Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ο δορυφόρος υπερύθρου της ιαπωνικής υπηρεσίας εξερεύνησης του διαστήματος με το όνομα AKARI, που στα ιαπωνικά σημαίνει φως, συνεχίζει την εξερεύνηση του ουρανού χαρτογραφώντας το σύμπαν που μας περιβάλει στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Νέες φωτογραφίες που λήφθηκαν και πρόσφατα δεδομένα παρατηρήσεων αποκαλύπτουν σκηνές από τη γέννηση και το θάνατο των άστρων.

Η κάμερα υπερύθρου του δορυφόρου (IRC - Infrared Camera) φωτογράφησε το νεφέλωμα ανάκλασης (reflection nebula) IC 1396 στον αστερισμό του Κηφέα. Το νεφέλωμα ανάκλασης είναι ένα νέφος αερίων και σκόνης που ανακλά το φως γειτονικών άστρων. Το υπόψη νεφέλωμα (IC 1396) αποτελεί μια περιοχή σχηματισμού φωτεινών άστρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3000 ετών φωτός από την περιοχή του Ηλιακού μας Συστήματος, σε μια περιοχή όπου γεννιούνται άστρα πολύ μεγάλης μάζας (αρκετές δεκάδες φορές τη μάζα του Ήλιου).

Πολλά νεογέννητα άστρα, τα οποία πριν ήταν άγνωστα, αναμένεται να εντοπιστούν χάρη στο δορυφόρο AKARI, καθώς η υψηλή και λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων θα αποκαλύψει τη διαδικασία σχηματισμού των άστρων στην περιοχή αυτή.

Επίσης εκτός από τη γέννηση νέων άστρων ο AKARI μελέτησε και το κύκνειο άσμα ορισμένων άστρων. Συγκεκριμένα το όργανο Far-Infrared Surveyor (FIS) μελέτησε τον κόκκινο γίγαντα U Ύδρας, ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 500 ετών φωτός από τον Ήλιο μας. Οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν εκτεταμένα νέφη σκόνης που περιβάλουν το άστρο αυτό.

Όπως είναι γνωστό, άστρα με μάζα σχεδόν ίση με τη μάζα του Ήλιου κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της ζωής τους διογκώνονται και μετατρέπονται έτσι στους γνωστούς κόκκινους γίγαντες. Κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της ζωής τους τα άστρα αυτά συνήθως εκτοξεύουν αέριο από την επιφάνειά τους στο μεσοαστρικό χώρο. Το αέριο που εκτοξεύεται αναμιγνύεται με σκόνη και το μίγμα σκόνης και αερίου επεκτείνεται και διαφεύγει από το άστρο δημιουργώντας ένα κέλυφος ύλης στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο πυρήνας του αρχικού άστρου, ένας λευκός νάνος.

Ο δορυφόρος AKARI εκτοξεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2006 από το διαστημικό κέντρο της Ιαπωνίας Uchinoura και άρχισε την εξερεύνηση του ουρανού τον Απρίλιο του 2006.

Η αποστολή αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας με πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Μ. Βρετανίας, αλλά και με την ESA και αναμένεται να συνεισφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην εξερεύνηση και στην κατανόηση των διαδικασιών του σύμπαντος.

 

Πηγή : NASA, ESA, JAXA

www.ir.isas.jaxa.jp/ASTRO-F/Outreach/index_e.html

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
  • 1 μήνα αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης