Jump to content

Το Hubble και πως να το βοηθήσετε


astrovox

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το σύνολο των διαστημικών αποστολών για τη συντήρηση του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble «παγώνει» η NASA, κίνηση που αναμένεται να θέσει το τροχιακό παρατηρητήριο εκτός δράσης σε διάστημα τεσσάρων ετών. Τα υπάρχοντα διαστημικά λεωφορεία αποσύρονται έως το 2010 στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης της αποστολής των ΗΠΑ στο Διάστημα.

 

«Αυτή είναι μία θλιβερή ημέρα, αλλά το καλύτερο που μπορεί να γίνει για τη διαστημική κοινότητα» ήταν η δήλωση του επικεφαλής επιστήμονα της NASA Τζον Γκράνσφελντ.

 

Οι διαστημικοί περίπατοι για τη συντήρηση και επισκευή εξαρτημάτων του διαστημικού τηλεσκόπιου είναι απαραίτητοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι αποστολές των διαστημικών λεωφορείων ανεστάλησαν έπειτα από την καταστροφή του Columbia τον περασμένο Φεβρουάριο και τον τραγικό θάνατο του επταμελούς πληρώματος.

 

Ως αποτέλεσμα, έχει ήδη καθυστερήσει η αντικατάσταση των γυροσκόπιων του τροχιακού παρατηρητηρίου και δίχως αυτού του είδους τη συντήρηση το Hubble αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί έως το 2008, αλλά θα επανέλθει τελικώς στη Γη περίπου το 2011, βάσει των όσων δήλωσε ο Τζον Γκράνσφελντ.

 

Η ανακοίνωση ότι το Hubble θα αφεθεί δίχως συντήρηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου το διαστημικό τηλεσκόπιο ολοκλήρωσε μία άνευ προηγουμένου απογραφή των γαλαξιών σε τμήμα του ουρανού με μέγεθος όσο η Πανσέληνος. Περίπου 40.000 γαλαξίες διακρίνονται στην μεγαλύτερη έγχρωμη εικόνα που έχει μεταδώσει ποτέ το τροχιακό παρατηρητήριο.

 

Το Hubble είναι το όργανο που επιτάχυνε την έρευνα στο χώρο της αστρονομίας όσο κανένα άλλο. Από το 1990 που τέθηκε σε τροχιά, το τηλεσκόπιο επέτρεψε για πρώτη φορά στους αστρονόμους να δουν το Σύμπαν χωρίς τις παραμορφώσεις που προκαλεί η γήινη ατμμόσφαιρα.

 

FAQ για το μέλλον του Hubble:

http://hubblesite.org/newscenter/newsdesk/future/

 

Σώστε το Hubble:

http://www.savethehubble.com/

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υποκύπτοντας στις πιέσεις της επιστημονικής κοινότητας αλλά και μιας δυναμικής γερουσιαστού, η NASA δέχθηκε να επανεξετάσει την απόφασή της να εγκαταλείψει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στην τύχη του.

 

Την Παρασκευή, ο διοικητής της υπηρεσίας Σον Ο'Κιφ ανέθεσε σε ανεξάρτητο ειδικό να επανεξετάσει το κατά πόσον θα πρέπει να ακυρωθούν οι αποστολές για τη συντήρηση του τροχιακού παρατηρητηρίου, για λόγους ασφάλειας των αστροναυτών.

 

Χωρίς νέα γυροσκόπια και μπαταρίες, το Hubble θα πάψει να λειτουργεί σε τρία έως τέσσερα χρόνια, πολύ πριν από τον προγραμματισμένο εκτροχιασμό του το 2010. Ο αντικαταστάτης του, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb (JWST), θα τεθεί σε τροχιά το νωρίτερο το 2011.

 

Ο Ο'Κιφ είχε αρχικά δηλώσει ότι η απόφαση είναι αμετάκλητη, αναγκάστηκε όμως να υπαναχωρήσει μετά τις διαμαρτυρίες επιτημόνων και της γερουσιαστού των δημοκρατικών Μπάρμπαρα Μικούλσκι, μέλος της υποεπιτροπής της γερουσίας που ελέγχει τα κονδύλια της NASA. Η Μικούλσκι είναι γερουσιαστής του Μέριλαντ, της πολιτείας όπου βρίσκεται το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου. «Δεν δέχομαι το 'όχι' ως απάντηση» δήλωσε η Μικούλσι, απαιτώντας να εξεταστεί εκ νέου το θέμα.

 

Στην απαντητική του επιστολή, ο διοικητής της NASA ανακοίνωσε πως θα ζητήσει τη γνώμη του ναύαρχου Χαλ Γκέμαν, επικεφαλής της επιτροπής που διερεύνησε την καταστροφή του Columbia πέρυσι το Φεβρουάριο.

 

Η ίδια η επιτροπή διερεύνησης είχε πάντως αποφανθεί ότι οι μόνες αποστολές που πρέπει να πραγματοποιούν τα διαστημικά λεωφορεία είναι αυτές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: το τροχιακό συγκρότημα θα προσέφερε ασφαλές καταφύγιο στους αστροναύτες μέχρι να είναι δυνατή μια αποστολή διάσωσης.

 

Ως αποτέλεσμα, η NASA έκρινε ότι η πέμπτη και τελευταία αποστολή συντήρησης του Hubble έπρεπε να ακυρωθεί. Σε περίπτωση βλάβης του διαστημικού λεωφορείου οι αστροναύτες δεν θα είχαν μέσο διαφυγής.

 

Εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι περιμένουν τώρα για την τελική απόφαση της NASA. Από το 1990 που τέθηκε σε τροχιά, το Hubble επέτρεψε για πρώτη φορά στους επιστήμονες να δουν το Σύμπαν χωρίς τις παραμοφρώσεις που προκαλεί η γήινη ατμμόσφαιρα.

 

Μεταξύ άλλων, το Hubble προσέφερε αποδείξεις για την ύπαρξη των μελανών οπών, νέες εκτιμήσεις για την ηλικία και τη διαστολή του Σύμπαντος αλλά και τις πρώτες εικόνες από άστρα στη γέννησή τους.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πιθανή παράταση ζωής για Hubble, καθώς η NASA ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει με ρομπότ την επιχείρηση συντήρησης του διαστημικού τηλεσκοπίου που είχε νωρίτερα ακυρώσει για λόγους ασφάλειας.

 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της υπηρεσίας Σον Ο' Κιφ δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ να εξετάσει τις δυνατές λύσεις για τη σωτηρία του οργάνου, πριν τα καύσιμά του εξαντληθούν το 2007.

 

Τα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν «αυτόνομες ρομποτικές επιχειρήσεις που θα παράσχουν ικανότητα παραγωγής ενέργεις για να παραταθεί η λειτουργική ζωή του Hubble» δήλωσε ο Ο'Κιφ στους δημοσιογράφους.

 

Η ακαδημία θα εξετάσει και τη δυνατότητα επανδρωμένης αποστολής, αλλά «είναι απίθανο να μπορούμε να το κάνουμε αυτό» διευκρίνισε.

 

Η NASA ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι λόγω της καταστροφής του Columbia πέρυσι το Φεβρουάριο δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνέψει τις ζωές αστροναυτών για την προγραμματισμένη επιχείρηση συντήρησης του Hubble.

 

Χωρίς νέα γυροσκόπια και μπαταρίες, το τηλεσκόπιο θα πάψει να λειτουργεί σε τρία έως τέσσερα χρόνια, πολύ πριν από τον προγραμματισμένο εκτροχιασμό του το 2010. Ο αντικαταστάτης του, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb (JWST), θα τεθεί σε τροχιά το νωρίτερο το 2011.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης