Jump to content

Anyone_anywhere

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    262
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Anyone_anywhere

  1. Aντίο δάσκαλε !! Δε θα ξεχάσω ποτέ το video-CD με αφήγηση Σιμόπουλου. απ΄το το περιοδικό ROM το 1999, με αφιέρωμα στά 30 χρόνια από το Απολλο 11, και την προσεδάφιση στη Σελήνη. Σαν 15-χρονος από επαρχία, ο Σιμόπουλος ήταν η πρώτη μου επαφή με την εκλαικευμένη αστρονομία.
  2. βασικα γινονται σε καταλλληλη ωρα ακομα και για καθημερινες )στις 6) οποτε κι οι μαθητες (αν δεν εχουν προβλημα με φροντιστηρια εκεινη την ωρα) θα μπορουν να παραβρισκονται
  3. Ακολουθει το προγραμμα εκδηλωσεων για Δεκεμβρη - Γεναρη :
  4. Παντως δεν πιστευω να πειραξε η επανακυκλοφορια της σειρας σε οσους απο μας αποφασισαν να την παρουν δευτερη ή και τριτη φορα. Τα 8.5 ευρω για το περιοδικο και τα 13 επεισοδια ηταν απιστευτα μικρο ποσο σε σχεση με την ενημερωτικη και συλλεκτικη σημασια της σειρας Κοσμος. Πραγματικα πρωτοποριακη κινηση και προσωπικα ευχαριστω τον Δ.Ο.Λ. που εδωσε εκ νεου στο κοινο αυτη τη σειρα.
  5. Πηρα κι εγω το νεο Astronomy συγχαρητηρια κι απο μενα κ.Αντωνη
  6. O David Osserman αν δεν κανω λαθος εχει γραψει το βιβλιο 'Ποίηση του συμπαντος' (εκδοσεις Κατοπτρο) και το οποιο ασχολειται και με γεωμετρια Riemann εκτος των αλλων. Σε εκλαικευτικη βαση παντα, και αρκετα κατανοητο. Πολυ καλο και προτεινομενο.
  7. ο ουρανος 4-5 ειναι ετσι κι ετσι. Το επιθυμητο θα ηταν ηταν γυρω στο 5.5-6. Αλλα και παλι με τοσο μεγαλο τηλεσκοπιο οπως προαναφερθηκε σιγουρα κατι θα φαινεται, το NGC 7000, το Eagle.., για το Horsehead Nebula δεν ξερω.
  8. Aυτο. Οσο για το αν ημουν, αργησα λιγακι να παω κι ηταν τοσο γεματη ασφυκτικα γεματη η αιθουσα, κι εμεινα υπομονετικα στο διαδρομο απλα ακουγοντας Γενικα μονο για τη Γεωμετρια του συμπαντος ηταν η διαλεξη?
  9. Kι αυτη τη φορα ειχε περισσοτερο κοσμο απο καθε αλλη φορα. (Ισως λογω καλοκαιριου) Μακαρι να συνεχιστουν αυτες οι διαλεξεις για το ευρυ κοινο και του χρονου! Επειδη δεν ημουν απ'την αρχη, μιλησε και ο Δανεζης εκτος απ'τον Θεοδοσιου? Φιλε Αχιλλεα, μιας και σε βλεπω στο topic εδω, σου στελνω Pm για τα προγραμματα που μου ζητησες. Νωντας.
  10. Γειά σου Λέων! Πρωτον, η κίνηση του ήλιου και των υπόλοιπων αστερων γυρω απ'το κεντρο του Γαλαξία γίνεται με περιοδο περιπου 225 εκατομμυριων χρονων. Ετσι ταξεις των χιλαδιων χρονων που ενω στην μεταπτωση παιζουν σημαντικο ρολο, στο θεμα της περιστροφης του ηλιου γυρω απ'το γαλαξια ειναι σχετικα ανεπαισθητες. Επισης η πλειονοτητα των αντικειμενων που βλεπουμε με γυμνο ματι και με τηλεσκοπια ειναι το πολυ 1-2.000 ετη φωτος μακρυα, αποσταση μικρη σε σχεση με τα 26-30.000 χιλιαδες ε.φ. που απεχει ο ηλιος απ΄το κεντρο του γαλαξια. Οποτε μπορουμε να πουμε οτι καθως ο ηλιος γυριζει γυρω απ΄το γαλαξια, ουσιαστικα ταξιδευουν μαζι μ'αυτον και ολα τα κοντινα αντικειμενα (νεφελωματα, αστρα κτλ.) χωρις να αλλαζει η συνολικη προοπτικη του συστηματος οπως την βλεπουμε (ή θα την βλεπουμε) απ'τη Γη. Πιο σημαντικη οπως ανεφερα σε αλλο post ειναι η ιδία κινηση κι η κατευθυνση των αστρων στο χωρο(χρονο).
  11. edit: Απ'οτι είδα στο σχήμα, Ο πολικος θα ειναι κοντα στο Βεγα περιπου το 14000 μ.Χ, ενώ βρισκονταν στον Thuban στο αστερισμο του Δράκου γυρω στο 3000 π.χ
  12. Γεια σου Λεων! Φανταζομαι μπορεί να γινει αυτο, εξαρταται βεβαια κι απ΄την ιδία κίνηση του αστέρα στο χώρο, οποτε την επομενη φορα που ενα αστερι γινεται πολικος ισως να μην βρισκεται στο ιδιο σημείο με την προηγουμενη φορα. Λογω του φαινομενου της μεταπτωσης των ισημεριων (precession of the equinoxes) η περιοδος μεσα στην οποια ενα σημειο του βορειου ουρανιου θολου γινεται πολος ειναι περιπου 25800 χρονια. Αυτη τη στιγμη ο πολος ειναι κοντα στον πολικο αστερα (οχι ακριβως πανω!) Παρακατω ενα σκιτσο για το που θα βρισκεται (ή βρισκοταν ) ο βορειος ουρανιος πολος, σε σχεση με σημερα. (τα έτη + ειναι μετα Χριστου, και τα - προ Χριστου)
  13. To χρονικό ειναι διαχρονικο best seller και πιστευω ειναι must για οποιονδηποτε φιλο/φιλη ενδιαφερεται για κοσμολογια και αστρονομια. Το επομενο βιβλιο του Hawking 'το Συμπαν σ'ενα καρυδοτσουφλο' εχει κι αυτο καποια κεφαλαια που διαπραγματευται ταξιδια στο χρονο, οπως και το εξαιρετικο διτομο του Kip Thorne μαυρες τρυπες και στρεβλωσεις του χρονου. Κι απο τις εκδοσεις Τραυλος ειχα διαβασει τελευταια ενα βιβλιο με τιτλο Σκουληκοτρυπες, μαυρες τρυπες και χρονομηχανές. Ακρως ενδιαφέρον. Απο http://www.travlos.gr Νώντας.
  14. Anyone_anywhere

    50 χρόνια διαστημική εξερεύνηση

    Ηλία πολυ καλη και συνοπτικότατη η παρουσιαση, συγχαρητήρια κι απο μενα! Στη δεκαετία του 2000 θα προτεινα να μπει και λήμμα για το voyager, το οποίο αυτη τη στιγμη πλησιάζει (ή έχει ξεπεράσει) την ηλιόπαυση και είναι το πιο μακρινο αντικειμενο που εχει στειλει ο ανθρωπος στο διαστημα. Νώντας.
  15. Anyone_anywhere

    Γιγαντιαίο Άστρο

    O Rasalgethi ειναι φωτεινος αλλά οχι το φωτεινοτερο. Για το καινουριο αστρο : (απο http://en.wikipedia.org/wiki/LBV_1806-20) !! Πολυ πιθανο να φαινεται μονο με το hubble. Λογικα θα παει για hypernova κι αυτο σε 1 εκαττομυριο χρονακια το πολυ. Επισης λέγεται οτι ειναι ενα απ'τα 7 μονον hypergiant αστρα στο γαλαξία μας.
  16. Βασικά πολύ καλή photo! Και ετοιμαζομουν να ρωτήσω αν φωτογραφησε κανείς το σημερινό φαινόμενο
  17. Γεια σου Γιαννη, welcome back! Πολυ καλη ιδεα κι αυτο που ειπες για την απουσια μεσοαστρικης υλης στα μεγαλα αστρα. Παντως οσο πιο κοντα ειναι ο πλανητης στο αστρο τοσο μεγαλυτερη αλληλεπιδραση εχει μ'αυτον βαρυτικα και διαπιστωνουμε την παρουσια του ακομα πιο ευκολα.
  18. και σ'αυτο αλλα και στο οτι αν ηταν πολυ κοντα θα ειχαν καταρρευσει μπροστα στο μεγαλης βαρυτικης μαζας αστρο τους. Τα F ειναι λιγο πιο μεγαλα και πιο ζεστα απ'τον Ηλιο και ζουν κι αυτα αρκετα (κοντα στο 1 δισ. χρονια). Επειδη ακριβως ειναι πιο ζεστα, η κατοικισιμη ζωνη του αστρου (η λεγομενη Goldilocks zone) στην οποια θα βρισκεται ο υποψηφιος για ζωη πλανητης, θα ειναι καπως πιο μακρυα απ'άυτη του Ηλιου.
  19. Ναι αν δεις μια τροφη που σ'αρεσει πολυ θα βιαστεις να τη φας οποτε υπθετω θα φουσκωσει το στομαχι Επισης αν δεις και αλκοολ ταυτοχρονα, πιεις και τα τσουξεις κιολας, τοτε επηρεαζεται και το συκωτι. Εννοεις κατι αλλο?
  20. Anyone_anywhere

    UFO απο τη Γη

    Συγκεκριμενα για το Voyager, δεν κατευθυνεται προς καποιο αστρο απο wikipedia για το Voyager 1 ¨ και για το Voyager 2: Φυσικα θα μπορουσαν να ειχαν να προγραμματιστει να πανε σε καποιο αστρο που ειναι πιο κοντα οπως στο Αλφα κενταυρου, στο αστρο του Barnard ή στο Σειριο, αλλα ο αρχικος σκοπος τους ηταν η εξερευνηση των 4 μεγαλων πλανητων. Ακριβως. Αλλα θα αργησουν να φτασουν. Αν φτασουν καπου δηλαδη.
  21. Βασικα και η αφισα με το Cassini-Huygens στον Τιτανα που μας δωσαν, μια χαρα ηταν! Το Cd-rom εκτος απ'το 5-λεπτο fly-by στην επιφανεια του Τιτανα που μας δεiξαν στο αμφιθεατρο ειχε κι αλλο ενα videακι μεσα.
  22. χαχα. Οντως. Σε 50 εκ. ε.φ. ακομα και γιγαντας να ταν, χλωμο το κοβω να φαινοταν.
  23. Βασικα οση μεγαλυτερη μαζα εχει ενα αστρο (και μιλαω για αστρα φασματικου τυπου O, B και A κυριως) τοσα λιγοτερα χρονια ζει (γυρω στα 10 με 100 εκατομμυρια, οποτε δεν ξερω αν θα χουν προλαβει να σχηματιστουν πλανητες, ποσο μαλλον ζωη σε τοσο μικρο διαστημα. Αν δεν κανω λαθος η ερευνα για ευρεση πλανητων σαν την Γη γινεται σε αστρα G (σαν τον Ηλιο) και Κ (ή Μ) που υπαρχουν για αρκετα δισ. χρονια.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης