o tilescopios Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Ειμαι πρωταρης και θα εβρισκα φοβερά χρήσιμο αν φτιαχναμε μια λιστα με τα dso που ειναι ορατα απο Αθήνα, Μια λιστα συνεπώς με τα dso σε σειρα ορατοτητας... και που η φωτορύπανση της Αθήνας φερνει εμπόδιο. Θα μου πείτε, γραφει σε οποιοδίποτε χάρτι ποια ειναι ι φωτείνοτητα του καθε dso...!! Aλλα τι να το κάνεις αν σε χαμηλά σημεία και "1" να ειναι δε φαίνεται...!!! Εγω έχω δει μέχρι στιγμης μόνο messier13 κ ring nebula ... εσεις??
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Φίλε τηλεσκόπιε ρίξε μια ματιά στους οδηγούς αστερισμών:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3115Για αρχή κοίταξε τα αντικείμενα που φαίνονται με κιάλια, αρκετά από αυτά με υπομονή και επιμονή είναι ορατά από αστικές περιοχές, φυσικά το τι μπορείς να δεις μέσα από μια πόλη εξαρτάται από τον εξοπλισμό που διαθέτεις. Από τη στιγμή που βλέπεις το Ring Nebula πιστεύω ότι θα δεις πολλά αντικείμενα.
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Αφου καταφερες να δεις το Ring Neb (m57, 9,5 mag) τοτε ο,τι ειναι λαμπροτερο απο 9 mag, εστω και με δυσκολια, θα μπορεις να το διακρινεις. Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
o tilescopios Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 NAI αλλα αυτο το 9 αρι περναει απο το ζενιθ του ουρανου... δυστυχως αυτο δεν συμβαινει με ολα τα dso... και η διακριτικοτητα στα πιο χαμηλα μειωνεται σταδιακα...
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Η καλυτερη παρατηρηση στον Αττικο ουρανο (λεμε τωρα) πρεπει να γινεται στο ζενιθ. Το seeing σε πιο χαμηλα υψη ειναι περισσοτερο χαλια. Αν στο ζενιθ εχεις 9 μεγεθος, εισαι πολυ καλα! Δες ο,τι αντικειμενα περνανε γυρω απο εκει. Φυσικα και ειναι δυσκολο. Παρολα αυτα ανοιχτα σμηνη (πολυ φωτεινα) και διπλοι αστερες θα ειναι, πιστευω καλη εξασκηση.Σου ευχομαι να εισαι οσο πιο συχνα μπορεις σε υπαιθρο και σκοτεινο ουρανο. ΦιλικαΚωστας Τζιολας Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2006 To ζενίθ είναι πράγματι το καλύτερο σημείο για παρατήρηση. Από εκεί και πέρα, ο ουρανός ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία του καθενός. Για μένα λ.χ. η περιοχή του ουρανού από το ζενίθ προς τα Α και ΝΑ (προς το βουνό του Υμηττού δηλαδή) είναι πάντα σχετικά καλύτερη για παρατήρηση, απ΄ότι οι υπόλοιπες κατευθύνσεις, επειδή προς τα εκεί υπάρχει σχετικά λιγότερη φωτορύπανση. Αυτό ισχύει για μένα που μένω ανατολικά του κέντρου της Αθήνας. Κάποιος που μένει στα δυτικά του κέντρου, πιθανότατα να μην διαθέτει το ίδιο παράθυρο, ίσως όμως να επωφελείται από κάποιο άλλο. Πολλοί ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μέσα από αρκετά ή και πολύ φωτορυπασμένες περιοχές πάρα πολλά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τα περισσότερα messier. Όσα όμως και να καταφέρει κανείς να εντοπίσει – το έχουμε πει δεκάδες φορές, άλλη μια δεν βλάπτει- σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα απολαύσει, όπως θα μπορούσε κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό. Καλοκαίριασε! Βγείτε στις εξοχές για παρατήρηση! Φιλικά PapGeo
o tilescopios Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2006 Ευχαριστω πολύ για την βοήθεια!!! Και πραγματικά είχατε δικιο κατάφερα να δώ αρκετα dso (καμια 8αρια) κυριος στην ανατολική μεριά ως σωστά έθεσε ο papgeo. Φυσικά πρέπει να παραδεχτώ οτι το goto με βοήθησε αρκετά, καθώς είναι δυσκολο να στοχευσεις κάπου που μόνο το τηλεσκοπιο μπορεί να διακρίνει.. ουτε καν το viewfinder. Ξερω οτι δεν είναι και πολυ συμπαθές στους περισσότερους το goto και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ μόνο σαν βοήθημα... με τον καιρό θα μειωθεί η χρήση του μόνο το Tracking.. τώρα το έχω μόνο για dso. ευχαριστώ ξανα
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16, 2006 Δεν χρειάζεται να για το go-to και μάλιστα όταν παρατηρείς μέσα από την Αθήνα. Απλά, πάρα πολλοί από εμάς αντλούμε την μέγιστη ευχαρίστηση όταν βρίσκουμε κάτι μόνοι μας, χωρίς ηλεκτρονική υποβοήθηση. Αρκετές φορές όμως αυτό γίνεται δύσκολα (Αθήνα) και, όπως είπαμε, τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα των προσπαθειών. Καλές παρατηρήσεις! Φιλικά PapGeo
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2006 Εχεις δικιο Γιωργο, ισως τελικα το go-to ειναι ο,τι καλυτερο για την Αθηνα. Σκεψου καποιος σχετικα απειρος (πχ εγω) να ψαχνει ενα dso αντικειμενο με dob στην Αθηνα το οποιο να μην φαινεται. Θα χασει πανω απο μια ωρα χωρις αποτελεσμα. Ενω με το go-to, -σε παει εκει, το βλεπεις;-οχι.-αλλη μια; (με πλαγια διοπτευση κλπ κλπ)-παλι οχι-αρα δεν φαινεται, παμε στο επομενο... Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
Adam Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2006 Παιδιά εγώ μέχρι προχθές το προσπάθησα με τη βάση ντόμπσον.Εντάξει η σύνοδος.Εντάξει και ο Δίας.Λέω άντε και κανένα dso. Με το ζόρι το Ring στη Λύρα άντε και ο Albireo. Η φωτορρύπανση φοβερή και σου σπάει τα νεύρα.Και αυτό όχι στο κέντρο της Αθήνας αλλά κοντά στη Ραφήνα . Την άλλη μέρα το πρωί ο ΟΤΑ μου "θρονιάστηκε" στην ισημερινή με το "skysensor" και εκεί θα μείνει μέχρι νεωτέρας ( πχ Πάρνωνας) Φιλικά Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
Despet Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2006 Παιδιά εγώ μέχρι προχθές το προσπάθησα με τη βάση ντόμπσον.Εντάξει η σύνοδος.Εντάξει και ο Δίας.Λέω άντε και κανένα dso. Με το ζόρι το Ring στη Λύρα άντε και ο Albireo. Η φωτορρύπανση φοβερή και σου σπάει τα νεύρα.Και αυτό όχι στο κέντρο της Αθήνας αλλά κοντά στη Ραφήνα . Την άλλη μέρα το πρωί ο ΟΤΑ μου "θρονιάστηκε" στην ισημερινή με το "skysensor" και εκεί θα μείνει μέχρι νεωτέρας ( πχ Πάρνωνας) ΦιλικάΚαιρός να αλλάξεις τόπο εξοχικής κατοικίας.Ελα κατά Σύρο να δεις το Φως το αληθινό!!!! Πέτρος Δεσύπρης Corvus Eye ObservatoryATHENS / S Y R O S http://www.pdesypris.com/http://www.ceo-despet.blogspot.com/
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2006 -σε παει εκει, το βλεπεις;-οχι.-αλλη μια; (με πλαγια διοπτευση κλπ κλπ)-παλι οχι-αρα δεν φαινεται, παμε στο επομενο... Πολυ ευστοχο!!! Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Adam Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2006 Καιρός να αλλάξεις τόπο εξοχικής κατοικίας.Ελα κατά Σύρο να δεις το Φως το αληθινό!!!!Πέτρο εγώ χαίρομαι που εσύ και κάποιοι άλλοι φίλοι έχετε την εναλλακτική λύση της επαρχίας και μάλιστα νησιώτικης.Σου εύχομαι καλές παρατηρήσεις και ........κάτσε εκεί. Τί την θέλεις την Καλλιθέα Εγώ πάντως για ν'αλλάξω εξοχικό είναι λίγο αργά Με το καλό το RCΦιλικά Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
o tilescopios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2006 Βασικά μια ακόμα ερωτηση, πού έχει καθαρό ουρανό κοντά στην Αθήνα και να μπορεί να πάει κανείς σχετικά σύντομα???Μη μου πείτε αράχοβα.... , το ξέρω οτι έχει καλο ουρανο εκεί αλλα αν γίνετε μια πιο ευκολη λύση ! Φιλικα Γιώργος
o tilescopios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2006 Πηγα στο μαραθώνα αυτές τις μέρες προς αναζήτηση καλύτερου ουρανού και είδα απλά έναν ουρανό καλύτερο της Αθήνας αλλα πάλι οχι κατι το φοβερό! Μα καλα πόσα χιλιόμετρα πρέπει να φύγεις απο την πόλη??..... Το παραπάνω είναι απλά μια απάντηση στην ερώτηση... δίχως απαντηση.. που έκανα παραπάνω
Achilleas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2006 Εγώ είχα πάει Λουτράκι και εκεί ήταν καλύτερα απο Αθήνα αλλα όχι καλά...Έχω ακούσει για Ακροκόρινθο, και φυσικά αν μπορείς στο Κρυονέρι Κιάτου είναι καλα.. Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2006 Όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά. Οι πιο κοντινές τοποθεσίες στην Αθήνα είναι ο Κιθαιρώνας, ενώ κάποιοι φίλοι είχαν βρει παλαιότερα τοποθεσίες στα Ν/Α της Αθήνας, προς Μαρκόπουλο και Κερατέα, αν θυμάμαι καλά. Φιλικά PapGeo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα