Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αφού λοιπόν μεταπείστηκα και εγώ και πάω για Dobs (αργότερα βλεπω για eq. - αν και κατά πόσο την χρειαστώ), και αφού δεν το βλέπω να αγοράζω άλλο για πολύ καιρό, λέω να μην κάνω συμβιβασμούς (μέσα στα λεφτά μου πάντα): orion optics 6'' ή 8'', 1/6, heliux, στα 1200mm, και ας περιμένω και λίγο.

Ερωτήσεις:

Το 6'' ή το 8'' ; η παρατήρηση θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της από Αθήνα, οπότε νομίζω ότι η όποια διαφορά θα είναι λεπτή. Οπότε λέω τα επιπλέων λεφτά για το 8'' να τα δώσω σε εξοπλισμό (1-2 καλά προσοφθάλμια, barlow κλπ). Με τρώει και εκείνο που έλεγε το nightwatch ότι το 6'' κρυώνει ποιό γρήγορα.

Τα 150 επιπλέων για 2" Crayford θα μου προσφέρουν κάτι θεαματικό, ή απλά είναι πρόβλεψη για το μέλλον, και να τα ρίξω κάπου αλλού ;

50ρη finder (+75-80) ή να βάλω ένα red dot ;

Να αρχίσω από τώρα (τρόπος του λέγειν, η παραγγελία θα αργήσει) να μαθαίνω πως γίνεται collimation (και ίσως να πάρω και ένα collimator) ή δεν θα μου χρειαστεί αμέσως ;

Φίλτρα (πλανήτες, φωτορύπανση κλπ) λέω να αγοράσω στην πορεία, αφότου το μάθω λιγάκι. Καμιά προταση σε αυτό για την αρχή;

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε
Η Orion Optics είμαι με διαφορά μια κλάση πάνω απο ολα τα άλλα.Ουσιαστικά είναι οτι καλύτερο μπορεί να σου προσφέρει για αστρονομικές παρατηρήσεις τόσο σε ποιότητα οπτικών οσο και σε μηχανική αξιοπιστία :!: Ακριβώς για αυτό τον λόγο τα μοντέλα της είναι πανάκριβα.Αν δεν απαιτείς την τελειότητα φίλε roryt αλλά απλώς καλές εξωρμήσεις , ξόδεψε τα λεφτά σου σε κανένα SkyWatcher η GSO μεγάλης διαμέτρου.
Δημοσιεύτηκε

Καταρχην,GSO και ORION ειναι το ιδιο,το ιδιο εργοστασιο προμηθευει το ντομπσον στις δυο αυτες εταιριες!

Οτι ειναι λιγο ακριβοτερο,δεν ειναι παντα οποσδηποτε καλυτερο!

Η διαφορα 6-ιντσο με 8-ιντσο δεν ειναι λεπτη,ειναι αρκετα μεγαλη!

Οσο για το οτι,το 6-ιντσο κρυωνει πιο γρηγορα,να ετσι ειναι,αλλα ειναι θεμα μερικων λεπτων!

Αγορασε το με Crayford,

αλλα για την αρχη δεν ειναι και τοσο σημαντικο,μπορεις να βολευτεις και με το κανονικο,αργοτερα μπορεις να το παρεις,ετσι θα καταλαυεις καλυτερα την διαφορα !

Για να μαθεις να κανεις ρυθμηση,μπορεις να αρχισεις να διαβαζεις το πως γινεται,αλλα ειναι δυσκολο να το καταλαβεις αν δεν εχεις το τηλεσκοπιο μπροστα σου.

Laser μην αγορασεις ακομη,δοκιμασε πρωτα να κανεις αρκετες φορες ρυθμηση με το χερι,αν καποια στιγμη δεις οτι δεν τα καταφερνεις,τοτε αγορασε το,δεν ειναι ομως οπωσδηποτε αναγκαιο!

Τα φιλτρα,ναι μεν βοηθανε λιγο,αλλα ενας σκοτεινος ουρανος,δεν μπορει να αντικατασταθει με τιποτα!

Αν επιμενεις,αγορασε το bader skyglow φιλτρο!

50αρη finder ή red dot.

Το red dot,ειναι καλο ,δεν εχει καθολου μεγενθυση και ο προσανατολισμος στον ουρανο για εναν αρχαριο ειναι ευκολοτερος,αλλα σε εναν ουρανο οπως της αθηνας,δεν θα μπορεις να βρεις πολλα αντικειμενα.

Το 50αρη ειναι καλυτερο,για αρχαριους ομως ισως οχι και τοσο,αν το θελεις ομως πολυ,παρε 7Χ50 και οχι 10Χ50!

Μπορεις βεβαια να παρεις και ενα 6Χ30 finder,ειναι πιο φθηνο και για αρχη υπεραρκετο!

Προσοφθαλμια.

Βολεψου με αυτα που θα εχει το τηλεσκοπιο,συνηθως 10 και 25mm, συν ενα barlow.

Αργοτερα αγοραζεις και αλλα!

Και κατι ακομη,αγορασε το τηλεσκοπιο σου σε βαση ντομπσονιαν,ειναι οτι καλυτερο για την αρχη,τρομερα ευκολη,φθηνη και πανω απ ολα στιβαρη βαση!

Τα χρηματα που θα γλυτωσεις,μπορεις να δωσεις στην αγορα καλυτερω προσοφθαλμιων!

Ελπιζω να σε βοηθησα

οτι ερωτησεις ακομη εχεις.......................εδω ειμαστε!

Δημοσιεύτηκε

Τα Οrion έχουν άριστη εικόνα στα οπτικά τους (ένα από τα τηλεσκόπια στις εγκαταστάσεις της ΑΚΤΙΣ έδειξε PV στο μέτωπο κύματος = λ/8,5 RMS = λ/55 λόγο Strehl = 98,7 %) ,έχουν τον αυστηρότερο έλεγχο σε αυτά και ο υποψήφιος καταναλωτής μπορεί να επιλέξει τα πάντα όσον αφορά το τηλεσκόπιο του απο ποιότητα οπτικών μέχρι αξεσουάρ ,εστιακό λόγο κτλ.Συν των άλλων ,έρχονται με πιστοποιητικό συμβολομετρικού ελέγχου.

Όλα τα παραπάνω τα καθιστούν λύση και για τους πιο απαιτητικούς αγοραστές και γι'αυτό επιμένω προσωπικά στο οτι αν κάποιος δεν έχει τρελές απαιτήσεις καλό θα ήταν να προβεί σε αγορά ενός συνηθισμένου τηλεσκοπίου μαζικής αγοράς αλλιώς δεν θα καταλάβει και τον λόγο για τον οποίο δαπάνησε τόσο μεγάλο ποσό.

Δημοσιεύτηκε

γεια σου φιλε roryt αν εχεις χρηματα και θελεις οποσδηποτε dob της orion

να κοιταξεις για orion uk και μονο,γιατι τα orion usa ειναι σαν τα skywathcer-gso-celestron και μαλιστα ακριβοτερα απο αυτα.

για προσοφθαλμια σου προτεινω την σειρα της vixen lanthanum.

σιγουρα ενα καλο barlow π.χ. celestron ultima.

πιστευω για αρχη αυτα ειναι μια χαρα.

BLOODY SHADOWS
Δημοσιεύτηκε

Εγω λεω να παρεις 8" και οχι 6". Αν μιλας για Orion optics Αγγλιας εχουν καλυτερα οπτικα, τωρα το αν αξιζουν τα επιπλειον χρηματα και αν θα δεις ουσιαστικη διαφορα αυτο ειναι κατι συζητησιμο. Και τα κινεζικα κατοπτρικα εχουν καλα σχετικα οπτικα και την διαφορα αναμεσα σε λ/4 και λ/8 θα την δει εμπειρος παρατηρητης σε καλη νυχτα σε συγκριση τηλεσκοπιων διπλα διπλα. Ο μυθος πως ενα τηλεσκοπιο ειναι αριστο οπτικα η δεν αποδιδει ειναι διαδεδομενος. Στην πραγματικοτητα ενα τηλεσκοπιο πρεπει να ειναι πολυ κακο οπτικα ωστε να μην αποδιδει!

Μην κολλας σε Crayford, για αρχη και ενας απλος εστιαστης μια χαρα ειναι. Ουτε laser collimator σου χρειαζεται με ενα κουτακι απο φιλμ ευθυγραμμιζεις το τηλεσκοπιο σου μια χαρα! Ειδικα με εστιακο λογο f/6 οπως τα περισσοτερα 8" του εμποριου.

Γνωμη μου να αποφυγεις προσφορες με σετ απο φτηνους προσοφθαλμιους Plossl. Στην πραξη 3-4 μεγεθυνσεις θα χρησιμοποιεις τις οποιες μπορεις να την επιτυχεις με 2 καλης ποιοτητας προσοφθαλμιους και εναν καλης ποιοτητας barlow!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Πάντως εγώ πήρα το TS-GSO 8" Dobsonian απο τον AKTIS, και πήρα ένα προσοφθάλμιο Vixen 6mm, που με έχει αφήσει πολύ ικανοποιημένο...Το GSO είχε ήδη απο την συσκευασία ένα 25mm...

Αν θες να δείς περισσότερα δες εδώ:

http://www.aktistar.com/GSO/GSO%20Dob8.htm

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε
Εγω λεω να παρεις 8" και οχι 6". Αν μιλας για Orion optics Αγγλιας εχουν καλυτερα οπτικα, τωρα το αν αξιζουν τα επιπλειον χρηματα και αν θα δεις ουσιαστικη διαφορα αυτο ειναι κατι συζητησιμο. Και τα κινεζικα κατοπτρικα εχουν καλα σχετικα οπτικα και την διαφορα αναμεσα σε λ/4 και λ/8 θα την δει εμπειρος παρατηρητης σε καλη νυχτα σε συγκριση τηλεσκοπιων διπλα διπλα. Ο μυθος πως ενα τηλεσκοπιο ειναι αριστο οπτικα η δεν αποδιδει ειναι διαδεδομενος. Στην πραγματικοτητα ενα τηλεσκοπιο πρεπει να ειναι πολυ κακο οπτικα ωστε να μην αποδιδει!

Λοιπόν αν καταλαβαίνω σωστά το ρεζουμέ στις απορείες μου είναι : 8'' και όχι 6'', και μιας και είμαι αρχάρειος δεν με χαλάει και ένα φτηνότερο - δεν θα έχω την δυνατότητα να καταλάβω την διαφορά για πολύ, πολύ καιρό. Μια απορία : η γνώμη που έχω δει σε άλλο topic που έλεγε ότι η μεταλλική βάση του Orio είναι ανώτερη από τις άλλες ; Η Teflon πχ του GSO υπάρχει περίπτωση να "κολλάει" ; Γιατί κατά τα άλλα με βλέπω να πηγαίνω και εγώ για το GSO, που είναι και άμεσα διαθέσιμο, και έχει και τον Grayford. Μετά από (πάνω από) μια δεκαετεία που χρησιμοποιώ το Internet, ακόμη μένω κατάπληκτος από το αριθμό αξιόπιστων πληροφοριών που μπορείς να πάρεις με λίγη προσπάθεια. Να φανταστείς ότι μόλις πριν δό μέρες βολίδοσκοπούσα ένα ETX-125 !!!

Παιδιά χίλια ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Φίλε roryt,

Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Αγόρασε όσο ποιο πολλές ίντσες διαμέτρου μπορείς. Κι εγώ προτείνω 8” αντί 6”. Η βάση της Orion Optics έχει πιο καλές τριβές, που σημαίνει καλύτερη παρακολούθηση στόχου, και αυτό είναι ένα προσόν στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Και οι άλλες βάσεις όμως δεν πάσχουν. Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα τις αγόραζε κανείς.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Μέχρι στιγμής δεν έχω μετανιώσει για το GSO μου...Αν το παραγγείλεις σήμερα ΤΟ ΠΟΛΥ μεθαύριο θα είναι σπίτι σου με Speedex...Ο AKTIS είναι άψογος, με βοήθησε και σε απορίες που είχα κλπ

Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα, καθώς και το τηλεσκόπιο...Αλλα μην το θεωρείς και απόλυτα "φορητό"! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε
Μέχρι στιγμής δεν έχω μετανιώσει για το GSO μου...Αν το παραγγείλεις σήμερα ΤΟ ΠΟΛΥ μεθαύριο θα είναι σπίτι σου με Speedex

Το έχω ήδη παραγγείλει, αλλά πρέπει να περιμένω λιγάκι, τελειώσανε και θα έρθουνε καινούργια μετά τις 15 του μήνα.

Αλλα μην το θεωρείς και απόλυτα "φορητό"!

Εχω ήδη εγκαταλήψει τις αυταπάτες μου σχετικά με φορητότητα, στο προϊγούμενο thread ("μικρό αλλά καλό"). ΤΟ ξέρω ότι είναι μπαζούκα :)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης