aristhdis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 καλησπερα...πως μπορω να αποφυγω τις μπαταριες σε ενα τηλεσκοπιο?θα ηθελα να μου πειτε αν ξερετε καποια οικονομικη λυση για εξωτερικη πηγη ενεργειας...
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Με επαναφορτιζόμενη μπαταρία στυλ αυτοκινήτου/μηχανής. Με εξωτερικό τροφοδοτικό μπρίζας. Πρόσφατα καποιοι μιλάγανε για πηγές από το Lidl. Εγώ χρησιμοποιώ ένα παλιό τροφοδοτικό από υπολογιστή που παρέχει 5V και 12V, μέχρι 400W. Το ερώτημα είναι τι τροφοδοσία χρειάζεσαι (πόσα volt, πόσα ampere ή watt, ή αλλιώς, πόσες μπαταρίες βαζεις τώρα. Τι εισόδους για εξωτερική τροφοδοσία έχει το όργανο. Αν δεν εχει, θα πρεπει να κάνεις μια μικρο-πατεντα με τα καλώδια. Υπαρχουν πολλές λύσεις.
aristhdis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 βασικα το τηλεσκοπιο δεν το εχω ακομα στα χερια μου..το εχω παραγειλει και το περιμενω απο βδομαδα..παιρνει 8 μπαταριες ΑΑ.επισης εχει εισοδο για τροφοδοτικο αλλα δεν ξερω περαιτερω λεπτομερειες.ποσο κοστιζει αυτο που μου προτεινες΄??
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Φίλε Αριστείδη, μεγάλη προσοχή με το τροφοδοτικό. Θα σου πρότεινα να δείς στο site του κατασκευαστή για τις προδιαγραφές. Αν δεν υπάρχει εκεί, ρώτα τον αντιπρόσωπο για να μην έχεις άλλα. Επίσης εαν πάρεις απο αυτά του εμπορίου (κοστος περι τα 20ευρω) να προσέξεις πολύ το ζητημα της πολικότητας. Λάθος πολικότητα μπορέι να σου κάψει τα πάντα. Δημήτρης
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 12 Volt. Μένεις να ξεκαθαρίσεις και τα Ampere (ή τα Watt). Γιατί τροφοδοτικά 12V υπάρχουν άπειρα, ανάλογα την ισχύ και την σταθεροποίηση που θες. Για μπαταρίες αυτοκινήτου + φορτιστή δεν γνωρίζω, αλλά φαντάζομαι οι προσφορές στυλ Lidl πρέπει να συμφέρουν. Εγώ λέω για τροφοδοτικό υπολογιστή γιατί είναι ισχυρό (400W είναι υπερ αρκετά για πολλές εφαρμογές), σταθεροποιημένο, και φτηνό λόγω μαζικής παραγωγής. Θα σηκώσει και τα μοτερ, και το CCD και το peltier (αν έχεις) και άμα λάχει και το laptop (όλα με πατέντες στα καλώδια φυσικά). Τα βρίσκεις καινούργια 350W ~ 35 euro, 400 ~ 50 euro, πολύ ποιο φτηνά στο Μοναστηράκι, τσάμπα από φίλο που δεν έχει πετάξει τον παλιό του υπολογιστή Είναι ακαλαίσθητα (κρέμονται τα καλώδια), πράγμα όμως που διορθώνεται με ένα κουτάκι από ξύλο πχ. Ισως κάποιος άλλος να έχει και καλύτερη ιδέα όμως....
iorant Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 οι 8 μπαταριες μπορει να δινουν και 6 βολτ ανα 2 παραλληλα και ανα ζευγος σε σειρα . αλλα ειναι εξισου πιθανο να εχει 12ν. απλα εκει που θα μπαινει το τροφοδοτικο θα αναγραφει και την ταση και την πολικοτητα του βισματος , αρκει να μην εχει καποιο βυσμα που δεν κυκλοφορει στην αγορα και πρεπει να αγορασεις του προμηθευτη σε πολυ μεγαλυτερη τιμη. του υπολογιστη το τροφοδοτικο ειναι καλη λυση αλλα υπαρχει πιθανοτητα να ειναι παλμων (αν ειναι συχρονο) και το αποτελεσμα να ειναι ΚΑΚΟ. μολις παρεις το τηλεσκοπιο η πες μας ποιο ακριβως ειναι μηπως και βρω το μανιουαλ και εχει πληροφοριες. Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι
aristhdis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 το NEXSTAR 4 SE ειναι το τηλεσκοπιο... ευχαριστω για τις απαντησεις σας...φανταζομαι οτι θα πρεπει να ρωτησω και τον προμηθευτη για λεπτομερειες
rama Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε στην ερώτηση, αλλά ούτε και στις απαντήσεις που ακολούθησαν, είναι το κατά πόσον το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιείται κοντά σε παροχή 220V ή σε εντελώς αυτόνομη κατάσταση.Αυτό είναι το βασικό κριτήριο των επιλογών.Λίγο ψάξιμο στο forum θα δώσει αρκετές απαντήσεις, ιδίως για την περίπτωση της αυτονομίας (βουνό κλπ).Η περίπτωση των 220V είναι πολύ πιό εύκολη.Όπως αναφέρθηκε πάντως, χρειάζεται προσοχή στην πολικότητα, καθώς οι Αμερικάνοι είναι "αντίστροφοι" σε σχέση με τους Ευρωπαίους.Αγγελος
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Ενα γρήγορο ψάξιμο στο Internet λέει οτι μάλλον σε συμφέρει να αγοράσεις είτε τον αυθεντικό adaptor της ετερείας - είτε κάποια από τις ετοιμες power supplies που κυκλοφορούνε - οι τιμές που βρήκα είναι από 50-70 ευρώ, φαντάζομαι συμφέρουν και ίσως υπάρχουν και ποιο φτηνά. Υπόψη, με αμάξι και ενα adaptor για τον αναπτήρα χρησιμοποιείς και την τροφοδοσία του αμαξιού. του υπολογιστη το τροφοδοτικο ειναι καλη λυση αλλα υπαρχει πιθανοτητα να ειναι παλμων (αν ειναι συχρονο) και το αποτελεσμα να ειναι ΚΑΚΟ.off topic (?) ερώτηση : Από όσο γνωρίζω όλα τα τουλάχιστον <=15 χρόνων είναι παλμοτροφοδοτικά. Αλλά αυτό αναφέρεται στην εσωτερική λειτουργία, οι έξοδοι πως επηρεάζονται ; το ATX πρότυπο λέει ότι οι έξοδοι +12 και +5 πρέπει να είναι σταθεροποιημένες DC.
iorant Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 ειχα την εντυπωση οτι το παλμικο αναφερεται στην εξοδο! http://www.astronomics.com/main/product.asp/catalog_name/Astronomics/category_name/3ETLB0E3055E9L7S1WBPA9UBV5/product_id/NX4SE εδω θα δεις αρκετες πληροφοριες παντος 12 βολτο συστημα ειναι και η μπαταρια που προσφερει ο κατασκευαστης ειναι 7 Ah http://www.astronomics.com/main/product.asp/catalog_name/Astronomics/category_name/0W9M33BQNMJU8PUQ8DQJPXQXU3/product_id/4512Vπατεντες υπαρχουν πολλες αλλα θα πιασουν ογκο αν θελεις ενα φορητο συστημα (πχ μια μπαταρια αυτοκινητου ή δυο μικροτερες των 6 βολτ σε σειρα ) καλα θα ηταν να παρεις πολλα πακετα επαναφορτιζομενες απο τα lidl των 1800 ή 2100 mΑh και εναν φορτιστη μπατταριων. Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 ειχα την εντυπωση οτι το παλμικο αναφερεται στην εξοδο! Οχι βεβαια, τα ηλεκτρονικά του υπολογιστή (+5, +3 κλπ) και οι κινητήρες των drives (+12) δουλεύουν με σταθεροποιημένη συνεχή τάση. Ο λόγος που είναι παλμοτροφοδοτικά είναι για να έχουν μικρό όγκο αλλά μεγάλη ισχύ. Αλλά θα παραδεκτώ ότι αν δεν έχεις ήδη ένα τέτοιο τροφοδοτικό τσάμπα, ή/και δεν ξέρεις μερικά πράγματα πως να το πατεντάρεις αυτό και τα βύσματα, ίσως ειναι καλύτερα (και όχι ακριβά) να αγοράσεις τα έτοιμα του εμπορίου
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Ένας απλός μετασχηματιστής 12 V δεν κάνει;
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Ένας απλός μετασχηματιστής 12 V δεν κάνει;Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Σε γενικές γραμμές τα ηλεκτρονικά (και οι κινητηρες) θέλουν όσο ποιό σταθερή τάση γίνεται. Οι συνηθισμένοι μετασχηματιστές ΔΕΝ ειναι σταθεροποιημένοι (κατά περίπτωση, ίσως δεν μπορούν να παρέχουν και όλη την απαιτούμενη ισχύ). Επίσης, αν ο κατασκευαστής έχει προβλέψει είσοδο για adaptor και θές να την χρησιμοποιήσεις, τι ζητάει να είναι η παρεχόμενη τάση ; AC ή DC ; Σταθεροποιημένο, ή μήπως έχει την σταθεροποίηση εσωτερικά ; Σε γενικές γραμμές πάντως, αν υποθέσεις ότι βάζεις τον μετασχηματιστή να αντικαταστήσει τις μπαταρίες (πχ συνδέοντας καλωδια κατευθείαν στην θήκη των μπαταριών) πρέπει να προβλέψεις και σταθεροποίηση (αφήνω από έξω ζητήματα όπως πολικότητα, προστασία υπέρτασης κλπ)
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 οπότε βάζεις παλμοτροφοδοτικό 12V???? Προτείνεται κάτι άλλο;
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 οπότε βάζεις παλμοτροφοδοτικό 12V???? Προτείνεται κάτι άλλο; Ωχ, αρχίζω να μετανοιώνω ότι προκάλεσα σύγχιση. Βάζεις ότι είναι ποιό εύχρηστο σύμφωνα με τις δυνατότητες σου (τεχνικές, οικονομικές κλπ). Εγώ ξεκίνησα να μιλάω για αυτά τα τροφοδοτικά (ξέχνα το όνομα "παλμοτροφοδοτικο", σταθεροποιημένη βγάζουν) γιατί για εμένα ήτανε το ποιό εύκολο: το είχα ήδη, ξέρω να το πειράξω, και οι απαιτήσεις της εγκατάστασής μου σε ισχύ είναι αρκετές. Αλλά δεν είναι μονόδρομος - προς θεού. Τα power tanks που θα βρείς στην αγορά είναι πολύ καλά και φτηνά. Στην περίπτωση του θέματός μας (για να μην ξεφεύγουμε) είδα στο Internet να πουλάνε τον μετασχηματιστή του Nexstar κάπου 20$ οπότε υποθέτω ότι θα είναι φτηνός και εδώ, και δεν χρειάζεται να παιδευτεί ο φίλος aristhdis. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να πάρει ένα μετασχηματιστή των 5 ευρώ και να του βάλει σταθεροποίηση με 1-2 ευρώ. Εναλλακτικά μια εξωτερική μπαταρία (πχ από παπί) με φορτιστή μπορεί να σε καλύψει. Υπάρχουν πολλοί συνδιασμοί.
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δεν προκάλεσες καμία σύγχηση. Η ερώτηση είναι απλή. Πάω στον κατουμά και ζητάω έναν μετασχηματιστή από 220 εναλλασόμενο σε 12 σταθερό. Πρέπει να πω και κάποιο άλλο χαρακτηριστικό;This is the question
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δεν προκάλεσες καμία σύγχηση. Η ερώτηση είναι απλή. Πάω στον κατουμά και ζητάω έναν μετασχηματιστή από 220 εναλλασόμενο σε 12 σταθερό. Πρέπει να πω και κάποιο άλλο χαρακτηριστικό; Ναι, σίγουρα θα σε ρωτήσουν πόσα Ampere, ή πόση ισχύ (Watt), οπότε πρέπει να ξέρεις τι καταναλώση κάνει ο εξοπλισμός σου. Επίσης, πως θα το συνδέσεις ; Σε adaptor που ήδη έχει το όργανό σου ; Τι χαραχτηριστικά τάσης εισόδου ζητάει ο κατασκευαστής, και τι βύσμα θέλει; Αν τους ζητήσεις να είναι σταθεροποιημένο πας σε άλλη κατηγορία χρημάτων, και το ποιό πιθανών να έχουν μόνο εργαστηριακά τροφοδοτικά (ακριβά). Θα φιάξεις μόνος σου την σταθεροποίηση; Τι τάσεις και τι ρεύματα θέλεις να σου πω τι υλικά θα αγοράσεις και που θα βρεις σχέδια. Δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω απλή απάντηση χωρίς περισσότερες πληροφορίες.
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 OK έχεις δίκιο, αλλά κοιτώντας το DS2114 manual δεν λέει τίποτα, και δεν έχει υποδοχή για μετασχηματιστή. Εγώ έχω βάλει έναν μετασχηματιστή 12V εκεί που συνδέονται οι μπαταρίες. Δουλεύει καλλίτερα αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έχω πετύχει την απόδοση που χρειάζεται....
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Εγώ έχω βάλει έναν μετασχηματιστή 12V εκεί που συνδέονται οι μπαταρίες. Δουλεύει καλλίτερα αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έχω πετύχει την απόδοση που χρειάζεται....Δεν είναι θέμα απόδωσης, είναι θέμα προστασίας του οργάνου σου. Μιας και ο μετασχηματιστής αντέχει, έχεις μια ένδειξη της ισχύς που χρειάζεσαι (γιατι στο Internet δεν βρίσκω τίποτα). Τι σου λέει ο μετασχηματιστής ότι βγάζει σαν έξοδο DC ; Πιάνουν τα χέρια σου από κολλητήρια και ηλεκτρονικά ; Μπας και το όργανο το ίδιο αναφέρει πουθενά Ampere ή Watt ; Μπας και έχεις κανένα πολύμετρο να μετρήσεις το ρεύμα που καταναλώνει το όργανο ; Κάπου είδα ότι το όργανο δεν έχει εσωτερικά ασφάλεια, οπότε , το λιγότερο, μια ασφάλεια (αρκει να ξέρεις το μέγιστο ρεύμα) θα ήτανε καλή σκέψη.
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Ναι τα χέρια μου πιάνουν αρκετά, έχω και κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις και εργαλεία. Η λύση του τροφοδοτικού που αναφέρεται πιο πίσω είναι καλή; Μη σε κουράζω άλλο πάντως. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Ναι τα χέρια μου πιάνουν αρκετά, έχω και κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις και εργαλεία. Τότε τα πράγματα απλοποιούνται: μέτρα τα ampere κατά την λειτουργία του οργάνου, και υπολόγισε (με κάποια προσαύξηση) το μέγιστο ρεύμα. Πρώτο βήμα βάλε μια ασφάλεια πριν το όργανο να είσαι σίγουρος. Μετά φιάξε ένα μικρό κυκλωματάκι σταθεροποίησης. Μέχρι 2-3 ampere τα πράγματα είναι απλά, θέλεις ένα 7812 (το στανταρ είναι 1 αμπερ, υπάρχει τύπος που φτάνει μέχρι 3), κάνα δυο πυκνωτές και μια ψύκτρα για το ολοκληρωμένο. Αν ψάξεις το δύκτιο θα βρείς σχέδια πως τα συνδέεις, και στον κατουμά μπορούν να σου δείξουν. Για παραπάνω από 3 αμπερ (δεν το νομίζω, αλλά λέμε) πας για άλλες λύσεις (εκεί εγώ έβαλα το τροφοδοτικό που προανέφερα).
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Ααα, μην ξεχάσω: για να σταθεροποιήσεις με το 7812 που είπα ποιό πάνω, η έξοδος του μετασχηματιστή σου δεν μπορεί να είναι 12V, θές τουλάχιστον 15.
arcadian Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2007 μπορω να ρωτησω και εγω κατι, με την σειρα μου, τους ειδικους. εχω λιγο μπερδευτει και επειδη δεν θελω να κανω καμια πατατα, θα ηθελα να ειμαι σιγουρος πριν προχωρησω.κατα αρχας, εχω το celeston 8"SGT με την CG5. το manual γραφει οτι θελει 12V, δεν βρισκω καπου να λεει για Ampere. τεσπα, οι ερωτησεις που θα ηθελα μια γνωμη ειναι οι εξης 1) ως κυρια πηγη εγω εναν μετασχηματιστη, οπου μπορεις να επιλεξεις το output voltage απο 3 εως 12V. γραφει οτι ειναι 800mA regulated. ειναι καταλληλο για το τηλεσκοπιο ? 2) εχω k δυο μπαταριες που δεν θυμαμαι απο που τις ειχα βρει, και εναν φορτιστη τους. ειναι στο μεγεθος μπαταρια μηχανης, ενω γραφουν επανω τους, 12V με 7 Ah. επισης γραφουν cycle use 14.5-14.9, standby use 13.6-13.8 και initial current max 2.1A. Αυτες ειναι καταλληλες για την CG5-GT? πιστευω πως και οι δυο λυσεις ειναι οκ, κανω λαθος?σιγουρα το καλωδιο που θα ενωσει τις μπαταριες με το τηλεσκοπιο πρεπει να ειναι το καταλληλο. γιαυτο και πηγα σημερα στον Κατουμα και μου ειπε πως δεν εχει τετοιο!!! ειναι δυνατον, ή μαλλον δεν του τα εξηγησα σωστα τι ηθελα!! θα παρακαλουσα για τα φωτα σας!!! αντε και θελω να προλαβω την εκλειψη!!! ευχαριστω εκ των προτερων,Νικος Φιλικα, Νικος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα