μ5866 (10 mag ) βρίσκεται ακριβώς βορειοανατολικά του τελευταίου άστρου. Πρόκειται για έναν edge-on γαλαξία με προσωνύμιο spindle, με μια λεπτή γραμμή σκοτεινού νεφελώματος κοντά στο χείλος του.

 

Μ63

Απόσταση 37 εκατ. έτη φωτός

Βρίσκεται στο ένα τρίτο της απόστασης μεταξύ των Cor Caroli (α των θηρευτικών κυνών , 3mag) και (η) Alkaid. Καθώς «γλιστράμε» βορειοδυτικά από τον πρώτο προς τον δεύτερο, πάνω στην διαδρομή αυτή συναντάμε έναν διακριτό σχηματισμό τεσσάρων αστέρων σε τριγωνική μορφή. Ο Μ63 βρίσκεται λίγο βορειότερα. Είναι γνωστός και ως Sunflower galaxy, επιδέχεται δε αρκετές μεγεθύνσεις (έως και 200x).

 

 

Μ94

Απόσταση 14 εκατ. έτη φωτός

Αν φανταστούμε ένα σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο με βάση τους (α)Cor Caroli και (β)Chara (4 mag) στραμμένο στο βορρά, ο Μ94 είναι η κορυφή του . Το ύψος του τριγώνου είναι περίπου μισό μήκος βάσης . H εικόνα του Μ94 είναι περισσότερο σαν άστρο, αφού ο πυρήνας του είναι αρκετά φωτεινός ενώ οι σπείρες του είναι αμυδρές και πιθανά ορατές μόνο με περιφερειακή όραση (averted vision ).

 

Μ106

Απόσταση 25 εκατ. έτη φωτός

Ο Μ106 είναι πρακτικά στο μέσον της ευθείας μεταξύ των (γ) Phecda (στον "πυθμένα του δοχείου" της μεγάλης Αρκτου) και του (β)Chara των θηρευτικών κυνών. Βρίσκεται ελάχιστα βορειότερα ενός άστρου 6 mag, εύκολα ορατού στον ερευνητή μας. Το σχήμα του Μ106 είναι σαν ένας οβάλ δίσκος. Δοκιμάστε μεγέθυνση μέχρι 100x.

 

Ούφ ...

(Ευχαριστώ το φίλο johndouk, που έβαλε ένα χεράκι στα κείμενα και με βοήθησε να μην ... εγκαταλείψω. :roll:)

 

Ορίστε και ο χάρτης :

Για όσους θέλουν μερικούς πιο εύκολους στόχους, επισημαίνονται και τα Μ108, Μ97, Μ40 και Μ109

Χωρίς κείμενα !! (δεν ψήνομαι με τίποτα φίλε johndouk [-X )

ursa-major----canes-venatic.gif.c24e72fcea65c9dd5dd45713d6a980cd.gif

"blackjanuaryout"
Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε λοιπόν τώρα :shock: για να έχουμε να βλέπουμε μόλις ανοιξει ο καιρός :wink:

Μας περιμένουνε εκεί κρυμένα πισω απο τα σύννεφα, ας γνωρίζουμε που και πως θα τα ανακαλύψουμε :wink:

Οχιιιιι! μηηηη Γιάννη δεν γράφω για άλλα =;

"blackjanuaryout"
Δημοσιεύτηκε

=D> =D> =D> Για την παρουσίαση

](*,) ](*,) ](*,) Για τον καιρό.....και ξανά ](*,) ](*,) ](*,)

 

 

(Μήπως τελικά είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τον καθαρό ουρανό στις 29/3? )

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη, σε καταλαβαίνω απόλυτα, γι'αυτό το τριήμερο. Εκεί και για το σκοπό που πήγατε, εξελίχθηκε σε έντονη απογοήτευση ... :cry: :evil: :cry:

 

Είπαμε όμως να κοιτάμε μπροστά και με αισιοδοξία, έτσι; :)

 

Γιατί αν συνεχίσετε να βαράτε έτσι τα κεφάλια σας στον τοίχο, τότε ή θα τα σπάσετε (και δεν κάνει γιατί έχουμε πει ότι περιμένουμε πολλά) ή δε θα αφήσετε και κανένα τουβλάκι να σπάμε κι εμείς που και που... :-k

Δημοσιεύτηκε

Έλα ρε Vegan, μή μασάς! Αφού, καλώς εχόντων όλων των πραγμάτων, το ταξιδάκι θα βαρεθείς να το κάνεις (τουλάχιστο 3 χρόνια ακόμα...) Ας μή σου κάτσει και μια φορά!

 

Πίστεψέ με όμως, υπάρχει και χειρότερο. Νοέμβρης (>12hrs παρατήρηση), καιρός τζάμι, και... βλάβη του τηλεσκοπίου. Εκεί να δεις απογοήτευση!

Δημοσιεύτηκε

Πίστεψέ με όμως, υπάρχει και χειρότερο. Νοέμβρης (>12hrs παρατήρηση), καιρός τζάμι, και... βλάβη του τηλεσκοπίου. Εκεί να δεις απογοήτευση!

Μήπως ήταν goto ? :cheesy: :cheesy:

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Δημοσιεύτηκε
Τηλέμαχε το κακό είναι ότι για καποιους απο μάς η κακοκαιρία δε μας στερεί μόνο 3-4 ώρες οπτικής παρατήρησης ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Αν προκαλεσεις ζημια στο κεφαλι σου ... καηκες!!!

Σ'εσφαξα κακομοιρη μου :evil: :D

Δημοσιεύτηκε

Νίκο, ήταν (και είναι) ντεμί, ημι-goto... Κοινώς πρέπει να πατήσεις το κουμπάκι για να πάει...

 

Αντώνη σωστότατος!!!! Είναι το 1.2m στο Κρυονέρι...

Δημοσιεύτηκε

Απαπα... Με είδες να βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο? Σιγά να μην...

 

Δε λέω, χαλάστηκα αρκετά (μου έκοψε 2 μέρες, και ίσως και κανα paperάκι αλλά τί να πεις).

 

Παρόλα αυτά είχε και το ενδιαφέρον του: έφαγα κανά 3ωρο με το Γιώργο το Δήμου (ο καλύτερος τεχνικός του Κρυονερίου, χαλαρά, και με διαφορά) πάνω από τις πλακέτες του τηλεσκοπίου. Μιλάμε για εγχείρηση στα εσώψυχά του! Πολύ καλή εμπειρία...

Δημοσιεύτηκε

Χεχε... Είμαι σίγουρος ότι θα ήσουν σα μικρό παιδάκι που πρωτομπαίνει σε πολυκατάστημα παιχνιδιών: σχέδια του τηλεσκοπίου, διαγράμματα, βιβλιαράκια με κωδικούς, πλακέτες, τελεστικοί κλπ κλπ Και όλα βέβαια με την τεχνολογία του 1975 (από τότε άλλωστε είναι) και την αγγλική τεχνοτροπία (Grubb Parsons)...

 

Μην ανησυχείς είναι σίγουρο ότι θα... ξαναχαλάσει κάποια φάση! Μην χάνεις τις ελπίδες σου!!!

Δημοσιεύτηκε

Εντάξει ,δε χάλασε και ο κόσμος...

Αυτά να ήταν μόνο τα προβλήματά μας....

Απλά όταν αφήνεις τις διακοπές σου και ταξιδεύεις 1000 χιλιόμετρα για το τίποτα σου κάνει κάπως ](*,) ](*,) (Sorry Μax)

Δημοσιεύτηκε

Πάνω στο αρχικό θέμα να πώ, πως τον 102 δεν είναι τόσο δύσκολο να τον βρούμε, όπως περιγράφεις Αντώνη, γιατί σχηματίζει ορθογώνιο τρίγωνο με τον Mizar και τον Alcaid.Oπότε κινουμαστε πάνω στην πλευρά του τριγώνου και αργά η γρήγορα τον βρίσκουμε :D

 

Έχει δεί κανένενας σας τον μικρούλη NGC που βρίσκεται δίπλα στους Μ51-NGC5195 (Δε θυμάμαι πως τον λένε)? Θα πρέπει να είναι τουλάχιστο 14 και θέλει σίγουρα 10" και άνω και φυσικά κατασκότεινο ουρανό

 

χμ....νά καλός στόχος για το Περτούλι (ε inest,virial?)

Δημοσιεύτηκε

Tον τελευταίο μήνα όλο στο δρόμο είμαι και κοντεύω να ξεχάσω ποιά είναι η έδρα μου :cheesy:

 

 

Ξέρεις μήπως Γιάννη πώς λέγεται ο ΝGC που λέω και το μέγεθός του?

(Για να σας προλάβω δεν έχω πλανητάριο σε αυτό το PC)

Δημοσιεύτηκε

:-k Και τον έχω δεί ρε γμτ, από 12" (dob πάντα)...........

Βέβαια υπάρχουν πολλοί μικροί στη γιετονία (13-14mag), αλλά νομίζω ότι ξέρω ποιόν λές, τον πλησιέστερο στο δίδυμο Μ51-NGC5195 προς την πλευρά των θηρευτικών κυνών, ε;

Δημοσιεύτηκε

Γιά να δούμε :shock:

Προς θηρευτικούς κύνες

NGC 5169 14 mag

NGC 5198 13 .3 mag

NGC 5173 13.10 mag

και ενα IC 4263 15.10 mag

και απο την άλλη πλευρά

NGC 5229 14.30 mag.

Ε!!! λίγο δύσκολοι σε εντοπισμο και παρατήρηση #-o

"blackjanuaryout"

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης