Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Όσοι έχετε δει την αγγελία μου ξέρετε γιατί μιλάω.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3623

Έχω ένα rubinar 10/100 τηλεφακό που χρησιμοποιώ ως τηλεσκόπιο.

Ο φακός έχει φοβερή ευκρίνεια, 4 χρωματικές ζώνες στο Δία, και τελικά δεν θα τον δώσω γιατί με την EOS 300D που πήρα φαντάζομαι ότι θα τον χρησιμοποιήσω πολύ. Μεγάλο πλεονέκτημα η μεταφορά του, με 2 παιδιά είναι μεγάλο θέμα.

Τον έχω στηρίξει πάνω σε μία βάση DS2114.

Έχω κάποια ερωτήματα να θέσω σε όποιον μπορεί να σπαταλήσει λίγο χρόνο να απαντήσει.

1. Σε σχέση με το νευτωνικό που δίνει η Meade πιο σωλήνα να προτιμίσω;

2. Η στήριξη κάποιες φορές φαίνεται να "κυλά" παρότι έχω κάνει train drive.

3. To ΣΚ που πέρασε έβγαλα όμορφες φωτογραφίες από τη σελήνη αλλά η καταχνιά δεν βοηθούσε για πολλά αλλά(Την Κυριακή δεν φαινόταν ούτε ο ήλιος). Δοκίμασα λίγο στον Rigel πάντως και είδα ότι στη μακρά έκθεση (5"-42" ) δεν ακολουθεί σωστά. Υποψιάζομαι ότι δεν έχω κάνει σωστό align, δύσκολο από το μπαλκόνι μου που βλέπει ανατολή-νότο. Μπορεί να είναι το tracking της στήριξης?

4. Πως μπορώ να ελέγξω σωστά την ισοροπία, δεδομένου ότι και το rubinar είναι λίγο βαρύτερο από το σωλήνα που είχε η Meade και η μηχανή με τους αντάπτορες και το 3Χ ανεβαίνει αρκετα(+800γρ);

5. Προτάσεις γενικότερες;

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Πολύκαρπε, φαίνεται ότι η ισορροπία είναι το πρόβλημα. Μήπως ο σωλήνας που βάζεις δεν έχει σωστό κέντρο βάρους και είναι πιο βαρύς μπροστά ή πίσω; Όταν ισορροπήσεις το σωλήνα στη βάση το γλίστριμα εμφανίζεται; Δοκίμασε να παίξεις λίγο με το κέντρο βάρους, μήπως ο μηχανισμός βρίσκοντας μια ελαφρή αντίσταση δουλεύει στο tracking καλύτερα;

Η 2114 και παρεμφερείς βάσεις δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους. O τηλεφακός σου σε συνδυασμό με την eos 300 θα δώσει ωραία αποτελέσματα σε κάποια άλλη στήριξη. Με τη συγκεκριμένη βάση μην περιμένεις και πολλά, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορείς να πειραματιστείς..

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ Ηλία. Έχω πειραματιστεί με την ισορροπία. Όταν το πετυχαίνω όσο καλλίτερα γίνεται τότε μειώνεται το γλύστριμα αλλά δεν εξαφανίζεται.

Θα δοκιμάσω να δω αν μπορώ να σφίξω τίποτα.

Από βάσεις τι προτείνεται;

Δημοσιεύτηκε

Ίσως το σφίξιμο βελτιώσει κάποια πράγματα, αλλά μην το παρακάνεις γιατί θα στρεσαριστούν τα μοτέρ.

Μια καλή επιλογή για βάση μια και σε ενδιαφέρει η φωτογραφία είναι η γερμανική. Οικονομικές και καλές επιλογές είναι οι κινέζικες της skywatcher, από την EQ6 για βαριές εφαρμογές μέχρι την EQ5 για πιο μέτριο φορτίο και ακολουθούν οι μικρότερες CGXX. Αν έβρισκες κάτι σε μεταχειρισμένο, η advanced της Celestron ή η LXD 75 της Meade είναι εναλλακτικές επιλογές και με goto, αλλά με αρκετά προβλήματα backlash και συχνών βλαβών (ειδικά οι advanced). Πρόκειται για επιλογές σχετικά οικονομικές που μπορούν να σηκώσουν φορτίο μέχρι τα 10-12 κιλά.

Πάντως, best seller επιλογή είναι η EQ6 την οποία μπορείς να πάρεις πιο οικονομικά στην απλή της έκδοση αρχικά και να την αναβαθμίσεις αργότερα αν θέλεις, με το σχετικό κιτ της εταιρείας σε goto και βελτιωμένα μοτέρ. Αυτό το δρόμο ακολούθησα κι εγώ.

Καλή συνέχεια.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Ηλία σε ευχαριστώ.

Θα δοκιμάσω ότι μπορώ το Σ/Κ στη στήριξη της DS2114. Μάλλον την παραφόρτωσα :roll: γιατί χωρίς την canon επάνω τα πράγματα ήταν καλά.

Για νέα βάση σκέφτομαι την LXD75 και ίσως την EQ6. Θα δούμε.

Και πάλι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου και το χρόνο σου.

Δημοσιεύτηκε
Πολύκαρπε, μοιάζει πολύ με την Seben EQ EM10: http://cgi.ebay.com/Seben-EQ-EM10-Mount-incl-stainless-Tripod-New_W0QQitemZ260061329290QQihZ016QQcategoryZ3636QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem η οποία στοιχίζει περίπου 300 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά από την αντιπροσωπία της Seben στη Γερμανία. Δεν έχει GOTO, αλλά πρόκειται για μια άριστη στήριξη η οποία τελικά στοιχίζει πολύ φθηνά για αυτά που σου προσφέρει.
Skywatcher DOB 8", TS WFT 110, ΕQ-EM10, Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Hyperion 3.5mm - 5mm - 8mm - 13mm - 17mm - 21mm, AllTelescopes 22X100 Binoculars
Δημοσιεύτηκε

Πολύκαρπε, έχει δίκιο ο Παναγιώτης. Η βάση αυτή κατασκευάζεται στην πόλη Nanjing της Κίνας από μια μεγάλη κινέζινκη εταιρεία οπτικών την Hioptic που παράγει και εξοπλίζει το στρατό, επαγγελματίες, αστεροσκοπεία και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και κατά κύριο λόγο στις χώρες της ανατολής και του Ειρηνικού. Κυκλοφορεί από τη Hioptic με την ονομασία Hi EQ-5 και την παράγει και για λογαριασμό της Γερμανικής Seben με την ονομασία EQ ΕΜ-10. Δεν έχει το φινίρισμα των γιαπωνέζικων ή ευρωπαϊκών μοντέλων αλλά είναι αξιόπιστη και στιβαρή. Για τα χρήματα που κοστίζει προσφέρει πάρα πολλά. Τα χαρακτηριστικά της:

Features:

* 2-axis drive with hand controller

* Adjustable correction speed: 2x, 4x, 8x and 16x

* Motor features a quick release clutch with extra hand wheels (Thus the mount

* can be driven manually if required)

* User-friendly incorporation of the motor into the housing of the mount

* Stainless steel tripod: Possesses a much better stability than you typically get

* from e.g. aluminium tripods

* Pole Finder incorporated

* to be connected to the telescope with the wide-spread prism bracket - it’s thus

* suitable for most telescopes of the popular manufacturers

* Suitable for northern and southern hemisphere (shift key)

Specifications:

* Weight: 19kg / 42lb