vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2006 Μετά από το αξέχαστο 4-ήμερο στον Πάρνωνα είπα να πάω να εμφανίσω τις φωτογραφίες μου. Είχα κάνει κάποια πειράματα φωτογράφησης του ουρανού, χωρίς οδήγηση, γι'αυτό και περιορίστικα σε χρόνους της τάξης των 30" πάνω κάτω, με 200 ISO φιλμ. Μετά λύπης μου, οι πιο πολλές φωτογραφίες (στην ουσία όλες εκτός από αυτή με τα trails που ανέβασα στις Αστροφωτογραφίες) έχουν βγει με ένα καφέ χρώμα και σχεδόν καθόλου αστέρια. Υποψιάζομαι πως το μηχάνημα βλέποντας πολύ σκοτεινό καρέ τις φώτισε πολύ μπας και βγούνε. Υπάρχει περίπτωση να είναι λάθος έκθεση και όχι λάθος εκτύπωση;; Φανταστείτε να μη του έλεγα κιολας ότι θα ήταν σκοτεινές και να προσέξει....
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δε ξερω αν φταιει αυτο αλλα οι φιλοι μου που πειραματιστηκαν βαλανε 400-ISO που ειναι πολυ πιο ευαισθητο απο το 200. Μηπως φταιει αυτο? STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Daniel Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δεν αναφέρεις πολλές λεπτομέριες για να βοηθοήσουμε αρκετά. Κοίταξε πρώτα τα αρνητικά κι αν μπορείς με κάποιον μεγεθυντικό φακό. Αν βλέπεις λεπτομέρειες και κουκίδες (αστέρια) τότε είναι θέμα μηχανήματος εκτύπωσης. Προηγουμένως πρόσεξε τα γράμματα και τους αριθμούς στο περιθώριο του φίλμ αν είναι σωστά φωτισμένα - έντονο κοντράστ χωρίς σκιές. Αν είναι θαμπά και μόλις διακρίνονται ή πολύ σκούρα, τότε είναι θέμα εμφάνισης του φιλμ. Από κει και πέρα ίσως δεν ήταν επαρκής ο χρόνος έκθεσης του φιλμ και δεν μπόρεσαν να καταγραφούν στο αρνητικό.Ελπίζω να βοήθησα λίγο. 73 de SV2BWDDanielwww.aegeanastronomy.com
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Ξανακοιτώντας πιο προσεκτικά το φιλμ είδα ότι δεν έχει και πάρα πολλές κουκίδες . Μου φαίνεται πάντως λίγο περίεργο 30" σε τόσο σκοτεινό ουρανό να μη γράψουν τίποτα... Τελοσπάντων... Αυτά παθαίνει κανείς όταν δε μπορεί να ελέγξει επι τόπου το αποτέλεσμα. Θα κάνω μια προσπάθεια να εκτυπώσω κάποιες ξανά και βλέπουμε.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Αυτά παθαίνει κανείς όταν δε μπορεί να ελέγξει επι τόπου το αποτέλεσμα. Θα κάνω μια προσπάθεια να εκτυπώσω κάποιες ξανά και βλέπουμε. Η Canon EOS 350D θα αργήσει πολύ
Daniel Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Μου φαίνεται πάντως λίγο περίεργο 30" σε τόσο σκοτεινό ουρανό να μη γράψουν τίποτα... Μή σου φαίνεται παράξενο. Τα φιλμς γενικότερα πάνω από κάποια όρια χρόνου - περίπου πάνω από 1'' - αλλάζουν "συμπεριφορά", όπως χρωματική μετατόπιση αλλά και απαίτηση για παραπάνω αύξηση του χρόνου έκθεσης. Δεν ισχύει ο διπλασιασμός της έκθεσης από stop σε stop αλλά γεωμετρική αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι για να γράψει σωστά το φιλμ θέλει πολύ περισσότερο χρόνο απ' ότι συνήθως υπολογίζεις ή σου δείχνει το φωτόμετρο. Αυτό ισχύει μόνο σε μεγάλους χρόνους (πάνω από 1''). Θα βοηθούσε πολύ αν υπήρχε spot φωτόμετρο χεριού προσπίπτοντος φωτισμού με EV 0 τουλάχιστον και ένα Kelvin-όμετρο για να έχεις σωστές χρωματικές καταγραφές. Βέβαια αυτά ξεφεύγουν από τα πλαίσια του εξοπλισμού ενός ερασιτέχνη...Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι όσο πιο γρήγορο φιλμ χρησιμοποιείς (400ASA και πάνω) τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κόκκος της φωτογραφίας. 73 de SV2BWDDanielwww.aegeanastronomy.com
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Πήγα ξανά στο φωτογράφο και μου σκούρυνε αρκετά τις φωτογραφίες, φαίνονται κάπως καλύτερα. Αλλά τελικά ήθελε και παραπάνω έκθεση, φαντάζομαι γύρω στο 1 λεπτό για ISO 200, που όμως αφήνει trail. Δυστυχώς δεν είχα προνοήσει να πάρω γρηγορότερα φιλμ μαζί μου. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά!! Ευχαριστώ για τις συμβουλές!!
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Μάλλον και τα 200 δεν θα σου κάνουν δουλειά δοκίμασε 800!!! Που είσαι georgegr!!!! αυτός έχει καλή πείρα με φιλμ. Κάπου υπάρχει νομίζω post για το θέμα αυτό, αλλά δεν θυμάμαι που!!!! Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Έχεις δίκιο, θέλει πιο πολύ ISO. Τελοσπάντων, την επόμενη φορά!! Ελπίζω να μπορέσω τον Αύγουστο!!
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Θα βοηθούσε πολύ αν υπήρχε spot φωτόμετρο χεριού προσπίπτοντος φωτισμού με EV 0 τουλάχιστον και ένα Kelvin-όμετρο για να έχεις σωστές χρωματικές καταγραφές. Αυτος ειναι εξοπλισμος αχρηστος για αστροφωτογραφια. Χρειαζεται για ληψεις με δυσκολες συνθηκες φωτισμου και με πηγες φωτισμου διαφορων θερμοκρασιων ωστε να χρησιμοποιησουμε τα καταλληλα φιλτρα διορθωσης. Δοκιμασε φιλμ 800+ ASA και εκθεσεις εως 20 δευτ (φακος 50mm f/2) και θα χεις αστρα πιο αμυδρα απο οτι βλεπεις με το ματι χωρις ιχνη λογω κινησης της γης.Ωστοσο με μια απλη βαση ακομα και χειροκινητη και εκθεσεις εως 5 λεπτα θα εχεις θεαματικα αποτελεσματα!Πχ http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=744 Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Γιώργο είδα τις φωτός του KC με το Γαλαξία (ξέρω είναι ψηφιακές και δεν πιάνονται) που ήταν με οδήγηση και ήταν πολύ ωραίες. Δυστυχώς φακό f/2 δεν έχω, αλλά θα κάνω ότι μπορώ με f/3.5 στα 28mm...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα