gohan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2006 Υπαρχει κανενας απο εσας ο οποιος να αποριπτει την θεωρεια της μεγαλης εκρηξης?
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2006 Προσωπικά εγώ δεν την απορρίπτω αλλά ούτε και πιστεύω ακράδαντα σε αυτήν.Η αλήθεια είναι οτι και η επιστήμη σήμερα την έχει υπο αμφισβήτηση την θεωρία του Bing Bang.
quendi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28, 2006 Καταρχήν φίλε gohan το θέμα που άνοιξες έπρεπε να βρίσκεται στην κατηγορία Αστρονομία, Αστροφυσική και Κοσμολογία, οπότε νομίζω ότι πρέπει να μεταφερθεί από τους Moderators. Σήμερα έχουμε το απλό μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης το οποίο γενικά είναι σε συμφωνία με τα παρατηρησιακά δεδομένα και έχει κάποιες πολύ σοβαρές επιτυχίες όπως: 1. Η διαστολή του σύμπαντος2. Το ποσοστό του Ηλίου (He) στο Σύμπαν3. Η Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου (CΜB) --> http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2257&start=04. Το παράδοξο του Olbers5. Τα ελαφρά ισότοπα Όμως υπάρχουν κάποια προβλήματα με το απλό μοντέλο όπως τα παρακάτω: 1. Το πρόβλημα του ορίζοντα2. Το πρόβλημα επιπεδότητας3. Η ανομοιογένεια της κατανομής της ύλης στο σύμπαν σε μικρή κλίμακα4. Η σύμπτωση των μεγάλων αριθμών5. Το πρόβλημα της σκοτεινής ύλης6. Η απουσία των μαγνητικών μονοπόλων7. Ασυμμετρία Ύλης Αντιύλης8. Επιταχυνόμενη Διαστολή Σύμπαντος (δείτε και αυτόν τον σύνδεσμο: http://www.orionas.protia.net/presentations/kosmologika_provlimata.pdf) Αυτά τα προβλήματα προσπαθούν να λύσουν άλλα προτεινόμενα μονέλα που επεκτείνουν την θεωρία της μεγάλης έκρηξης, όπως το Πληθωριστικό Μοντέλο (δείτε και εδώ: http://www.orionas.protia.net/presentations/plithorismos.pdf) το οποίο εξηγεί αρκετά από τα παραπάνω προβλήματα και άλλα, ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Τα παρατηρησιακά δεδομένα δίνουν ενδείξεις για την ισχύ του αλλά χρειάζεται χρόνος ακόμα μέχρι να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Aυτό που νομίζω ότι έχει σημασία και είναι το κυριότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω θεωρία είναι ότι το σύμπαν έχει ΜΙΑ ΑΡΧΗ και δεν υπήρχε από πάντα..και αυτό το συμπέρασμα δεν δύναται να απορριφθεί πιστεύω μετά από τις παρατηρήσεις που έχουμε κάνει. Τώρα οι λεπτομέρειες του πως ακριβώς έγινε είναι κάτι που θα χρειαστεί καιρός να ανακαλύψουμε (εάν ανακαλύψουμε ακριβώς..). Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
gohan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Εγω αποριπτω τελειως αυτην την θεωρεια για εναν πολυ κατανοητο πιστευω λογο. Απο οτι γνωριζω μια οποιαδηποτε εκρηξη, ειτε αυτη ειναι ατομικη, πυρινικη η ακομα και μια supernova καταλαμβανει παντα μια συγκεκριμενη θεση. Ετσι καταργητε η αλλη θεωρια η οποια λεει οτι το συμπαν ειναι απειρο αφου εαν η εκρηξη πιανει συγκεκριμενο χωρο τοτε δημιουρουνται συνορα στο διαστημα κατι που δεν μπορει πιστευω με τιποτε να ισχυει.
gohan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δεν σε καταλαβαινω τι θελεις να πεις.
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Απο οτι γνωριζω μια οποιαδηποτε εκρηξη, ειτε αυτη ειναι ατομικη, πυρινικη η ακομα και μια supernova καταλαμβανει παντα μια συγκεκριμενη θεση. Αυτό είναι μια αξιωματική υπόθεση που θέτεις και δεν υπάρχει κάποια απόδειξη να τη στηρίζει. Πράγματι μερικά είδη εκρήξεων που έχουμε παρατηρήσει είναι χωρικά εντοπισμένα αλλά αυτό ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την έκρηξη σε όλο το χώρο, στην αρχή του σύμπαντος.
gohan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δηλαδη πιστευεις οτι η υλη μπορει να ταξιδευει απεριοριστα?
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δηλαδη πιστευεις οτι η υλη μπορει να ταξιδευει απεριοριστα? Aυτό τι σχέση έχει με τη Μ. Εκρηξη;
gohan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Πιστευω οτι η μεγαλη εκρηξη εκτοξευσε μια μορφη υλης η οποια δημιουργησε και το συμπαν μας
xXx Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Οι δυνάμεις μιας έκρηξεις είναι αυτες που κάνουν την ύλη να κινείται άρα όσο πιο δυνατές είναι οι δυνάμεις τόσο πιο γρήγορα και σε τόσο πιο μακρινή απόσταση θα κινειθεί η ύλη!Σωστά?? !Μ΄ένα τηλεσκόπιο κι εγώ ψάχνω το δρόμο να βρω το μακρινό!
gohan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Και ενα πατινι εαν φηγει απο μεγαλη κατηφορα και του δωσει μεγαλη δυναμη θα προχωραει για ορες αλλα καποτε θα σταματησει.
gohan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Παντος για να μην πολυλογουμε ο μονος τροπος για να τα συνθεσουμε ολα αυτα ειναι οι σκουλυκοτρυπες.
quendi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δεν σε καταλαβαινω τι θελεις να πεις. Αυτό αναφέρεται σε μένα και σε αυτά που έγραψα? Ετσι καταργητε η αλλη θεωρια η οποια λεει οτι το συμπαν ειναι απειρο αφου εαν η εκρηξη πιανει συγκεκριμενο χωρο τοτε δημιουρουνται συνορα στο διαστημα κατι που δεν μπορει πιστευω με τιποτε να ισχυει. Άλλο δεν πιστεύω,άλλο δεν αποδεικνύεται..και βέβαια θα μπορούσε να ισχύει. Η όλη δυσπιστία σου έιναι εξαιτίας έμφυτων φιλοσοφικών κριτηρίων και προβλημάτων-ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις. Πιστευω οτι η μεγαλη εκρηξη εκτοξευσε μια μορφη υλης η οποια δημιουργησε και το συμπαν μας Mα αυτό έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο. Η ύλη δημιουργήθηκε από την μεγάλη έκρηξη. Και ενα πατινι εαν φηγει απο μεγαλη κατηφορα και του δωσει μεγαλη δυναμη θα προχωραει για ορες αλλα καποτε θα σταματησει. Και το σύμπαν έχει μια πιθανότητα να σταματήσει κάποτε να διαστέλλεται. Σαν ένα πατίνι είναι και αυτό που του έδωσε ώθηση καποτε η Μ. Έκρηξη. Το τι θα γίνει τελικά, εξαρτάται από την πυκνότητα της ύλης στο σύμπαν μας. Παντος για να μην πολυλογουμε ο μονος τροπος για να τα συνθεσουμε ολα αυτα ειναι οι σκουλυκοτρυπες. Αυτό δεν έχει κάποια σχέση θα έλεγα.. Εγω αποριπτω τελειως αυτην την θεωρεια Αυτή η θεωρία έχει πολύ γερά θεμέλια τα οποία ξεπερασαν πολλά εμπόδια που βρήκε μπροστά της και την οποία δημιούργησαν κάποιοι απ' τους μεγαλύτερους επιστήμονες. Δεκάδες πειράματα γίνονται για να αποδείξουν την ίσχύ της ή την μη ισχύ της. Λόγω ηλικίας - αυτό το λέω σαν γεγονός και όχι για να σε μειώσω, ελπίζω να το καταλαβαίνεις - δεν έχεις το μαθηματικό και φυσικό υπόβαθρο να κρίνεις κάποιες θεωρίες. Όσο οι γνώσεις σου αυξάνονται θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσεις κάποια πράγματα,θα το δεις..Η λέξη απορρίπτω είναι πολύ "βαριά" και δεν έχει θέση στην σύγχρονη επιστήμη. Θα είμαι στην διάθεση σου για ότι άλλο θελήσεις. Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
gohan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Σεβομαι τις ιδεες σου αλλα συγνωμη συνεχιζω να κραταω αυτη τη σταση απεναντι σε αυτο το θεμα. Μην ξεχνας πως πολλες θεωριες εχουν αποριφθει. Ακομα τις σκουλικοτρυπες δεν τις θεωρω ασχετες διοτι πριν την μεγαλη εκρηξη κατι αλλο θα πρεπει να υπηρχε. Υ.Γ:Ελπιζω καταλαβαινεις τι εννοω με τον ορο σκουλικοτρυπες.
quendi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Σεβομαι τις ιδεες σου αλλα συγνωμη συνεχιζω να κραταω αυτη τη σταση απεναντι σε αυτο το θεμα. Μην ξεχνας πως πολλες θεωριες εχουν αποριφθει. Ακομα τις σκουλικοτρυπες δεν τις θεωρω ασχετες διοτι πριν την μεγαλη εκρηξη κατι αλλο θα πρεπει να υπηρχε. Υ.Γ:Ελπιζω καταλαβαινεις τι εννοω με τον ορο σκουλικοτρυπες. Μα εγώ φίλε μου gohan δεν προσπαθώ να σε πείσω για κάτι. Και δεν είναι δικές μου ιδέες! Μόνος σου θα βρεις την "αλήθεια". Έκανες κάποιες ερωτήσεις και πήρες απαντήσεις. Το μόνο που έκανα είναι να σου δώσω κάποιες πηγές (τις οποίες πάντως δεν νομίζω να τις διάβασες προσεκτικά) για να βρεις στοιχεία για αυτά που ψάχνεις. Πρέπει να μάθεις ότι εγώ είμαι ακόμα πιο επικριτικός από εσένα πάνω σε αυτά το θέματα αλλά δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια σε αποδείξεις ή ενδείξεις. Το ότι πολλές θεωρίες έχουν απορριφθεί το ξέρω πάρα πολύ καλά (φυσική σπουδαζω) αλλά αυτό δεν έχει κάποια σημασία, δεν μπορούμε να το προβάλλουμε σαν επιχείρημα για όποια θεωρία δεν μας αρέσει. Οι σκουληκότρυπες ξέρω τι είναι για αυτό σου λέω ότι δεν έχουν σχέση. Πρώτον, χρειάζονται χώρο, ένα σύμπαν για να υπάρχουν οπότε πως θα υπήρχαν πριν απο τη δημιουργία του? Δεύτερον, δεν έχουμε αποδείξει καν ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα σκουληκότρυπες, Τρίτον, ακόμα και έχω άδικο στα άλλα δύο δεν μπορείς να ξέρεις τι υπάρχει πριν τη δημιουργία του σύμπαντος και εκτός αυτού δεν ισχύει το "κατι αλλο θα πρεπει να υπηρχε"..Και γιατί παρακαλώ να μην υπήρχε τίποτα? Που το ξέρεις ότι κάτι υπήρχε? Το όλο θέμα είναι φιλοσοφικό και θέμα πίστης..Το θέμα είναι ότι με μόνο με πίστη δεν κάνεις επιστήμη Αυτά για σκέψη. Καλή συνέχεια. Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
gohan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Οκ για ολα οσα ειπες και συμφωνω απολυτως. Ακομα οσα λεω δεν εχουν καμια σχεση πιστη και οτιδηποτε αλλο. Τελος γνωριζω οτι οι σκουλικοτρυπες συνδεουν διαφορα συμπαντα τα οποια ανοικουν μεσα σε ενα κυβικο χωρο. Και στα λεω ολα αυτα διοτιειμαι μονο 15 χρονων και τωρα θα παω Λυκειο και ολες αυτες τις ιδεες και τις αποψεις τις συγκεντρωσα απο διαφορες επισκεψεις σε αναλογους χωρους και μεσα απο διαβασμα σχετικων βιβλιων.
George Makris Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συμφωνώ ότι την αρχή του Σύμπαντος είναι δύσκολο να την αποδεχτεί κανείς. Ξέρουμε ότι ανέκαθεν οι φυσικές θρησκείες που ταύτιζαν θεό(ούς) και κόσμο, αλλά και η φιλοσοφία και η επιστήμη δογμάτιζαν ότι το Σύμπαν είναι αιώνιο. Κατανοητή η αυθαιρεσία τους, άλλωστε δεν είχαν ή δεν μπορούσαν να σκεφτούν εναλλακτική θεωρία.Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης διατυπώθηκε μόλις τον 20ο αιώνα κι αντιμετωπίσθηκε με χλευσμό. Ο αστρονόμος Fred Hoyle επινόησε κοροϊδευτικά τον όρο Bing Bang. Όμως πανίσχυρες πειραματικές ενδείξες (τις αναφέρει παραπάνω ο Παναγιώτης) άλλαξαν το κλίμα και σήμερα γενικά είναι αποδεκτή η θεωρία.Πολλές θεωρίες προσπάθησαν να πετάξουν έξω την ενοχλητική έννοια της αρχής επινοώντας μοντέλλα όπου την επέκταση ακολουθεί η συρρίκνωση, οπότε έχουμε μια αιώνια "ταλάντωση".Όμως νεώτερες μετρήσεις βρήκαν ότι το Σύμπαν δεν πρόκειται να συρρικνωθεί κι ότι επεκτείνεται επιταχυνόμενα, οπότε η ενοχλητική αρχή επανέρχεται. Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
quendi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Οκ για ολα οσα ειπες και συμφωνω απολυτως. Ακομα οσα λεω δεν εχουν καμια σχεση πιστη και οτιδηποτε αλλο. Τελος γνωριζω οτι οι σκουλικοτρυπες συνδεουν διαφορα συμπαντα τα οποια ανοικουν μεσα σε ενα κυβικο χωρο. Και στα λεω ολα αυτα διοτι ειμαι μονο 15 χρονων και τωρα θα παω Λυκειο και ολες αυτες τις ιδεες και τις αποψεις τις συγκεντρωσα απο διαφορες επισκεψεις σε αναλογους χωρους και μεσα απο διαβασμα σχετικων βιβλιων. Ωραία! Πολύ καλά κάνεις και διαβάζεις και ψάχνεις και αυτό θα πρέπει να κάνεις πάντα! Τώρα δημιουργείς τις βάσεις σου. Μόνος σου παραδέχεσαι είσαι ακόμα μικρός (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγώ είμαι μεγάλος! ) και έχεις να ανακαλύψεις πολλά σπουδαία πράγματα στο μέλλον. Χωρίς καν γνώσεις (μαθηματικά-φυσική) του λυκείου είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσεις κάποιες έννοιες που πραγματευόμαστε σε αυτό το θέμα. Και στο λέω απο προσωπική εμπειρία . Εγώ ακόμα δυσκολεύομαι και είναι πολλά πράγματα που τις αποδείξεις τους δεν θα τις κατανοήσω ή δεν θα δω ποτέ ανάλογα με τον κλάδο που θα διαλέξω. Η μόνη συμβουλή που έχω είναι να διαβάζεις όσο περισσότερο μπορείς εκλαικευμένα και σχολικά βιβλία και επιστημονικά περιοδικά και τα καλά έρχονται με τον χρόνο.. Όσο για τις σκουληκότρυπες..θεωρητικά ίσως ισχύει αυτό που λες. Είναι και αυτές ένα θεωρητικό κατασκεύασμα που στηρίζονται στις ήδη υπάρχουσες τεκμηριωμένες θεωρίες και έχουν μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν. Αλλά το πότε (και αν) θα το αποδείξουμε δεν έχω ιδέα! Μην σχολιάσω το εάν θα είναι εφικτό να ταξιδέψουμε ποτέ μέσα από αυτές ή εάν θα καταφέρουμε να επιζήσουμε στην περίπτωση που βγούμε σε άλλο σύμπαν! Πάντως έχε στον νου σου και την ιδέα να συνδέουν μεταξύ τους περιοχές μόνο του δικού μας σύμπαντος.. Τα λεμε Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 ...δεν μπορείς να ξέρεις τι υπάρχει πριν τη δημιουργία του σύμπαντος και εκτός αυτού δεν ισχύει το "κατι αλλο θα πρεπει να υπηρχε"..Και γιατί παρακαλώ να μην υπήρχε τίποτα? Που το ξέρεις ότι κάτι υπήρχε? Το όλο θέμα είναι φιλοσοφικό και θέμα πίστης..Το θέμα είναι ότι με μόνο με πίστη δεν κάνεις επιστήμη Παναγιωτη να προσθεσω, για να βοηθησω τον φιλο μας, οτι απαντηση στα ερωτηματα τυπου "τί υπηρχε πριν;" κλπ κλπ, δεν υπαρχει γιατι πολυ απλα το ερωτημα δεν ευσταθει: Συμπαν είναι και ο χωροχρονος. Η δημιουργια του συμπαντος (οποια θεωρια την περιγραψει) περιλαμβανει και την δημιουργια του χωροχρονου. Αυτο κανει το συμπαν να είναι πεπερασμενο. Εφοσον δεν υπαρχει χρονος (πριν την Μ. Εκρηξη), δεν υπαρχει "πριν", και εφοσον δεν υπαρχει και χωρος, δεν υπαρχει "απειρο". Την αρχη του συμπαντος την ξερουμε, το τέλος του ψαχνουμε! Φιλε gohan οταν ημουν στην ηλικια σου (λιγο μεγαλυτερος 16) διαβασα πρωτη φορα το "Χρονικο του Χρονου" του S. Hawkin, και απαντηθηκαν πολλα ερωτηματα. Αν δεν το εχεις διαβασει προσπαθησε το. Ειναι λιγουλακι δυσκολο για την ηλικια σου (και την δικη μου τοτε, οχι οτι τωρα μου ειναι ευκολο δηλαδη ), όμως εχεις αρκετο χωροχρονο μπροστα σου. Μπραβο για τις αναζητησεις σου! Κωστας Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
aiolos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συμφωνώ ότι την αρχή του Σύμπαντος είναι δύσκολο να την αποδεχτεί κανείς. Ξέρουμε ότι ανέκαθεν οι φυσικές θρησκείες που ταύτιζαν θεό(ούς) και κόσμο, αλλά και η φιλοσοφία και η επιστήμη δογμάτιζαν ότι το Σύμπαν είναι αιώνιο. Κατανοητή η αυθαιρεσία τους, άλλωστε δεν είχαν ή δεν μπορούσαν να σκεφτούν εναλλακτική θεωρία.Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης διατυπώθηκε μόλις τον 20ο αιώνα κι αντιμετωπίσθηκε με χλευσμό. Ο αστρονόμος Fred Hoyle επινόησε κοροϊδευτικά τον όρο Bing Bang. Όμως πανίσχυρες πειραματικές ενδείξες (τις αναφέρει παραπάνω ο Παναγιώτης) άλλαξαν το κλίμα και σήμερα γενικά είναι αποδεκτή η θεωρία.Πολλές θεωρίες προσπάθησαν να πετάξουν έξω την ενοχλητική έννοια της αρχής επινοώντας μοντέλλα όπου την επέκταση ακολουθεί η συρρίκνωση, οπότε έχουμε μια αιώνια "ταλάντωση".Όμως νεώτερες μετρήσεις βρήκαν ότι το Σύμπαν δεν πρόκειται να συρρικνωθεί κι ότι επεκτείνεται επιταχυνόμενα, οπότε η ενοχλητική αρχή επανέρχεται. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι το σύμπαν έχει αρχή. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να ταυτίζουν μια αρχή του σύμπαντος με κάποια μονοθεϊστική αντίληψη και αρχή αυτό είναι απλώς δική τους πίστη και τίποτα άλλο. Είναι καθαρά απλώς μια φιλοσοφική άποψη και τίποτα άλλο. Κανείς δεν μπορεί να μου αποδείξει ότι υπάρχει κάποια αρχή αλλά και ‘γω δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν υπήρξε. Τώρα το ποια είναι η αυθαιρεσία ας το αφήσουμε στις επόμενες γενιές να το μάθουν. Έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε που σίγουρα εμείς μπορεί και να μην προλάβουμε να τα δούμε. Θεόδωρος Σπανός
George Makris Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι το σύμπαν έχει αρχή. Κι όμως η σημερινή επιστήμη ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο. Πανίσχυρα πειραματικά δεδομένα στηρίζουν ότι το σύμπαν έχει αρχή και επιβεβαιώνουν το μοντέλλο της Μεγάλης Έκρηξης.Το αν αυτο είναι ενοχλητικό σε κάποιες φιλοσοφικές και θρησκευτικές δοξασίες δεν αφορά την επιστήμη. Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Τα παντα ειναι κυκλος και η ζωη γενικοτερα απο το πιο μικρο σκουληκι μεχρι και το συμπαν μας εχει δειξει οτι τα παντα σ αυτο το κοσμο εχουν μια αρχη και ενα τελος. Αυτος ειναι ο λογος που με κανει να πιστευω οτι οντως ολο αυτο το θεμα που περικλιει απο αστρικη σκονη μεχρι και σμηνη γαλαξιων και απο συγκρουσεις μεχρι και θανατους εχει κι αυτο μια αρχη. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
aiolos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι το σύμπαν έχει αρχή. Κι όμως η σημερινή επιστήμη ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο. Πανίσχυρα πειραματικά δεδομένα στηρίζουν ότι το σύμπαν έχει αρχή και επιβεβαιώνουν το μοντέλλο της Μεγάλης Έκρηξης.Το αν αυτο είναι ενοχλητικό σε κάποιες φιλοσοφικές και θρησκευτικές δοξασίες δεν αφορά την επιστήμη. Και όμως δεν έχει αποδειχτεί τέτοιο πράγμα. Μάλιστα πριν λίγες μέρες είχαμε δει μια δημοσίευση που αποδείκνυε το αντίθετο ότι το σύμπαν είχε οικογένεια. Τώρα αν αυτό είναι ενοχλητικό σε κάποιες θρησκευτικές δοξασίες και μάλιστα και δογματικές δεν αφορά την επιστήμη. Θεόδωρος Σπανός
George Makris Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Τα παντα ειναι κυκλος και η ζωη γενικοτερα απο το πιο μικρο σκουληκι μεχρι και το συμπαν μας εχει δειξει οτι τα παντα σ αυτο το κοσμο εχουν μια αρχη και ενα τελος. Φιλοσοφικά υπάρχουν δύο αντιλήψεις για τον χρόνο: Ο κυκλικός χρόνος και ο γραμμικός χρόνος.Κυκλικό χρόνο έχουμε στα περιοδικά φαινόμενα όπως οι εποχές της Γης, ή στην ανακύκλωση του νερού, του άνθρακα κι άλλων υλικών επάνω στν Γη. Όλες οι φιλοσοφίες και οι φυσικές θρησκείες χρησιμοποιούν αυτή την αντίληψη.Ο γραμμικός χρόνος εισήχθη πρώτη φορά από την Βίβλο. Μιλάει για αρχή και μια χρονική προοδευτική πορεία. Η αντίληψη αυτή υιοθετείται πολλές φορές και από την φιλοσοφία (πχ Ιστορικός Υλισμός στην κοινωνική του ανάλυση από τον Καρλ Μαρξ).Είναι αυθαίρετο να συμπεραίνουμε κυκλικό χρόνο και για το Σύμπαν επειδή έχουμε περιοδικά φαινόμενα επάνω στον πλανήτη μας λόγω της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο. Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
aiolos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Τίποτα από τα 2 όμως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά . Όπότε είναι αυθαίρετα και τα 2. Το τι λέει η ιουδαϊκή μυθολογία (βίβλος) και ο μαρξ αυτό νομίζω ότι δεν αφορά την επιστήμη αλλά την φιλοσοφία και την ιστορία. Θα δούμε τι θα βγει στο μέλλον αν κα δεν νομίζω να προλαβαίνουμε. Δεν πειράζει τα εγγόνια μας μπορεί να ξέρουν. Θεόδωρος Σπανός
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα