kekropas Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Θα ήθελα να ρωτήσω αν η απόσταση των πλανητών αλλάζει από τη Γη σε τόσο σημαντικό βαθμό ώστε κατά την παρατήρησή τους με την ίδια μεγέθυνση να έχουμε μεγαλύτερη εικόνα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο ο Κρόνος πότε πλησιάζει? Το λέω γιατί χτες στα 130Χ μου φάνηκε πολύ μικρός!
aristarchus Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Κεκροπα, Οντως υπαρχει (δραματικη) αλλαγη στην φαιν. διαμετρο των πλανητων και αυτο ειναι ιδιαιτερα ορατο με την Αφροδιτη και τον Αρη. Σε πολυ γενικο βαθμο, η Αφροδιτη παιζει μεταξυ 10 και 60 δευτερα της μοιρας και ο Αρης μεταξυ 3.5 και 20-24 δευτερα της μοιρας. Οσον αφορα τον Κρονο, ναι μεν η τροχια ειναι ελληπτικη αλλα η περιοδος ειναι τοσο μεγαλη που δεν πιστευω οι μικρες αλλαγες στην φαιν. διαμετρο να ειναι ορατες απο την γη απο χρονο σε χρονο (η απο εποχη σε εποχη). Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Achilleas Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Μιλώντας για Αφροδίτη, ποτε θα είναι σε καλή θέση για παρατήρηση? Η επόμενη αντίθεση(=πλησίασμα) του Άρη πάντως είναι τα Χριστούγεννα του 2007! Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
dimitris Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Φαινόμενη Διάμετρος σε δεύτερα της μοίρας Ερμής 4.50 -13.00 Αφροδίτη 9.70 -66.00 Άρης 3.50 - 25.10Δίας 29.80 -49.00 Κρόνος 14.50 - 20.10 Ουρανός 3.30 - 4.10 Ποσειδών 2.20 - 2.40 από ένα Project που είχα κάνει παλαιότερα (είχα χρησιμοποιήσει ελάχιστες και μέγιστες αποστάσεις σε σχέση με τη Γη)Το είχα κάνει σε excel και χρησιμοποιεί τις προσεγγίσεις του excel σε μαθηματικές συναστήσεις DEGREES & ATANμε αυτόν τον τρόπο μπορούσα να υπολογίσω και φαινόμενες γωνίες διαφόρων σωμάτων (πχ ISS =8" της μοίρας κα) Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
aristarchus Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2006 Φαινόμενη Διάμετρος σε δεύτερα της μοίρας ...Δημητρη, Μηπως ( ) εχεις το χρονικο διαστημα μεταξυ το ελαχιστο και μεγιστο για καθε πλανητη; Αυτο πιστευω θα ηταν ιδιαιτερα ενδιαφερον! Και κατι αλλο .... Χρονια Πολλα φιλαρακο! Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
dimitris Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2006 Αντώνη, ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά, δυστυχώς δεν έχω αυτή την πληροφορία .... πάντως πραγματικά λυπάμαι μερικές φορές για ένα ακόμα γεγονός, το εξής : Στα Γιάννενα όταν ήμουν φοιτητής (1986-1991) είχα φτιάξει ένα αρχικό πρόγραμμα σε fortran & λειτουργικό NOS, διαχειριζόταν κίνηση των πλανητών σε σύστημα (Χ, Υ, Ζ) πρακτικά χρησιμοποιώντας μόνο τον νόμο της βαρύτητας. (όχι τέλεια- ήθελε να "προσθέσω" μερικά πράγματα ακόμα :α. η θεωρία της σχετικότητας σχετικά με την βαρύτητα=πρακτικά η "χρονοκαθυστέρηση" της "εμφάνισης" της βαρυτικής δύναμης β. κομήτες & ζώνη αστεροειδών - δεν είχα καθόλου στοιχείαγ. παρέλξεις πλανητών & δορυφόρων - δεν είχα καθόλου στοιχεία. Εκείνο το πρόγραμμα το έχω σε κώδικα (fortran - σε μια κούτα είναι), αλλά δυστυχώς ποτέ δεν κάθησα να το ξαναγράψω σε άλλη "γλώσσα", για να μπορεί να τρέξει και σε υπολογιστές PC. Εκείνο θα μπορούσε να δώσει τέτοιες πληροφορίες που ζητάς. Μακάρι να είχα χρόνο να το ετοιμάσω και να το δώσω σαν "εισήγηση" σε κάποιο ερασιτεχνικό συνέδριο.Κάποια στιγμή που μου ήρθε η ιδέα, σκέφτηκα ότι τα προγράμματα εξομοίωσης αστρονομίας που κυκλοφορούν ευρύτατα, θα μπορούσαν να το κάνουν, αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν. Κάνουν τόσα άλλα και τα κάνουν καλά. Δεν ξέρω αν υπάρχει και ποιό απλός τρόπος (με τις εκκεντρότητες των τροχιών των πλανητών και τους χρόνους περιφοράς γύρω από τον ήλιο.... αν σκεφτώ κάτι θα σε ενημερώσω.... Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
lambroukos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Εκείνο το πρόγραμμα το έχω σε κώδικα (fortran - σε μια κούτα είναι), αλλά δυστυχώς ποτέ δεν κάθησα να το ξαναγράψω σε άλλη "γλώσσα", για να μπορεί να τρέξει και σε υπολογιστές PC. Εκείνο θα μπορούσε να δώσει τέτοιες πληροφορίες που ζητάς. Πάντως και compilers για fortran υπάρχουν (για PCια) και translators απο (fortran σε C πχ).Τα περισσότερα "βαρειά" επιστημονικά προγράμματα σε fortran είναι γραμμένα, καθότι άρχισαν να γράφονται το 60. Ελπίζω μόνο να μη το 'χεις σε κάνα tape γιατί δύσκολα θα βρείς να το διαβάσεις.
dimitris Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Το πρόγραμμα το έχω σε χαρτί, απλά δεν θυμάμαι αν έχω και τo input file (δεδομένα για συγκεκριμένο χρόνο x,y,z, ux,uy,uz,m κτλ), εκεί είναι το χειρότερο ψάξιμο.Στο τέλος θα με μερακλώσετε και θα αρχίσω να ψάχνω για να το κάνω..... Θέλει χρόνο και είναι κάτι που μου λείπει.Η αλήθεια είναι πάντως ότι η fortran 77, έχει δυνατότητα να δουλεύει δεδομένα διπλής ακρίβειας (double prec.) και εκεί είναι το δυναμικό της σημείο.Άλλωστε ήταν και η μόνη "γλώσσα" προγραμματισμού στην οποία έκαναν θαύματα οι "φουρνιές" του φυσικού τμήματος. Ευτυχώς έχω τα βιβλία που κάναμε, αν και η μετατροπή σε PC θα ίσως έχει άλλη λογική-εντολέςΓια τους compilers για fortran που υπάρχουν για PC έχω ακούσει, για translation ούτε λόγος Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
lambroukos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Το πρόγραμμα το έχω σε χαρτί, Αυτό είναι πρόβλημα Φαντάζομαι απ' την εποχή που το κανες θα 'ναι και σε κανένα μηχανογραφικό κιτρινιασμένο χαρτί με θαμπούς χαρακτήρες. Δεν ξέρω αν OCR θα μπορούσε να το διαβάσει. Χάθηκε να το χεις σε καμιά δισκέτα 5 1/4? Πάντως αν το είχες θα έκανε compile με τη μία. Η F77 έιτε σε Univac είτε σε pentium duo core ίδια είναι.
dimitris Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Δυστυχώς δεν είχαμε πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς με δισκέτες τότε, μπορούσαμε μόνο στην αίθουσα των υπολογιστών και τα τερματικά της αίθουσας αυτής (όταν ήμουν εγώ τουλάχιστον 1986-1991) δεν είχαν αυτή την δυνατότητα.Άλλωστε τότε δεν φανταζόμουν ότι ήταν κάτι το δύσκολο να το κάνει κανείς, σε 3-4 νύχτες το είχα τελειώσει και έτρεχε κανονικότατα. Απλά ήταν ένα μικρό "στοίχημα" - ένα άτυπο τέστ..... με τον καθηγητή -εκπαιδευτή μας (ήτανε Δεκ 1986 αν θυμάμαι καλά). Νομίζω περισσότερο χρόνο έφαγα στην βιβλιοθήκη της αστρονομίας, για να βρώ τις συντεταγμένες. Παλιές ιστορίες μου θυμήσατε..... Τα τερματικά μας δεν μπορούσαν να μας δώσουν γραφικά , οπότε ήταν απλά ένα πρόγραμμα, με πολλά νούμερα σαν output και αν θυμάμαι καλά υπολογισμό της ολικής ενέργειας του συστήματος (απλά πράγματα)...... Κάθησα και βρήκα τον κώδικα....σε Fortran 77 και NOS 2.7.1 (4 σελίδες είναι) και μερικά Output ήταν μαζί του, αλλά το input file δεν το βρήκα, θέλει ψάξιμο .... ή αν πετύχω κανένα Output με χρόνο t=0. Η έκδοση που βρήκα είναι τυπωμένη το 1990, έκανα και βελτιώσεις κυρίως στα ouptut (κοίτα να δείς είχα βάλει και την μετακίνηση του κέντρου βάρους του ηλιακού συστήματος.. ..) Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
George Makris Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30, 2006 Για δείτε αυτό http://ssd.jpl.nasa.gov/?horizons Παράγει δεδομένα για θέσεις πλανητών, μέγεθος κλπ σε χρονικά διαστήματα που θέλετε. Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα