manosb68 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 μαλλον θα σας εχουν κανει αυτη την ερωτηση 1 εκατομυριο φορεςειμαι καινουγριος στο αθλημα αυτο... εχω ενα skywatcer 114mm το μονο που μπορω να δω αρκετα καλα ειναι η σεληνη τι περιμενεις με 240ευρω....εχω παρει τιμες για το meade lx200R 10" 4600ευρω και celestron cpc 11" LXT 4900ευρω θελω ομως να ασχοληθω με αστροφωτογραφιση..αυτα τα 2 μοντελα κανουν? επισης δεν ειμαι σιγουρος αλλα θα την κανω την ερωτηση πιο απο τα δυο κανουν Collimation μεσω του χειριστιριου?νομιζω το rcx400 της meade το κανει ....επειδη το lx200r ειναι περιπου της ιδιας σχεδιασης Richley Chretien μηπως εχει collimation απο το τηλεχειριστηριο?το meade κλειδωνει το Κύριο Κατόπτρο αυτο βοηθαει στην αστροφωτογραφιση?δεν θα ηθελα να μπλεξω με στηριξη τυπου celestron sge η advanced gt δεν ξερω κατα ποσο ευκολο ειναι το στησιμο του τηλεσκοπιου.βεβαια αν κανω καλυτερα την δουλεια μου με αυτα ισως παρω ενα απο τα τελευταια αλλα τα cge ειναι πανακριβα μονο σε advanced gt με παιρνουν τα οικονομικα μου.αν καποιος εχει ενα απο τα παραπανω τηλεσκοπια θα του ημουν υποχρεοςνα μου πει την γνωμη του γιατι τα λεφτα ειναι πολλα.
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Παρομοιες ερωτησεις εχουν γινει πολλες φορες.Σιγουρα αν ψαξεις στο φορουμ θα βρεις αρκετα να διαβασεις.Αν και δεν ειμαι η αρμοδιοτερη (ουτε καν αρμοδια μη σου πω)για να σου απαντησω μιας και οι τεχνικες μου γνωσεις ειναι ελαχιστες θα το κανω μονο και μονο γιατι πριν 3 χρονια ειχα παρομοιο διλημμα και ξερω πως νιωθεις. Τελικα αγορασα το ακριβως προηγουμενο μοντελο της meade απο αυτο που θελεις να παρεις εσυστις ιδιες ιντσες.Αν εχεις ως βασικη προυποθεση την αστροφωτογραφηση και ο προυπολογισμος σου ειναι γυρω στις5000, καλυτερα να ψαξεις κατι αλλο ή να αναθεωρησεις προς τα πανω τον προυπολογισμο σου... Αν θελεις ν ασχοληθεις σοβαρα με την αστροφωτογραφηση απ οσο ειμαι σε θεση να γνωριζω χρειαζεσαιαπαραιτητως wedge.Ενδεικτικα να σου πω πως πριν λιγες μερες που ρωτησα την τιμη του wedge για το δικο μου τηλεσκοπιοη αντιπροσωπεια μου εδωσε τιμη 738 ευρω. Στα 4600 λοιπον προσεθεσε περιπου αλλα 750 ακόμα κι αυτα΄ είναι μόνο η αρχη.Σιγουρα θελεις καινουριο φιλτρο ηλιου (αυτο βεβαια για πιο οικονομικα μπορεις να το φτιαξεις και μονος σου)και μια ανανεωση στα ηδη υπαρχοντα αξεσουαρ σου ειδικα για φιλτρα που θα σε βοηθησουν στη φωτογραφηση.(η ανανεωση φανταζομαι πως μπορει να γινει και σιγα σιγα μεχρι να μαθεις να χειριζεσαι ανετα το τηλεσκοπιο ).Ταπεινη μου γνωμη... δε νομιζω να ξεμπερδεψεις με κατω απο 6000 ευρω. Η εκει κοντα τελος παντων.Ενα αλλο θεμα που θελω να θιξω γιατι ειναι κατι που δεν το πολυσκεφτεται κανεις πανω στον ενθουσιασμο τουειναι το θεμα του καθαρου βαρους του τηλεσκοπιου.Απ οτι ειδα το βαρος του τηλεσκοπιου ειναι περιπου 90 λιβρες και αν δεν απατωμαι αυτο μεταφραζεται σε42 περιπου κιλα. Αν κανω λαθος στη μετατροπη σε κιλα να με συγχωρησεις. Τα μαθηματικα δεν ειναι το φορτε μου.Αυτο το βαρος θα μπορουσε να σημαινει 2 πραγματα. Η έχω δευτερο ατομο και με βοηθαει στο στησιμο...ή σημαινει πως αν το κανεις μονος μου, με τον Πυρρο Δημα εισαστε κολητοι γιατι κανατε παλια μαζι προπονηση ! Υπερβαλλω λιγο αστειευομενη αλλά πραγματικα το βαρος για τη μεση οποιου το σηκωνει... ειναι αποτρεπτικο !.Εδω μεσα τα παιδια λενε μια πολυ ωραια φραση και συντομα ανακαλυπτεις πως εχουν δικιο.(αν δεν το ξερεις ηδη)Το καλυτερο τηλεσκοπιο ειναι αυτο που χρησιμοποιεις περισσοτερο...Σκεψου οσο μπορεις ολες τις παραμετρους με συνεση και μακαρι ο προυπολογισμος σου και οι υπολοιπες συνθηκες να σε ευνοησουν να παρεις ενα εκ των 2.Ως τοτε οι εμπειροτεροι του φορουμ σιγουρα θα σου εχουν δωσει και τις τενχικες πληροφοριες που θελεις.Λιγη υπομονη, ειναι καλοκαιρι και πολλοι λειπουν σε διακοπες ή φευγουν για παρατηρήσεις εκτος πολεως
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Sygnwmh gia na katalavw kalytera Katerina. Milas gia to 10" LX200GPS logika. Baros 42 kila fantazomai xwris tripoda. Diladh mono to super wedge me to swlhna (den apodesmeyontai to ena apo to allo swsta?) Den einai polla? STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Ναι kots. Για το lx200 gps μιλαω.Να διευκρινησω ομως. Το συνολικο βαρος του δικου μου τηλεσκοπιου ειναι 42 κιλα. Ζυγισα τον τριποδα κλειστο στην κλασικη ζυγαρια που εχουμε ολοι σπιτι μας και ειναι 10 κιλα. Αρα το υπολοιπο που σηκωνεις ειναι 32.Το wedge (αν θυμαμαι καλα οταν ρωτησα) ειναι 15 κιλα περιπου.Ο βαθμος ομως δυσκολιας για να σηκωσεις τα 32 κιλα και να τα βαλεις απλώς πανω στη βαση στη σωστη θεση (πρεπει να εφαρμοσει ακριβως σε μια μικρη τρυπα που δεν την βλεπεις ), με το βαθμο δυσκολιας να τα βαλεις πανω στο wedge ειναι σαφως μεγαλυτερος.Δε μιλαμε μονο για καταπονηση της μεσης αλλα και για πολυ - πολυ γερα μπρατσα πια...
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Μου αρεσει που το ονειρο μου ειναι το 14" LX200R.. Προφανως αυτο δε το σηκωνεις με τιποτα ετσι? μονιμη εγκατασταση θα θελει και καθολου μεταφορες.. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Ωχ, οι εφιάλτες μου επέστρεψαν!!! Είμαι τραγικά αναποφάσιστος!!!Πάντως, καλό είναι να ξεχάσεις την SGT γιατί είναι μια προβληματική στήριξη.Όσο για αστροφωτογράφηση, τι ακριβώς θέλεις να κάνεις?
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Εδώ και λίγο καιρό έχω ένα C11 πάνω σε μια απλή EQ6 χωρίς goto. Για να είμαι ειλικρινής δεν πολυσυμπαθώ το CPC και θα προτιμούσα το λίγο παλαιότερο GPS, αλλά αυτό είναι μια δική μου εκτίμηση και τελικάμάλλον αυθαίρετη αφού δεν έχω προσωπική εμπειρία. Το βάρος του σωλήνα του C11 είναι λίγο παραπάνω από 12κιλά, έτσι δεν είναι πρόβλημα στο κουβάλημα. Όσον αφορά τα οπτικά του, δεν υπάρχει θέμα είναι εξαιρετικά. Βέβαια είμαι 100% σίγουρος ότι και το 10άρι Meade θα έχει ανάλογης ποιότητας οπτικά. Όμως, έχε υπόψιν σου ότι όσο ανεβαίνεις σε ίντσες τόσο πιο δύσκολή είναι η αστροφωτογράφηση, η οδήγηση και κατά συνέπεια οι απαιτήσεις από τη βάση. Η πλατφόρμα της Meade έχει σίγουρα καλύτερη φήμη σε αυτό τον τομέα. Αν είσαι αποφασισμένος για CPC δες και το 9.25. Έχει αρκετές ίντσες, βολική εστιακή απόσταση με ένα reducer, εξαιρετική φήμη στη φωτογραφία και θα σου έλθει αρκετά φθηνότερα. Αν θέλεις 11άρι δες και τις CGE. Αλλά σε κάθε περίπτωση μείνε μακριά από την advanced.Πάντως με το skywαtcer που ήδη έχεις μπορείς να δεις πολύ περισσότερα πράγματα από τη Σελήνη. Είσαι σίγουρος ότι το έχεις φτάσει στα όριά του;Φιλικά,Ηλίας.
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Πάντως, καλό είναι να ξεχάσεις την SGT γιατί είναι μια προβληματική στήριξη. Ηλια να το αναθεωρησουμε λιγο αυτο? Επειδη εχω την συγκεκριμενη στηριξη θα συνεισφερω και εγω στην κουβεντα. Η AdvancedGT (η αλλιως AS-GT/ CG5-GT) ειναι αρκετα καλη για οπτικη παρατηρηση και για βασικη φωτογραφηση, εννοωντας με αυτο Σεληνη, Ηλιο πλανητες και με λιγη τυχη τα λαμπροτερα νεφελωματα και γαλαξιες.. και αυτο γιατι εχει την ταση να αναπτυσσει προβλημα τζογου σε τηλεσκοπια ανω των 8" και επισης ειναι ολιγον τι κυκλοθυμικη Δηλαδη το προβληματακι σου που και που θα το εχεις Αμα την πετυχεις με τις καλες της ομως και ειδικα αμα ξερεις πως να αντιμετωπισεις το προβλημα του τζογου (backlash) γινεται μια αρκετα καλη στηριξη. Το μετανιωσα? Ναι και οχι. Ναι γιατι τωρα που ξερω πλεον πως θα κινηθω στο χομπυ θα μπορουσα να ξοδεψω τα χρηματα μου πολυ καλυτερα σε μια non-goto στηριξη και οχι γιατι μου εχει προσφερει αξεχαστες νυχτες με ακριβεστατα goto, αψογο tracking επι ωρες χωρις να μετακινηθει ο στοχος καθολου και πολλα μαθηματα χαρις το χαρακτιριστικο identify που εχει.. Θα την αγοραζα ξανα? Οχι. Θα προτιμουσα μια Atlas EQG/ skywatcher EQ6. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Σκεψου οτι το προβλημα του τζογου το εχω κι εγω στη βαση μου που κουβαλαει 8αρι απανω. Σκεψου πως τη συγκεκριμενη βαση την εδινε η MEADE και με 10αρι ! Εκει δεν επαιζε να εβλεπες τιποτα απο το τρελο τρεμουλο. Αληθεια αυτο το backlash που εγραψες για αντιμετωπιση τζογου τι ειναι? STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Αληθεια αυτο το backlash που εγραψες για αντιμετωπιση τζογου τι ειναι? Backlash ειναι ο τζογος στα ελληνικα. Πολυ απλα παιζεις με τα μοτερ ετσι ωστε να "σπρωχνουν" και οχι να "τραβανε" το βαρος του τηλεσκοπιου. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
gvidos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Η αποψή μου για αστροφωτογράφιση βαθύ ουρανού είναι μόνο μία: Aποχρωματικό με καλή equatorial κεφαλή (είχα ETX90, LX200GPS 10' και δεν σύγκρινονται με τίποτα με το Vixen 103S με Great Polaris Deluxe ... με λιγότερα χρήματα) http://www.veil.gr
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Αγάπιε, ένας φίλος μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει αλλάξει τέσσερεις φορές το τηλεχειριστήριο της SGT!!!!
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιώργο.Μια οικονομική λύση για στιβαρή γερμανικού τύπου στήριξη είναι και η EQ6.Οι Great Polaris είναι πολύ καλές στηρίξεις για σωλήνες μικρού ή μέσου βάρους (ως 8 κιλά), όμως αν προσθέσει κανείς το Skysensor γίνονται πολύ ακριβές.Επίσης η Great Polaris πρέπει απαραιτήτως να έχει μοτέρ της Vixen για να αποδώσει καλά (η χρήση φθηνότερων μοτέρ δημιουργεί προβλήματα).
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2006 Αγάπιε, ένας φίλος μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει αλλάξει τέσσερεις φορές το τηλεχειριστήριο της SGT!!!! Γι'αυτο λεω αν θα ξαναεπαιρνα θα επαιρνα την non-goto δηλαδη την CG5 με τα μοτερ dual axis. Για καποιον που δεν χρειαζεται το GoTo η απλη CG5 με τα διπλα μοτερ ειναι αριστη επιλογη. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
manosb68 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2006 τελικα απο οτι διαβασα στο φορυμ κατεληξα στα εξης επειδη ειμαι στο κεντρο της αθηνας θα παρω το μικροτερου διαμετρου lx200R 8" ασε που για να ανεβαζω στην ταρατσα το 10" θα μου φευγει η ψυχη .....και απο οτι διαβασα και σε ξενα φορουμ εχει πολυ καλα οπτικα οπως και της celestron απο οτι καταλαβα λογο φωτορυπανσης η μικροτερη διαμετρο ειναι καλυτερη...τωρα για το wedge που λετε αν τοποθετηθει θα δουλευει κανονικα το goto? η αν τοποθετηθει η ανευρεση αστρων γινεται χειροκινητα?
rama Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2006 Μάνο,το θέμα της επίδρασης της φωτορύπανσης σε μεγαλύτερα ανοίγματα είναι μύθος, οπότε αυτό το ζήτημα να το εξαιρέσεις από τις αποφάσεις που θα πάρεις.Επίσης, η ύπαρξη του wedge δεν επηρεάζει την δυνατότητα goto, απλά θα αλλάξεις μία επιλογή στο χειριστήριο ως προς τον τύπο βάσης για να ξέρει το σύστημα πόσο πρέπει να μετακινηθεί στους δύο άξονες.Αγγελος
Apoll Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2006 Από άτομα που έχουμε συζητήσει και στους 3 συλλόγους που ανήκω (Leeds Astronomy Society, West Yorkshire Society, British Astronomical Association) θα γράψω τί μου έχουν πει. α) Η καλύτερη επιλογή για αστροφωτογράφιση είναι EQ/Ισημερινή βάση. Αν έχει ρυθμιστεί (Polarization) με ακρίβεια, και είναι σταθερή βάση, μπορείτε να έχετε την τέλειες μεγάλες εκθέσεις με κάμερα. Μερικές φόρες χρειάζεται και μια διόρθωση πορείας, αλλά αυτή είναι συνήθως μετα από ώρα. (EQ6 & HEQ είναι ιδανικές βάσεις). (Άλλο ένα καλό είναι ότι μπορείτε να την έχετε για χρόνια με πολλά διαφορετικά τηλεσκόπια) Μην ξεχνάτε ότι οι αλταζιμουθιακές βάσεις (και τα δύο αρχικώς αναφερόμενα τηλεσκόπια είναι αλταζιμουθιακά), κινούνται και στις δύο κατευθύνσεις για να ακολουθήσουν ένα αντικείμενο. Οι αλταζιμουθιακές είναι καλές για μικρές εκθέσεις/exposure της κάμερας. β) Τηλεσκόπια. Σε γενικές γραμμες τα καταδιοπτρικά, για DSO χρειάζονται οποσδήποτε Caveat/Focal Reducer. Το κόντραστ είναι καλύτερο στα Maksutov από τα Schmidt αλλά όχι τόσο καλό όσο σε ένα νευτώνιο. Schmidt-Newtonian με Τ-Reducer είναι πολύ καλή λύση για αστροφοτογράφιση και συχνά οικονομική. Σχετικά με GPS συστήματα κλπ δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, είναι θέμα τσέπης. Αλλά το κόστος (και βάρος) ανεβαίνει κατακόρυφα σε σχέση με άλλες λύσεις στον τομέα αυτό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα