Betelgeuse Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2006 λοιπον απανταχου αστροφιλοι μπορει το ερωτημα που ακολουθει να αγγιζει ισως και τα ορια του ευτραπελου αλλα σκεφτειτε το για λιγο: oλοι γνωριζουμε οτι το συμπαν αναγεται σε 13,7 δις ε.φ. σωστα?εαν λοιπον οπως ισχυριζονται οι αστρονομοι και οι παρατηρητες εχουμε φωτογραφισει πχ μεσω του hubble γαλαξιες της ταξης των 13-13,5 δ. ε.φ.(hubble ultra deep field) , τοτε αυτο δε σημαινει αυτοματα οτι... εμεις βρισκομαστε στο αλλο ακρο του συμπαντος?
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2006 Αγαπητέ Μπετελγκεζ, εδώ πέρα υπάρχει μια αντίρρηση: oλοι γνωριζουμε οτι το συμπαν αναγεται σε 13,7 δις ε.φ. σωστα? Το σύμπαν δεν ανάγεται σε 13,7 δις εφ, αυτός είναι ο ορίζοντας (και όχι ακριβώς τόσο μιας και οι αποστάσεις στην κοσμολογία πρέπει μελετώνται με προσοχή μιας και η διαστολή παίζει σημαντικότατο ρόλο). Δηλαδή με δυο κουβέντες αυτή είναι η μέγιστη απόσταση που ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δούμε. Από μεγαλύτερες αποστάσεις το φως δεν έχει φτασει ακόμη σε εμάς. Οπότε δεν είμαστε στο άκρο του σύμπαντος! Φαντάσου ένα μικρό παράδειγμα: είσαι με μια βάρκα στον ωκεανό και ο ορίζοντας έχει ακτίνα 20χιλιόμετρα (το μακρινότερο αντικείμενο που μπορείς να δεις). Αν θεωρείς ότι ο "κόσμος" έχει ακτίνα 20χιλιόμετρα τότε βλέποντας μια βαρκούλα στα 20 χιλίόμετρα τότε θα νομίσεις ότι αυτή βρίσκεται στην άκρη του κόσμου και το ίδιο θα πιστέψει αυτή για σένα. Στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μιας και έχεις ένα πολύ περιορισμένο πεδίο παρατήρησης λόγω των συνθηκών της ατμόσφαιρας. Αντίστοιχα ο περιορισμός που μας βάζει το σύμπαν είναι η ηλικία του, δεν μπορούμε να δούμε τίποτα πέρα από τον ορίζοντα μας, αυτό όμως δε σημαίνει ούτε ότι εμείς είμαστε σε κάποια προνομοιακή θέση (κέντρο ή άκρο) αλλά και ούτε ότι τα αντικείμενα που βλέπουμε πολύ μακριά είναι στο "άκρο" του σύμπαντος και μετά ξεκινά δήθεν το κενό ή το "έξω από το σύμπαν" (κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει φυσικά, μιας και το μέρος δεν μπορεί να είναι και όλον).
dkef Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2006 Ακριβώς. Και αυτό οφείλεται στο φαινόμενο του "πληθωρισμού" κατά τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του σύμπαντος, όπου το μέγεθός του αυξήθηκε "εκρηκτικά" ένα τρομακτικό αριθμό, πολύ γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός. Επίσης τόσο το φως που βλέπουμε, όσο και η ακτινοβολία κοσμικού υπόβαθρου δημιουργήθηκαν αρκετά αργότερα, όταν μπόρεσαν να διαφύγουν από το υπέρπυκνο αρχικά σύμπαν. Έτσι είναι φυσικό ο "ορίζοντας" μας να είναι μικρότερος από το πραγματικό μέγεθος του σύμπαντος. "All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Anyone_anywhere Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2006 αυτό όμως δε σημαίνει ούτε ότι εμείς είμαστε σε κάποια προνομοιακή θέση (κέντρο ή άκρο) αλλά και ούτε ότι τα αντικείμενα που βλέπουμε πολύ μακριά είναι στο "άκρο" του σύμπαντος Πολύ σωστό δεν υπάρχη κεντρικό σημείο στη διαστολή του σύμπαντος.Όλα εξαπλώνονται ομοιόμορφα και λόγω του φαινομένου της μετατόπισης Doppler τα αντικείμενα που είναι πιο μακρυά φαίνονται να απομακρύνονται περισσότερο. Τα φωτόνια απ΄τα σώματα που φωτογράφησε το hubble κάναν πάνω απο 13 δισ. χρόνια να φτασούν στους αισθητήρες του. Αυτό σημαίνει οτι είναι αντικείμενα (κβάζαρ, πρώιμοι γαλαξίες κλπ. ) που προέρχονται απο΄το πολύ πρώιμο σύμπαν (όταν αυτό δεν είχε κλείσει καν 1 δισ. χρόνια ζωής)και η τύχη τους σήμερα αγνοείται και σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετική. Το Hubble δέχεται δηλάδη φωτογραφίες απ'το παρελθόν του αντικειμένου. Οπως και κάθε φωτογραφική μέθοδος. www.myspace.com/astrovoxgr
Ηπειρώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2006 Στο παρακάτω link λέει ότι πρόσφατα μετρήθηκε η ηλικία του σύμπαντος (όχι ο ορίζοντάς μας) με ακρίβεια 1% για πρώτη φορά. Στα 13,7 δισ. χρόνια. http://www.infoplease.com/ipa/A0908644.html Οπότε αν μπορούσαμε να δούμε κάτι σε απόσταση 13.7 δισ. έτη φωτός, θα ήταν φως από τη δημιουργία του σύμπαντος. Αυτό που θα βλέπαμε, ΔΕΝ θα ήταν τα όρια του σύμπαντος, αλλά ένα τμήμα από τη νεανική του, πιο συμπυκνωμένη μορφή. Αλλά δεν φτάνει τόσο πίσω ο ορίζοντας παρατηρήσεώς μας, για τους λόγους που αναφέρθηκαν (τώρα πως γίνεται ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, πάει μακρυά η βαλίτσα). Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρίες. Και οι θεωρίες είναι απλοποιήσεις, με πεπερασμένο πεδίο εφαρμογής.
Betelgeuse Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 παιδια ευχαριστω για τις αρκετα διαφωτιστικες απαντησεις . πραγματικα λοιπον προκειται γαι ελλειψη καλης διατυπωσης και οχι για καποια συγχυση αν και θεωρουσα την απαντηση φυσικα αρνητικη εκ των προτερων γαιτι ο συλλογισμος ηταν εντελως ανοητος και ευτραπελος . αυτο ειναι το τιμημα της βεβιασμενα "εκλαιεκευμενης" μορφης που παραχωρειται στον κοσμο απο αμφιβολου αξιοπιστιας πηγες .ουσιαστικα λοιπον η απαντησησ βρισκεται στο χωροχρονικο διαγραμα της κλεψυδρας και των κωνων φωτος που οριζονται απο τους αξονες 45 μοιρων που οριζουν την ταχυτητα φωτος , περαν της οποιας κλεψυδρας οι αποστασεις αναγονται σε μεγαλυτερες απο αυτες που υπαγονται στα πλαισια της ταχυτητας φωτος . επιστημονικη φαντασια ή μια ενδεχομενα απροσιτη πραγματικοτητα ? ο χρονος θα δειξει fly beyond the gates of space and time , i leave the universe behind , cause i will dive into the black hole (gammaray)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα