Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοι φιλοι,

 

Ζητηται [-o< επειγοντως [-o< μετριο [-o< seeing [-o< (η καλυτερο) [-o< ... τιμη [-o< ιδιαιτερα [-o< διαπταγματευσιμη. [-o<

 

Ειχα τα καλυτερα σχεδια και προθεσεις αποψε αλλα πηγαμε απο χαλια (χθες) σε ακομα ποιο χειροτερα αποψε (μιλαμε για πατο). :!:

 

Κατα την διαρκεια εφτα ωρων, δεν μπορεσα να παρω ουτε μια ληψη των πεντε λεπτων και φυσικα οι μερικες προσπαθειες με δεκαπενταλεπτες εκθεσεις ηταν για κλαματα. Τα πραγματα ηταν τοσο χαλια που δεν μπορεσα ουτε μια φορα να προχωρησω με αυτοματη οδηγηση ... ο καθε υποψηφιος αστερας οδηγησης αλλαζε μορφη απο εκθεση σε εκθεση (οβαλ, τριγωνο, γραμμη (!), κυκλος κοκ) και ασχετα αν δοκιμασα διαφορα τμηματα του ουρανου.

 

Ποιο συγκεκριμενα:

 

(1) NGC 7635 (Bubble Nebula) ... αποτελεσμα: :evil:

(2) NGC 0281 (Pacman Nebula) ... αποτελεσμα: :evil: :evil:

(3) NGC 0181 (Σμηνος στον Κυφεα) ... αποτελεσμα: :evil: :evil: :evil:

(4) NGC 1435 (Νεφελωμα της Μεροπης) ... αποτελεσμα: :evil: :evil: :evil: :evil:

(5) NGC 2042 (Flame Nebula) ... αποτελεσμα: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

(6) NGC 1981 (Σμηνος στον Ωριωνα) ... αποτελεσμα: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

(7) Μ35 (Σμηνος στους Διδυμους) ... αποτελεσμα: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

(8 ) Abell 21 (Medussa Nebula) ... αποτελεσμα: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

(9) Μ34 (Σμηνος στον Περσεα) ... αποτελεσμα: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

 

Η μεγαλη ειρωνεια ειναι οτι ο ουρανος ηταν πεντακαθαρος ... αστερες δεκα μοιρες πανω απο τον οριζοντα να ειναι ορατοι .... η Μεγαλη Αρκτος να ειναι καθετη απο ακρη σε ακρη κτλ. :evil: =P~ :shock:

 

Ο χειμωνας εχει μπει με το αριστερο και ισως εξισου σημαντικο ειναι πως θα ολοκληρωσει! :evil: :oops: #-o =; ](*,)

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Αντώνη η λύση είναι μία: adaptive optics. Αυτό που σήμερα χρησιμοποιείται στα αστεροσκοπεία, μια μέρα θα είναι στη διάθεση και του ερασιτέχνη αστρονόμου. Και δεν ασχολείσαι πια με το seeing...

 

Πότε θα είναι αυτή η μέρα δεν ξέρω, αλλά κάποτε θα έρθει...

Δημοσιεύτηκε
Τι είναι το Αdaptive Οptics :?:

http://www.sbig.com/products/ao7_new.htm ... διορθωσεις μεχρι 50 το δευτερολεπτο ωστε ο αστερας να ειναι μονημα στο ιδιο σημειο του αισθητηρα και ασχετα απο τις μεταβολες λογω της ατμοσφαιρας, της ισημερινης βασης (περιοδικο σφαλμα), μη-πολικη ευθυγραμμιση κτλ.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Νίκο με απλά λόγια είναι το εξής:

 

Η τυρβώδης κίνηση των στρωμάτων της ατμόσφαιρας προκαλεί μια αλλαγή στο σήμα σου και από επίπεδο κύμα παραμορφώνεται. Το σύστημα adaptive optics είναι ένα κάτοπτρο το οποίο μπορεί και αλλάζει σχήμα ώστε να αναιρεί την παραμόρφωση του σήματος και ένα υπολογιστικό σύστημα που το ελέγχει.

 

Αυτό γίνεται ως εξής: είτε δημιουργείται ένα τεχνητό αστέρι προβάλλοντας ένα σήμα laser στον ουρανό το οποίο υπό τέλειο seeing θα ήταν μαθηματικό σημείο, οπότε η παραμορφωμένη εικόνα συγκίνεται με τη θεωρητική και προσαρμόζεται το κάτοπτρο ώστε να αναιρέσει την παραμόρφωση στο "αστέρι" οπότε διορθώνεται και το seeing στην υπόλοιπη εικόνα, ή με τη χρήση ενός πραγματικού αστεριού εντός του οπτικού πεδίου και με σύγκριση του παρατηρούμενου από την θεωρητική αναμενόμενη εικόνα.

 

Αυτή είναι η βασική θεωρητική αρχή, πιστεύω ότι κάποιος παρατηρισιακός θα μπορέσει να μας διαφωτίσει παραπάνω για το πως γίνεται αυτό στην πράξη.

 

Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Εχω adaptive optics (SBIG ΑΟ-7). Η πλακα ειναι αυτο σκεφτομουνα μετα την δημοσιευση μου και θα βαλω μπρος αυριο. Που

 

Αντώνη, μου κάνει εντύπωση το οτι είναι πλέον στη διάθεση του ερασιτέχνη αστρονόμου αυτό το καταπληκτικό όπλο. Δυστυχώς είμαι αρκετά έξω απο τις εξελίξεις όσον αφορά τον εξοπλισμό που μπορεί να έχει ένας ερασιτέχνης και αγνοούσα το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι απο εικαστικές αστροφωτογραφίες που κυρίως είναι τέχνη, αξίζει τον κόπο να μπει ο ερασιτέχνης αστρονόμος σε πεδία πιο επιστημονικά, με τη λογική ότι παράγουν γνώση (πχ φωτομετρία, αστρομετρία).

 

Φυσικά και τα δύο έχουν τη σημασία τους, μία ωραία εικόνα προσελκύει τον κόσμο στην αστρονομία, μια επιστημονική παρατήρηση προάγει την ανθρώπινη γνώση. Ό,τι μπορεί ο καθένας να κάνει καλό είναι.

 

Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι απο εικαστικές αστροφωτογραφίες που κυρίως είναι τέχνη, αξίζει τον κόπο να μπει ο ερασιτέχνης αστρονόμος σε πεδία πιο επιστημονικά, με τη λογική ότι παράγουν γνώση (πχ φωτομετρία, αστρομετρία).

Κωστα,

 

Ο χορος ειναι ΤΟΣΟ μεγαλος που δεν πιστευω να ειναι καλη ιδεα να ασχολουμαστε με πολλα πραγματα και οπου τελικα δεν θα γινει τιποτα. Παρε την αστροφωτογραφηση ... ειναι καλο ενας να ασχοληθει μονο με τους πλανητες (πχ. Damian Peach), με τον ηλιο (πχ. Greg Piepol, Gary Palmer), με την Σεληνη (πχ. Paolo Lazzarotti), με τον βαθυ ουρανο (πχ. Robert Gendler, Russel Croman) κοκ. εναντι να κανει λιγο απ'ολα επειδη η καλη δουλεια απαιτει χρονο, πειραματισμο, εμπειρεια, συγκεντρωση κτλ.

 

Με το να κανουμε "λιγη" επιστημη (πχ. φωτομετρια), "λιγη" φωτογραφηση, "λιγη" παρατηρηση κτλ ειναι κατι που πιστευω να ειναι λαθος. Καλυτερα να εχουμε "μυοπια" και να ειμαστε καλοι σε ενα-δυο πραγματα παρα να εχουμε ελαχιστη επαφη (και ελαχιστα αξιολογα αποτελεσματα) με εκατο-ενα και εκατο-δυο πραγματα.

 

 

Δεν σου κρυβω οτι ο ερασιτεχνης μπορει να προσφερει πολλα στην επιστημη (οπως γραφω, ό χορος ειναι μεγαλος και χρειαζεται η συμμετοχη του ερασιτεχνη) αλλα ο ιδιος ο ερασιτεχνης πρεπει να αφιερωσει τα παντα σε αυτο τον ιερο σκοπο (πχ. Ron Bissinger και η δουλεια που κανει γυρω απο τους εξοπλανητες).

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Ειχα τα καλυτερα σχεδια και προθεσεις αποψε αλλα πηγαμε απο χαλια (χθες) σε ακομα ποιο χειροτερα αποψε (μιλαμε για πατο). :!:

Η ελπιδα πεθαινει τελευταια ... http://pages.unibas.ch/geo/mcr/3d/meteo/seeing/nmm22/ATVX.html ... οπως πετυχαν τις προβλεψεις του για τις δυο προηγουμενες μερες, ευχομαι κατι το ιδιο για αποψε! [-o< [-o< [-o<

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
ΕΛΑΤΕ ΣΥΜΗ.ΜΙΛΑΜΕ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Ειμαι στην προνομιακη θεση να εχω seeing γενικα απο 1.5" μεχρι 2.0" ... οταν τα πραγματα ειναι δυσκολα, μιλαμε για περιπου 2.5". Αυτα που εχω ζησει της τελευταιες δυο βραδιες ειναι σχετικα σπανιο φαινομενο και ειναι κριμα που το αντιμετωπησα σε καλο σημειο του μηνα (δηλαδη με την απουσια της Σεληνης).

 

Για παραδειγμα, η δοκιμαστικη φωτογραφια μου με το νεφελωμα του Ωριωνα - http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=2793 - ηταν με seeing γυρω στα 1.6". Η φωτογραφια μου με το Μ15 - http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=2627 - ηταν με seeing γυρω στα 1.5" απο οτι θυμαμαι οπως ηταν και με το NGC 884 ( http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=2652 ).

 

Δηλαδη, η περιοχη μου ειναι σχετικα καλη οσον αφορα το seeing και τη χαμηλη φωτορυπανση (15-λεπτες εκθεσεις πανευκολες με χαμηλο υποβαθρο) και αυτος ειναι ο λογος που προχωρησα με την αγορα που εκανα.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης