Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Επ' ευκαιρίας της έκλειψης στο Καστελλόριζο εφοδιάστηκα με ένα φίλτρο για το τηλεσκόπιό μου (ΕΤΧ-70ΑΤ) από τον κ. Νομικό. Το φίλτρο μου δόθηκε σε σακούλα και δεν έφερε διακριτικά της εταιρείας κατασκευής του. Από τότε και αφού με άφησε πολύ ικανοποιημένο στην έκλειψη, από καιρό σε καιρό ρίχνω μία ματιά στον Ήλιο, κυριώς για να δω τις κηλίδες του.

Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι να ασχοληθώ πιο ενεργά με την παρατήρηση του άστρου μας. Ήθελα λοιπόν να μου προτείνετε εξοπλισμό που θα μπορούσα να προμηθευτώ για να δω π.χ. ηλιακές εκλάμψεις ή πιο καθαρά την επιφάνειά του.

Περιμένω με ανυπομονησία τις απαντήσεις σας! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Και εγένετω φως....
Δημοσιεύτηκε

Ανεξαρτητα προυπολογισμου, βλεπεις και με pst λεπτομερειες στην επιφανεια του ηλιου και οπως και να το κανουμε οταν το ειδωλο ερθει σε focus (θα εχεις ακουσει για το "ξεφλουδισμενο πορτοκαλι") ειναι πραγματικα θαυμασιο, απλα θελει λιγο υπομονη!

Μιλαω για τη βασικη εκδοση(<Ι Αngstrom)

Αλλα για να μη προτρεχω, ποιος ειναι ο προυπολογισμος σου;

φιλικα Βαγγελης
Δημοσιεύτηκε
Αλλα για να μη προτρεχω, ποιος ειναι ο προυπολογισμος σου;

Προς το παρόν δεν έχω σκεφτεί το ποσό που θα ήθελα να διαθέσω. Δεν θα ήθελα όμως να ξεπερνά την αξία ενός καλύτερου τηλεσκοπίου από αυτό που ήδη έχω. Παρόλα αυτά θα ήθελα τις προτάσεις σας με ένα εκτιμώμενο ποσό κόστους και από εκεί και πέρα θα δω... Θέλω όμως πρωταρχικά να μάθω τι θα μπορούσα να αγοράσω προκειμένου να κάνω καλύτερες παρατηρήσεις.

Και εγένετω φως....
Δημοσιεύτηκε

Κατ αρχην θελεις τηλεσκοπιο καλυτερο απο το etx-70. Ενα μακρυ αχρωματικο η ενα αποχωματικο διοπτρικο 3-4" ειναι καλο για παρατηρηση του ηλιου. Την ημερα συνηθως το seeing θα ειναι ετσι κι αλλιως κακο και 3-4" ειναι επαρκες ανοιγμα γενικα. Ενα φιλτρο Baader astrosolar ειναι το καλυτερο, αν προτιμας το αριστο για οπτικη παρατηρηση του ηλιου τοτε χρειαζεσαι πρισμα Herschel (ακριβο!).

Το PST εμενα προσωπικα δεν με ενθουσιασε. Ναι μεν βλεπεις τις προεξοχες καλα αλλα δεν δινει υψηλο κοντραστ πανω στον ηλιακο δισκο. Τα φιλτρα Ηα με μικροτερο ευρος ειναι απο την αλλη απλησιαστα.....

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Eμενα παντως προσωπικα η εικονα απο το Coronado με αφησε αφωνο. Πυρινη πορτοκαλια μπαλα στη περιμετρο της οποιας γινεται το ελα να δεις μπροστα στα ματια σου! Φοβερο... :D

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Αν εννοεις το PST καθολου εντυπωσιακο δεν ειναι..... με τα χιλια ζορια διακρινεις λεπτομερειες στον ηλιακο δισκο, μονο τις προεξοχες δειχνει καλα. Συγνωμη αλλα 600 και 700 ευρω για αυτο το προιον τα βρισκω πολλα. Χρειαζεται ευρος κατω απο 0.5 Α για να δει κανεις καλα τον ηλιο σε Ηα αλλα τοτε η τιμη εκτοξευεται.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Τα φιλτρα Ηα με μικροτερο ευρος ειναι απο την αλλη απλησιαστα.....

Γιωργο, το θεμα ειναι αφ'ενος οτι οταν ψαχνεις ενα ηλιακο τηλεσκοπιο πρεπει και να το αντιμετωπιζεις ως τετοιο, δηλαδη οτι προκειται για ολοκληρωμενο refractor με πολυ συγκεκριμενη χρηση(την ημερα ας πουμε) και οχι κατι το οποιο θα ασχολουμαστε μεχρι να νυχτωσει για να περασει η ωρα!

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι λιγο πολυ οι τιμες οταν μιλας για υψηλης ποιοτητας ΟΤΑ(π.x solarmax series) ειτε ηλιακα ή οχι,ειναι τουλαχιστο συγκρισιμες, κανω λαθος; Αν κανω λαθος διορθωστε με.. Δηλαδη,ακομα και με 40μμ βλεπεις πραγματα στον ηλιο, για το βραδυ ομως θελεις κατι μεγαλυτερο και αντιστοιχης ποιοτητας, οποτε τροπον τινα το κοστος θα ισοφαριστει!

φιλικα Βαγγελης
Δημοσιεύτηκε
Ενα φιλτρο Baader astrosolar ειναι το καλυτερο, αν προτιμας το αριστο για οπτικη παρατηρηση του ηλιου τοτε χρειαζεσαι πρισμα Herschel (ακριβο!).

Υπαρχει κανενας φιλος της παρεας με εμπειρια με το Baader Solar Continuum φιλτρο; Εχω ακουσει ΠΟΛΛΑ καλα πραγματα και θα με ενδιαφερε παρα πολυ να μαθω την αποψη του.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Αν εννοεις το PST καθολου εντυπωσιακο δεν ειναι..... με τα χιλια ζορια διακρινεις λεπτομερειες στον ηλιακο δισκο, μονο τις προεξοχες δειχνει καλα. Συγνωμη αλλα 600 και 700 ευρω για αυτο το προιον τα βρισκω πολλα. Χρειαζεται ευρος κατω απο 0.5 Α για να δει κανεις καλα τον ηλιο σε Ηα αλλα τοτε η τιμη εκτοξευεται.

Τα 550 ευρώ που έδωσα πιστεύω ότι έπιασαν τόπο. Τις προεξοχές όντως τις δείχνει καλά, όσο για λεπτομέρεια στον ηλιακό δίσκο με λίγη εξάσκηση βλέπεις αρκετά πράγματα. Η "λίγη εξάσκηση" που λέω μάλλον προϋποθέτει να το έχεις δικό σου και να παρατηρείς συχνά ώστε να εξοικειωθείς αφενός με τις λεπτές ρυθμίσεις του αφετέρου με το ίδιο το αντικείμενο. Φυσικά να μην ξεχνάω το πιο σημαντικό, τη συνεχή μεταβολή των ηλιακών χαρακτηριστικών. Κάθε μέρα βλέπεις και κάτι διαφορετικό. Για να μην αναφέρω ότι σου δίνει τη δυνατότητα έστω και να δεις κάτι την ημέρα :cheesy:

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης