Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Λύσου πριν σε λύσουν!

Φιλικά Μάκης

Φίλε Μάκη,

επειδή καταμπερδεύτηκα ( :-k :roll: :? ), με συγχωρείς αλλά αντιλέγω ως εξής : "δέσου, πριν σε δέσουν" ! :mrgreen:

Φιλικά, Γιάννης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Γιάννη και ender

Παρά την φαινομενική ιλαρότητα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μετά τον άκρατο συμβολισμό των θρησκειών, ακολουθεί ο συμβολισμός των μεγάλων ποιητών και ορισμένων θεολογούντων φυσικών-φιλοσόφων. Απόδειξη ότι και οι πρώτοι σοβαροί αστρονόμοι του μεσαίωνα δεν τον αγνόησαν, μόνο που κάτι είχε «πιάσει» το αυτί τους αλλά έκαναν άκριτη χρήση (τουλάχιστον) των κανονικών πολυέδρων και έχασαν πολύτιμο χρόνο στον υπολογισμό των νόμων κίνησης των πλανητών. Αυτή τη διαχρονική νοοτροπία και τη υλικότατη βάση του συμβολικού λόγου προσπαθώ να αποκαλύψω, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε κριτικά και στον σημερινό προχωρημένο συμβολισμό της εποχής μας που πάντοτε οι σύγχρονοι τον υποτιμούμε ή δεν τον υποψιαζόμαστε.

Όσο για το περίεργο fractal, η λύση του πρoβλήματος υπάρχει και δεν βρίσκεται στο χρωματικό σύστημα RGB, διότι αν επρόκειτο περί αυτού θα χρησιμοποιούσα το μπλέ και όχι το κυανό χρώμα. Επειδή η χαρά της δημιουργίας είναι το σοβαρότερο κίνητρο για έρευνα εξακολουθώ να πιστεύω ότι η παρέα διαθέτει ικανούς λύτες.

Φιλικά Μάκης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέρον, αλλά τα δεν έχω το μαθηματικό υπόβαθρο. :( Να παρακαλέσω όποιον το λύσει να το κοινοποιήσει και στους υπόλοιπους;

Dans chaque village un homme tend un flambeau, l΄instituteur, et un autre souffle dessus, le cure.

V. Hugo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπαρξιακής Κοσμολογίας συνέχεια...

(Αν και γνωρίζω ότι αυτά τα θέματα δεν τυγχάνουν "ευμενούς υποδοχής", καταθέτω την απάντησή μου για τους ενδιαφερόμενους...)

 

Ο λόγος για το "τετρακτυ-νικό" fractal του φίλου, Μάκη Μαυρουδή.

 

Χαρακτηρίσαμε λοιπόν, το προαναφερόμενου fractal, ως ένα "σφαιροειδές" η ως κανονοκό 12-εδρο(προσεγγιστικά).

Τότε, κατά την υπόδειξη του Μάκη, η προβολή του στο επίπεδο ΧΨ κατά τον άξονα Ζ, είναι ένας κανονικός σταυρός (η περιβόητη τετρακτύς;. ).

Το πάλεψα... και μάλλον είναι αδύνατον να δεί κάποιος, ένα κανονικό σταυρό με ημικύκλια στις άκρες του!

Είναι δεν είναι σωστή η προσέγγισή μου στο πρόβλημά σου, Μάκη, παραδέχομαι ότι θα πρέπει να είναι κανείς πολύ επινοητικός και ευφάνταστος για τέτοιου είδους γραφήματα! όπου χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για την δομική κατασκευή και αντίληψή τους

Κατά την άποψή μου, το κύριο που πρέπει να τονίσουμε , είναι ότι,

τα fractal, μπορούν να μας δείξουν υπαρκτές αλήθειες(τους ελκυστές της μακροπρόθεσμης ευστάθειας).

Αλλά συνάμα μπορεί να βγάλουν και την αχαλίνωτη φαντασία των δημιουργών τους.

Ίσως, τέτοιου είδους αντίληψη-διάννοια, μπορεί ν'αποδειχθεί πολύ σημαντική...

Έναι Δυνατόν οι υποατομικές δομές της ύλης να εξηγούνται μορφοκλασματικά! (?)

Τότε Ευτυχώς !...

Γιατί αλοίμονο Αν η φυσική ουσία, δηλ. η απτή παρατηρήσιμη ύλη, είναι απροσπέλαστη στα βάθη της, όπως "θέλουν" κάποια πειραματικά δεδομένα.

Τότε θα πρέπει να υποταχτούμε στο θεολογικό... "άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου"...

Ή το πιό επιστημονικό... "ignorimus et ignorabimus"(αγνοούμε και θα αγνοούμε)...

 

Μιά ακόμη παρατήρηση επί του προβλήματος.

Συμβαίνει τα απρόσιτα, στην κοινή λογική, την παρατήρηση και τον έλεγχο, πράγματα, να τα καταχράζονται διάφοροι κύκλοι, παρουσιάζοντάς τα ως αποδείξεις των θεωριών τους.

Συμβαίνει επίσης , κάποιος να φαντάζεται και να εξηγεί τα πάντα με κάποιο αριθμό ή ένα σύμβολο (τον σταυρό για παράδειγμα).

Τότε τον βλέπει παντού μπροστά του.

Στον ύπνο του, στο φαγητό του, στο μπάνιο του, στο αυτοκίνητό του, στο δρόμο του, και δεν ξέρω που αλλού...

Αυτό είναι ΣΟΛΙΨΙΣΜΟΣ(δηλ. άκρατος υποκειμενισμός) και ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ !

 

Προφανώς τέτοιες πρακτικές δεν μας αρμόζουν !

 

Δεν γνωριζόμαστε Μάκη, όμως τυγχάνεις της εκτίμησής μου, για το εξαίρετο ήθος του λόγου σου σε δύσκολες καταστάσεις..., και την θαρρετή στήριξη της άποψής σου περί του Κοσμικού Γίγνεσθαι, από την σκοπιά του

Ηρακλείτιου(υλιστικού) Στωϊκισμού, όπως διαπιστώνω...

 

Παρατηρώ ότι, συχνά, ανάγεις τα ερωτήματα, περί της φύσης, σε εννοιολογική ανάλυση λέξεων και σχέσεων που κυριαρχούν στην γλώσσα μας και στο μυαλό μας.

Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ καλό, για να εμπλουτίσει κάποιος τον διανοητικό του εξοπλισμό με πηγαίες και εμβριθείς έννοιες της γλώσσας μας.

Πολύ χρήσιμες για τα Μαθηματικά τις Φυσικές επιστήμες και την ποίηση !

Πρέπει να προσέχουμε όμως, και να αποφεύγουμε τον κίνδυνο να "μπατάρουμε", πρός τους ισχυρότατους υπαρξιακούς προβληματισμούς του Στωϊκισμού και τον λεγόμενο "εσωτερισμό".

Γιατί τότε, θα παραβλέπουμε το ορθολογικό(κοσμολογικό) και πρακτικό, και θα εστιάζουμε μόνον στο "ηθικό-υπαρξιακό" και "μοιρολατρικό" μέρος, αυτής της Φιλοσοφίας.

 

Η Πυθαγόρια μυστικιστική κληρονομιά, περί "ιερών αριθμών"(τετρακτύς), είναι συμβολικής και όχι γνωστικής(...) αξίας.

Χρειάζεται προσοχή, γιατί αυτή και άλλα Πυθαγορίστικα "κόλπα", είναι δοσμένα με μιά μεταφυσική προοπτική(λόγω και του θρησκευτικού και "μαγικού" χαρακτήρα του Πυθαγορισμού).

π.χ. http://www.astro.gr/sufi/kivos.htm

Δυστυχώς η αγυρτεία "δίνει και παίρνει"...

 

Εκ των πραγμάτων, η μεγάλη προσφορά του Πυθαγόρα, και των μαθητών του, είναι Εδώ:

Εισαγωγή αποδείξεων στην γεωμετρία, Επιπεδομετρία, Ομοιότητα, Απόδειξη Πυθαγόρειου Θεώρηματος, κανονικά πολύγωνα- πολύεδρα, άρτιοι- περιττοί- σύνθετοι- απλοί-τέλειοι αριθμοί, γεωμετρική- αριθμητική και μουσική Αρμονία, τα δέκα Ζεύγη των δυαδικών- αντιθέτων, κοινωνική ισότητα ανδρών- γυναικών, η εγκράτεια προς τον ευδαιμονισμό, και ένα πλήθος από νουθεσίες για ευτυχή και ενάρετο βίο( ...νούς υγιής, εν σώματι υγιές)...

 

Δεν παραγνωρίζω ότι ορισμένες ιδέες του πυθαγορισμού(καθώς και οι μεταγενέστεροι Στωϊκοί) γεφυρώνουν πρός την πλευρά του Υλισμού.

Όπως με την αρχή της Ενότητας ύλης - μορφής(λόγου), παρά τη θεμελιακή διαφορά, ότι η Ύλη (και όχι το πνεύμα), είναι το υπόστρωμα και σε αυτήν ανάγονται όλα τα φαινόμενα στο βάθος-βάθος .

 

Αλλά και ο συμβολισμός των τεσσάρων αριθμών της τετρακτύ-δας θα μπορούσε να σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα, και σε αντίθετη κατεύθυνση απ'αυτά που οι μυστικιστικές παραφιλολογίες πασσάρουν.

Εμείς πρέπει να προσέξουμε την Δυαδικότητα(όχι δυϊκότητα) που φανερώνει η φύση.

 

Ο Ελύτης, μπορεί να ήταν καλός ποιητής, αλλά για το "κοσμικό γίγνεσθαι", δεν ήξερε πού "πάνε τα τέσσερα",

ή μάλλον γνώριζε... όσα κατέχουν οι "παπάδες" και οι παπατζήδες των στοών, για την "δημιουργία του κόσμου".

Τι και αν λέμε ωραία λόγια...

Τι και άν αραδιάζουμε θεωρίες...

Όλα είναι χωρίς αντίκρυσμα αν δεν αναδεικνύουν τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και αναζητήσεις.

Χρειαζόμαστε απαντήσεις που ανοίγουν δρόμο, ή τουλάχιστον προοπτική για διέξοδο, σε κάθε Ορθολογικό ΓΙΑΤΙ και ΠΡΕΠΕΙ;.

Κυρίως όμως χρειαζόμαστε την δυνατότητα του ΠΩΣ να ελευθερωθούμε, από πάρα πολλές "θεσμικές" αλυσόμπαλες,

και από τις αυτοκαταστροφικές πρακτικές μας,

για το ζοφερό μέλλον που αυτές μας επιφυλάσσουν.

 

Υ.Γ.

Παρεπιπτώντος, ανέφερες Μάκη, κάτι για "έξι ουσίες"(έξ-ουσίες).

Έχεις να πείς κάτι πιό συγκεκριμένο επ'αυτού;

Πότε διατυπώθηκε κάτι τέτοιο; και κυρίως με ποιά λογική;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τους ελκυστές της μακροπρόθεσμης ευστάθειας

 

Και για να κάνουμε και τον Μἀκη να χαρεί λίγο παραπάνω, να πούμε ότι η λέξη ελκυστής που έχει επικρατήσει για το attractor τελικά δεν είναι σωστή, αφού βγαίνει από το ελκύω και όχι το έλκω. Η πιο σωστή απόδοση του όρου θα ήταν ολκός.

 

Α, επίσης, ρε παιδιά, δε λέω, είναι καλό να εκφράζετε τις σκέψεις σας, αλλά μη γράφετε και βιβλία! Φίλε Ησίοδε, μου βγήκαν τα μάτια, χωρίς τελικά να μπορέσω να το διαβάσω όλο....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Ησίοδε

Για να μην μακρολογώ θα επανέρχομαι σταδιακά σε όλα σου τα ερωτήματα και μετά τις βοηθητικές αναφορές, αν δεν υπάρξει λύση, θα σας δώσω και το περίφημο fractal (αν και θα προτιμούσα να το δουλέψει η παρέα του astrovox).

Αν ήμουν θετικιστής – κβαντιστής θα πρότεινα σαν απόδειξη του φυσικού περιεχομένου των λέξεων (που υποστηρίζω) τις πολλές «τυχαίες συμπτώσεις», όπως οι προηγούμενες και οι παρακάτω:

Ο Χαϊντέκερ και ο Χάϊζεμπεργκ εκτιμούσαν ιδιαίτερα τον Αριστοτέλη (όπως ο Ελληνιστής Γκαίτε και πολύ άλλοι). Ο πρώτος μάλιστα αναφέρει συνεχώς μια χαρακτηριστική και αινιγματική φράση του Σταγειρίτη που λέει: «Επειδή ακόμη και αυτό το ένα λέγεται κατά πολλούς τρόπους όπως και το ον, σκεφθείτε με ποιο τρόπο λένε (εννοεί οι Ηρακλειτικοί) «έν τά πάντα» (για την ακρίβεια ο Ηράκλειτος έλεγε «εξ ενός τα πάντα και εκ πάντων έν»).

Για δες λίγο: ά=έν (και) ά=όν. Άρα: α - εν α - ον, δηλαδή «αέναον». Γι’ αυτό το λόγο και το «αέναον» αναφέρεται στη υλική μονάδα που κινείται αενάως.

Στο κανονικό δωδεκακόρυφο (το ιερό «π(τ)ολίεδρον» του Ομήρου – ο Ελύτης στις αμμουδιές του παρέλαβε την γλώσσα Ελληνική) αν το ψάξεις λίγο θα διαπιστώσεις, για πρώτη φορά, ότι ο χρυσός αριθμός Φ υπάρχει σε ένα στερεό του χώρου και δεν είναι μόνο η θεωρητική γεωμετρική κατασκευή σε επίπεδο, όπου μας έμαθαν εντελώς αφηρημένα (και με κρυμένο το θεωρητικό «πρότυπο») πώς διαιρείται ένα τμήμα σε μέσο και άκρο λόγο. Αν φέρεις λοιπόν από το κέντρο του Ο12 μία ευθεία κάθετη στην ακμή (στην «επαφή» δύο μοναδιαίων «ο») θα διαπιστώσεις ότι αυτή έχει μήκος Φ. Εκεί λοιπόν που υπάρχει «ένα Φ» εκεί είναι και πρώτη «αφή» των όντων. Η γλώσσα μάς τα λέει ή δεν μας τα λέει;

Φιλικά Μάκης

 

Υ.Γ Ο νόμος του fractal είναι διττός: Από την μια πρέπει οι επιφάνειες που σχηματίζουν τα κέντρα των Oi να δημιουργούν τρίγωνα, από την άλλη κάθε ένα να βρίσκεται στην κορυφή ενός κανονικού πενταγώνου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όμοια και όμως διαφέρουν. Εκείνο που πάντα μένει σταθερό είναι ο λόγος Φ ( ο λόγος της απόστασης του κέντρο από την ακμή ως προς την κάθε φορά νέα ακτίνα - που είναι το μισό της ακμής). Είναι ο αδήριτος γεωμετρικός νόμος κατασκευής κανονικών εικοσαέδρων, οποιασδήποτε τάξης, όταν τα δώσεις χωρική υπόσταση. Κάποιοι ξένοι (κυρίως) αναλυτές του Πλάτωνα του κάνουν κριτική λέγοντας ότι, αν και μεγάλος γεωμέτρης, νόμιζε ότι τα στερεά δημιουργούνται από τις επιφάνειές τους! Αν ο Πλάτωνας τους είχε μαθητές θα τους έβαζε μηδέν, όπως είπε ο Σάμουελσον για τον Μάρξ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

(Συνέχεια)

Αγαπητέ Ησίοδε

Η υπομονή και η σεμνότητα όταν διαρκούν αποζημιώνουν τον άνθρωπο με πείρα και γνώση. Έτσι έμαθα πολύ καλά τι σημαίνει μιά φράση που συχνά την λέω εδώ και χρόνια στον εαυτό μου: «Όταν Μάκη αγνοείς, αγνοείς και τι αγνοείς». Αυτό με ώθησε από καιρό να μελετήσω καλύτερα τους κβαντιστές ή με βοήθησε να καταλάβω για παράδειγμα ότι ο Καστοριάδης γνώριζε καλά μαθηματικά και φυσική, αν και δεν το είπε ποτέ. Έμαθα επίσης να σέβομαι περισσότερο τους μεγάλους ποιητές μόνον όταν τους κατάλαβα. Γιατί έχουν κι’ αυτοί έναν βαθύ συμβολισμό όπως τα προχωρημένα μαθηματικά (ο καθένας και τα όπλα του, όπως λέει ο Ελύτης). Το να μην συμφωνείς όμως μαζί τους ( για τον άκρατο φορμαλισμό τους, την μυστικοπάθεια ή τον μυστικισμό τους), όπως και γω, από το να τους απορρίπτεις άκριτα έχει μεγάλη διαφορά. Γιατί τίποτα δεν μπορούμε να αλλάξουμε ορθολογικά αν πρώτα δεν το κατανοήσουμε, ακόμη και την νοοτροπία ορισμένων διανοητών.

Για δες τώρα ένα απόσπασμα από το Άξιον εστί και συγκεκριμένα από τη «Γένεσι» όπου πολύς λόγος γίνεται γι’ αυτόν τον κόσμο «τον μικρό τον μέγα»:

"Βλεπεις, ειπε, ειναι οι Αλλοι

και δεν γινεται Αυτοι χωρις Εσενα

και δε γινεται μ' Αυτους χωρις, Εσυ

Βλεπεις, ειπε, ειναι οι Αλλοι

και αναγκη πασα να τους αντικρισεις

η μορφη σου αν θελεις ανεξαλειπτη να 'ναι

και να μεινη αυτη.

Επειδη πολλοι φορουν το μελανο πουκαμισο

και οι αλλοι μιλουν τη γλωσσα των χοιρογρυλλιων

και ειναι οι Ωμοφαγοι και οι Αξεστοι του Νερου

οι Σιτοφοβοι και οι Πελδινοι και οι Νεοκονδορες

ορμαθος και αριθμος των ακρων του σταυρου

της Τετρακτιδος.

Αν αληθεια κρατησεις και τους αντικρισεις, ειπε,

η ζωη σου θ' αποκτησει αιχμη και θα οδηγησεις, ειπε

Ο καθεις και τα οπλα του, ειπε

Και αυτος αληθεια που ημουνα Ο πολλους αιωνες πριν

Ο ακομη χλωρος μες στη φωτια Ο ακοπος απ' τον ουρανο

…………….

Πρόσεξε τις φράσεις που υπογραμμίζω. Την τελευταία με τα τρία Ο την λέει άλλες τρεις φορές. Σημείωσε λοιπόν ακόμη μία «σύμπτωση» για τα 12Ο, αλλά μην εκπλαγείς αν μια μέρα κάποιοι επιζώντες φίλοι του σου παρουσιάσουν και τα απόκρυφά του (αυτοί οι τύποι όπως και κάποιοι σαν τον Πλάτωνα, τον Νεύτωνα ή τον Λάϊμπνιτς το συνηθίζουν) και δεις με έκπληξη πόσο τον αδικείς. Προσωπικά εδώ και χρόνια έχω πάψει να εκπλήσσομαι από όλους αυτούς που παίζουν κρυφτούλι, μιμούμενοι με λόγια και μαθηματικά σύμβολα τη φύση, παρανοώντας τα λόγια του Ηράκλειτου:

«Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί» (της φύσης της αρέσει να κρύβεται).

Φιλικά Μάκης

 

Υ.Γ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ δεν είναι μόνο μια φυσική θεωρία. Πρέπει να μπορεί να εξηγήσει και να ενοποιήσει και την ανθρώπινη φύση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και όπως φαίνεται από τον άξονα Ζ....

Σημειώστε ότι τα έξι (κόκκινα) μοναδιαία Ο στο κέντρο βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και στις κορυφές ενός κανονικού εξαγώνου, που είναι το νέο πρόσθετο (στα τρίγωνα και πεντάγωνα) σχήμα . Αυτό ισχύει αν παρατηρηθεί κάθετα από κάθε νέα τριγωνική έδρα του Ο144. Κατά "διαβολική σύμπτωση" αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το διαπεράσει, σε μία και μόνο περίπτωση ένα Ο. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι επικαλούμε και γω παράξενες πυρηνικές δυμάμεις και κάτι έξι ζευγάρια από κουάρκς τότε, μέχρι εδώ τουλάστον, αυτό το θεωρητικό πρότυπο μπορεί να εξηγήσει πιό ικανοποιητικά εκείνα τα παράξενα νετρίνο που μπορούν να διαπεράσουν την οποιαδήποτε μάζα! Πώς το σχολιάζετε;

Φιλικά Μάκης

610822290_1212.jpg.b96a814ff97d4358cfc8c65c4dbc9903.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μακη,

απορια το εχω.. απο τα θεωρητικολογεις ακαταπαυστα (και ασυναρτητα) με posts στο "Αστρονομια αστροφυσικη και κοσμολογια" γιατι δεν πιανεις κανα τηλεσκοπιο να παρατηρησεις λιγο τον ουρανο; Θα ναι καλυτερο για ολους μας !

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σας αγαπητοί μου !

Εμείς Γιώργο γνωριζόμαστε, και χαίρεις της εκτίμησής μου!

Ελπίζω, να εκτιμάς και'σύ την σοβαρότητα των όσων παραθέτω

κατά καιρούς(αλλά δυστυχώς λίγο κουραστικά, ...ομολογώ ).

 

Γιώργο δεν συμμερίζομαι καθόλου την προηγούμενη άποψή σου.

Εκλαμβάνω όμως την γνώμη σου ως παραίνεση... και...

συμφωνώ μαζί σου, ότι είναι επιβεβλημένο να μιλάμε με όρους

επιστήμης, άσχετα με το αντικείμενο της γνώσης που πραγματευόμαστε, Πρακτικό ή θεωρητικό.

Και το Astrovox σε κάθε περίπτωση αυτό προαπαιτεί. Αλλιώς το υποβαθμίζουμε

Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε επίσης και στο ότι, η Αστρονομία

δεν έναι μόνον παρατηρησιακή επιστήμη.

 

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά θρύψαλα γνώσης σκόρπια.

Είτε γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν εκτιμούμε την αξία τους και τα τσαλαπατάμε,

Είτε γιατί η φύση μας αποκαλύπτεται αποσπασματικά.

Μακάρι κάποιο θραύσμα ή έστω και ψήγμα απ'αυτήν την γνώση

να βρίσκεται και στα λόγια κάποιου "ψαγμένου" συνομιλητή μας.

 

Πρίν 2500 χρόνια περίπου ο πυθαγόρας απευθυνόμενος προς τους μαθητές του:

"Θα μάθεις, όσο τούτο είναι επιτρεπτό σ'έναν θνητό, ότι η Φύση είναι

από κάθε άποψη όμοια με τον εαυτό της"

Μάκη. Αυτό το τελευταίο είναι και το σημαντικό. Το fractal

που παρουσίασες δεν είναι θεωρώ και τόσο επιτυχές στην ανάδειξη

αυτής της ιδιότητας της Φύσης.

Αναγνωρίζω και δέχομαι βέβαια ότι το αρχικό σφαιροειδές

fractal 0-τάξης είναι ένα 12-εδρο, δηλ. ένα από τα πέντε

Πυθαγόρια ή Πλατωνικά ονομαζόμενα, κανονικά

ν-εδρα(ν=3,4,6,12,20 ).

 

Πρέπει να δεχθούμε επίσης, ότι οι κανονικότητα ενός τέτοιου

στερεού σχήματος(ή επίπεδου) αντιστοιχεί(αντανακλά) στην

κανονικότητα, του ευκλείδιου χώρου.

(θεωρία Ομάδων:Κάθε πεπερασμένη ομάδα κινήσεων-ισομετριών

του 3-δίάστατου χώρου είναι, είτε κυκλική, είτε μια από τις κανονικές πολυεδρικές ομάδες).

 

Εδώ πρέπει να πληροφορηθούμε τα εξής πολύ σημαντικά:

1)Ο Λ. Μπρόουερ απέδειξε το αναλλοίωτο των Φυσικών

χωρικών διαστάσεων(δηλ. ότι ο αριθμός των διαστάσεων είναι ένα αμετάβλητο τοπολογικό μέγεθος,-

ή αλλιώς,- ο αριθμός αυτός δεν μεταβάλεται κατά τις

ισομορφικές μεταβολές του Φυσικού χώρου)

Δηλαδή, η ύλη από το πιό μικρό-μικρό, μέχρι το πιό Μεγάλο ζεί

και βασιλεύει στον τρισδιάστατο χώρο

(...αυτό να το πάρουν χαμπάρι οι αγύρτες !).

 

2)Οι γεωμετρικές ιδιότητες του 3-διάστατου Φυσικού χώρου μας(Γεωδαισιακές) καθορίζονται από

τον τανυσμό που προκαλεί η συγκεντρωμένη ποσότητα ύλης

κατά περιοχή, και είναι απόλυτες(Τανυστές), δηλ. ανεξάρτητες

παρατηρητού και ταχύτητας κίνησής του.

Ο 3-διάστατος Φυσικός χώρος παράγεται από τον Ευκλείδιο χώρο,

αλλά δεν ταυτίζεται παντού μαζί του

(Αχ αυτή η καταταλαιπωρημένη καμπυλότητα!...).

 

3)Οι γεωδαισιακές με την σειρά τους καθορίζουν τις τροχιές

κίνησης της ύλης, και τις ευσταθείς ή ασταθείς υλικές δομές που προκύπτουν.

Στην ουσία οι τροχιές χαράσονται-γράφονται

με γεωμετρικούς μετασχηματισμούς ευκλείδιων κανονικών σχημάτων,

και η μαθηματική αφαίρεση μας επιτρέπει να μιλάμε για γράμμωση

του 3-διάστατου χώρου.

(κάτι έγραψε κάποτε γι'αυτό το μέλος, "Goedel". Που είσαι Αντώνη; )

 

Τέτοιοι μετασχηματισμοί είναι: Η μεταφορά-περιστροφή, και ο

γραμμικός μετασχηματισμός(ισομορφισμός).

Κατά κάποιον τρόπο, Αυτές οι κανονικές χωρικές μορφές,

και οι μετασχηματισμοί τους π.χ. ομοιότητα, μεταφορά -περιστροφή, καθοδηγούν δυναμικά την

ύλη (στην κίνησή της) μέσω κάποιου ΕΛΚΥΣΤΗ

στη μορφογέννηση μιας ευσταθούς δομής.

Η οποία είναι: "Ω του θαύματος" !...

α) ή μιά σφαίρα!

β) ή μια σπειροειδής δύνη!

γ) ή ένας ελλειψοειδής δίσκος(κύκλος)!

...

ΩΣΤΕ:

Επίδραση ύλης στον χώρο: Τανυσμός(τανυστές)

Επίδραση χώρου στην ύλη: Ελκυσμός(ελκυστές)

 

(Τελικά καταλήξαμε, και με τον ΕΜ, ότι η Βαρυτική έλξη δεν υφίσταται

στον Σύμπαν, όλοι οι σχηματισμοί και οι κινήσεις της ύλης του,

είναι συνέπεια της ΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (κατα την προσφιλή του έκφραση).

Νομίζω ότι ωρίμασε και η ιδέα αποδοχή της έννοιας των χωρονίων,

(ως μαθηματικής αφαίρεσης κατ' αρχήν),

χάρη στις ιδιότητες(ελκυσμού και τανυσμού) των οποίων, σχηματοποιήθηκαν τα δομικά υλικά

(στοιχειώδη σωματίδια) του Σύμπαντος και καθωρίστικε

η ενότητας-αλληλεπίδραση ύλης και χώρου).

.......

 

Δυστυχώς δεν μπορώ ν'αποδόσω κάποια επιπλέον φυσική σημασία,

στο εν λόγω fractal, Μάκη.

Ίσως γιατί δυσκολεύομαι ν'ακολουθήσω τον συλλογισμό σου,

ο οποίος υπερβάλλοντας βάζει στο στόχο και ένα φευγαλέο,

ένα άφαντο σωματίδιο, το Νετρινο.

Πολύ λεπτά και ακανθώδη θέματα άγγιξε η φιλόδοξη

προσπάθειά σου.

Αλλά πριν απ'όποιαδήποτε απάντηση ωφείλουμε πρέπει να

ξεκαθαρίσουμε, τι είναι στοιχειώδες σωματίδιο και μετά

ν'απαντήσουμε τι είναι νετρίνο.

 

 

Υ.Γ.

...ένα άλλο μήνυμα !

 

"Τα κτηνο-ανθρωπόμορφα τέρατα ενδιαφέρθηκαν ζωηρά για την ιστορία

των ανθρώπων. Την ιστορία της κοινωνίας και της επιστήμης τους.

Τα απαίσια πρόσωπά τους παραμορφώθηκαν ακόμη πιό φριχτά, οι

κινήσεις τους έγιναν σπασμωδικές, σχεδόν χορευτικές και ο

λαρυγγικός ήχος που εξέπνεαν έγινε το ίδιο ρυθμικός!

Οι ενεργειακές ράβδοι τους, απάστραφταν κατά μίμηση,

όλα τα Προμηθεα-ϊκά εργαλεία, πού ο άνθρωπότητα χρησιμοποίσε

για καταστρεπτικούς σκοπούς.

Η τεράστια οθόνη του εξομοιωτή της ανθρώπινης ιστορίας,

σε σύμπτηξη χρόνου, είχε παγώσει στο έτος 1945.

Το ανθρώπινο είδος χτές μόλις ανακάλυψε την ατομική ενέργεια,

την επομένη μέρα την "χρησιμοποίησε" σε δυό πόλεις...

 

( ελεύθερη διασκευή και παράφραση μου από: "Τα ημερολόγια των άστρων"

του ανυπέρβλητου S.Lem)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Ησίοδε

Αν πρόσεξες σχετικά με το νετρίνο χρησιμοποίησα την φράση «Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι επικαλούμαι και γώ…», ακριβώς για να καταδείξω αυτό που λένε ειρωνικά πολλοί φυσικοί ότι μπορείς να καταστρώσεις εύκολα έναν πίνακα από στοιχειώδη σωματίδια και τα χαρακτηριστικά τους, που στην ουσία περιγράφουν παρατηρούμενες συμπεριφορές (φορτία, κβαντικοί αριθμοί) και να ισχυριστείς ότι περιγράφεις τη δομή της ύλης.

Όλες πάντως οι παρατηρούμενες συμμετρίες στο χώρο, που θα μπορούσαν να έχουν φυσική σημασία, συναντώνται σε κανονικούς σχηματισμούς όπως είναι το κανονικό εικοσάεδρο (δωδεκακόρυφο). Π.χ παρατηρούμενο από επίπεδο κάθετο στο επίπεδο δύο απέναντι ακμών έχουμε κατοπτρική συμμετρία, ως προς τον άξονα που συνδέει τα μέσα τους περιστροφική συμμετρία 180ο, πέραν βέβαια της συμμετρίας ως προς κέντρο. Αν κάνεις έναν πίνακα με τις κορυφές , έδρες και ακμές των πέντε δυνατών κανονικών πολυέδρων του χώρου (απόδειξη ότι υπάρχουν μόνο πέντε έδωσε ο Ευκλείδης στο 13ο βιβλίο του και μία διαφορετική έχει δώσει ο Euler) παρατήρησε την αντιστοιχία μεταξύ του Ο12 και του Ο20 . Το ενδιαφέρον των δύο σχηματισμών γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν συγκρίσεις τις ακτίνες τους από το κέντρο μέχρι τις ακμές τους (σημεία επαφής δύο «ο»). Ο πρώτος έχει ακτίνα Φ και ο δεύτερος Φ+1 = Φ^2 . Η φυσική σημασία αυτής της σχέσης λέει πως αν στη φύση υπάρχει ικανή σωματιδιακή πυκνότητα (με την οικονομία που την διακρίνει) πρώτα αυτή θα δημιουργήσει από τα μοναδιαία «ο» τον Ο12 και μετά τον ανώτερό του. Η παρουσία του όμως, για πρώτη φορά, σε μια περιοχή του χώρου διαταράσσει το «τοπίο» (πεδίο). Τώρα έχουμε έναν ή περισσότερους Ο12 και το αρχικό πεδίο των «ο» ελαφρώς παραμορφωμένο «με τις νέες παρουσίες». Η παραπάνω σχέση λέει ότι, τώρα η φύση θα «προσθέσει για να πολλαπλασιαστεί» και παίρνοντας από τα υλικά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που διαθέτει θα πάει στον επόμενο πιο σύνθετο σχηματισμό Ο20 , αλλά με την δικό της τρόπο. Μόνο με τέτοιες λογικές αποκτούν τα μαθηματικά φυσική σημασία. Η φύση για μένα πάντα χτίζει τον επόμενο σχηματισμό της με τα υλικά που διαθέτει και με τον οικονομικότερο τρόπο και δεν αρχίσει ποτέ από την αρχή όλον τον κύκλο της.

Φιλικά Μάκης

 

Υ.Γ Αλήθεια ο ΕΜ ποιος είναι; Γενικά πάντως συμφωνώ με την άποψής σας για «τη φορά των πραγμάτων» γιατί αν το μοντέλο που περιγράφω έχει φυσική σημασία η βαρύτητα μπορεί να εξηγηθεί σαν η διαφορά κινητικής ροής «μεταξύ ίσου αριθμού προσπιπτώντων και ανακλώμενων» σωματιδίων, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις ανάλογα με το αν το ουράνιο σώμα είναι αυτόφωτο, ετερόφωτο και με εσωτερικό πυρήνα ενεργό ή όχι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάκη.

Μόλις είδα στα "πεταχτά" το τελευταίο post σου.

Αμέσως αναγνώρισα ορισμένες σχέσεις που υπάρχουν στην επεξεργασία μου.

Εκείνο που μ'απασχολεί είναι η μαθηματική τεκμηρίωση (ίσως μεσω της δράσης κάποιας κανονικής ομάδας)

Η συνέχεια και τα επόμενα, μιλάνε από μόνα τους , και έρχονται στη θέση τους( σε βαθμό που δεν φαντάζεσαι).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άγνωστε φίλε Ησίοδε, εγώ φαντάζομαι…γιατί τα δουλεύω χρόνια. Εύχομαι εσύ (και κάθε ανοιχτό μυαλό) να νοιώσεις τη χαρά μιάς πνευματικής δημιουργίας για τη σοφία και τη μοναδικότητα της φύσης και να μαθαίνω νέα σου.

Φιλικά Μάκης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης