Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

:roll: Πρόσφατα απόκτησα το πρώτο μου τηλεσκόπιο. Ένα Sky-Watcher 130 EQ (D=130mm και F=900mm). Το πακέτο περιείχε δύο προσοφθάλμια 10mm και 20mm. Αργότερα αγόρασα ένα προσοφθάλμιο zoom 7-21mm, έναν διπλασιαστή Barlow και ένα φίλτρο σελήνης. Μπορεί κανένας να μου πεί τι δυνατότητες μπορώ να έχω στο νυχτερινό ουρανό και ειδικότερα στη Σελήνη, το Δία, τον Άρη και τον Κρόνο σύμφωνα με τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη το οτι μένω στα προάστια της Θεσσαλονίκης;[/url]
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Johnmis καλη χρονια να εχεις.Η ικανοτητα συλλογης φωτος του τηλεσκοπιου σου ειναι 344χ,δηλαδη χαμηλη.Απο την αλλη η περιοχη που μενεις εχει προβλημα εντονης φωτορυπανσης.Αυτοι οι δυο παραγοντες καθιστουν δυσκολη εως παρα πολυ δυσκολη την παρατηρηση των αντικειμενων deep-sky.Οσο αφορα την Σεληνη,τον Αρη,την Αφροδιτη και τον Δια για αρχη ειναι καλο.Τωρα,σε περιοχες εκτος φωτορυπανσης το οργανο αυτο σε "εισαγει"στην παρατηρηση αντικειμενων deep-sky χωρις να σου δινει την δυνατοτητα λεπτομερειων.Ελπιζω οτι δεν θα παραμεινεις για μεγαλο χρονικο διαστημα σε αυτες τις διαστασεις και δυνατοτητες αυτου του οργανου διοτι γρηγορα θα επελθει ο κορεσμος και η απογοητευση.Σου ευχομαι καθαρους ουρανους,οσο το δυνατον λιγοτερη φωτορυπανση και καλες αξεχαστες παρατηρησεις.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:lol: Σ' ευχαριστώ πολύ. Έφτασα στο σημείο αυτό (να ρωτήσω) επειδή είχα όσο να 'ναι κάποιες απογοητεύσεις μέχρι τώρα. Κυρίως πιστεύω λόγω της φωτορύπανσης. Αν δε σε κουράζω θα ήθελα να σε ρωτήσω και κάνα δυο άλλα πραγματάκια: 1.Πιστεύεις πως το φίλτρο φωτορύπανσης ή φίλτρα πλανητών θα βοηθούσαν λίγο την κατάσταση; και 2. Πώς μπορώ να ενηερώνομαι για τις διάφορες συνάξεις που κάνουν έρασιτέχνες αστρονόμοι σε καθαρότερα σίγουρα σημεία; Έχεις πάει εσυ και πώς γίνεται να πας; (Αν δε γίνομαι αδιάκρητος; ) Καλή Χρονιά και σε σένα!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε johnmis,

 

Διαβασα τις δημοσιευσεις σου, και επειδη ειμαι κατοχος του ιδιου τηλεσκοπιου με σενα, σκεφτηκα να γραψω κι εγω λιγα λογια, μηπως σε βοηθησουν στα πρωτα σου βηματα.

 

Κατ' αρχην, για να διαπιστωσεις την αξια του τηλεσκοπιου σου, παντοτε να παρατηρεις σε σκοτεινους ουρανους.

Οπουδηποτε αλλου με φωτορυπανση, θα απογοητευτεις και θα χασεις το χρονο σου.

Κρατωντας αυτο, παμε παρακατω..

 

Το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο ειναι καλο για αρχη.Εχει καλα, αξιοπρεπη οπτικα και θα σε βοηθησει στα πρωτα σου βηματα.

Μπορεις να δεις ολα τα αντικειμενα του καταλογου Messier που ειναι και ο πιο δημοφιλης.

Μαθαινοντας και τους αστερισμους σιγα σιγα, θα μπορεις να τα αναγνωριζεις.

Βεβαια, στα περισσοτερα δεν μπορεις να δεις πολλες λεπτομερειες, αλλα θα μπορεσεις να τα αναγνωριζεις.

Μπορεις να δεις και πολυ λιγα αντικειμενα απο τον καταλογο NGC, αλλα αυτο απαιτει πολυ καθαρο και πολυ σκοτεινο ουρανο, και καποια σχετικη εμπειρια.

Τα προσοφθαλμια που το συνοδευουν, εγω τα βρισκω καλα.

Εχω αγορασει και το 6.3mm που ειναι αρκετα καλο.

Το Barlow σπανια το χρησιμοποιω.

Το πιο συνηθισμενο για χρηση ειναι το 20mm, ιδιαιτερα για ανοιχτα σμηνη και αλλα deep-sky.

Αν θελεις παραπανω μεγεθυνση, και το 10μμ καλο ειναι.

Η θεωρητικη μεγεθυνση αυτου του τηλεσκοπιου ειναι στα 260Χ.

Εγω σπανια το εχω φτασει μεχρι εκει, μονο για πλανητες και το φεγγαρι.Δεν με ικανοποιησε ομως, γιατι η εικονα ηταν αρκετα θολη.

 

Ενα αρνητικο σημειο που εγω προσωπικα εχω βρει ειναι η βαση του.Ειναι αρκετα ασταθης, και ισως και η αιτια που η υψηλη μεγεθυνση δεν με ικανοποιησε.

Για μενα προσωπικα, αυτη η βαση δεν συνισταται για τιποτε αλλο, περα απο μια βασικη στηριξη του σωληνα..

 

Σε γενικες γραμμες ομως, θα ελεγα οτι ειμαι ικανοποιημενος.Σιγουρα καποια στιγμη θα αποκτησω ενα μεγαλυτερο.

Αλλα αυτο το τηλεσκοπιο με βοηθησε αρκετα στα πρωτα μου βηματα.

 

Οσον αφορα τα φιλτρα, δεν εχω δοκιμασει.Εχω διαβασει, οτι γενικα τα φιλτρα αξιζουν για τηλεσκοπια απο 8 ιντσες και ανω.

Η φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα, λενε, των τηλεσκοπιων κατω απο 8 ιντσες, δεν ειναι αρκετη για τη χρηση φιλτρων.

Αλλα αν θελεις μπορεις να δοκιμασεις.Αν δεν σου κανουν, μπορεις να τα χρησιμοποιησεις οταν παρεις μεγαλυτερο.. :wink:

 

Για τους συλλογους, εγω γνωριζω μονο απο Αθηνα.Μπορεις ομως να βρεις κατι, ψαχνοντας στο Internet.

 

Κλεινοντας, να σου ευχηθω καλες παρατηρησεις και να σε καλοσωρισω στο hobby.

Ελπιζω να σε βοηθησα καπως.

Οτι αλλο θελεις, εδω ειμαστε.. :)

 

Φιλικα

Θοδωρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Johnmis γεια σου.Οτι σου εγραψα και οτι σου γραφω ειναι προιον αμεσης εμπειριας και πληροφοριων απο αλλους ερασιτεχνες αστρονομους.Για την πρωτη ερωτηση εχω να σου γραψω το εξης.Το φιλτρο φωτορυπανσης εχει να κανει πρακτικα μονο με τα νεφελωματα δηλαδη αυξανει την αντιθεση του αντικειμενου σε σχεση με το φοντο που προβαλλεται.Φυσικα αυτο ισχυει μονο για αρκετα φωτεινα νεφελωματα π.χ Μ-42,Μ-1 κ.τ.λ.Για τις αλλες κατηγιριες αντικειμενων μαλλον η κατασταση ειναι απογοητευτικη.Οσο αφορα τα φιλτρα για πλανητες αυτα ειναι καλα αλλα δεν εχουν σχεση με τη φωτορυπανση.Τωρα οσο αφορα τη δευτερη σου ερωτηση εαν θελεις στειλε μου το e-mail σου η καποιο αλλο τροπο προσωπικης επικοινωνιας να τα πουμε.Το δικο μου e-mail ειναι www.dimstou@freemail.gr.Να εισαι καλα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Σας ευχαριστω και τους δύο. Το πεδίο έχει ξεκαθαρίσει σίγουρα. Ελπίζω να μου λυνετε έτσι τις απορίες παντα και να σας βοηθάω κι εγώ όσο μπορώ γιατί η ερασιτεχνική αστρονομία είναι σίγουρα ένα πολύ ωραίο χόμπι. Στο επανειδείν! (Αν έχει κανένας άλλος να συμπληρώσει κάτι στους προλαλήσαντες και να με βοηθήσει περισσότερο να το κάνει ευχαρίστως).
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν ξεκίνησα την αστρονομία εδώ και 10 περίπου χρόνια,το πρώτο μου τηλεσκόπιο ήταν ένα 60mm refractor.Τα οπτικά του ήταν τέλεια.Οι εικόνες του ήταν πολύ λαμπρές-έστω για την διάμετρό του-.

Η συγκίνηση που ένοιωσα όταν αντίκρισα για πρώτη φορά τον Κρόνο δεν περιγράφεται.

'Εκτοτε,παρ'οτι έχω παρατηρήσει τον νυχτερινό ουρανό με πολύ μεγαλύτερα τηλεσκόπια απο αυτό,ποτέ δεν ένοιωσα ξανά την ίδια συγκίνηση.Πολύ κρίμα που δεν το έχω στην κατοχή μου σήμερα.

Φίλε Johnmis.Ξεκίνα με ότι έχεις και στην πορεία θα καταλάβεις μόνος σου.

Καλό ξεκίνημα.

Δημήτρης.

Δημήτριος Κολοβός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε johnmis,

αν σε ενδιαφέρει η παρατήρηση μαζί με άλλους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μπορείς να επικοινωνήσεις στο xkaniko@yahoo.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Johnmis καλη χρονια να εχεις.Η ικανοτητα συλλογης φωτος του τηλεσκοπιου σου ειναι 344χ,δηλαδη χαμηλη.

Φίλε Dimstou όταν λες 344χ ικανότητα συλλογής από πού το έβγαλες αυτό και σε σχέση με τι?

Αν μπορείς απάντησε μοθ σε παρακαλώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Juice 105 για να βρεις την συλλεκτικη ισχυ του τηλεσκοπιου κανεις την εξης πραξη.Διαιρεις την διαμετρο του τηλεσκοπιου (σε χιλιοστα) με τον αριθμο 7(διαμετρος κορης ματιου σε πληρη διαστολη).Τον αριθμο που βρισκεις τον πολλαπλασιαζεις με τον εαυτο του.Ο αριθμος αυτος που θα βρεις ειναι η συλλεκτικη ισχυ του οργανου.Παραδειγμα,εστω διαμετρος τηλεσκοπιου ειναι D=130 χιλιοστα τοτε 130 δια 7=18,57.Αυτο τον αριθμο τον πολλαπλασιαζουμε με τον εαυτο του και εχουμε 18,57 επι 18,57 οποτε παιρνουνε 344.Αρα η συλλεκτικη ισχυ ειναι 344Χ παντα συγκρινομενη με την ισχυ του ματιου.Ελπιζω να βοηθησα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Agapite Johnmis,

 

To tilekopio sou einai mia xara gia na 3ekiniseis. Sioura ta deep sky objects den einai oti pio eukolo oute kai se skoteino ourano me tileskopio mikris diametrou.

 

Oson afora omws tous planites DEN exeis kanena provlima! Oi planites den epirreazontai apo tin fwtorupansi kai me systimatiki paratirisi apo to spiti sou mporeis na ftaseis se polu ipsila epipeda. Einai ali8eia omws oti 8a xreiasteis filtra oxi gia na katapolemiseis tin fwtorupansi, alla gia na diakrineis sugkekrimenous sximatismous px stin epifaneia tou Ari.

Proswpika exw ena TAL-1 110mm kai ekana kapoies paratiriseis ston Ari to kalokairi tou 2003 (anti8esi). Enw stin arxi evlepa apla kapoies skoteines perioxes , me tin parodo tou xronou arxisa na diakrinw polu perissotera stoixeia kai na anagnwrizw perioxes.

 

Sto site: www.hellas-astro.gr mporeis na deis polles paratiriseis apo tin anti8esi tou Ari me tileskopia analogou mege8ous (kai megalutera fusika) ka8ws kai na vreis polutimes plirofories gia tin paratirisi twn planitwn.

 

Oson afora tis sunantiseis 8a xa na sou proteinw sugkekrimena gia tin A8ina. Stin 8essaloniki uparxei o Omilos Filwn Astronomias (www.ofa.gr) opou kai uparxei sxetiki omada paratirisis me tin opoia mporeis na er8eis se epafi.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αστροφιλοι γεια σας!

 

Ειμαι νεος στην παρεα και οπως ολοι οι νεοι ειμαι και εγω γεματος ερωτησεις. Βασικα το μονο οργανο που εχω στην κατοχη μου ειναι ενα ζευγαρι κυαλια 12χ50 με τριποδο στηριξης. ΓΙα αρχη καλουτσικα. Το προβλημα ειναι πως στην Αθηνα δεν βλεπεις τιποτα, προφανος ο λογος ειναι οτι οι μονοι που γνωριζουν για το προβλημα της φωτορυπανσης ειναι οι ερασιτεχνες αστρονομοι. Ποσο μακρια πρεπει να φτασει λοιπον καποιος για να δει κατι αξιολογο, εστω και με ενα ταπεινο ζευγαρι κυαλια?

 

Ευχαριστω εκ των προτερων!

 

Καλες ανακαλυψεις

Κυρ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ φίλε coyote21

 

Στην περίπτωση σου τα ταπεινά κυάλια είναι πλεονέκτημα, γιατί η φωτορύπανση επηρρεάζει λιγότερο τα κυάλια σου από ότι ένα μεγάλο τηλεσκόπιο.

 

Είναι προφανές ότι σε ένα ψηλό βουνό όπου δεν βλέπεις στα όρια του ορίζοντα καμμία φωταύγεια, τα κυάλια θα αποδόσουν το μέγιστο. Συνήθως οι ερασιτέχνες αστρονόμοι της Αθήνας, χρησιμοποιούν τον Κιθαιρώνα σαν ένα κοντινό σημείο, αλλά η φωταύγεια είναι και εκεί ορατή.

 

Εγω πάντως θα σου πρότεινα να μην ψάχνεις για τόσο εξωτικά μέρη, γιατί εκτός από την φωτορύπανση που είναι σημαντικό εμπόδιο, υπάρχει και το πρόβλημα του εκπαιδευμένου ματιού.

 

Μη χάνεις την ευκαιρία να παρατηρείς, ακόμα και στις παρυφές της πόλης. Τα αλσύλια που έχουν φτιαχθεί στην Καισαριανή, στο Αιγάλεω και οποιοδήποτε είναι κοντά σου είναι μια χαρά για τα κυάλια.

 

Ακόμα περισσότερο τα παραθεριστικά κέντρα της πόλης που είναι λίγο πιο εξω.

 

Ελπίζω να βοήθησα.

 

Φιλικότατα

 

Στάθης Αλεξόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστροφιλε Σταθη.

 

Καταρχην ευχαριστω για την βοηθεια σου. Σιγουρα μειωσες την απογοητευση μου οσον αφορα το θεμα περι ταξιδιου εις αναζητηση σκοτεινων ουρανων. Αν και απο μια βολτα που εκανα στο site της ΕΑΕ καταλαβα οτι ο Κιθαιρονας ειναι μαλλον συχνος τοπος ελευσης ερασιτεχνων αστρονομων.

 

Καλες ανακαλυψεις

 

φιλικα Κυρ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης