Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα από Ναύπλιο. Σας παρακολουθώ αρκετό καιρό και πιστεύω ότι κάνετε πολύ καλή δουλειά στο forum. Ελπίζω να συνεχίσετε με την ίδια διάθεση και ρυθμό.

Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum και γι'αυτό θα ήθελα να είστε επιεικείς σε τυχόν λάθη.

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει διαφορά, όσον αφορά την ποιότητα της παρατηρούμενης εικόνας, όταν γίνεται χρήση μόνο προσοφθαλμίου, ή προσοφθαλμίου και barlow για την ίδια μεγένθυση, στο ίδιο τηλεσκόπιο.

Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

Φιλικά Δημήτρης.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Ουσιαστικά θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούσες π.χ για 100χ μεγένθυνση προσοφθάλμιο 24 χιλιοστών και barlow παρά απλώς αυτό των 12 χιλιοστών λόγω ευρύτερου πεδίου.
Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα από Ναύπλιο. Σας παρακολουθώ αρκετό καιρό και πιστεύω ότι κάνετε πολύ καλή δουλειά στο forum. Ελπίζω να συνεχίσετε με την ίδια διάθεση και ρυθμό.

Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum και γι'αυτό θα ήθελα να είστε επιεικείς σε τυχόν λάθη.

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει διαφορά, όσον αφορά την ποιότητα της παρατηρούμενης εικόνας, όταν γίνεται χρήση μόνο προσοφθαλμίου, ή προσοφθαλμίου και barlow για την ίδια μεγένθυση, στο ίδιο τηλεσκόπιο.

Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

Φιλικά Δημήτρης.

Με τον barlow παρεμβάλλεται περισσότερο "γυαλί", οπότε (θεωρητικά) υποβαθμίζεται η ποιότητα.

Αυτό που κερδίζεις με τον barlow είναι το eye-relief του μεγαλύτερου προσοφθάλμιου, αν μιλάμε για Ploessl μικρού εστιακού μήκους, όπου πρέπει να "κολλήσεις" το μάτι σου για να μπορέσεις να δεις.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Dimpap καλώς ήλθες στην παρέα μας!

Όσο λιγότερα οπτικά στοιχεία, τόσο περισσότερα φωτόνια φθάνουν στα μάτια σου. Στους φωτεινούς πλανήτες, που συνήθως παρατηρούμε, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί είναι ήδη αρκετά φωτεινοί. Στα Deep Sky Objects όμως, ίσως τίθεται θέμα, αν πρόκειται για τα αρκετά αμυδρά. Οι καλής ποιότητας barlow πάντως, έχουν καλές επιστρώσεις κι ελαχιστοποιούν τις όποιες απώλειες φωτός. Ο barlow από την άλλη έχει το πλεονέκτημα ότι σου διπλασιάζει τους προσοφθαλμίους που ήδη έχεις, ενώ είναι πιο βολικός στο μάτι συνδυαζόμενος με έναν προσοφθάλμιο άνω των 10 – 12mm, σε σύγκριση με έναν κλασσικό super plossl κάτω των 10mm. Η καλύτερη λύση είναι να έχεις προσοφθαλμίους, wide angle, καλής ποιότητας – διορθωμένους σε όλο το πεδίο τους, και σε όλη την γκάμα των mm. Έχεις βαρύ πορτοφόλι? :D

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Να σου τα πω και γω λιγο πιο απλα

Ο barlow μεγενθυνει αυτο που βλεπεις 2 ή 3 ή περισοτερες φορες!

Αναλογα τι προσοφθαλμιο και τι barlow εχεις!

Σε ενα 25αρι προσοφθαλμιο και barlow X2 ειναι σαν να εχεις ενα 12,5 προσοφθαλμιο!

Η ποιοτητα δεν μειωνετε οποσδηποτε κατα πολυ!

Μερικες φορες δεν ειναι καν ορατη!

Η μεγενθυση αλλαζει ομως!

Παιζει ρολο επισεις και η ποιοτητα των οπτικων και ο βαθμος της μεγενθυσης!

Δημοσιεύτηκε

Γενικά μιλώντας πιστεύω πως είναι αποδεκτό, οτι όσο περισσότερες συνδέσεις και "γυαλί" όπως είπατε πολύ σωστά υπάρχουν, υποβαθμίζεται η ποιότητα κάπως...Όσο για την διαφορά που υπάρχει, ίσως δεν φαίνεται πολύ εύκολα αλλα σε μια σύγκριση πιστεύω θα φανεί...

Δεν ξέρω αν θα πω βλακεία, αλλα αν βάλετε μια προέκταση καλωδίου ηχείων 6 μέτρων, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με 3 προεκτάσεις των 2 μέτρων η καθεμία? Σίγουρα όχι...Δεν ξέρω αν είναι εύστοχο παράδειγμα αλλα εγώ έτσι πιστεύω. :?

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ουσιαστικά από ότι κατάλαβα δεν έχω μεγάλη μείωση της ποιότητας της εικόνας. Απλώς προσανατολίζομαι για αγορά προσοφθαλμίου γύρω 12mm και 7mm και ήθελα να βγάλω τους συνδιασμούς.

Έχω baader hyperion 21mm

celestron ultima 2x

vixen lanthnum 4mm

s plossl 10mm 25mm.

Οπότε όπως τα λέτε αλλάζουν τα σχέδια για αγορά μεγαλύτερων mm.

Προτάσεις?

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε
...Δεν ξέρω αν θα πω βλακεία, αλλα αν βάλετε μια προέκταση καλωδίου ηχείων 6 μέτρων, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με 3 προεκτάσεις των 2 μέτρων η καθεμία? Σίγουρα όχι...Δεν ξέρω αν είναι εύστοχο παράδειγμα αλλα εγώ έτσι πιστεύω. :?

Μόνο που στην περίπτωση των οπτικών το αποτέλεσμα είναι ορατό, ενώ στη 2η δεν είναι ακουστό.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Τελικά 7mm baader ortho. Θα τον δοκιμάσω και θα σας πω άποψη.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Φιλικά Δημήτρης.

Δημοσιεύτηκε
Τελικά 7mm baader ortho. Θα τον δοκιμάσω και θα σας πω άποψη.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Φιλικά Δημήτρης.

Δεν είπες σε τι τηλεσκόπιο θα το δουλέψεις.

Πάντως, τον ίδιο χρησιμοποιώ κι εγώ με ένα f/10 και είναι ξεκάθαρα ο πιό καλός σε λεπτομέρειες πλανητών / σελήνης, αλλά με μικρότερο πεδίο και ελαφρώς καλύτερο eye-relief απο ένα αντίστοιχο ploessl.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Άυριο θα έρθει, οπότε από σ/κ. Θα τον δοκιμάσω στο καινούργιο dob orion op. 10'' f4,8 και από ότι συζήτησα με τον AKTIS ίσως με κουράσει λίγο το γρήγορο f4.8.

Ήδομεν...

Δημοσιεύτηκε

Δίαβασα ότι τα τηλεσκόπια με μεγάλο f είναι πιο φιλικά στους προσοφθάλμιους απο ότι με μικρό f. Άρα αν στα γρήγορα χρειάζονται καλύτερης ποιότητας προσοφθάλμια, δεν είναι λογικό η παρατήρηση στα όρια του φακού να μην είναι τόσο ευχάριστη όσο στα αργά τηλεσκόπια?

Φυσικά δεν μιλάμε για καλύτερης ποιότητας προσοφθάλμιους, αλλά για αυτούς που έχω, θα έχω πρόβλημα?

Δεν έχω την εμπειρία παρατήρησης με καλύτερα προσοφθάλμια οπότε για αυτό ρωτάω.

Φιλικά Δημήτρης.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης