Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Ας υποθέσουμε πως σε απόσταση 0,01 έτος φωτός (670 αστρικές μονάδες) από τον Ήλιο υπάρχει ένας μπλε υπεργίγαντας. Πως θα επηρεάσει το Ηλιακό Σύστημα;

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε
θέλω άλλο χρόμα τον 2ο, κάτι σε κόκκινο. Αν τεσπα υπήρχε εκεί που λες, δεν νομίζω να χόραγε η Γη, αφού αν ο Ήλιος γίνει υπεργίγαντας θα την καταπιεί .
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
φυσικα και υπαρχουν μπλε θερμοι υπεργιγαντες (πχ . Ριγκελ). τωρα για να απαντησω στην ερωτηση του παναγιωτη θα συμφωνησω οτι ενας τετοιου μεγεθους αστερας σε τοσο μικρη αποσταση ειτε θα καταπινε το ηλιακο συστημα , ειτα ι η βαρυτικη παραμορφωση που θα προκαλουσε θα ηταν τοσο ισχυη ωστε δε θα επετρεπε καν τη δημιουργια ηλιου και πλανητων (προφανως)
Δημοσιεύτηκε

Η ερώτηση δεν είναι χαζή. Χαζές ερωτήσεις δεν υπάρχουν. Μόνο χαζές απαντήσεις.

Και για να απαντηθεί ορθά αυτή η ερώτηση χρειάζονται πολύπλοκα μαθηματικά και επιστημονικά μοντέλα σε υπερυπολογιστικά συστήματα που είναι φυσικά πολύ πέρα από τις δυνατότητες αυτού του ταπεινού φόρουμ.

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε
χρειάζονται πολύπλοκα μαθηματικά και επιστημονικά μοντέλα σε υπερυπολογιστικά συστήματα

Έχω την εντύπωση πως για να βρεις τις δυνάμεις που δέχεται ένα σώμα ανάμεσα σε δύο μάζες (Ήλιος και υπεργίγαντας) δεν είναι και τόοοοσο δύσκολο. Νομίζω πάντως πως η απόσταση είναι πολύ μικρή και σε συνδυασμό με την τεράστια μάζα του 2ου άστρου δε θα μπορούσε να υπάρξει κάτι σε ισορροπία ανάμεσά τους. Βασικά δεν ξέρω και αν δύο αστέρια μεγέθους όσο ο ήλιος και ο Ρίγκελ μπορούν να συνυπάρξουν σε .01 έτος φωτός απόσταση. Έχει κανείς κανένα παράδειγμα;

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Βασικά το όλο θέμα είναι το γνωστό πρόβλημα των τριών <ή περισσότερων> σωμάτων (το έχω ξαναθέσει εδώ ως Γη-Σελήνη-Λίλιθ<υποθετικό 3ο σώμα>) ενώ ήδη εισέρχονται και δυνάμεις όπως η coriolis και όταν έχουμε να κάνουμε και με επηρεασμό ολόκληρου του ηλιακού συστήματος τότε αρχίζει κανείς να καταλαβαίνει την όλη πολυπλοκότητα του προβλήματος.

Δεν μπορεί πάντως να επιληθεί με μαθηματικά λυκείου. Αυτό είναι το πλέον βέβαιο...

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε

Αν δύο άστρα με μάζες Μ (ο Ήλιος) και Μ' (ο υπεργίγαντας) είναι σε μια απόσταση x, θα κινούνται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας, Κ. Η απόσταση του Ήλιου από αυτό βρίσκεται από τις σχέσεις: d=M'(d+r)/(M+M') και r=M(d+r)/(M+M'). Αφού d+r=670 AU, υπολογίζουμε πως ο Ήλιος θα περιφέρεται γύρω από το Κ, το οποίο θα απέχει: α) για Μ'=8Μ, d=595,555 AU β) για Μ'=15Μ, d=628,125 AU γ) για Μ'=60Μ, d=659,016 ΑU. Οι μάζες που έθεσα για το υπεργίγαντα αντιστοιχούν στην ελάχιστη απαιτούμενη μάζα ώστε το άστρο να τελειώσει σε σουπερνόβα, στη μάζα του β Ori και τέλος στη μάζα του βαρύτερου μέλους του συστήματος η Car. Πιο σημαντικό όμως είναι η δύναμη που θα δέχεται η Γη. Έστω m η μάζα της. Τότε, στη θέση του σχήματος, η δύναμη από τον Ήλιο F και η δύναμη από το γίγαντα f θα δίνουν συνισταμένη ΣF=F-f=GMm/R2 - GM'm/(x-R)2 (με το 2 εννοώ εις το τετράγωνο, δεν ξέρω πώς να το γράψω σωστά). Για τις μάζες που ανέφερα πιο πάνω, αποδεικνύεται πως α) για Μ'=8Μ F=55945,125f, β) για Μ'=15Μ F=29837,4f και γ) για Μ'=60Μ F=7459,35f. Δηλαδή, όπως τίθεται το πρόβλημα, αν δηλαδή ένα άστρο κλάσης Ο "φυτρώσει" στις 670 AU, είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να αποσταθεροποιηθεί η τροχιά της Γης, γιατί η δύναμη που θα της ασκεί θα είναι αμελητέα.

Τ%ώρα, επειδή το Ο άστρο θα ζούσε λίγα εκατομμύρια χρόνια, πιο λίγο και από το χρόνο που χρειάζεται για το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, δε θα υπήρχε για πάντα. Θα άφξνε πίσω του ένα pulsar ή μια μαύρη τρύπα. Δε θα επηρέαζε τη μετέπειτα μετεξέλιξη του ηλιακού συστήματος. Πριν εκραγεί όμως, θα είχε εξαπολύσει ένα τόσο ισχυρό ηλιακό άνεμο ώστε σχεδόν σίγουρα θα είχε απογυμνώσει "καθαρίσει" τον Ήλιο από τον πρωτοπλανητικό του δίσκο πρωτού σχηματιστούν πλανήτες. Προφανώς, ακόμα κι αν ο Ήλιος γεννήθηκε μέσα σε (και μαζι με) ένα ανοιχτό σμήνος, τόσο κοντά σε άστρο κλάσης Ο δε βρέθηκε. Ο μόνος άλλος τρόπος να επηρεαστεί το ηλιακό σύστημα είναι να συλληφθεί ο Ήλιος από διερχόμενο υπεργίγαντα. Το αν ο Ήλιος θα έμπαινε σε τροχιά θα εξαρτώνταν από το αν η σχετική ταχύτητα προσέγγισης ήταν μικρότερη από την ταχύτητα διαφυγής από τη βαρύτητα του άστρου Ο (βαριέμαι να κάνω τις πράξεις τώρα). Η συμβίωση θα κρατούσε μέχρι το θάνατο του υπεργίγαντα. Και πάλι όμως, ο Ήλιος είναι σε τέτοια θέση στο Γαλαξία ώστε ποτέ δεν πλησιάζει αρκετά κοντά στις περιοχές αστρογένεσης, ενώ τα άστρα κλάσης Ο ποτέ δε ζουν όσο χρειάζεται για να απομακρυνθούν από τους γενέθλιους τόπους τους και να "αγγιξουν" τον Ήλιο.

Image1.jpg.d2741914bd1d631f1dec2e51bf94d853.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης