Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους !

Παρακολουθώ αρκετό καιρό και εγώ τον "πλούτο" γνώσης που ανταλλάσεται σε αυτό το forum και ειλικρινά σας ευχαριστώ ! Γεμίζετε με αισιοδοξία όλους εμάς που έχουμε σαν όνειρο ζωής την ..." ανεύρεση του δρόμου επιστροφής " - όπως αρέσκετε ένας φίλος να αποκαλεί την ερασιτεχνική αστρονομία!!

Απόκτησα ένα Dobson 8" και 2 Plossl (25, 10mm) πρίν λίγους μήνες ..Έπεσα με τα μούτρα στο διάβασμα ..ξενύχτησα κάτω από ουρανούς... περιπλανήθηκα ατελείωτες ώρες στα kilobytes της ηλεκτρονικής σας παρέας! Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, είχα τα πρώτα αποτελέσματα με τα νεφελώματα στις περιοχές του Ωρίωνα, Δία & δορυφόρους, κάποιους βασικούς 2πλους & 3πλους να μου κάνουν την τιμή!

Ζω σε ένα ιδιότυπο ''πυρετό'' από τότε (όπως πολλές άλλες αδυναμίες φουντώνει και αυτός τα βράδια..χεχε :oops: !!)

Προτίθεμαι να αποκτήσω κάποιους προσοφθάλμιους ακόμα - και έναν Barlow. Μπορεί οποιοσδήποτε να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ως προς το πώς θα αποκτήσω τα παραπάνω ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ αλλά και ποιοτικά (γνωρίζοντας καλά την χρυσή ισορροπία μεταξύ των 2). Να ψάξω για ακριβό αλλά ποιοτικό Barlow και να αρκεσθώ σε 2ο χέρι φακούς ; Και αν ναί, τί διαμέτρων, τί μάρκας και από πού φθηνότερα;

Και κάτι ακόμα! Αν υπάρχουν φίλοι Αθηναίοι της παρέας σας οι οποίοι εξορμούν τακτικά σε ΚΟΝΤΙΝΕΣ αστροφεγγιές της Αττικής γης , ίσως θα μπορούσαν να μοιραστούν τις βόλτες με κάποιους από τους υπόλοιπούς μας. Η γνώση - μη ξεχνάτε - είναι στα καλύτερά της ακριβώς τη στιγμή που μεταδίδεται !!!

Και πάλι σας ευχαριστώ για την υποστήριξη ...τα κλεφτά διαλείμματα με την φαντασία εν μέσω ασφικτικής δουλειάς στο γραφείο...και τα ταξίδια που έχουμε χαρεί κάποια βράδια με κάποιους από εσάς σε ίδιους προορισμούς. Έχουμε όλοι συναντηθεί σε κοινούς τόπους και ας μην γνωριζόμαστε !

Δημοσιεύτηκε

Καταρχην, καλωσορισες φιλε!

Για barlow, σου προτεινω 2 μοντελα σην ιδια τιμη (99ευρω). Ο ενας ειναι ο Orion Shorty plus και ο αλλος ο Celestron Ultima. Και οι δυο προσφερουν μεγεθυνση 2χ και ειναι αποχρωματικοι (δεν παρουσιαζουν χρωματικο σφαλμα, παραμορφωση του χρωματισμου του ειδωλου). Γνωμη μου ειναι πως αυτα τα δυο μοντελα ειναι τα καλυτερα οσο αφορα τιμη/αποδοση. Μπορεις να τους βρεις εδω http://www.aktistar.gr

Τωρα στα προσοφθαλμια...σε γενικες γραμμες, συνηστουμε να εχεις ενα προσοφθαλμιο για υψηλες μεγεθυνσεις π.χ. 4-6-9 mm ενα για μεσαιες καπου στα 15-20mm και ενα για χαμηλες μεγεθυνσεις 25-40mm..το θεμα ομως ειναι , για να γλυτωσεις λεφτα (οχι σαν εμενα..) να προσεξεις τα προσοφθαλμια που θα παρεις να μην σου δινουν τις ιδιες μεγεθυνσεις οταν συνδυαζονται με τον barlow..τι εννοω: εχω ενα προσοφθαλμιο 10μμ (100x) και ενα των 20μμ (50x)..η μεγεθυνση που μου δινει το 10αρι ειναι 100χ οσο δηλαδη μου δινει και το 20αρι με τον barlow...

(50x + barlow 2x = 100x). Για να βρεις ποση μεγεθυνση θα σου δινει το καθε προσοφθαλμιο απλα διαιρεσε το εστιακο μηκος του τηλεσκοπιου σου (F) με τον αριθμο του προσοφθαλμιου σε μμ..(F1000/20mm= 50X, F1000/10mm =100x)

Ελπιζω να μην σε ζαλισα..

Κανε μια ερεuνα σε αυτα τα sites και αν εχεις αποριες ξερεις τι να κανεις.. :D

www.aktistar.gr

www.astronomy.gr

www.telescopeshop.gr

Ειμαστε στην διαθεση σου..

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Baltasar,

πολύ καλοί, ακόμη και για γρήγορα τηλεσκόπια, και οικονοικοί γι'αυτό που προσφέρουν, είναι οι Baader Hyperion -μεγάλο πεδίο και καλό eye-relief.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε
Προσωπικά δεν θα θεωρούσα τους Hyperion τόσο οικονομικούς ](*,) 8-[

Αν σκεφτεις πως οι Vixen LVW κοστιζουν 220 ευρω τοτε τα 125 για τους Hyperion ειναι προκληση.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Προσωπικά δεν θα θεωρούσα τους Hyperion τόσο οικονομικούς ](*,) 8-[

Σε σχέση με Vixen LVW, γιά να μην πούμε Televue Panoptic/Nagler, είναι "τσάμπα".

ΟΚ, υπάρχουν πιό "οικονομικοί" ploessl, αλλά όσο μικραίνει το εστιακό τους μήκος, τόσο "χώνεις" το ματάκι σου πιό βαθιά στην κλειδαρότρυπα, ενώ οι wide-angle στην ίδια οικονομική κατηγορία δείχνουν πιό πολύ τις οπτικές αποκλίσεις παρά το αντικείμενο αυτό καθεαυτό.

Καλύτερα να επενδύσεις σε κάτι αξιοπρεπές από την αρχή, κι ας χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να ολοκληρώσεις τη συλλογή σου, παρά να έχεις μιά χούφτα μετριότητες (τη έχω πατήσει και ξέρω). Πιστεύω ότι το κομμάτι "προσοφθάλιοι" είναι επένδυση όσο και το τηλεσκόπιο.

Φίλε Baltasar, ίσως το καλύτερο είναι να βρεθούμε και να δεις με το δικό σου μάτι τι προτιμάς και αν αξίζει το κόστος.

Χρήστος Μαρινός

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης