Jump to content

Δίας και αρχαίοι Έλληνες (ονοματολογία)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Και τότε γενάτε το εύλογο ερώτημα πως μπορεί οι αρχ.έλληνες να ήξεραν για ελλειπτικές τροχιές ουράνιων σωμάτων χιλιάδες χρόνια πιο πριν από τις λεπτομερείς παρατηρήσεις του Tycho Brahe και τα θεωρήματα του Yohanes Kepler :?:
ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αλλαγη στη φαιν. διαμετρο της Σεληνης ειναι αρκετα ορατη και ο μονος τροπος που μπορει να εξηγηθει ειναι με μια ελλειπτικη τροχεια. Η διακυμανση στην διαμετρο ειναι περιπου 14% οπως εχω καταγραψει και εδω: http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Scenes-Apo-Perigee-2005.htm

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και τότε γενάτε το εύλογο ερώτημα πως μπορεί οι αρχ.έλληνες να ήξεραν για ελλειπτικές τροχιές ουράνιων σωμάτων

 

Η λόξωση της εκλειπτικής μπορεί να υπολογιστεί με ένα απλό ραβδί και παρατηρήσεις ενός χρόνου!

 

Το όλο θέμα είναι η διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης που είχαν τότε από αυτόν που έχουμε τώρα, πχ ο Ερατοσθένης που υπολογίσε την περίμετρο -ακτίνα της Γης.... Σήμερα σχεδόν αποκλείεται να σκεφτόμασταν κάτι τέτοιο γιατί έχουμε μάθει να λειτουργούμε διαφορετικά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...και διαβασα καπου οτι αυτη ειναι η πηγη για "χρονο" (Κρονο)

 

Αντώνη μάλλον ξενική μου φαίνεται η εξήγηση, και φαντάζομαι ότι προέρχεται από το γεγονός ότι στα αγγλικά όσες ελληνικές λέξεις προέρχονται από τον ΧΡΟΝΟ (chronograph=κρόνογκραφ etc) ακούγονται σαν τον Κρόνο, που σαν λέξη δεν έχει να κάνει κάτι με την έννοια του χρόνου...

 

Δεν είναι ακριβώς έτσι... Στην κλασσική ελληνική προφορά (λίγο πριν τον 3ο αι. π.Χ.) τα δασέα σύμφωνα (χ, φ, θ) ήταν, σύμφωνα με τις περισσότερες ενδείξεις, πραγματικά δασέα, δηλαδή τα αντίστοιχα ψιλά (κ, π, τ) με έναν ήχο δασείας, όπως ακριβώς δηλώνει η λατινική μετεγγραφή! Δοκίμασε να εκπνεύσεις ελαφρώς μετά από το ψιλό, πριν πεις το φωνήεν (μην δοκιμάσεις με τον χρόνο, λαρυγγικό δασεία και υγρό θα σε κάνουν να ξεράσεις :mrgreen: ).

 

Εύλογη ερώτηση... τότε γιατί ch και όχι kh; Το λατινικό αλφάβητο έχει 19 γράμματα: A, B, C, D, E, F, G, H, I, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, V, X με την προσθήκη άλλων τριών αποκλειστικά για γραφή ελληνικών λέξεων: K, Y, Z. (Χμμ, στα γαλλικά και στα ισπανικά το Υ ονομάζεται «ελληνικό ι»). Τα τρία τελευταία έμειναν κάπως εκτός του υπόλοιπου φθογγολογικού συστήματος, καθώς είχαν μία συγκεκριμένη αποστολή. Έτσι, για την αναπαράσταση του χ χρησιμοποιήθηκε το «λατινικό κ», το C.

 

Εξάλλου, αποκλείεται την ονομασία να την έδωσαν οι Ρωμαίοι αργότερα; Δεν το ξέρω, ίσως να λέω βλακεία. Αλλά φαντάζομαι πως ίσως τότε να είχαν καλύτερα μέσα.

 

Οι Ρωμαίοι τον αποκαλούσαν Satvrnvs. Οι Έλληνες «ο του Κρόνου (ενν. αστήρ)», σύμφωνα με το ετυμολογικό του Τρανταφυλλίδη. Φαίνεται να συνδέονται Κρόνος και χρόνος και στη μυθολογία, καθώς και οι δύο τρώνε τα παιδιά τους...

 

Και μια αφελής ερώτηση στο θέμα. Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν ότι το κέντρο του κόσμου είναι η Γη κλπ;; Πως λέγανε δηλαδή για πλανήτες και αποστάσεις απο τον ήλιο και όλα τα συναφή, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ερμής είναι εσωτερικός πλανήτης και γρήγορος και ο Δίας εξωτερικός και αργός;;

 

Τα συμπεράσματά τους μάλλον βασιζόταν στα φαινόμενα παρά στην «πραγματικότητα». Έτσι, πλανήτης δεν είναι αυτός που κινείται γύρω από τον Ήλιο (σύγχρονος «ορισμός»/περιγραφή), αλλά αυτό που κινείται σε σχέση με τους ακίνητους, τους απλανείς.

 

Όσο για το κέντρο του κόσμου είναι η Γη! Συγκεκριμένα, είμαι εγώ! Μπορείς να περιγράψεις κάθε κίνηση με εμένα ως κέντρο... Αν κάνω δύο βήματα δεξιά, ουσιαστικά όλο το υπόλοιπο Σύμπαν μετατοπίζεται 1,5 μέτρο αριστερά μου... Εγώ μένω ακίνητος!

 

Σοβαρά τώρα: το ηλιοκεντρικό μοντέλο είναι απλώς το απλούστερο που περιγράφει τις κινήσεις των πλανητών. Αντί να έχεις έναν Ήλιο σε τροχιά γύρω από τη Γη και πλανήτες γύρω από τον Ήλιο, κύκλους, επικύκλους και δεν συμμαζεύεται, τα οργανώνεις σε ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο και βρίσκεις το φως σου...

 

Αυτά... Χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω όλους στο AstroVox! :)

 

Κι εγώ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο χρηστης George Makris μου ζήτησε να προωθήσω το ακόλουθο μήνυμα επειδή ο ίδιος αδυνατούσε να το δημοσιεύσει εκείνη την ώρα.

 

Άγνωστα κείμενα, χαραγμένα στα γρανάζια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ανακάλυψαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου υψηλής τεχνολογίας και βάρους οκτώ τόνων!

 

H παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων από την εξέταση του Μηχανισμού θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας (οδός Αιόλου 82-84), την Τρίτη 30 Μαΐου στις 20.00.

 

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18540&m=N18&aa=1

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σημερα γινεται η παρουσιαση των αποτελεσματων της μελετης του μηχανισμού...

 

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=42358580

 

και εδώ:

 

www.antikythera-mechanism.gr

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, δεν είχα δει ότι το θέμα "κινούνταν" ακόμα...

 

Πραγματικά πολύτιμη η βοήθειά σου φίλε Θεόφιλε, φαίνεται να το έχεις ψάξει αρκετά!! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δε θα αρέσει σε πολλούς αυτό που θα πώ, όμως η αλήθεια πρέπει να λέγεται.

 

Πόλλή ημιμάθεια κυκλοφορεί στο φόρουμ (ελπίζω και όχι στον γενικότερο χώρο της ελληνικής ερασιτεχνικής αστρονομίας)! Ένας φιλόσοφος (ο L. Wittgestein) είχε πει "για όσα δε γνωρίζει κανείς, καλύτερα να σιωπά" ή επί το νεοελληνικότερον, "μερικές φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς"...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρεβρέθην χθες στο μέγαρο της Εθνικής τραπέζης, στο συνέδριο αυτό για τον αστρολαβό των αντικυθήρων. Οι ομιλιτές αναφέρθηκαν στην ως τώρα προσπάθεια που έχει γίνει, ωστόσο η πιο υποσχόμενη έρευνα με τον 10τονο εγγλέζικο τομογράφο ακόμα δεν έχει τα αποτελέσματα έτοιμα. Πήραμε κάποια γεύση βέβαια απο τις ικανότητες του μηχανήματος ωστόσο οι ειδικοί είπαν ότι σε ένα επόμενο συνέδριο το Νοέβρη θα έχουμε πιθανότατα τη πλήρη εικόνα για το τρόπο λειτουργίας και χρησιμότητας του αστρολαβού.
IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ

 

 

Εισαγωγή-Τεχνολογία και Ελληνικός πολιτισμός

 

H αρχαία ελληνική τεχνολογία αποτελεί άμεσο δώρο του μεγαλείου του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μέσα από το επιβλητικό συννοθύλευμα ιδεολογικής, θρησκευτικής και κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης της Ελληνικής αρχαιότητας πηγάζει ο αρμονικός συνδιασμός της ορθολογιστικής επιστήμης και της ευρηματικής τεχνολογίας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν λαός τόσο πολύ στραμμένος στην τεχνολογία, ώστε από τα βάθη των αιώνων να υπάρχει η έννοια της τεχνολογίας στο μυθοθρησκευτικό επίπεδο του πολιτισμού τους. Ο Προμηθεϊκός μύθος (Πλάτωνος «Πρωταγόρας» 321c) αναφέρει τον Προμηθέα να παρατηρεί τον νεοδημιούργητο άνθρωπο γυμνό,άοπλο και άστεγο και να σπεύδει να δώσει στους ανθρώπους την «έντεχνον σοφίαν» (δηλαδή Τεχνογνωσία). Έτσι κατά την Ελληνική μυθολογία γεννήθηκε η Τεχνολογία την επόμενη κιόλας μέρα της Δημιουργίας. Άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες είχαν θεό Τεχνολόγο (τον Ήφαιστο ) και μυθικά ρομπότ, όπως ο Τάλως που διέσχιζε ταχύτατα όλη την Κρήτη και έριχνε βράχους στα πλοία των εχθρών.

 

Ο θρίαμβος της λογικής, της τέχνης, της ποίησης, η μουσική, ο ρυθμός, η γεωμετρία οδηγούν τον αρχαίο Έλληνα στη διαμόρφωση θετικής σκέψης και ιδεών που εναρμονίζονταν άμεσα με την παραγωγή τεχνολογικών επιτευγμάτων, τα οποία πρόσφεραν στον πολιτισμό των αρχαίων την απαιτούμενη ώθηση για εξέλιξη.

 


Το σημαντικότερο στοιχείο μάλιστα, στην εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, είναι πως η τεχνολογία ήταν διαθέσιμη σε κάθε έναν που την χρειαζόταν και όχι μόνο στον πλούσιο αριστοκράτη, ενώ η εφαρμογή της ήταν κοινωνικός ευρεία. Επιπλέον αυτό που διαφοροποίησε την Ελληνική και Ελληνιστική τεχνολογία από αυτές των άλλων αρχαϊκών πολιτισμών είναι πως το υπόβαθρό της ήταν η μαθηματική λογική και η έννοια του επιστημονικού πειράματος.

 



Μια προσεχτική μελέτη του ρυθμού εξέλιξης της τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων καταγράφει πολλούς αναλυτές που υποστηρίζουν πως ο ρυθμός αυτός υστερεί της δυναμικής του πολιτισμού που εκπροσωπεί, σε βαθμό που μερικοί να υποστηρίζουν πως οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ουσιαστικά τεχνικά ενδιαφέροντα,καθώς οι δούλοι θεωρούνταν μια άφθονη και μικρού κόστους ενεργειακή πηγή.

 

Μια τέτοια επιχειρηματολογία εύκολα διαπιστώνει κανείς πως είναι μια επιχειρηματολογία σκοπιμότητας, που οφείλεται είτε στην έλλειψη επαρκούς ιστορικής έρευνας, είτε στην ρωμαιοφιλία πολλών δυτικών συγγραφέων. Άλλωστε εάν οι Έλληνες δεν είχαν ανάγκη από τεχνολογία λόγο δούλων δεν είναι αντιφατικό το γεγονός πως μεγαλύτερες τεχνικές καινοτομίες είδαμε στην Αίγυπτο που είχε δούλους, παρά στο Ισραήλ που δεν είχε.

 

Ας μην παραβλέπουμε όμως και το γεγονός πως η Ελληνική κοινωνία ακολουθούσε πρωτοπόρα εξέλιξη και πως για πρώτη φορά το ανθρώπινο είδος διαμέσου των Ελλήνων διαμόρφωνε κοινωνική δομή η οποία παρήγαγε σταδιακά νέες δυνάμεις που έμπαιναν στην παραγωγή και τον πολιτισμό. Δυνάμεις που είχαν ανάγκη την τεχνολογία, όπως το εμπόριο, η οικοδομική, η μηχανολογία, η ναυπηγική και οι επικοινωνίες. Είναι φυσικό επομένως η εξέλιξη της Ελληνικής τεχνολογίας να διαφοροποιείται, λόγο ιδαιτεροτήτων, από το ρυθμό της τεχνολογικής εξέλιξης ενός σύγχρονου πολιτσμού.

 

Μεγάλη λοιπόν η τεχνολογική εξέλιξη των Ελλήνων,όμως ανεπαρκής για την πλήρη εκμετάλλευση των αλματώδων δυνατοτήτων του πολιτισμού που είχε ώς φορέα. Και αυτό γιατί η ρευστότητα των καιρών και οι ιστορικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν ή τουλάχιστον παρεμπόδισαν σημαντικά την ελληνική επιστημονικοτεχνική εξέλιξη. Σημαντικό πλήγμα έφερε η επικράτηση των Ρωμαίων, όχι μόνον επειδή στέρησαν από την τεχνολογια τον πλούτο και τις ιδέες των Ελληνικών πόλεων, αλλά γιατί οι πρακτικοί Ρωμαίοι στην τεχνολογική τους προσφορά, αντίθετα με τους Έλληνες, παρέβλεψαν τον ζωογόνο ρόλο της επιστήμης.

 

Ο βασικότερος όμως ανασταλτικός παράγοντας της τεχνολογικής δυναμικής των Αρχαίων Ελλήνων είναι η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ( Ιούλιος Καίσαρ 47 π.Χ., Αυρηλιανός 270 μ.Χ. καταστροφή του Σεραπείου 391 μ.Χ. Χαλίφης Ομάρ 641 μ.Χ. ). Ένα τέτοιο γεγονός είναι μείζονος σημασίας αν λάβουμε υπόψιν την απουσία της τυπογραφίας και επομένος την αναπόφευχτη συγκέντρωση της πληροφορίας σε μεγάλες βιβλιοθήκες.

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες λοιπόν είχαν παράγει πρωτοποριακό επιστημονικό υλικό, το οποίο πρόσφερε στην ανθρωπότητα την απαιτούμενη βάση για την ανακάλυψη νέων πολιτισμικών δρόμων, όμως αυτή η δυνατότητα λόγο συγκυριών ανακόπηκε και επιβραδύνθηκε σημαντικά. Έτσι η πηγή της αρχαϊκης γνώσης κατέστι δυσεύρετη και επιρρεπής σε αλλοιώσεις και δεν θα ήταν υπερβολή επομένως να πούμε πως ο κόσμος έχασε την δυνατότητα μιας πιο γρήγορης πολιτισμικής εξέλιξης.

 

Πηγή : http://hal.csd.auth.gr/~bpaschos/ancient/ancientgreektech/Technology_AncientGreece.htm

 

 

 

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

 

Ο μηχανισμός ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας των Αντικυθήρων εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή. Σε αυτά τα ερωτήματα έχουν προσπαθήσει επί δεκαετίες να απαντήσουν πολλοί μελετητές του Μηχανισμού, συνεπικουρούμενοι από την τεχνολογία της εποχής τους. Η διεθνής ομάδα που συγκροτήθηκε πρόσφατα για την εξ υπαρχής μελέτη του Μηχανισμού έχει ως εφόδια τις προγενέστερες μελέτες αλλά και τη μοναδική βοήθεια των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες υπόσχονται –και έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν– θεαματικά αποτελέσματα.

 

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το έργο της διεθνούς ερευνητικής ομάδας για τη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (The Antikythera Mechanism Research Project). Η έρευνα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Leverhulme UK, ύστερα από πρόταση ερευνητών από τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η ομάδα αποτελείται από τον αστρονόμο Mike Edmunds και τον μαθηματικό Tony Freeth (Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ), τον αστρονόμο Ιωάννη Σειραδάκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), τον αστρονόμο Ξενοφώντα Μουσά και τον φυσικό, ειδικευμένο στην ανάλυση ιστορικών αντικειμένων, Ιωάννη Μπιτσάκη (Πανεπιστήμιο Αθηνών), τη δρα χημικό Ελένη Μάγκου και την αρχαιολόγο-μουσειολόγο Μαίρη Ζαφειροπούλου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Τέλος, από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης συμμετέχει ο φιλόλογος και παλαιογράφος Αγαμέμνων Τσελίκας.

 

Κατά την πρώτη φάση της έρευνας, το φθινόπωρο του 2005, χρησιμοποιήθηκαν οι πλέον καινοτόμες τεχνολογίες για να αποκαλυφθούν άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία του Μηχανισμού. Την έρευνα στήριξαν ενεργά δύο εταιρείες παγκόσμιου κύρους, η Hewlett Packard και η X-Tek Systems UK. Τεχνική υποστήριξη παρείχαν επίσης το Πανεπιστήμιο του Keele (UK), με τον καθηγητή Peter Haycock και τον δρα Jim Austin, καθώς και η εταιρεία Images First Ltd., η οποία κινηματογράφησε όλη τη διαδικασία της έρευνας με σκοπό την παραγωγή ταινίας για τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2005, το τμήμα έρευνας της Hewlett-Packard (HP Labs, Καλιφόρνια) έστειλε στην Αθήνα τους τρεις ειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι ανέπτυξαν τον πρωτοποριακό μηχανισμό ψηφιακής απεικόνισης PTM Dome. Με το PTM Dome έγινε δυνατή η εκπληκτική επανεμφάνιση σχεδόν σβησμένων κειμένων και στοιχείων της επιφάνειας του Μηχανισμού που δεν είναι ευδιάκριτα ακόμα και με τα καλύτερα συστήματα συμβατικής και ψηφιακής φωτογράφησης. Δείγματα του έργου της ομάδας της Hewlett-Packard μπορεί κανείς να δει στην ιστοσελίδα:

http://www.hpl.hp.com/research/ptm/antikythera_mechanism/index.html

 

Τον Οκτώβριο του 2005 εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πολυμελής ομάδα της εταιρείας X-Tek, σχεδιάστριας του πρωτοπόρου τομογράφου Blade Runner, βάρους 8 τόνων. Οι τριδιάστατες εικόνες που προέκυψαν όταν τα θραύσματα του αρχαίου Μηχανισμού εξετάστηκαν με τον υπερσύγχρονο τομογράφο αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του εσωτερικού του, οι οποίες παρέμεναν κρυμμένες στον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Με αυτή τη μέθοδο αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά επιγραφές το πάχος των οποίων δεν ξεπερνά το ένα δέκατο του χιλιοστού. Προέκυψαν επίσης σημαντικά δεδομένα για την εσωτερική δομή με τα περίπλοκα γρανάζια και τους άξονες. Ορισμένες εικόνες από τον Blade Runner βρίσκονται στη διεύθυνση:

http://www.xtekxray.com/antikythera.htm

Τους προσεχείς μήνες, καθώς η ανάλυση ολοκληρώνεται, πληροφορίες για την πορεία της έρευνας θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα:

http://www.antikythera-mechanism.gr

 

 

http://helios.e-e-e.gr/technology/ancient_hellenic_technology/antikythera_mechanism/scientific_american_article/index.html

 

http://helios.e-e-e.gr/technology/ancient_hellenic_technology/antikythera_mechanism/links/index.html

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης