Jump to content

Εκτοξεύτηκεο διερευνητής Beagle 2


astrovox

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το ευρωπαϊκό σκάφος Mars Express, καθ' οδόν για τον Αρη, εκτόξευσε την Παρασκευή τη μικρή διερευνητική συσκευή Beagle 2 που θα προσεδαφιστεί στον πλανήτη ανήμερα τα Χριστούγεννα.

 

Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ μετέδωσαν την εντολή για την αποσύνδεση του Beagle στις 10:31 ώρα Ελλάδας.

 

Το Mars Express επιβεβαίωσε στις 13:10 ότι το ελατήριο που συγκρατούσε τον διερευνητή απελευθερώθηκε, στέλνοντάς τον σε πορεία εισόδου στην αρειανή ατμόσφαιρα.

 

Το μητρικό σκάφος θα συνεχίσει ανεξάρτητα το ταξίδι για τον Αρη, από τον οποίο απέχει τώρα τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα, και θα τεθεί σε τροχιά γύρω του στα τέλη Δεκεμβρίου.

 

Το Beagle 2, το οποίο δεν έχει δικό του σύστημα προώθησης, θα παραμείνει σε νάρκη μέχρι την προσεδάφισή του στις 25 Δεκεμβρίου.

 

Θα πέσει στην επιφάνεια με αλεξίπτωτο, καλυμμένο με τεράστιους αερόσακους που θα το προστατεύσουν από το τράνταγμα. Στη συνέχεια θα ξεδιπλώσει τους ηλιακούς συλλέκτες, θα προσανατολιστεί σε σχέση με τον Ήλιο και θα ξεκινήσει το βασικό του έργο: την αναζήτηση νερού και οργανικών ενώσεων.

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Αρης ίσως ήταν κάποτε υγρός πλανήτης, με ποτάμια, λίμνες και θάλασσες. Πιθανώς μάλιστα φιλοξενούσε μικροβιακή ζωή.

 

Ο διερευνητής θα προσπαθήσει τώρα να αναζητήσει ίχνη παγωμένου νερού στο υπέδαφος καθώς και ενώσεις του άνθρακα, που θα υποδείκνυαν την ύπαρξη ζωής τώρα ή στο παρελθόν.

 

Τον Ιανουάριο πρόκειται να φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη και τα δίδυμα αμερικανικά ρομπότ Mars Exploration Rovers. Σε αντίθεση με το Beagle, οι εξάτροχοι διερευνητές της NASA θα μπορούν να κινούνται στην αρειανή επιφάνεια και για να αναζητήσουν νερό σε μια πολύ μεγαλύτερη έκταση.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι λογικό πως θα είναι μεγάλη είδηση εάν βρεθεί παγωμένό νερό ή απολιθώματα μικροβίων ή ακόμα και σπόρια στον Άρη, πράγμα που θεωρώ

πολύ πιθανό έχοντας διαβάσει συν τοις άλλοις και ένα αρθρο του National Geographic πάνω στο ζήτημα αυτό παρατάσσοντας πολύ πειστικά στοιχεία για την ύπαρξη νέρου και μικροβιακής ζωής στον Άρη. Ανατιέται όμως κανείς τι συνέπειες ή τι επακόλουθο θα έχει η ανακάλυψη αυτή, απο τι μία μεριά βλέπουμε ότι μπορεί στο μακρινό μέλλον τον Άρη σαν αποικίσιμο πλανήτη ενώ απο την άλλη ίσως να κινδυνεύσουμε απο νέες μορφές βακτηρίων και ιών που θα έχουν αναστηθεί στο εργαστήριο. Τι πρέπει να περιμένουμε, και ποιό το ιστορικό του κόκκινου πλανήτη; :!:

Για το αρχείο σας!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημικό όχημα της ΝΑSΑ δεν έλαβε, όπως προβλεπόταν, στις 08:30 ώρα Ελλάδoς σήμα από το σκέλος προσγείωσης Beagle 2 του ευρωπαϊκού διαστημικού οχήματος Mars Express για να επιβεβαιώσει πως αυτό προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον πλανήτη Αρη.

 

«Αυτό μας απογοητεύει, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Δεν καταλήγουμε απαραίτητα στο συμπέρασμα πως χάσαμε το όχημα» τόνισε ο επιστημονικός εκπρόσωπος της αποστολής Κόλιν Πίλιντζερ.

 

Η πρώτη επαφή με το σκέλος προσγείωσης, μετά την προσεδάφισή του στην επιφάνεια του Αρη που είχε προβλεφθεί για τις 04:54 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Πέμπτης, θα γινόταν μέσω οχήματος της ΝΑSΑ περίπου στις 08:30 το πρωί. Όμως η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν έλαβε κανένα σήμα.

 

Ο καθηγητής Κ.Πίλιντζερ διευκρίνισε πως η επόμενη πιθανή επαφή είναι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και η τρίτη την Παρασκευή πριν αδειάσουν οι μπαταρίες του Beagle 2.

 

Ο επιστημονικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Ντέιβιντ Σάουθγουντ επιβεβαίωσε πως κανένα σήμα δεν έχει ληφθεί από το Beagle 2. Δήλωσε όμως πεπεισμένος πως το όχημα έχει προσεδαφιστεί στον Αρη.

 

«Θα έπρεπε να έχουμε λάβει σήμα του μέσω του διαστημικού οχήματος της ΝΑSΑ. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία επικοινωνία. Όμως αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας» δήλωσε από το κέντρο ελέγχου της ΕΔΥ στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

 

«Είμαστε σίγουροι πως το Beagle 2 προσγειώθηκε στην επιφάνεια του Αρη, μένει τώρα να μάθουμε νέα του» συμπλήρωσε.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχει μήπως κάποιο link που θα μας επέτρεπε να διαβάσουμε περισσότερα στο θέμα; Συγγνώμη για την άγνοια, αλλά δεν ξέρω που να ψάξω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορείς να βρεις πιο πολλά στο αντίστοιχο site του European Space Agency:

 

http://www.esa.int/export/SPECIALS/Mars_Express/index.html

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρατείνεται η σιωπή του Beagle 2 που αναμένετο να προσεδαφιστεί στον πλανήτη Αρη ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς δεν εξέλαβε κανένα σήμα του ούτε το διαστημόπλοιο της NASA Mars Odyssey που πέρασε στις 20:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) επάνω από τη ζώνη του Κόκκινου Πλανήτη, όπου επρόκειτο να προσεδαφιστεί ο διερευνητής.

 

«Κανένα σήμα από το Beagle 2 δεν εντοπίστηκε κατά τη διέλευση του Mars Odyssey απόψε [βράδυ Παρασκευής» επισήμαναν οι υπεύθυνοι της φιλόδοξης διαστημικής αποστολής που φαίνεται να στέφεται με μερική αποτυχία, δεδομένου ότι το μητρικό διαστημικό όχημα Mars Express τέθηκε τουλάχιστον επιτυχώς σε τροχιά.

 

Επρόκειτο για την τρίτη ανεπιτυχή προσπάθεια να επιτευχθεί επαφή με το Beagle 2, εντούτοις οι επιστήμονες διατηρούν την ελπίδα ότι το ραδιοτηλεσκόπιο του Jodrell Bank, κοντά στο Μάντσεστερ της Βρετανίας θα μπορέσει να το εντοπίσει αν και έχουν περάσει περισσότερες απο 42 ώρες μετα την πρεοβλεπόμενη αφιξή του στον Κόκκινο Πλανήτη.

 

Η προσεδάφιση του Beagle 2 στην επιφάνεια του Αρη, που προβλεπόταν για τις 04.54 την Πέμπτη (ώρα Ελλάδος), έγινε τελικά στα... τυφλά. Αν και το διαστημικό ρομπότ, που έχει ως αποστολή τον εντοπισμό ιχνών ζωής στο παρελθόν ή το παρόν του Αρη, δεν έχει δώσει σημεία ζωής, οι υπεύθυνοι της αποστολής δηλώνουν βέβαιοι πως προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στον Αρη.

 

Όπως επισημαίνει το BBC, στη «μάχη» για τον εντοπισμό του διερευνητή Beagle 2 μπαίνουν τώρα και τα ραδιοτηλεσκόπια στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια και στο Ουέστμποργκ της Ολλανδίας. Οι ελπίδες στρέφονται τώρα σε πιθανή επικοινωνία του Beagle με το Mars Express, καθώς «παιδί και μητέρα» έχουν προγραμματιστεί να έρχονται κατά διαστήματα σε επαφή.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Η βρετανική διερευνητική συσκευή Beagle που χάθηκε στον Αρη ανήμερα τα Χριστούγεννα πιθανότατα συνετρίβη επειδή δεν επιβραδύνθηκε αρκετά κατά την κάθοδό της στην αρειανή ατμόσφαιρα, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι δημιουργοί της.

 

Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες εντόπισαν σε φωτογραφίες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη μια σειρά από τέσσερις φωτεινές κηλίδες, οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν ίχνη του αλεξίπτωτου και των αερόσακων του Beagle.

 

Σε συνάντηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας στο Λονδίνο, η ομάδα του Beagle ανέφερε πως η πυκνότητα της ατμόσφαιρας είχε μειωθεί τις ημέρες πριν από την άφιξή του, με αποτέλεσμα το αλεξίπτωτο και οι αερόσακοι που το προστάτευαν να μην αρκούν για την επιβράδυνσή του.

 

Αιτία ήταν μια αμμοθύελλα που κάλυψε μεγάλο μέρος του πλανήτη: η σκόνη απορρόφησε μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, θέρμανε την ατμόσφαιρα και προκάλεσε τη διαστολή της.

 

Μείωση της ατμοσφαιρικής πυκνότητας είχαν αναφέρει και τα όργανα του ρομπότ Spirit της NASA , το οποίο προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στον Κόκκινο Πλανήτη στις αρχές Ιανουαρίου. Οι μετρήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να τροποποιηθούν οι παράμετροι εισόδου για το πανομοιότυπο ρομπότ Opportunity, που προσεδαφίστηκε σε υψηλότερο υψόμετρο τρεις εβδομάδες αργότερα.

 

Το Beagle επρόκειτο να προσγειωθεί στην πεδιάδα Isidis Planitia στις 04:54 ώρα Ελλάδας στις 25 Ιανουαρίου. Επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια σειρά από τεστ που ίσως αποκάλυπταν αν κάποτε ο Αρης φιλοξενούσε ζωντανούς οργανισμούς.

 

Μέχρι σήμερα ενδείξεις ζωής στον Αρη είχαν αναζητήσει άμεσα μόνο τα δύο αμερικανικά σκάφη Viking τη δεκαετία του 1970.

 

To Beagle μεταφέρθηκε μέχρι τον γειτονικό πλανήτη από το μητρικό σκάφος Mars Express της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), από το οποίο αποσυνδέθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Σε φωτογραφίες που τράβηξε το Mars Express λίγο μετά την αποσύνδεση διακρίνεται ένα αντικείμενο άγνωστης ταυτότητας, το οποίο εξετάζουν τώρα οι επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τι πήγε στραβά.

 

Πάντως το Mars Express τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και έχει ήδη αρχίσει τη μετάδοση πολύτιμων νέων δεδομένων.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης