Apoll Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Χαίρετε. Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει ελληνική κοινότητα με forum κλπ. (Είμαι Αγγλία). Στο θέμα. Εδώ και 9 μήνες έχω ένα Skywatcher 8" Dobs. Πολύ καλό τηλεσκόπιο και πρέπει να σημειώσω ανθεκτικό στο κουβάλημα. Έχω κάνει με το αυτοκίνητο αρκετα μίλια με το τηλεσκόπιο μέσα (σε διάφορους δρόμους) και κάθε φορά που το πάω να κοιτάξω για collimation με το cheshire δεν θέλει την παραμικρή ρύθμιση. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω φωτεινής ρύπανσης στο χωρίο που μένω, δεν μπορώ να βρω αντικείμενα εύκολα με το 9Χ50 που έχει. Οι μόνοι σχηματισμοί που διακρύνονται είναι Ωρίονας (χειμώνα), Κασσιόπεια, το πίσω μέρος της μεγάλης Αρκτου (The Plough λέγεται η περιοχή) και το τρίγωνο Vega - Deneb - Altair. Μερικές φορές και την Ανδρομέδα (συνήθως είναι ανατολικά πάνω απο το Leeds που δημιουργεί την ρύπανση). Οπότε δεν υπάρχει βοήθεια να βρεθεί ένα αντικείμενο με τον κλασσικό τρόπο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θέλω αρκετό χρόνο για να βρω π.χ. Μ27 ή κάποιο άλλο DSO. (Μ42 είναι εύκολο να βρεθει ) Για να βρω σκοτείνο ουρανό θα πρέπει να ταξιδέψω 1ώρα περίπου. Σκέφτομαι να πουλήσω το τηλεσκόπιο και να πάρω ένα NexStar 130SLT (130mm reflector) που έχει goto, tracking & sky alling (θέλει 2 τυχαία άστρα να κοιτάξεις και είναι έτοιμο). Τουλάχιστον έτσι θα μπορώ να δω έστω και μια κηλίδα αντί να ψάχνω με της ώρες για ένα αντικείμενο όταν είμαι στον κήπο. Επίσης πιστεύω αν το πάρω μαζί μου σε σκοτεινή περιοχή θα μπορώ να δω τουλάχιστον όλα τα αντικείμενα μέχρι mag +9 (+13.1 είναι το όριο του, +14 έχει το 8"). Εσείς τι προτείνετε? ΕυχαριστώΠάνος.
dkef Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Οπωσδήποτε η ευκολία στη μεταφορά έχει σημασία. Μόνο αυτό το λόγο θα μπορούσα να δω για να πέσεις τόσο πολύ σε ίντσες. Τα ηλεκτρονικά δεν είναι πανάκια, δεν δουλεύουν πάντα καλά και δεν σου μαθαίνουν τον ουρανό. IMO, η ευχαρίστηση του να έχεις τηλεσκόπιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διαδικασία του να βρεις κάτι. "All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
MARINOS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Ένα red-dot finder θα σου έκανε τη ζωή απείρως ευκολότερη στην αναζήτηση αντικειμένων -και οικονομικότερη.Σκοπεύεις με το red-dot στην περιοχή που βρίσκεται το αντικείμενο και κοιτάς στο 9χ50 finder γιά κεντράρισμα. Εάν δεν το βλέπεις από το finder, ρίξε μιά ματιά στο τηλεσκόπιο, μπορεί να το έχεις "πιάσει" ήδη.Ξεκινάς πάντα με τον μεγαλύτερο προσοφθάλμιο, δηλαδή τη μικρότερη μεγέθυνση που διαθέτεις. Χρήστος Μαρινός
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Φιλε Apoll μην ξεφορτωθεις το 8", θα υπαρξουν στιγμες που θα ευχεσαι να το εχεις και ισως αναγκαστεις να το ξαναγορασεις. Η ιδεα για το Nexstar δεν ειναι ασχημη γιατι θα ταξιδευει μαζι σου. Ομως, προτεινω να κανεις πρωτα αυτο που ειπε ο Χρηστος (MARINOS) παραπανω με το red dot finder. Θα δεις μεγαλη βελτιωση και ισως δεν θα χρειαστεις το Nextar.Αλλο 130mm και αλλο 200mm ακομα και σε φωτορυπανση. Φιλικα Κωστας Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2006 Φιλε μου πεφτεις πολυ σε ιντσες κι εκει που περιμενεις να δεις στο πεδιο σου κατι τωρα θα απογοητευθεις περισσοτερο μιας και ενα τηλεσκοπιο μικρο σαν αυτο που στοχευεις να παρεις δε δινει φωτεινα ειδωλα σα το 8" Η καλυτερη λυση ειναι ενα red dot finder οπως ειπε και ο MARINOS και κανεις το κουμαντο σου. Η ενα μεγαλυτερο ακομα finder. Ψαξου εκει κι οχι σε νεο μικροτερο αλλα ηλεκτρονικο τηλεσκοπιο.. Ομως με τετοια φωτορυπανση μη περιμενεις να δεις πραγματα οπως το Μ27 Μ57 Μ13 κλπ. Θα τα δεις μεν αλλα με μεγαλη δυσκολια. Σκεψου να πεσεις στα 130mm τι θα γινει. Θα απογοητευτεις πληρως και θα κλαις τα λεφτα σου για ενα χαζο ηλεκτρονικο συστημα. Αλλο να επαιρνες το MEADE LX200R το οποιο εχει φοβερο ηλεκτρονικο συστημα αλλα δε θα αγορασεις αυτο. Εχεις στοχευσει για κατι αρκετα χαμηλοτερης ποιοτητας. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27, 2006 Πάνο, καλώς ήλθες στην παρέα μας! Μέσα από τις καταχωρήσεις του astrovox θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις σχετικά με πάρα πολλά ζητήματα, που σε απασχολούν ή πρόκειται να σε απασχολήσουν. Αν έχεις χρόνο, εκμεταλλεύσου το! Συμφωνώ με τα όσα γράφει ο Χρήστος Μαρινός, με την εξής παραλλαγή: Αντί να αγοράσεις red dot finder, αγόρασε καλύτερα έναν telrad, ή έστω έναν rigel. Οι ερευνητές αυτοί προβάλουν ομόκεντρους κύκλους αντί της κουκίδας. Τα αστροάλματα γίνονται ευκολότερα και σε μεγαλύτερη έκταση πάνω στον ουρανό. Εγώ πάντως, έχω εγκαταλείψει από καιρό την ιδέα της σοβαρής παρατήρησης αμυδρών αντικειμένων μέσα από την Αθήνα, αν και έχω, τόσο ρομποτικό, όσο και χειροκίνητο τηλεσκόπιο. Τα αντικείμενα – όσα φαίνονται- δεν έχουν καμία σχέση με την παρατήρηση από σκοτεινό ουρανό. Γιαυτό και, όταν βγάζω τηλεσκόπιο στην Αθήνα, παρατηρώ συνήθως πλανήτες και φωτεινούς διπλούς αστέρες, άντε και κανένα εύκολο αστρικό σμήνος ή νεφέλωμα (με χρήση φίλτρου). Η όποια προσπάθεια χειροκίνητης εύρεσης των υπολοίπων αντικειμένων βοηθά μόνο στην εξάσκηση της μεθοδολογίας εύρεσης και… της αντοχής των νεύρων σου. Ορισμένοι ωστόσο από το φόρουμ, έχουν εκφραστεί θετικά για την χρήση go-to μέσα από την πόλη, υπό την έννοια που κι εσύ αναφέρεις, της ευκολότερης δηλαδή εύρεσης αντικειμένων. Όμως, η πάντα παρούσα φωτορύπανση σε συνδυασμό και με τα 130mm της διαμέτρου του τηλεσκοπίου που προτείνεις αντί των 200mm της τωρινής σου διαμέτρου, μάλλον, δεν θα σε βοηθήσουν να φθάσεις μέχρι εκεί που θα επιθυμούσες. Βρες κάποιον σύλλογο ερασιτεχνών αστρονόμων στην περιοχή που μένεις. Θα δεις πολλά τηλεσκόπια και θα τα εκτιμήσεις και σε συνδυασμό με τις συνθήκες της φωτορύπανσης κάτω από την οποία αναγκάζονται να επιχειρούν. Φιλικά PapGeo----------------Υ.Γ. Κι εμείς στην Αθήνα ταξιδεύουμε τουλάχιστον 1 ώρα για να βρούμε σκοτεινό ουρανό. Το προτιμάμε, σε σχέση με αυτά που κερδίζουμε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα