Jump to content

GRS VS RED SPOT JUNIOR=H Παρολιγον συγκρουση Δαυιδ με Γολιαθ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ολοι γνωριζουμε τη GRS (μεγαλη ερυθρα κοιλιδα) που παρατηρηται εδω και τουλαχιστον 350 ετη στην επιφανεια του πλανητη Δια .Οπως ξερουμε ειναι ενας μεγαλος αντικυκλωνας -συστημα υψηλων πιεσεων- που σφυροκοπει τον πλανητη με ταχυτητες 650 χιλομετρων την ωρα.Εδω και αρκετο καιρο παρατηρηται να φιλοξενηται και μια ανερχομενη κιλήδα Red Spot Junior -ΟΒΑ .

Κατα τα μεσα Ιουλιου οπως ειχε παρατηρηθει η OBA ειχε μια πορεια συγκρουσης με τη GRS , το ερωτημα ηταν τι θα απογινει.Θα παραμεινει η OBA , θα καταβροχθιθει απο τον Μεγαλο Αδερφο της (GRS), ή ισως αποδυναμωθει και αλλαξει σχημα...

Το αποτελεσμα τελικα ηταν (οπως ανακοινωθηκε αργοτερα απο το Πανεπιστημιο BERKELEY της Καλιφορνια) οτι δεν υπηρξε ουτε συγκρουση αλλα ουτε και αλλαγη στο σχημα και στο μεγεθος της μικρης κοιλιδας και αυτο εξ'αιτιας της διαφορετικης περιστροφης των δυο κοιλιδων(GRS=δυτικη περιστροφη OBA=ανατολικη περιστροφη)αλλα και της αποστασης τελικα αυτων.

Η επομενη συναντηση των δυο αναμενετε κατα τα μεσα του 2008 με μεγαλη αγωνια... Θα ειναι μια συκρουση "Δαυιδ με Γολιαθ" η θα ειναι μια συγκρουση "Γιγαντων"?

Νίκος Πασχάλης

Αστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθος

www.nunki.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης