Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το θεμα αντιβαρα με απασχολησε εντονα απο τη στιγμη που αρχισα να παραφορτωνω το τηλεσκοπιο,και παρακολουθοντας διαφορες συζητησεις στα φορουμ για την αναγκαιοτητα τους.

Προβληματιστηκα πολυ ομως οταν ειδα οτι τα συστηματα του εμποριου ηταν "ευκαμπτα" στο σημειο που η ραβδος των βαρων εδενε με την ραγα,με αποτελεσμα την εμφανιση ταλαντωσεων,καταστροφικων ισως σε φωτογραφηση.

Η κυρια ραγα ειναι...ρεταλι απο μηχανισμο "συρτεξ" :idea: και σας διαβεβαιωνω οτι ειναι βραχος.Δενει με το τηλεσκοπιο με απλα αλλα ανθεκτικα λαμακια σιδηρου 12Χ3Χ0,5 εκ.

Η ραβδος ειναι μακρια βιδα(επενδεδημενη με χαλκοσωληνα για λογους αισθητικης) και τα βαρη ειναι 3 διλιμπρα βαρη απο την καταδυτικη στολη μου που ελιωσαν σε κατσαρολακι και καλουποθηκαν σε πυρηνα χαρτοταινιας(δεν παιρνει φωτια,πιστεψτε με).

Μετρηθηκαν,κοπηκαν,τρυπηθηκαν,βαφτηκαν,συναρμολογηθηκαν,δοκιμαστηκαν

και τα αποτελεσματα ειναι ανωτερα των προσδοκιων μου.Τα βαρη αλλαζουν θεση σε 2-3 δευτερολεπτα,και απαιτουν τη χρηση ενος μονο χεριου.

Κοστος:<10€(το ρεταλι το μαζεψα απο κατι μπαζα)

Χρονος: 2 ωρες για τα μηχανουργικα,1 ωρα για καλουπωμα,χυτευση,15' για βαψιμο.

Μπορω και να αναλυσω τη διαδικασια αν ενδιαφερεται καποιος για λεπτομεριες.

ΒΔ(βαθμος δυσκολιας):6 (10=μεγιστο)

(για την κατασκευη αυτη δεν απαιτειται κανενα ιδιαιτερο εργαλειο:Τρυπανι,τροχος,σιδηροπριονο)

1346204830_.JPG.fd03cdd11df3e02400b18918c3dc01f0.JPG

Δημοσιεύτηκε

Ίσως στη θέση της κύριας ράβδου , χρειαστεί να βάλεις μια όχι τόσο φαρδιά ,

γιατί αν φαίνεται καλά στη φωτό ,

τα αντίβαρα δεν μπορούν να δέσουν κοντά

στον οπτικό σωλήνα , με αποτέλεσμα αν τα δένεις μακριά ,να έχεις σημαντικές

ροπές και το τηλεσκόπιο να μην οδηγεί σωστά.

Εγώ δυστυχώς τα έσκασα :oops: αλλά πίστεψέ με η κύρια ράβδος είναι εξαιρετικά άκαμπτη και ευτυχώς δεν μου έχει παρουσιάσει ποτέ τέτοιο πρόβλημα ακόμα και με ισχυρό αέρα .

Θοδωρής Αραμπατζόγλου

www.arasteo.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε

Αυτα που ειδα εγω σε ενα 12'' (μαλλον Scopestuff) ηταν για... ](*,) ](*,) ](*,)

.Παρατηρησα(σε φωτογραφιες εταιριων) επισης οτι αν τα βαρη ειναι μακρια απο τον σωληνα,λειτουργουν καλυτερα οταν το τηλεσκοπιο βρισκεται κοντα στο ζενιθ(ως γνωστο η ροπη ειναι αναλογη της αποστασης)και στην περιπτωση αυτη,αν ειναι κολλημενα στο σωληνα,στην ουσια το βαρος τους περναει πολυ κοντα στον αξονα του τηλεσκοπιου,και ισως εμφανιζονται φαινομενα bucklash.

Παρ ολα αυτα η αποσταση ρυθμιζεται ευκολα με 2 βιδες,αλλα στις δοκιμες,οταν τα βαρη ηταν κοντα στο σωληνα,νομιζω πως δεν λειτουργουσαν πολυ καλα.

1697076029_.JPG.a240788f73151947a04e15acdafa8865.JPG

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης