Jump to content

Ερώτηση για neximage....


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους. Είμαι νέο μέλος στο astrovox (σήμερα έκανα εγγραφή) αν και σχεδόν καθημερινά διάβαζα συζητήσεις για διάφορα θέματα..

Επίσης είμαι ‘νέος’ και στο χόμπι της αστροπαρατήρησης.

Φέτος το Πάσχα αγόρασα εξοπλισμό παρατήρησης.

Έχω οπτικό σωλήνα celestron 6” καταδιοπτρικό.

Στήριξη EQ5 με μοτέρ και στους δύο άξονες .

Αρκετά (για αρχή) προσοφθάλμια. Barlow Ultima της celestron.

Κάποια φίλτρα (δεν ήξερα και πήρα και το OIII της celestron).

Focal reducer f6.3 της celestron.

και tetrad.

Σκέφτομαι να αγοράσω την neximage ccd camera της celestron και το φίλτρο UV/IR αλλά έχω κάποιες απορίες. Λένε ότι μοιάζει με προσοφθάλμιο 5mm.

Έχω το hyperion 5mm και όσες φορές προσπάθησα να δω … απογοητεύτηκα (μάλλον και το seeing).

Ένας ηλεκτρικός εστιαστής θα λύση μέρος του προβλήματος ;

Αν ναι τι προτείνεται γιατί η celestron αυτόν που έχει λέει ότι είναι για 8’’ και 11’’.

Ακόμη στο radial guider στην θέση που έχει για SLR φωτογραφική μηχανή μπορεί να προσαρμοστεί ccd camera;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε και καλώς ήλθες. Ο εξοπλισμός σου είναι πολύ καλός και θα σε κρατήσει για αρκετό καιρό. Δεν ξέρω πόσο βρήκες το neximage, αλλά είναι μια καλή αγορά. Εναλλακτικά, δες τη λύση toucam+adapter μήπως σου έρχεται οικονομικότερα. Ηλεκτρονικός εστιαστής είναι μάλλον υπερβολή σε αυτές τις ίντσες, όπως και ο crayford - όταν σου μπουν ιδέες για κάτι τέτοιο :). Ο λόγος είναι ότι το κυρίως κατοπτρο στις 6" είναι αρκετά ελαφρύ, που σημαίνει αρκετά ελαφρύς εστιαστής και ελαχιστοποιημένα προβλήματα στην εστίαση. Θα σου πρότεινα αν μπορείς να επιστρέψεις το OIII και να το ανταλάξεις με ένα UHC. Όχι ότι το ΟΙΙΙ είναι άσχημο ή άχρηστο, αλλά στις 6" είναι μάλλον σκοτεινό, ενώ το UHC είναι πιο ευρύ και θα το χρησιμοποιήσεις σε πιο πολλές περιπτώσεις. Όσον αφορά στην απόδοση του 5μμ Hyperion, ίσως έχει να κάνει το seeing που σου έτυχε τη συγκεκριμένη νύχτα, αλλά τι προσπάθησες να παρατηρήσεις; Αν προσπάθησες να δεις τη σελήνη ή κάποιο διπλό αστέρα ή αν κάθησες αργά να παρατηρήσεις τον κρόνο, οκ, αλλά αν προσπάθησες να παρατηρήσεις κάποιο σμήνος ή γαλαξία, θα είχες περισσότερη τύχη με ένα 32άρη :) Επίσης, η μεγέθυνση 300χ που σου δίνει το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο είναι πολύ κοντά στην *θεωρητική* ανώτερη μεγέθυνση των 350χ περίπου που σου δίνει το τηλεσκόπιό σου. Ρεαλιστικά, τις περισσότερες φορές δεν θα ξεπεράσεις το 200χ - υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις.

Στον radial guider με τον κατάλληλο αντάπτορα μπορεί να μπει ότι θέλεις, αλλά κάνε λίγο υπομονή με την αστροφωτογραφία. Μάθε καλά τον ουρανό και χρησιμοποίησε πρώτα τα μάτια σου - ή πιο σωστά το μάτι σου :)

Εύχομαι, καλή αρχή και ακόμα καλύτερη συνέχεια :cheesy:

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Ηλία.

Κατ’ αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση .

Έχεις δίκαιο το πρόβλημα με τον 5mm το είχα κυρίως στην παρατήρηση πλανητών.

Όχι ότι είδα και πολλούς … Δία με κάποια υποψία για ζώνες , Κρόνο με δακτύλιους αλλά όχι το χώρισμα και τέλος την Σελήνη , για τους άλλους δεν έψαξα.

Λόγω θέσης παρατήρησης (είχε και φώτα –όχι πολλά) όλο το καλοκαίρι το έφαγα παρατηρώντας κυρίως Οφιούχο – Σκορπιό – Τοξότη (ο καλύτερος).

Για να πω την αλήθεια περισσότερα έμαθα (ως προς τις θέσεις) με τα κιάλια τα οποία τελικά τα θεωρώ απαραίτητο εξάρτημα .. προς το παρόν.

Δεν έχω καταφέρει να δω γαλαξία ! (όχι σαν κουκίδα) και σκέφτηκα ότι ίσως δω μέσα από μια κάμερα (μετά από αυτά που διαβάζω). Φαντάζομαι ότι φταίει ότι δεν είμαι σε πολύ σκοτεινό ουρανό εε… και οι ίντσες.

Δεν έγραψα όλο τον εξοπλισμό που έχω γιατί θα φαινόταν η ασχετοσύνη μου (ως προς τις επιλογές) και η βιασύνη για την απόκτησή του .

Έχω και το φίλτρο UHC/LPR της celestron και φίλτρο σελήνης.

Προσοφθάλμια Hyperion 5mm,13mm και 17mm – ultrawide 9mm 66o – E-lux 25mm 50 o - Super plossl 32mm52o .

Focal reducer f6.3 , telrad , UHC/LPR και OIII μου τα φέρανε από Aμερική.

Το ίδιο θα γίνει και με τα υπόλοιπα ελαφριά αντικείμενα οπότε λέω .. ας πάρω κάτι παραπάνω.

Έχω pentax mx και αφού λες ότι το ηλεκτρικό μοτέρ είναι πλεονασμός μάλλον θα πάρω όλον τον εξοπλισμό που …….νομίζω ότι ξέρω για φωτογράφηση.

Έχω και όλα τα σύνεργα για ασπρόμαυρη επεξεργασία από παλιά ….από τρέλες τίποτε άλλο.

Υποπτεύομαι ότι οποιεσδήποτε συμβουλές θα ήταν πολύ χρήσιμες (αν και σε ρίχνω 12 χρόνια είμαι πολύυυ νέος στο χόμπι αυτό).

ΚΑΙ πάλι σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Φιλικά

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο θα σου έλεγα να μη βιαστείς με την αστροφωτογραφία. Είναι μια ασχολία που απαιτεί πολύ χρόνο, κόπο και πολύ ...χρήμα :) Το πράγμα αλλάζει με την πλανητική φωτογράφηση. Πάρε το neximage και ένα IR-cut φιλτράκι και θα έχεις σίγουρα πολύ όμορφα αποτελέσματα και σχετικά γρήγορα. Γαλαξίες θα μπορέσεις να δεις με τις 6" και με τον κατάλληλο ουρανό.

Μια φιλική παρατήρηση για τη συλλογή προσοφθαλμίων σου: τα προσοφθάλμια που χρησιμοποιείς στις υψηλές και μέτριες μεγεθύνσεις είναι "καλύτερα" σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιείς στις χαμηλότερες. Έχω την αίσθηση ότι θα έπρεπε να επενδύσεις σε κάτι ποιοτικότερο στα 25 και 32μμ, δηλαδή αυτά που θα χρησιμοποιείς περισσότερο σε βαθύ ουρανό. Οι hyperion 13 και 17μμ που ήδη έχεις είναι εξαιρετικές επιλογές. Έχω όμως μια "ένσταση" στα 5μμ. Οι Hyperion αν δεν κάνω λάθος έχουν ένα σχεδιασμό 7 ή 8 στοιχείων - αυτό είναι "πολύ" γυαλί, ειδικά για μεγάλες μεγεθύνσεις. Το φως μέχρι να φτάσει στο μάτι σου έχει να διανύσει όλο αυτό το στρώμα 7 ή 8 επιπέδων γυαλιού. Όσο καλές επιστρώσεις και να έχουν τα ενδιάμεσα στοιχεία, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν απώλειες. Στις μεγάλες μεγεθύνσεις αυτές οι απώλειες μετράνε και ως ένα βαθμό φαίνονται. Ένας ή δύο ορθοσκοπικοί, πολύ φτηνότεροι και πολύ απλούστεροι στη σχεδίαση από τους hyperion θα απέδιδαν κάπως καλύτερα στις μεγάλες μεγεθύνσεις, αν και δε θα σου έδιναν το ευρύ πεδίο των hyperion.

Τα παραπάνω δεν σου τα λέω για να σε απογοητεύσω. Θα έχεις *εξαιρετικά* αποτελέσματα με τη συλλογή που έχεις τώρα. Απλά, όταν σκεφτείς στο μέλλον να αναθεωρήσεις τις επιλογές σου στα προσοφθάλμια θα σου έλεγα πρώτα να επιλέξεις κάτι καλύτερο στις χαμηλές μεγεθύνσεις.

Πάντως μη βιαστείς με τις επιλογές σου. Όταν ξεκίνησα ήμουν και εγώ σε μια παρόμοια θέση. Πολλά από αυτά που πήρα τότε αποδείχθηκαν ότι ήταν λανθασμένες και βιαστικές επιλογές.

Και τέλος, μια πρακτική συμβουλή, την οποία μπορεί να ξέρεις μπορεί και όχι: Επειδή πρόσεξα ότι έχεις γερμανική στήριξη, όταν στήνεις τον εξοπλισμό σου φρόντισε να βάζεις ΠΡΩΤΑ τα αντίβαρα και ΜΕΤΑ τον οπτικό σωλήνα. Όταν μαζεύεις, βγάζεις ΠΡΩΤΑ το σωλήνα και ΜΕΤΑ τα αντίβαρα. Αν αυτό σου γίνει συνήθεια θα αποφύγεις αναποδογυρίσματα και άσχημες καταστάσεις :)

Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Ηλία.

Δεκτές όλες οι παρατηρήσεις που είναι άλλωστε και σωστές.

Έχεις απόλυτο δίκαιο ως προς τις αρχικές επιλογές μου στα προσοφθάλμια.

Είναι αυτό που λένε .. στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.

Για τον λόγο αυτό θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου ως προς την αστροφωτογράφιση και ελπίζοντας ότι δεν γίνομαι κουραστικός και αν δεν είναι δύσκολο θα άκουγα απόψεις σχετικά με προσοφθάλμια ένα στα 20mm έως 40mm (δεν εννοώ ζουμ – έχω και τον Barlow) και ένα στις υψηλές μεγεθύνσεις.

Αξίζει να δώσει κάποιος τόσα λεφτά για tele vue ;

Όσο αφορά αυτά που έχω .. εε θα δούμε τι θα τα κάνω.

Αναφορικά με το φίλτρο ΟΙΙΙ ‘ όχι τα βλέπω λίγο σκοτεινά ’ .. τα βλέπω πάρα πολύ σκοτεινά!

Φιλικά

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο, τον 40μμ ξέχασέ τον.. Υπάρχει και ένα σχετικό thread στο astrovox που αναλύει τους λόγους. Τώρα, δεδομένου ότι έθιξες το ζήτημα televue, έχεις πρόσβαση στην αμερικανικη αγορά, ψάχνεις για κάτι στα 20-32μμ και σε βαρέλι 1.25", η σειρά panoptic είναι μονόδρομος και συγκεκριμένα ή ο 19άρης ή ο 24άρης. Ο ενδιάμεσος 22άρης αν και είναι εξαιρετικός έχει βαρελάκι 2"/1.25" και πολύς κόσμος ενοχλείται από αυτό του το χαρακτηριστικό. Κατά τα άλλα, δίνει περίπου το πεδίο που δίνει ο 20άρης nagler και περίπου την ίδια αίσθηση.

Για πολύ κόσμο δεν αξίζει να δώσεις τόσα χρήματα για televue. Προσωπικά έχω τον 19άρη σε 1.25" και τον 27άρη στις 2". Τους είχα πάρει μεταχειρισμένους και πολύ απλά είναι αναντικατάστατοι..

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο σε αυτά τα "κυβικά", αλλά έχει υπόψη σου ότι η διαφορά των televue με τους "άλλους" ΔΕΝ είναι η μέρα με τη νύχτα...

Όσον αφορά κάτι γύρω στα 30μμ θα σου πρότεινα τον 30αρη ή τον 35άρη ultima της Celestron. Η παραγωγή των ultima έχει σταματήσει εδώ και καιρό, αλλά κυκλοφορεί ευρύτατα στην αγορά μεταχειρισμένων, ενώ η orion και η antares έχουν δικές τους εκδόσεις του ίδιου προσοφθαλμίου με διαφορετικό όνομα (νομίζω ultrascopics & elite plossls αντίστοιχα).

Σχετικά review για τα προσοφθάλμια της αγοράς μπορείς να βρεις στο: http://www.excelsis.com/1.0/section.php?sectionid=22

Αυτά προς το παρόν.

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Ηλία.

Μπήκα στην διεύθυνση που μου είπες και ψάχνοντας θυμήθηκα κάποιες απορίες που έχω από παλιά (όταν έψαχνα για προσοφθάλμια - τα αγγλικά μου είναι … ελαχιστότατα , ευτυχώς κάτι γίνεται με το systran).

1)Μπορώ να χρησιμοποιήσω προσοφθάλμιο 2’’ ;

Αντάπτορες από 2’’ σε 1.25’’ βρίσκω … το αντίστροφο όχι.

2)Κατάλαβα ότι το πλήθος των στοιχείων (φακούς) μεταβάλλει την ποσότητα φωτός που φθάνει στο μάτι αλλά και το εύρος του πεδίου.

Τελικά τι είναι καλύτερο 4 στοιχεία 5 , 6 , 7 ή 8(το προσοφθ. της antares 30mm με 8 στοιχεία ζυγίζει κοντά στα 700gr!!!).

Από αυτούς που είδα καλύτερος μου φάνηκε ! (χα χα αφού δεν ξέρω ) ο

apogee widescan type II 30 mm , 84o , 5 elements αλλά 2’’ και κόστος $200.

3) Το εξάρτημα Celestron Neximage Reducer Lens το χρειάζομαι αφού έχω τον Focal reducer f6.3 ;

:oops:

Ηλία μάλλον σε έχω ζαλίσει :x αλλά ….. ψάχνω σχεδόν καθημερινά και τελικά μπερδεύομαι περισσότερο.

Το φίλτρο Ο ΙΙΙ όπως σου είπα έκτος από την πρώτη φορά δεν το χρησιμοποιώ πλέον είναι στο κουτί και σκουριάζει. Δεν ξέρω αν το έχεις αλλά μπορώ να σου το δανείσω μέχρι να πάρω και εγώ μεγαλύτερο τηλεσκόπιο π.χ. C11.

Φιλικά

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο, για να χρησιμοποιήσεις προσοφθάλμια 2" πρέπει να έχεις διαγώνιο 2" ΑΛΛΑ: έχεις ήδη focal reducer 6.3 που σημαίνει ότι με έναν 32άρη 1.25" έχεις περίπου το maximux ευρέως πεδίου που μπορείς να έχεις με ένα προσοφθάλμιο 2".

Συνήθως, ακολουθείς έναν από τους δύο δρόμους -ειδικά στην αρχή- ή προσοφθάλμια 2" ή 1.25 μαζί με focal reducer 6.3. Η δεύτερη λύση είναι σαφέστατα φτηνότερη.. και ίσως για ένα τηλεσκόπιο 6" η προμήθεια αξεσουάρ 2" (διαγώνιος, προσοφθάλμια, φίλτρα) να είναι υπερβολή. Από την άλλη είναι προσωπικό θέμα :)

Αν καταλήξεις τελικά στις 2" μια οικονομική λύση είναι ο 32άρης της ORION στις 58 μοίρες AFOV, 4 στοιχείων. Δίνει από άκρη σε άκρη καθαρό πεδίο και είναι αρκετά ελαφρύς. Το προσοφθάλμιο που αναφέρεις υπάρχει πια μόνο στην αγορά μεταχειρισμένων - αν και κυκλοφορούν αρκετές κινέζικες υλοποιήσεις του - είναι μόνο κατ'όνομα 30μμ, στην πραγματικότητα είναι 35μμ και μόνο στο 70% του πεδίου είναι καθαρός.

Θα σου πρότεινα να μείνεις για λίγο καιρό στον εξοπλισμό σου, δούλεψέ τον δες τις ανάγκες σου και ανάλογα πράττεις.

Φιλικά,

Ηλίας

ΥΓ. Ευχαριστώ για την φιλική προσφορά αλλά έχω ήδη τέτοιο φιλτράκι. Δεν τίθεται θέμα "ζαλίσματος", αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι να το κάνω :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Ηλία.

Τελικά είναι μεγάλη βοήθεια η άποψη ενός :-({|= γνώστη του θέματος.

Να σκεφτείς ότι έψαχνα για ορθοσκοπικό (Astro- Physics Super Planetary Eyepiece 10mm $250).

Όχι όχι δεν ρωτάω , θα μείνω με αυτά που έχω συν αυτά που θα παραγγείλω τώρα.

1.neximage

2.φίλτρο UV/IR

3.celestron vibration

4.Orion Ultrascopic 30 mm.

Αν όλα πάνε καλά θα τα έχω τα Χριστούγεννα.

 

Και κάτι που δεν είναι ερώτηση … επιτέλους.

Στην διεύθυνση http://www.gr.euhou.net/ υπάρχει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας που είναι δωρεάν , φυσικά δεν αναφέρομαι σε σένα γιατί .. πιστεύω ότι είναι για αρχάριους.

Όμως όπως εγώ διάβαζα τις διάφορες συζητήσεις ..έτσι και άλλοι #-o σαν εμένα ίσως το δουν.

Πολύ σημαντικό για τους ΜΗ γλωσσομαθείς όπως εγώ είναι το ότι τα αρχεία βοήθειας έχουν γραφτεί κατά τέτοιον τρόπο (έτσι νομίζω) ώστε όταν μεταφραστούν με το systran αποδίδονται πάρα πολύ καλά στα Ελληνικά.

Ηλία και πάλι σ’ ευχαριστώ πολύ.

Φιλικά

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο, για ορθοσκοπικούς, η Baader Γερμανίας και η University Optics ΗΠΑ είναι μονόδρομος. Τα celestron vibration pads όντως κάνουν δουλειά :)

Δεν είμαι καθόλου :-({|= του θέματος :lol: Απλά έχω μια ...μανία με τα SCT από τότε που ήμουν πιτσιρικάς και χάζευα τις διαφημίσεις της Celestron και της Meade στο Astronomy και έχω ξοδέψει αρκετά πουλώντας και αγοράζοντας αξεσουάρ γι' αυτά τα "πράγματα"..

Εύχομαι καλή συνέχεια :)

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης