giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2006 Αποψε ο Algol (β Περσεα) ηταν σε εκλειψη.... μιλωντας στο καναλι astrovox στο IRC ανεφερα το γεγονος στους συνομιλητες μου Ifikrati, Vag_stefanoy και Κατερινα.Μιλουσαμε στο IRC και καθε τοσο βγαιναμε να δουμε την πτωση της λαμπροτητας του Algol που εφτασε στο .... ναδιρ στις 11:30 περιπου οταν ο εν λογω αστερας ηταν 3.4 μεγεθους.. η πρωτη live παρατηρηση του καναλιου μας Αργοτερα καληνυχτισα τα παιδια και βγηκα για την παρατηρηση του εκλειπτικου highlight της βραδιας.... ο XZ Ανδρομεδας θα εμπαινε σε εκλειψη τα μεσανυχτα ... η μεταβολη του απο 10.0 σε 13.0 μεγεθος μεσα σε δυο ωρες. Ειχα προετοιμαστει τυπωνοντας χαρτη ευρεσης απο το Cartes du ciel και εχοντας και τον χαρτη κλιμακας d της AAVSO. Ο XZ Ανδρομεδας βρεθηκε ευκολα δυο πεδια προσοφθαλμιου διπλα απο τον γ Ανδρομεδας. Η πτωση του φωτος εντυπωσιακη! Εκανα εκτιμησεις λαμπροτητας διαφορων μακροπεριοδων μεταβλητων και καθε τοσο επεστρεφα στο πεδιο του XZ And και τον εβλεπα να ναι ολο και πιο αμυδρος 10.7 ... 11.5... 12.2... 13 λιγο πιο πανω απο το οριακο μεγεθος του τηλεσκοπιου μου οταν παρατηρω απο το μπαλκονι μου. Η βραδια εκλεισε με τον XZ Ανδρομεδας στο ελαχιστο και με την προθεση να επιστρεψω στον ωραιο και ευκολο αυτο εκλειπτικο μεταβλητο αστερα.Η παρατηρηση αυτη εγινε δυνατη χαρη στη σελιδα: http://binaries.boulder.swri.edu/binaries/ ακολουθειστε το link Shawn's Ephemeris Calculator Εξαιρετικο και απολυτως απαραιτητο εργαλειο για παρατηρηση εκλειπτικων μεταβλητων!Τι περιμενετε; Παρατηρηστε εκλειψεις μεσα στην νυχτα,ειναι ευκολο και διασκεδαστικο! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2006 Είναι αλήθεια πως επικοινωνόντας τη στιγμή που βλέπεις κάτι, αποκτά άλλη αξία! Γι'αυτό και οι αστροσυναντήσεις είναι άκρως απαραίτητες... Στις περιπτώσεις όμως που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, η αμεσότητα του IRC δίνει, έστω και στο ελάχιστο αυτή την αίσθηση. Την ώρα του ελαχίστου ο Algol δυστυχώς βρισκόταν αρκετά χαμηλά (για τα φώτα της Αθήνας τουλάχιστον). Φάνηκε βέβαια με τα κιάλια, αλλά εγώ προσωπικά δεν έκανα εκτίμηση... Εκτός αυτού, το chart που είχα είχε λίγα αστέρια για σύγκριση οπότε δε με βοήθησε πολύ... Αργότερα, γύρω στις 3, ανταμείφθηκα πάντως παρατηρώντας τον W Orionis, έναν μεταβλητό αστέρα άνθρακα μεγέθους (εγώ τουλάχιστον λέω... ) 6.3... Αυτά για απόψε, καλή συνέχεια!! ΥΓ. Λίγη παρέα στο #astrovox θα μας άρεσε....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα