Jump to content

Μέγιστη συχνότητα στη φύση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μήπως γνωρίζει κάποιος με ακρίβεια (όχι π.χ της τάξης του 10^23) τη μέγιστη συχνότητα που έχει παρατηρηθεί στη φύση ή έχει προκύψει θεωρητικά με αναφορά στην πηγή;

Φιλικά Μάκης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μην πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό... Alors, f = 1/T, άρα η ερώτησή σου είναι: «Μήπως γνωρίζει κάποιος με ακρίβεια τον ελάχιστο χρόνο που έχει παρατηρηθεί στη φύση ή έχει προκύψει θεωρητικά;»

 

Έχουμε λοιπόν:

* ελάχιστη θεωρητική: 1/t_P, το αντiστροφο του χρόνου Plank (θεωρώ 5.391 × 10^{−44} sec), ήτοι περίπου 1,855 × 10^{43} Hz. Ελπίζω να μην χρειάζεται να δώσω πηγή.

* ελάχιστο εφικτό: 10^{16} Ηz, εφόσον έχει μετρηθεί χρόνος 100 asec. Πληροφορίες: στο BBC το 2004 και το 2006.

 

Αλήθεια, γιατί σε ενδιαφέρει η ακρίβεια; :-s Σε μη ανθρώπινες κλιμακες μας ενδιαφέρει η τάξη και όχι η ακριβής τιμή... Δίνει ελάχιστη πληροφορία, μπορεί να μην μπορεί να μετρηθεί και αυξάνει τις πιθανότητες ψευδούς πρότασης. Πέφτω μέσα αν πω πως ο Ήλιος έχει μάζα 2 × 10^{30}, 1,9891 × 10^{30}, σκέτο 10^{30} kg, αλλά αν καθήσω να πω πως έχει μάζα 1.989.135.419.734.658.471.296.581.327.654 kg, μάλλον πέφτω έξω :mrgreen: ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχουν παρατηρηθεί κοσμικές ακτίνες με ενέργειες της τάξης 10^20eV* http://www.auger.org/rays/big_events.html , η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί σε Η/Μ ακτινοβολία συχνότητας 10^35Hz. Οι ακτίνες γ που παράγονται και εργαστηριακά έχουν ενέργεια της τάξης 1ΜeV και αντιστοιχούν σε συχνότητες 10^21Ηz.

 

* Η τιμή που μετρήθηκε ειναι 3.2x10^20eV

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τιμή που μετρήθηκε ειναι 3.2x10^20eV

Αν δεν κάνω λάθος απο το αμερικανικό πρόγραμμα Fly's Eye

 

Ο καινούριος επιταχυντης που κατασκευαζεται στο Cern, και θα είναι έτοιμος το 2007, θα μπορεί να επιταχύνει σωματίδια δίνοντας τους ενέργεια της τάξης των 10^12 - 10^14 eV!!!!!!!!!!!!!

 

Διαφορά 6 τάξεις μεγεθους!!!!!!!!!!!!!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τις χρήσιμες παραπομπές, αν και ο Θεόφιλος κάπου πρέπει να κάνει λάθος (ίσως να συγχέει το χρόνο μεταξύ δύο φαινομένων με την περιοδικότητα σε ένα και το αυτό φαινόμενο).

Επειδή από τους δικούς μου υπολογισμούς δεν προκύπτει max ν μεγαλύτερη από 10^23 Hz, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι σε συχνότητα ακτίνων γ και όχι σε συχνότητα που προκύπτει από τον τύπο του Planck για κοσμικές ακτινοβολίες μεγαλύτερων σωματιδίων. Αν παρά ταύτα οι ενέργειες στις οποίες αναφέρεται ο Heal (και η πηγή του) αφορούν ακτίνες γ, τότε θα πρέπει να δεχθώ ότι η c δεν είναι η μέγιστη δυνατή ταχύτητα στη φύση και κατά συνέπεια ότι στη σχέση E=hν λείπει η δυναμική ενέργεια του φωτονίου. Τότε όμως οδηγούμαστε σε ανάλογες εικασίες που υποστήριξε ο Dirac για την ολική ενέργεια του ηλεκτρονίου. Μια διευκρίνιση του Heal θα μου ήταν πού χρήσιμη.

Φιλικά Μάκης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης