Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2006 Χτύπησα τον telrad απο το πλανητάριο(προσφορά). Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι θα τα πάμε πολύ καλά οι δυό μας!!!!!!!! Δεν τον τοποθέτησα ακόμα(που να βρω χρόνο...) αλλά ....λέει πολλά... έχει κάποιος εμπειρία με τέτοιους ερευνητές...καμιά συμβουλή??λέω μήπως...
astrovox Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2006 Βάλτον σε μια θέση που κατά το δυνατό να μπορείς να στοχεύεις και από το telrad και από το σκόπευτρο βολικά χωρίς αλλαγή στάσης. Καμιά φορά τα πράγματα είναι στριμωγμένα και δεν είναι εύκολο! Κάνε δοκιμή πριν αποφασίσεις οριστικά! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
aristarchus Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2006 Τηλεμαχε, Μπορει να αξιζει μονο μια χουφτα ευρουλια αλλα η πραγματικη του αξια ειναι πολυ μεγαλυτερη. Ισως ειναι ενα απο τα ποιο βασικα και αξιολογα αξεσουαρ που ενας ερασιτεχνης πρεπει με καθε τροπο να αποκτησει. Αυτο το εργαλειο ειναι ιδιαιτερα σημαντικο για τηλεσκοπιο με μεγαλη εστιακη αποσταση. Με το C14 (εστιακη αποσταση 3910μμ !), δεν κανεις τιποτα χωρις το telrad φορτωμενο και το λεω αυτο με προσωπικη εμπειρια. Καλες παρατηρησεις. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2006 I always thought that Steve's invention, the Telrad, should be in the top ten list of astronomy accessories. I like mine a lot. -Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Χαίρομαι που έκανα καλή αγορά... Thanks...
peaceful Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Αρχικά όταν τοποθέτησα το telrad κόλλησα τη βάση του δίπλα στον ερευνητή ώστε ο ερευνητής να είναι στη μέση και εκατέρωθεν αυτού να βρίσκονται από τη μία ο εστιαστής και από την άλλη το telrad, επειδή όμως χρησιμοποιώ τα hyperion που είναι βαριά προσοφθάλμια, είχα πρόβλημα με τη ζύγιση του σωλήνα στη στήριξη.Αναγκάστηκα λοιπόν να ξεκολλήσω τη βάση του telrad και να την τοποθετήσω σε απόσταση τόξου περίπου 45 μοιρών από τον ερευνητή, εκεί που δεν ενοχλούν κάποιες από τις μπροστινές βίδες του σωλήνα. Ο ερευνητής βρίσκεται πάλι μεταξύ του εστιαστή και του telrad. Φιλικά Σταύρος TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.
GStath Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2006 Από ένα σύντομο ψάξιμο στο διαδύκτιο έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι τοποθετουν τον telrad πριν το finderscope, στην "κορυφή" του σωλήνα (διαταξη: εστιαστής-telrad-finderscope). Δεν ξερώ κατά πόσο όντως ισχυεί η παρατήρηση αυτή αλλά αν ισχύει υπάρχει κάποιος λόγος γι' αυτό (πχ είναι πιο βολικό να "στχεύεις" με τον Telrad στην κορυφή του σωλήνα); Η διαταξη εστιαστής-finderscope-telarad είναι βολική; Πρόσφατα αγόρασα ένα telrad και σκεφτομαι να αποφύγω να μετακινήσω το finderscope (βασικά να αποφύγω να τρυπήσω το σωλήνα σε άλλο σημείο) και να τοποθετήσω τον telrad μετά το finderscope. Οι πιο έμεπειροι τι λέτε, να το κάνω έτσι ή αργότερα θα σιχτιρίζω και θα μπω στην διαδικασία του να αλλάζω θέσεις στους ερευνητές; (το τηλεσκόπιο είναι ένα 8" dob) 38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
aristarchus Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2006 Με ενα τηλεσκοπιο τυπου SCT, να τι εκανα εγω και το οποιο το βρηκα μια χαρα: http://www.perseus.gr/EquipPage/eq-cg-14-13.jpg .... μαλιστα ξεχασε τον ερευνητη οταν παρεις ενα telrad. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
PapGeo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2006 Γεια σας (μετά από κάμποσο καιρό)! Είχα γράψει παλαιότερα για την τροποποίηση του Telrad που αγόρασα: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=29877&sid=832bc661b18fc2d4c7d7093c95938cdd#29877Ομολογουμένως, μου έχει βελτιώσει κατά πολύ τις παρατηρήσεις. Έχει όμως κι ένα μειονέκτημα, όπως αρκετά άλλα οπτικά όργανα: Μαζεύει υγρασία, όταν αυτή υπάρχει αρκετή στο περιβάλλον, όπως έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, όπου το τηλεσκόπιό μου είχε γίνει κυριολεκτικά μούσκεμα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα και με το 9x50 finderscope. Γιαυτό και αυτά τα δύο χρειάζονται κάποιο τυποποιημένο ή αυτοσχέδιο dew shield (παρέκταμα δρόσου). Το μόνο σκοπευτικό που λειτουργούσε ήταν το red dot finder και αυτός είναι ο λόγος που, τουλάχιστον για την ώρα, δεν τολμάω να το αφαιρέσω. Όσον αφορά τα dobs τηλεσκόπια, κρίνω ότι οι ωφέλιμες θέσεις που μπορούν να τοποθετηθούν σκοπευτικά βρίσκονται στον χώρο από τον εστιαστή έως την κορυφή του σωλήνα, όπου, στην περίπτωσή μου, είναι τοποθετημένο το finderscope. Πιο κάτω ή πιο πέρα αρχίζει το «στραβολαίμιασμα», ακόμα και όταν το τηλεσκόπιο είναι υπερυψωμένο, όπως συμβαίνει με το δικό μου. Ο συνδυασμός των σκοπευτικών μου (εστιαστής – Telrad τροποποιημένος – finderscope και πάνω του ο red dot finder) με έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο, με εξαίρεση ίσως την περίπτωση κατά την οποία προσθέτω για παρατήρηση το binoviewer μου σε θέσεις πέρα από τις 40 μοίρες από το ζενίθ. Τότε το αυξημένο βάρος αντιμετωπίζεται οριακά από τους σφικτήρες του σωλήνα του (Σημείωση: δικού μου) τηλεσκοπίου. Αλλά κι αυτό στην ανάγκη λύνεται με την προσθήκη επιπλέον βάρους στην άλλη άκρη του σωλήνα. Φιλικά PapGeo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα