Haris Volos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2004 Χαίρετε, Αποφάσισα κι εγώ να ασχοληθώ ερασιτεχνικά με την αστρονομία. Η πρώτη κίνηση απο ότι φαίνεται είναι η αγορά ενος τηλεσκοπίου. Επειδή είμαι καινούργιος στον τομέα δεν γνωρίζω και πολλά. Κοιτάζω απο δώ κι απο κει (sky&telescope, Internet). Θα ήθελα να ρωτήσω ποια ειναι τα κυριότερα καταστήματα τηλεσκοπίων εδώ στην Αθήνα. Βρήκα αυτό του Νομικού, δεν πήγα, απλώς μια διαφήμιση. Τι τηλεσκόπιο πιστεύεται ότι είναι καλό για αρχή και με προσιτή τιμή (~400 euros). Από οτι είδα, το κατάστημα του Νομικού προσφέρει κάτι τηλεσκόπια της Meade ΕΤΧ-70, DS-2114. Ποια η γνώμη σας γι αυτά. Πάντως από κάτι σχόλια στο Internet δεν σχημάτισα καλή εντύπωση για το DS-2114. Βασικά αυτό που θα ήθελα για αρχή είναι να δω το Φεγγάρι, τους Πλανήτες, γειτονικούς γαλαξίες (πχ Μ-33, Andromega) και όσο το δυνατό περισσότερα (πχ νεφελώματα) μέσα στον Γαλαξία μας Και κάτι άλλο. Τι λέει η Αθήνα για νυκτερινή παρακολούθηση? Είμαι φοιτητής και δεν έχω κάποιο μεταφορικό για να βγω εκτός Αθήνας. Ευχαριστώ
MARINOS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Φίλε Χάρηείμαι κι εγώ αρχάριος και γιά καιρό έκανα "έρευνα αγοράς" με τους γνωστούς τρόπους (WEB, περιοδικά, βιβλιά κλπ.), φυσικά γιά να αγοράσω τηλεσκοπιο. Κάνοντας -γιά 1η φορά - λίγη υπομονή, έπεσε στα χέρια μου το εξαιρετικό βιβλίο Nightwatch, το οποίο σχεδόν "επιμένει" να δοκιμάσει κανείς κιάλια. Προμηθεύτηκα ένα ζευγάρι 15Χ70 γνωστής μάρκας -από την ελληνική αγορά- και ένα φωτ.τρίποδα, με χαμηλότερο συνολικό κόστος από το πιό φθηνό τηλεσκόπιο και το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής με έχει ικανοποιήσει απόλυτα, σε παρατηρήσεις μόνο από την Αθήνα ! Γενικώς από την Αθήνα μην περιμένεις να δεις πολλά πέρα από Σελήνη και πλανήτες. Σεβάστηκα επίσης την συμβουλή φίλου, κάτοχου κατοπτρικού πάνω από 2 χρόνια, να μην πάρω τίποτε κάτω από 5" διάμετρο, εάν θέλω πράγματι να "δω" ενδιαφέροντα αντικείμενα. Επειδή ήθελα κι εγώ κάτι φορητό (κίνηση με μοτ/τα), σκέφτηκα ότι ο τύπος αναγκαστικά θα είναι Maksutov-Cassegrain στην παραπάνω διάμετρο και τώρα κάνω οικονομίες και κυρίως υπομονή, διαβάζω περισσότερα γύρω από την αστρονομία και σβήνω την "δίψα" μου αρκετά καλά με τα κιάλια. Κάτι τέτοιο -όχι απαραίτητα σ'αυτή τη διάμετρο- νομίζω ότι θα σε βόλευε, αφού π.χ. ένα 90mm Maksutov χωράει άνετα σε σακίδιο γιά τον ώμο, το κόστος του όμως στην ελλ.αγορά είναι μάλλον διπλάσιο από τα χρήματα που διαθέτεις, αλλά σίγουρα ο Νομικός που ανέφερες θα κάνει ευκολίες. Μην ξεχνάς και τις δύο εταιρίες της Θεσ/νίκης γιά αντίστοιχα προιόντα. Γιά τα ΕΤΧ-70, DS-2114 δεν έχω δει κι εγώ πολύ καλές κριτικές.Ότι και να αποφασίσεις - καλωσόρισες ! Χρήστος Μαρινός
dimitris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Φίλε Hari, γειά σου, εγώ είμαι κάτοχος ενός Meade DS-114 παλιού προκατόχου του DS-2114. Σαν πρώτο σχόλιο δεν είμαι ευχαριστημένος από την στήριξή του. Είναι υψοαζημουθιακή και ελαφριά. Με την πρώτη ρηπή ανέμου ή άγγιγμα για να ρυθμίσεις την εστίαση στο προσοφθάλμιο πάλλεται ολόκληρο το τηλεσκόπιο. Δεν ξέρω αν ήμουν άτυχος αλλά νομίζω ότι όλα έτσι είναι. Δεν έχω τα στοιχεία του DS-2114 αλλά νομίζω ότι είναι υψοαζημουθιακή. Γνώμη μου να προτιμήσεις κάτι σε ισημερινή στήριξη με στιβαρό τρίποδα που είναι και ευσταθέστερη. Για τα οπτικά του δεν είμαι ειδικός για να κρίνω τα τηλεσκόπια. Για τις ίντσες αν θέλεις οπωσδήποτε να ασχοληθείς καλό είναι να πάς στις 8" (πιό ακριβή επιλογή σίγουρα). Για να δείς την Ανδρομέδα ειδικά , δεν μπορείς να την δείς με το τηλεσκόπιο. Ο Γαλαξίας Μ31-Ανδρομέδα έχει διάμετρο περίπου 3ο στον ουράνιο θόλο. Σχεδόν αδύνατο να έχεις αυτό το οπτικό πεδίο ακόμη και με "ισχυρά" προσοφθάλμια στις 8" ( το "ισχυρά" σε αυτή την περίπτωση σημαίνει μικρή μεγέθυνση) είναι δύσκολο να δείς τρείς μοίρες αν όχι ακατόρθωτο. Παράδειγμα με ένα τηλεσκόπιο 8" με εστιακή απόσταση 2000mm και ένα προσοφθάλμιο 55mm Plossl και 50o apparent field έχεις true field περίπου στις 1,4ο άλλα δεν την βλέπεις την Ανδρομέδα. (ακόμη και με μειωτή εστιακής απόστασης νομίζω έρχεσαι κοντά στις 2,75ο) Καλύτερο θα ήταν να πάρεις ένα ελληνικό βιβλίο Αστρονομίας, εγώ θα προτίνω το NightWacth του Dickinson σε ελληνική έκδοση. Διάβασε αυτό το βιβλίο να σου λυθούν κάποιες απορίες και μετά πάλι εδώ είμαστε. Επίσης μια και έχεις υπολογιστή "τράβηξε" το Ciel -Χάρτες του Ουρανού-θα το βρείς στα προγράμματα στο Astrovox. Μελέτησε λίγο τα αντικείμενα που θέλεις. Ένα καλό ζευγάρι κυάλλια θα ήταν ένα καλό βήμα για αρχή-με στιβαρό τρίποδα καλύτερα. (την Ανδρομέδα θα την δείς σίγουρα με κυάλια). Εύχομαι να βοήθησα, έστω και άν ήμουν κουραστικός. Για τα προσοφθάλμια και τις μεγεθύνσεις υπάρχει τύπος στο site του Astovox-forum όπου με φώτισε ένα φίλος για το λάθος που είχα κάνει.Για το θέμα αυτό μπορείς να δείς στο Forum-Τηλεσκόπια και Εξοπλισμός- Θέμα : ποιός ο σωστός τύπος για το actual field of view στις απαντήσεις που έδωσαν ο Fred Ley & jouice105.(θέλει και λίγα μαθηματικά) Καλή συνέχεια. Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
hunter155 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Φίλε Χάρη εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις το sky-watcher 8'' dobsonian,είναι γύρο στα 600 ευρώ και λιγότερα.Και εγώ αυτό το τηλεσκόπιο σκεφτόμουν να πάρω αλλά τελικά μάλον θα περιμένω 2 χρονάκια για να πάρω ένα dobsonian 12,5''. Άλεξ Λομπάνοβ
θέμης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Φίλε χάρη, τα ουράνια σώματα όπως δία,κρόνο,φεγγάρι,άρη μπορείς να ταδεις και μέσα από την πόλη με μικρό εώς μεσαίο τηλεσκόπιο(όπως επίσηςκαι διπλούς αστέρες ).Σφαιρωτά-ανοικτά σμήνη θέλουν μεσαίο προς μεγάλο τηλ. για φανούν καλύτερα.Τα νεφελώματα όμως είναι διαφορετικά.Χρειάζονται μεγάλο τηλ. >6'' τουλάχιστον με προτιμότερες τις 10''.Και φυσικά καθαρό και μακριά από φωτορύπανση ουρανό.Είναι δύσκολα αντικείμενα και δεν πρόκειται να δεις τα χρώματα που βλέπειςστις φωτ. και με τις λεπτομέρειες που αυτές αποκαλύπτουν μετά από μεγάλεςεκθέσεις.Οι γαλαξίες επίσης δεν δείχνουν πολλές λεπτομέριες σε όργανα μεσαία προςμικρά <4''. Πάντως και τα μεσαία προς μεγάλα αν δεν πας σε μέρος σκοτεινό δεν μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.Ένα τηλ. με διαμ. >10'' δεν θα σου δείξει περισσότερα από ένα 6'' μέσα στην πόλη. Ίσως να βλέπεις λίγο καλύτερα κάποια αντικείμενα όχι όμως με συγκλονιστικές διαφορές. Και κάτι άλλο: έχω ένα 6'' διοπ..Σε μια παράλληλη παρατήρηση με 11'' smindt-cassegrain στον άρη το 6'' είχε καλύτερο είδωλο! Η μεγαλύτερη διάμ. για να δείξει περισσότερες λεπτομέρειες χρειάζεται καλή ατμόσφαιρα (χωρίς διαταράξεις) και τις περισσότερες περιπτώσεις η μεγένθυση θα βρίσκεται <250φορές. (για άρη,κρονο, κτλ).Ενώ για να δείξει αμυδρά αντικείμενα οποσδήποτε μακριά από την πόλη και τα φώτα.Στα άλλα γαλ.,σμήνη κτλ από 40Χ-200Χ.Ενώ κάποια αντικείμενα φαίνονταικαλύτερα με κιάλια σε μεγενθύσεις 7Χ-15Χ (με την τελευταία να χρειάζεται οποσδήποτε τρίποδο.
Στάθης Αλεξόπουλος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2004 Αγαπητοί φίλοι Τις μικρές αγγελίες τις έχετε κοιτάξει;;Επίσης υπάρχει και στο site της Αστρονομικής Ενωσης, αντίστοιχη σελίδα http://www.astronomia.org.gr/forsale.htm Εκτός από το γεγονός ότι μπορείτε να βρείτε φτηνότερο εξοπλισμό, θα βρείτε και ένα φίλο που θα σας βοηθήσει στα πρώτα βήματα. Εγω θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα για όσους θέλουν να ξεκινήσουν, αλλά δεν είναι σίγουροι για το πως. Φιλικά Στάθης Αλεξόπουλος
angelos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2004 Φίλε hunter, Προτείνεις ανωτέρω το skywatcher 8" dob, το οποίο όντως είναι μία ενδιαφέρουσα επιλογή. Δεδομένου ομως ότι το κάτοπτρό του είναι παραβολοειδές, αναμένεται θεωριτικώς να έχει προβλημα κόμης. Γνωρίζεις εάν ισχύει κάτί τέτοιο και πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι? Ευπρόσδεκτες οι γνώμες όλων των φίλων ερασιτεχνών. Φιλικώτατα, Αγγελος
hunter155 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2004 Πάρε στο τηλ.2310/533902 στο πλανητάριο θεσσαλονίκης που είναι ο αντιπρόσωπος της sky-watcher στην Ελλάδα.Ρώτα ότι θες για το τηλεσκόπιο αυτό και θα σου απαντήσουν με λεπτομέρειες. Ελπίζω να βοήθησα! Άλεξ Λομπάνοβ
Triton Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2004 καλησπερα και απο εμένα Ζηταω προκαταβολικά συγνώμη για την ερώτηση που θα ακολουθήσε αλλά λόγω κάποοιας πίεσης όσον αφορά τον ελύθερο χρόνο θα παρακαλούσα αν μπορείτε να με ενημερώσετε στο περίπου πόσο κοστίζουν τα κυάλια (για ξεκίνημα) καθώς δεν μπορώ να κάνω μια σωστή ερευνα αγοράςέχω βέβαια ένα μοντέλο Super Zenith 10x50 (87m/1000m) αλλά δνε ξέρω κατα πόσο θα βοηθήοσυνΕυχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας
MARINOS Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2004 Καλωσόρισες TritonαΤα κιάλια που ήδη έχεις θα σε βοηθήσουν να δεις μερικά πράγματα στην αρχή. Τα μεγαλύτερα (πχ 15χ70) θα σου δείξουν ακόμη περισσότερα και πιό αμυδρά αντικείμενα και κοστίζουν γύρω στα 100 ευρώ στην ελλ.αγορά, αλλά λόγω βάρους και μεγαλύτερης μεγέθυνσης θα χρειαστείς ένα καλό φωτογραφικό τρίποδο (50-100 ευρώ) και πιθανώς ένα adaptor στήριξης (5-10 ευρώ). Υπάρχουν ακόμη "μεγάλύτερα" μοντέλα (πχ 20χ80) αλλά είναι σχετικά ογκώδη, βαριά και κυρίως σ'αυτή τη μεγέθυνση αρχίζουν να χάνουν ένα πλεονέκτημα των κιαλιών έναντι των τηλεσκοπίων: παρέχουν μικρή γωνία οπτικού πεδίου. Χρήστος Μαρινός
Triton Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2004 Σε ευχαριστώ Μαρίνο Μόλις ξεμπερδέψω απο εξεταστική θα το ψάξω
antony Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2004 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΩΝΑΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ www.aktistar.gr ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ VIXEN ΤΑ ULTIMA . ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ 10Χ50 ΜΕ ΗΛΙΑΚΑ ΦΙΛΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ www.telescopeshop.gr ( MEADE- ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ) ΑΝΤΩΝΗΣ "blackjanuaryout"
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα